4 de novembre del 2014

'L’Hora de la política', article de Pau Cladelles


El passat dimecres, al campus que té la URV a la ciutat de Tortosa, el Dr. Moreso Mateos va donar una lliçó inaugural intitulada “On el Dret i la política s’entrecreuen”. Malgrat que no hi vaig poder assistir, sí que sóc coneixedor dels trets principals que va referir-se el catedràtic de Filosofia del Dret i no podria trobar, a dia d’avui, una reflexió més adient i necessària tenint present l’atzucac on estem ficats ara mateix.

En els últims mesos estem assistint, quasi un cop per setmana, a una reiterativa lliçó: estem front un problema eminentment polític que, ben palès ha quedat, no es podrà resoldre amb instruments únicament legals. I al dir això no es parla d’il·legalitat, perquè la llei veritablement ens acompanya-i sinó, vegeu el reguitzell que ens mostra el primer informe publicat pel CATN-. Vivim en un Estat on el positivisme de les lleis no actua a mode de prescripció mèdica, ja que hi pesa molt la interpretació que fem del text legal i sobretot de la intenció que s’hi amaga al darrere. I quan interpretem la llei de manera prescriptiva llavors apareix la processó d’impugnacions a la que estem assistint darrerament, en definitiva, un ús abusiu i indiscriminat de les eines estatals cap a un problema que té per resolució quelcom de ben diferent.

Abandonant l’exclusivitat de la rigidesa que ens dóna la justícia–seria qüestió d’un altre article la seva evident politització- que no vol interpretar, haurem de passar al dinamisme democràtic que desgraciadament només ens poden donar els espais de la política, fent que de la barrera legal creem un vertader debat polític, el que en diuen la política en majúscules, ja que a l’Estat espanyol és al primer a qui li convé saber què vol aquest ampli recolzament ciutadà i parlamentari. És deure dels responsables públics i governamentals forjar la voluntat política que permeti de donar resposta a la legítima, pacífica, democràtica i majoritària aspiració de la societat, en el nostre cas, la catalana. La necessitat d’una resposta política acabarà guanyant la pugna de la demanda de democràcia que crida el poble de Catalunya. I no és situació impossible la plantejada quan de la mateixa manera altres països- per cert, també a la Unió Europea- troben vies per solucionar democràticament i legalment aquests tipus de reptes i de realitats. Espanya no hauria de ser l’excepció en sentit contrari.

En tot cas, sabem on votarem i ja tenim la consulta marcada. Amb ple convenciment de què el que farem serà ben legal i ben democràtic, i sense cap mena de dubte vinculant de la història venidora.


Pau Cladelles 
és president de la JNC a Tortosa 
i estudiant de Dret i Ciències Polítiques a la UPF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta