9 de novembre del 2014

Una tercera part dels votants d'Horta de Sant Joan es desplacen a Gandesa pel 9-N


HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).-  Fins a les sis de la tarda, havien votat a Gandesa un total de 374 veïns i veïnes d'Horta de Sant Joan, una mica més de la tercera part dels convocats a les urnes aquest 9 de novembre. En algun dels quatre busos habilitats al llarg de la jornada o en cotxes particulars, la gent d'Horta de Sant Joan han cobert aquest diumenge els 20 quilòmetres que els separen de Gandesa per participar en la consulta del 9-N amb un sentiment de contrarietat i, també, en un ambient de certa divisió. Després d'haver intentat per tots els mitjans habilitar un punt de votació al mateix poble, finalment només han tingut l'opció de dipositar el seu vot a l'IES Terra Alta o durant els pròxims dies a la delegació del Govern. Malgrat la pluja, més d'una setantena de veïns dels més de 900 convocats han votat durant la primera hora. Admeten, però, que el trasllat farà minvar la participació.

El primer dels quatre busos que la Generalitat ha habilitat perquè els veïns d'Horta puguin participar en la consulta ha sortit a tres quarts de vuit del matí de la plaça de la Bassa gairebé ple. Gent jove i de més edat han compartit el trajecte fins l'IES de Gandesa per exercir el dret a votar només obrir les dues meses que els veïns de la població hi tenen reservades. Havien previst un desplaçament festiu, acompanyats pels gegants, que el mal temps, finalment, no ha deixat sortir.

La sensació que la impossibilitat de celebrar la consulta en un local del mateix poble després d'un enrenou polític propi d'un autèntic sainet és que la participació, conseqüentment, se'n ressentirà. Ho reconeixia després de votar Carles Lleonart, veí de la població. "La participació no serà tan alta com si s'hagués fet al poble. Avui plou, hem baixat gegants i la colla. Fem un acte festiu i voluntari: el que importa és acabar votant", sentencia. Durant la primera hora de votacions, més de 70 veïns d'un cens que supera els 900 han dipositat el vot a Gandesa.

A banda d'aquest primer autocar, n'ha sortit un altre a dos quarts de dotze i n'hi haurà dos més a les tres i a les sis de la tarda. Lleonart precisa que els inconvenients més importants seran per a la gent gran, amb més problemes de mobilitat. Ells han estat, de moment, els principals usuaris. D'altres, però, no han dubtat a agafar el seu propi cotxe i aprofitar la jornada fora del poble.

"Mala maror força 'heavy'"

Tot i que molts han acceptat com a única sortida desplaçar-se a Gandesa, la contrarietat entre els veïns d'Horta continua sent evident. N'hi ha que han decidit no participar i votaran a la delegació del Govern a Tortosa durant els pròxims dies. Dissabte vinent, han convocat allí una manifestació i votació massiva per protestar per la situació. "Al poble hi ha una indignació molt gran perquè ens han dividit", ha apuntat Àngels Andrés, qui ha anunciat que també es desplaçarà a Tortosa. La doble opció, fora del poble, assegura, ha generat "una mala maror força 'heavy'. "No em sembla bé baixar a Gandesa. S'ha cobert de glòria molta gent", lamenta Rossend Benavent, a peu d'urna.

A la cèntrica plaça Catalunya, més coneguda al poble com a plaça de la Bassa, l'ambient ha anat creixent a mesura que avançava el matí. S'hi ha instal·lat el punt per recollir signatures de denúncia contra la suspensió del Tribunal Constitucional. Amb la sortida del sol, els gegants, les gralles, petards i una gran estelada penjada en una casa propera han animat la sortida de l'autocar del migdia. Molts s'ho miraven des de la porta dels nombrosos bars que poblen la plaça.

Per allí s'ha deixat veure un dels protagonistes d'aquesta història, l'alcalde del PP, José Antolí. Primer es va negar a cedir un local. Després, quan havia canviat d'opinió, no va emplenar el formulari que li requeria el Departament de Governació per fer-ho dins del termini. La Generalitat i l'ANC van considerar que calia desplaçar el punt de votació a Gandesa. Ell ,en canvi, insisteix que va acabar posant locals a disposició per fer la consulta. "Vam donar l'opció i no la van acceptar", insisteix.

Diu que, malgrat tot, no ha rebut retrets de la gent del poble, que tenen l'opció de la capital comarcal o Tortosa. "Hi ha veïns que no els ha anat massa bé anar a Gandesa. Però també he tingut opinions a favor", ha afirmat. El problema, apunta, ha vingut "imposat de fora". Votarà, però, l'alcalde? "No ho tinc previst perquè no hi crec. Però una cosa és l'opinió personal i l'altra és com alcalde: que cadascú faci el que vulgui", respon.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta