14 de novembre del 2014

L'Estat ja ha pagat la indemnització de 1.350 milions a Escal UGS pel tancament del projecte Castor


VINARÒS (Baix Maestrat).- L'empresa concessionària del magatzem de gas Castor, Escal UGS, ja ha cobrat els 1.350 milions d'euros d'indemnització, acordats pel Consell de Ministres, a través d'un Reial Decret. Segons ha informat ACS, companyia que presideix Florentino Pérez i que té més d'un 66% d'Escal UGS, a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV), la compensació va ser abonada el passat dimarts 11 de novembre. Aquesta indemnització, tal i com preveu el decret del govern espanyol, serà carregada al rebut del gas durant 30 anys. El govern espanyol va fixar aquesta xifra en concepte de compensació per la inversió feta en el projecte un cop s'accepta la renúncia de l'empresa a la concessió de l'explotació.

Escal UGS, dos terceres parts de la qual està controlada per Florentino Pérez, ha cobrat els 1.350 milions d'indemnització, tres dies abans de la data límit que es va fixar l'executiu espanyol per abonar la quantia. Aquesta xifra es va aprovar en un reial decret llei, aprovat pel Consell de Ministres, que estableix la compensació econòmica a l'empresa concessionària per la inversió feta en el projecte i pels drets retributius reportats, que comprenen la retribució financera i els costos d'operació i manteniment entre la posada en funcionament provisional i la data d'entrada en vigor del decret.

El reial decret llei, publicat el 4 d'octubre passat, regula el procediment d'acceptació de la renúncia, amb la conseqüent extinció de la concessió d'explotació del magatzem subterrani de gas natural Castor. A més també s'acorda posar les instal·lacions en hibernació i s'encarrega el manteniment de les mateixes a la societat Enagás Transporte, regulador tècnic del sistema. També es detalla que Enagás recuperarà la indemnització, en 30 anys, a través del rebut dels consumidors del gas. En concret, el cost total de l'operació pot superar els 4.700 milions, segons càlculs de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

El decret que fixa la indemnització i la corresponent càrrega als consumidors del gas es pot impugnar davant el Tribunal Constitucional (TC) fins al pròxim 3 de gener de 2015. De fet, el Govern de la Generalitat ja va anunciar que està treballant en l'elaboració d'un recurs contra el decret que es presentarà al TC, i aquest mateix dijous diverses organitzacions socials, ecologistes i consumidors han reclamat als grups polítics amb representació al Congrés que també impugnin la compensació pel Castor.

Escal UGS està integrada majoritàriament pel grup presidit per Florentino Pérez, ACS, que té un 66,67% de l'empresa, i per la societat canadenca CLP, amb un 33,33%. El càlcul de la indemnització dels 1.350 milions que el Consell de Ministres va aprovar el passat 3 d'octubre per a la promotora, després de restar els 110 que havia rebut fins el passat 2012, coincideix, en bona mesura, amb el finançament que l'any passat va rebre gràcies a un 'project bond' patrocinat pel Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Van ser 1.440 milions d'euros que Escal UGS va obtenir mitjançant una emissió de bons -a través d'una societat creada ad hoc a Luxemburg-, que va ser adquirida en gran part per inversors estrangers així com pel mateix BEI, que va comprar-ne 300 milions i va habilitar-ne 200 més per garantir la liquiditat de l'operació. La renúncia a la concessió del passat de juliol, amb el vist-i-plau del banc comunitari, forçava legalment a ACS a retornar aquests diners abans de la data límit del 30 de novembre.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta