5 de desembre del 2014

Bankia, imputada per apropiació indeguda en el cas de la cooperativa de l'Aldea



TORTOSA (Baix Ebre).- La titular del jutjat número 1 de Tortosa que investiga el cas de la fallida de la Cooperativa de l'Aldea ha decidit imputar, finalment, Bankia per presumpta apropiació indeguda. Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies (ACN), l'entitat financera operava amb els impositors de la secció de crèdit com si fossin clients seus, obrint-los comptes sense la seva autorització. Això hauria permès a Bankia incrementar els seus beneficis econòmics. Per aquests fets va ser imputat l'exdirector de l'oficina de l'entitat a Amposta -ja tancada-, Antonio Fornós. Ara, a més, s'amplien les imputacions a l'exsubdirectora de la sucursal, Manuela Buera, així com a la comptable de la Cooperativa, Mercè Benito.

El fosc paper de Bankia en el bloqueig de comptes de la secció de crèdit i la fallida posterior de la Cooperativa havia estat denunciat reiteradament pels afectats, els actuals gestors de l'entitat i l'Ajuntament, que des de bon principi van assenyalar l'entitat financera -anteriorment Caja Madrid- com una de les principals responsables de la situació que manté encara entrampats més de 4,5 milions d'euros en estalvis d'uns 300 socis.

L'entitat financera, ara imputada com a entitat, va obrir directament comptes als socis de la Cooperativa "sense que existeixi evidència d'alguna autorització per part dels interessats". És a dir, sense cap tipus de consentiment. Segons la jutgessa, el procediment de vincular els comptes de la secció de crèdit amb els de Bankia es feia d'acord amb l'exdirector de la Secció de Crèdit, Enric Sabater. Ell determinava si es vinculaven al compte 750 o 246 propietat de la Cooperativa. Fets els corresponents requeriments judicials, ni la societat ni Bankia han pogut aportar cap autorització per escrit dels afectats.

Més i tot, la interlocutòria recorda que sobre el compte 750, una llibreta ordinària amb la qual la Cooperativa operava a través de Bankia, no constava l'existència de comptes vinculats. Segons la jutgessa, l'entitat financera hauria d'haver remès la informació sobre càrrecs o abonaments a la mateixa Cooperativa perquè aquesta la traslladés als titulars dels comptes de la secció de crèdit. En canvi, retreu, Bankia ho enviava directament als impostors, "tot i que no eren clients seus". L'administrador concursal de l Cooperativa ja va apuntar en el seu informe que aquestes pràctiques podien suposar greus irregularitats i importants sancions segons la normativa que regula l'activitat bancària.

Tot plegat, les aportacions de nous clients que efectuaven Fornós i Buera van suposar un "increment notable de la cartera de clients de l'oficina". Això va incrementar els beneficis del banc i també dels seus empleats imputats, que cobraven per objectius i primes per la seva consecució. La declaració judicial de Fornós com a imputat hauria assenyalat Buera, imputada en la interlocutòria, com a responsable principal de negociar amb la Cooperativa. La jutgessa li atribueix presumpta apropiació indeguda per la seva responsabilitat en el bloqueig de comptes de fa tres anys: no només hauria contribuït a bloquejar els estalvis dels clients de la secció de crèdit sinó suposats "perifèrics" subscrits amb Bankia i que van ser vinculats a la Cooperativa sense consentiment dels seus titulars.

També hauria estat la principal encarregada de negociar i tancar el crèdit hipotecari amb la societat, així com la pignoració dels dipòsits de la secció de crèdit per finançar les inversions impulsades pels gerent de l'entitat, Daniel Ferré. Tot plegat va acabar originant un forat econòmic de més de 7 milions d'euros que llasta la continuïtat de l'activitat i posa en perill el retorn dels diners. L'any passat, Bankia va acabar executant la garantia hipotecaria venent 1,2 milions d'euros en actius financers dels impositors i agreujant la situació econòmica de la Cooperativa.

La imputació de Bankia i Buera -que s'afegeixen a les 25 persones ja imputades en el procés- s'ha produït després que l'Associació d'Afectats per la Secció de Crèdit de la Cooperativa de l'Aldea presentés un recurs de reforma contra la decisió de citar-la només com a testimoni. A aquest recurs es va afegir la mateixa Cooperativa com a acusació particular i comptava amb l'oposició de Fiscalia.

Alteració comptable

Però la interlocutòria no es queda aquí. També acorda imputar la comptable de la Cooperativa, Mercè Benito -filla de l'exmembre del Consell Rector, Joan Benito, també imputat-, com a suposada cooperadora necessària de Ferré en la falsificació de document mercantil i delicte societari. La jutgessa veu "impossible" que Benito, com a responsable d'efectuar els assentaments comptables a l'entitat, no s'adonés de l'alteració dels comptes que hauria permès a l'exgerent generar més de 4 milions d'euros en factures falses a clients, segons va apuntar l'administrador concursal i la investigació dels Mossos d'Esquadra.

Així, apareixen anotacions vinculades a empreses que neguen haver mantingut transaccions comercials amb la Cooperativa durant el període investigat. És el cas concret de les anotacions referides a Hage International -que només va reconèixer haver haver-hi treballat fins 2007- o Hillfress International. "Hauria de tenir coneixement de les irregularitats produïdes necessàriament, sent difícil que aquestes anotacions comptables tan extenses fossin realitzades pel gerent única i exclusivament i, encara que fossin realitzades per aquest, la mateixa Benito no s'hagués adonat de que les seves anotacions comptables estaven sent alterades o modificades per un tercer", tanca.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta