29 d’octubre del 2014

Tortosa tanca un acord amb els propietaris del fortí de Tenasses per integrar-lo al patrimoni municipal


TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa ha anunciat aquest dimecres a la tarda que el fortí de Tenasses s'incorporarà properament al patrimoni públic municipal, després que l'Ajuntament i els seus propietaris hagin arribat a un acord. Aquest anunci es produeix 43 anys després que onzes empresaris locals acudissin a la subhasta d'aquest recinte històric que abans era propietat de l'exèrcit espanyol. L'objectiu va ser adquirir-lo per evitar que la fortificació del segle XVIII passés a mans alienes, i que l'Ajuntament de Tortosa, en un futur, acabés recomprant el fortí per incorporar-lo al seu patrimoni. Per això Ferran Bel i una representació dels propietaris de Tenasses han anunciat un acord que han qualificat d'"històric".

Els onze empresaris tortosins van acudir l'any 1971 a una subhasta on sortia a la venda el fortí de Tenasses, pel qual van pagar 1.571.000 pessetes de l'època. El seu pla, expressat en aquell moment a l'alcalde de Tortosa, era vendre'l al consistori en la mesura que les arques municipals disposessin dels recursos necessaris. Quatre dècades després, l'Ajuntament de Tortosa ha assolit un acord amb els actuals propietaris, en base a la permuta d'uns terrenys edificables de propietat municipal fruit de cessions obligatòries en desenvolupaments urbanístics. L'alcalde ha volgut precisar que s'està fent una taxació per tal d'actualitzar a data de 2014 el preu pagat fa 43 anys, però "en cap cas s'abonaran interessos ni plusvàlues. No fan negoci, només recuperaran la inversió feta. Aquests empresaris van fer un gest molt generós l'any 1971 i el tornen a fer ara. I l'Ajuntament i la ciutat de Tortosa els està agraïda", ha dit Bel.

L'arquitecte Xavier Martí, com a portaveu dels propietaris, ha dit: "Avui culmina l'objectiu que ens vam marcar fa més de 40 anys. Vam comprar Tenasses amb la il·lusió de mantenir-lo per al patrimoni de la ciutat". Una vegada es culmini la transacció, l'alcalde ha avançat que el recinte de Tenasses "requerirà actuacions estructurals importants, amb l'objectiu de posar aquest patrimoni a l'abast de la ciutadania i dels turistes que ens visiten".

Tenasses es va construir al segle XVIII, després de l'ocupació borbònica, en el marc del reforçament defensiu de la ciutat amb l'objectiu de consolidar Tortosa com a plaça forta. Representa l'ampliació d'una fortificació precedent del segle XVII, posterior a la Guerra dels Segadors. És l'única fortificació que va passar a mans privades quan les muralles van caure en desús.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta