20 de novembre del 2014

La CHE retira 2.200 postes i 700 caragols maçana al focus de la plaga a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha donat per finalitzades les prospeccions per controlar el focus de caragol maçana detectat aigües avall de Tortosa, tot havent retirat un total de 2.196 postes i 699 exemplars en un tram de dos quilòmetres durant els últims dos mesos. Es tracta d'un focus que s'ha de continuar controlant: l'organisme de conca admet que el focus no ha estat eradicat al 100%. Després d'haver anunciat la possible instal·lació d'una barrera elèctrica al riu, la CHE anuncia ara la seua preferència per una nova opció que aturi l'expansió de la plaga: la creació de "tallafocs de ribera", franges on s'eliminaria la vegetació i elements que puguin servir per a la deposició de postes.

Més enllà dels maldecaps que la presència del caragol maçana està generant als arrossars del delta de l'Ebre, principalment al marge esquerre, evitar la seva proliferació al tram final del riu s'ha convertit en el gran objectiu de les administracions implicades en la lluita. Especialment, davant la constatació que la llera fluvial s'ha convertit en el gran reservori de l'espècie, on es reprodueix amb facilitat i acaba nodrint, posteriorment, els camps.

La prospecció iniciada per la CHE el passat 8 de setembre, i que ha finalitzat aquest 4 de novembre, certifica, novament, que la plaga ja hauria superat la barrera simbòlica de l'alçada d'Amposta i amenaça d'arribar a la zona de captació dels canals de regadiu de l'Esquerra i la Dreta de l'Ebre a Xerta. El sector i les administracions són conscients que, en bona mesura, la mà humana mitjançant sabotatges podria trobar-se darrere d'aquest fenomen.

Segons l'organisme de conca, la seua actuació ha permès "controlar al màxim l'expansió massiva de la plaga a la zona afectada i el seu entorn més pròxim, tot i que es considera que no està eradicada en un 100%". "La conclusió és que es tracta d'un focus molt important de caragol maçana en el qual s'ha de seguir treballant de forma contínua, fet que s'ha traslladat a les administracions competents, per evitar que es reactivi i propagui", conclou.

El focus es va delimitar durant els primers dies de les operacions per valorar les mesures a emprendre. Es tracta d'un tram de dos quilòmetres de longitud, amb afectació més destacada al marge dret, on s'han trobat el 99,5% dels individus. Inicialment, la zona estudiada abastava des de 50 metres aigües amunt del pont del Mil·lenari i fins a 1.100 metres riu avall, que després es va anar ampliant per l'extensió del focus inicial. La CHE va destinar bussos i personal amb embarcacions per inspeccionar tant la superfície com la llera.

D'acord amb les seues conclusions, la zona de la seua "competència", és a dir, el domini públic hidràulic, aigües amunt del pont de Tortosa, es troba "lliure" de caragol maçana i es treballa en accions preventives. De fet, en el comunicat on dóna comptes dels resultats del procés, la CHE s'esforça a recordar que l'actuació -en col·laboració amb la Generalitat- ha abastat una zona fora de la seua competència: el domini públic marítim terrestre, que comença riu avall de Tortosa. Aquest garbuix competencial continua exasperant el sector arrossaire del Delta i la Generalitat, que des de fa anys exigeixen al govern espanyol una implicació activa en la lluita contra el caragol maçana per evitar que s'acabi estenent per la península i Europa. De moment, recorden, la implicació en aquest sentit ha estat mínima.

El passat mes de maig, el president de la CHE, Xavier de Pedro, va anunciar la possibilitat d'instal·lar al riu una barrera elèctrica, amb una inversió d'uns 20.000 euros, per frenar l'ascens del caragol. L'experiència en el cas de Tortosa sembla haver operat un canvi de parer en els tècnics de l'organisme. Després d'haver netejat la malesa pròxima al riu -fet que, asseguren, ajudarà a prospectar millor la zona i evitarà les postes- ara aposten per una nova fórmula: els "tallafocs de ribera".

Alterntiva "eficaç i viable"

Consisteixen en una franja longitudinal on s'eliminaria la vegetació als dos marges del riu, precisament, aconseguint millor visibilitat i dificultat la reproducció. Aquests tallafocs requeririen tasques de manteniment per assegurar la neteja i un equip de control d'exemplars en l'època de major activitat -entre maig i octubre, en funció de les temperatures-. Tot plegat, asseguren, "interrompria l'avenç de l'espècie riu amunt d'una forma més sostenible, eficaç i viable". Segons afegeixen la CHE, la tècnica ha estat assajada "amb eficiència" en una recent actuació a Tortosa, en col·laboració amb Forestal Catalana de la Generalitat.

L'organisme de conca, a més, considera necessari efectuar prospeccions periòdiques entre Tortosa i Amposta, ampliant-les fins la zona de Flix; informar el personal de manteniment del riu sobre l'invasor i establir protocols i línies d'actuació concretes. Segons ha recordat, de fet, enguany ha modificat ja les normes de navegació fluvial entre Flix i Tortosa confinant les embarcacions i fent un seguiment de l'espècie. També es mostren partidaris de continuar mantenint iniciatives divulgatives i de sensibilització, amb opuscles editats en sis idiomes que informen sobre els perills d'utilitzar el caragol com a esquer en la pesca i sobre els efectes de la propagació.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta