13 d’octubre del 2014

Mocions del PSC als ajuntaments del Delta per reclamar que els arrossaires cobrin els ajuts agroambientals


TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació del PSC a l'Ebre ha anunciat aquest dilluns que presentarà una moció als ajuntaments del Delta per reclamar a la Generalitat que faci efectiu el pagament dels ajuts agroambientals als arrossaires. Segons ha explicat el portaveu socialista, Francesc Miró, falta abonar encara el 45% dels ajuts corresponents a les mesures del 2013 i tot el 2014. "Entenem que la situació financera és complicada, però els pagesos ja han fet la seva feina i esperen aquests diners", ha explicat. Aquests ajuts, uns 7,8 milions d'euros del 2013 per a les 20.000 hectàrees del Delta, són finançats en un 50% per la Unió Europa i la meitat restant la subvencionen a parts iguals entre el govern de l'Estat i la Generalitat.

Els socialistes han explicat que, segons una carta del Ministeri, el govern de l'Estat assegurava que havia abonat la part que li corresponia del 2013 i que ja havia fet arribar un 58% dels ajuts del 2014, en canvi la Generalitat atribuïa el retard en part del pagament dels ajuts de l'any passat perquè el Ministeri no havia fet front a la seua part. "No poden anar tirant-se la pilota entre uns i altres, el pagès necessita cobrar aquests diners i més quan el preu de l'arròs està molt baix", ha explicat l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, Joan Castor Gonell.

Gonell ha recordat, a més, que aquest diners són una compensació per haver pres una sèrie de mesures per fer més sostenible el conreu de l'arròs. "El pagès ha de fer un esforç per tirar endavant aquestes mesures que li comporten una reducció de la seva producció, i quan s'està acabant la collita del 2014 encara no han cobrat part dels ajuts del 2013", ha afegit.

El portaveu del PSC a l'Ebre, Francesc Miró, ha explicat que en la moció es demana a la Generalitat que aboni la part dels ajuts del 2013 que queda pendent, i que s'estableixi amb el sector un calendari "realista" pel pagament dels d'aquest any.

La impossibilitat de disposar d'aquests recursos està generant seriosos problemes de liquiditat en nombroses explotacions del Delta. Habitualment, el cobrament es produeix a finals d'any o començaments de l'altre, però els pagaments del 2012 ja van arribar a l'abril. Aquests ajuts s'abonen als arrossaires a canvi d'aplicar un paquet de mesures als camps amb l'objectiu de garantir l'equilibri ambiental: des de la inundació dels camps durant l'hivern, mesures contra la plaga del barrinador o el fanguejat dels arrossars.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta