21 d’octubre del 2014

Soria defensa des de Tarragona les prospeccions petrolieres al Delta i la indemnització a ACS pel projecte Castor


TARRAGONA.- El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha defensat aquest dimarts les prospeccions petrolieres en el marc d'una visita  al polígon petroquímic de Tarragona. Soria ha justificat els projectes previstos al delta de l'Ebre i a Canàries per l'escassetat de recursos naturals de petroli i gas a l'Estat, i per la dependència d'importar hidrocarburs. Davant el cost dels inputs energètics, el clúster químic li ha retret al ministre de la necessitat d'abaratir més el preu de l'energia per evitar el tancament de plantes i la deslocalització de l'activitat. "El govern espanyol dóna suport al sector químic i aquest clúster és un paradigma", ha afirmat Soria.

Fins a tres vegades el ministre ha repetit que el clúster químic tarragoní, i el seu grau de compatibilitat amb el sector turístic, hauria de ser un exemple per a "altres zones" de l'Estat. Soria, que ha arribat a la refineria de Repsol a Tarragona en helicòpter, ha lloat les excel·lències de la indústria química tarragonina davant alcaldes i empresaris del territori, tot prometent que l'Estat entén les seves queixes i preocupacions davant les potències de Nord-Amèrica i Xina, les dues principals competidores, i un preu de l'energia amb un creixement acumulat del 70% en deu anys.

"Davant els elevats costos energètics, les plantes europees tindran serioses dificultats per seguir operant, i no volem que les que tanquin siguin les de Tarragona, per això li demanen el seu suport", ha demanat ha el president del clúster químic, ChemMed Tarragona, Jesús Loma-Ossorio. "Volem tenir les mateixes avantatges que tenen altres clústers a Europa, i que siguem un territori atractiu tant en temes d'energia com en infraestructures, amb la connexió ferroviària en ample europeu o l'autovia A-27", ha afegit el president del clúster.

Soria ha respost que els preus de l'electricitat van baixar un 3,7% l'any 2013 i s'espera que el 2014 sigui superior, però ha advertit que l'Estat depèn en excés de les importacions de petroli i gas -un cost de 100 milions d'euros diaris. Segons Soria, això justifica els actuals projectes de prospeccions petrolieres que hi ha davant la costa del Delta i també a Canàries. "El més important és que Espanya, dins de les seves aigües territorials, hi trobi petroli", ha dit. Soria ha recordat que la plataforma Casablanca es troba a la recta final de la producció.

"Si la sol·licitud dels sondejos compleix totes els requisits mediambientals, tira endavant,; d'altra banda depèn de l'operador valorar si és rentable o no", ha afegit, en relació a la possibilitat que el projecte pugui acabar en mans del Marroc. El ministre ha afegit que el govern espanyol propicia la pròrroga dels reactors nuclears i també de la fracturació hidràulica, denominada 'fracking', com a prospecció de recursos no convencionals -sistema molt emprat als Estats Units-, si bé ho ha volgut diferenciar completament del polèmic projecte Castor.

La incògnita del cost del Castor

D'altra banda, el ministre ha reiterat, novament, que el govern espanyol ha decidit indemnitzar l'empresa promotora del projecte Castor amb 1.350 milions d'euros donant compliment a la clàusula de la concessió que li garantia el retorn del valor residual de la inversió en el moment de renunciar-hi, independentment que hagués actuat de forma negligent o dolosa. Una clàusula, ha recordat, que el consell de ministres, el passat 2012, va declarar lesiva i va recórrer al Tribunal Suprem, qui tot i reconèixer la seva validesa, deixava també la porta oberta al govern espanyol a exigir responsabilitats a Escal UGS -en mans del grup ACS de Florentino Pérez-.

Malgrat tot, Soria ha donat per satisfactòria aquesta sortida perquè, segons ha repetit, suposarà un "52% menys de pagament" per al sistema gasista respecte el cost que hauria tingut el projecte Castor en funcionament: de 210 a 100 milions d'euros anuals. "Per al sector gasista i per als consumidors té un clar efecte favorable", ha insistit. Les xifres ministerials, que suposarien més de 3.000 milions d'euros al llarg de 30 anys a càrrec de la factura del gas -en una operació per la qual Enagás ha venut els drets de cobrament a Caixabank, Banc Santander i Bankia-, no concorden amb les calculades per la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia o l'OCU, que situa el cost total del projecte en 4.731 milions d'euros, molt a prop dels 4.880 milions d'euros que l'empresa de Florentino Pérez pretenia obtenir en 25 anys de funcionament per a l'amortització de les instal·lacions i la seva operació.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta