9 d’octubre del 2014

Tortosa torna a reduir la taxa d'escombraries en un 5% i baixa l'IBI un 3% per al 2015



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha fet un pas més en la congelació d'impostos i pel 2015 preveu una rebaixa de l'Impost de Béns Immobles (IBI) del 3%. A més, torna a reduir la taxa d'escombraries en un 5%, que se suma al 5% que ja es va rebaixar per aquest any 2014. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que aquesta reducció de la pressió fiscal per a la ciutadania s'ha pogut fer gràcies, en part, a la regularització del padró de l'IBI que ha permès una recaptació extraordinària d'uns 2 milions. "Si tothom paga, tots pagarem menys", ha recordat Bel que ha detallat que s'han actualitzat ja més de 3.000 propietats. La resta d'impostos es congelen i es mantenen les bonificacions socials.

El procés d'actualització dels valors cadastrals i la regularització de l'IBI ha permès al consistori incrementar els ingressos en la recaptació d'impostos. Aproximadament, s'ha aconseguit una recaptació extraordinària d'uns 2 milions d'euros anuals, ja que quan es detecta algun impagament es cobren els darrers quatre anys, i l'Ajuntament confia acabar aquest any amb aquesta revisió -iniciada al 2013- que afecta a més de 5.000 propietats. "Ens hem trobat gent que no pagava de forma premeditada, altres per desídia, i alguns per desconeixement. Alguns no pagaven res i altres no pagaven el que els hi tocava", ha explicat l'alcalde.

Aquesta regularització ha fet que, enguany, el govern municipal hagi decidit per abaixar un dels impostos més importants com és l'IBI urbana. La rebaixa és del 3%, mentre que es congela la rústica i aquelles que tenen característiques especials. Els altres impostos, l'ICIO, l'IAE i la plusvàlua es congelen. En el cas de la plusvàlua s'incorpora l'exempció per a les dacions en pagament.

Pel que fa a les taxes, l'Ajuntament ha tornat a fer una rebaixa substancial de la taxa d'escombraries i al 5% que ja es va abaixar per aquest 2014 se li sumarà un 5% més per aquest 2015. Com ha subratllat la tinent d'alcalde i regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, s'ha aconseguit que "el ciutadà pagui menys per la brossa al 2015 que el que pagava al 2008, quan es va implementar la recollida selectiva". Aquesta rebaixa del 5% afecta a la tarifa per a tots els habitatges, comerços i restauració.

Villarroya ha destacat que la proposta d'ordenances fiscals del govern, la darrera del mandat, es continua fent en un context econòmic difícil i amb unes restriccions "molt fortes" que fixa la normativa estatal. "Hem intentant posar els números en ordre, reduint l'endeutament, i rebaixant la pressió fiscal del ciutadà", ha afegit.

Respecte les bonificacions socials, continuarà aplicant-se la de fins al 90% de l'IBI pels titulars o cotitulars de família nombrosa, en funció de la capacitat econòmica, per l'immoble que constitueixi el domicili habitual. També continua l'exempció de la taxa per drets d'examen a aquelles persones en situació de desocupació, així com de la taxa per expedició de documents per als sol·licitants en relació a les prestacions dels serveis socials i de l'assistència de la Seguretat Social.

En la taxa d'escombraries, al marge de la rebaixa general del 5% per a tots els contribuents, es manté l'exempció per a l'habitatge habitual en aquells casos amb ingressos anuals inferiors a 1,5 vegades l'IRSC o de 2 vegades en cas de convivència.

També es bonifica el 75% del primer tram de la tarifa de consum d'aigua per a ús domèstic de l'habitatge individual per persones si es disposa d'uns ingressos anuals inferiors a l'1,5 de l'IRSC i de 2 vegades l'IRSC en cas de convivència.

Per últim, la societat municipal Tortosasport estableix una reducció de fins al 50 per cent de la quota per als abonats en situació d'atur o fills de pares aturats, una mesura que l'any vinent també s'aplicarà a les quotes mensuals de l'Escola Municipal de Música.

Via ACN
Imatge Ajuntament de Tortosa

1 comentari:

  1. ...o tal vez, para compensar el primer año de subida del Catastro...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta