1 d’octubre del 2014

Esquerra recorrerà la creació del nou consorci ambiental i torna a pressionar CiU pels pactes amb el PP


TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació d'ERC a l'Ebre ha anunciat aquest dimecres que presentarà recurs de reposició als consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià contra l'aprovació dels estatuts del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE). Els republicans han pres aquesta decisió després que s'hagin rebutjat les seues al·legacions i que s'hagi aprovat la creació del nou consorci. ERC vol garanties sobre el nou ens i demana que es pronuncien sobre la legalitat d'aquests estatuts. Els republicans han advertit que hi ha tres informes: de la Direcció General de l'Administració Local, d'intervenció i de secretaria del Consell Comarcal del Montsià, que alerten de possibles "irregularitats jurídiques".

Els republicans, que consideren que el nou COPATE neix "en fals i sense oferir "seguretat jurídica", han rebutjat la resposta que van rebre de les nou al·legacions presentades als consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià, la majoria de les quals són de contingut jurídic. L'alcalde de l'Aldea i conseller comarcal d'ERC del Baix Ebre, Dani Andreu ha lamentat que, en el cas d'aquesta comarca, s'hagin desestimat les al·legacions amb "arguments de forta càrrega política". De fet, s'ha mostrat preocupat per la "contradicció" entre els dictàmens de la secretaria del Baix Ebre i la del Montsià, que sí que planteja alguns dubtes. En aquest sentit, l'alcalde d'Alcanar i conseller republicà del Montsià, Alfons Montserrat, ha assegurat que els diferents informes reconeixen cinc de les nou al·legacions que planteja ERC, i ha qüestionat la "validesa" del correu electrònic enviat des de la Direcció General de l'Administració Local sobre la legalitat dels estatuts del COPATE. "Una Administració no envia un simple correu electrònic", ha afegit.

Montserrat també ha posat en dubte que hi hagi voluntat de dissoldre els cinc consorcis sobre temàtiques ambientals que hi ha actualment, i que havien de ser substituïts pel COPATE. "Si no es fa la prèvia dissolució, l'estalvi i l'economia d'escala de la que sempre hem parlat no es produirà i aquell milió d'euros no el reduirem", ha manifestat.

Davant l'aprovació dels estatuts el passat 19 d setembre, el president de la Federació d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa, ha anunciat aquest dimecres la interposició de dos recursos de reposició, a cada consell comarcal, per reclamar un pronunciament "clar i directe" sobre la legalitat d'aquest COPATE. Fins esclarir-ho, ERC ha decidit no nomenar cap representant al nou ens.

Des d'una crítica més política, ERC ha tornat a rebutjar els pactes que CiU manté amb el PP als consells comarcals, i ha lamentat que, al seu parer, avantposi "els pactes i les famoses menjadores i repartiment de càrrecs" als interessos de les Terres de l'Ebre. A més, Aspa ha advertit que si aquest COPATE té "conseqüències jurídiques i polítiques", ells en seran els únics responsables.

En els plens dels consells comarcals on es va aprovar la constitució i els estatuts del COPATE, es va defensar la legalitat del nou ens, i es va assegurar que s'iniciaria la dissolució dels altres cinc consorcis existents. Entre altres arguments, ERC qüestiona que es justifiqui la creació del nou consorci, com reclama la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL), i demana que s'estableixi un model de gestió a través de la signatura d'un conveni entre els ajuntaments i els consells comarcals. A més, també es demana que es dissolguin els cinc consorcis existents, abans de crear el nou, i critica la "multiplicitat d'òrgans de direcció.

Via ACN
Imatge ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta