4 de desembre del 2014

José Daufí, el fotògraf de la postguerra tortosina, en un llibre d'Albert Curto i Laura Tienda


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Arxiu Comarcal del Baix Ebre i Onada Edicions publiquen aquest desembre un llibre que selecciona algunes de les fotografies més simbòliques i representatives del retratista José Daufí, qui va captar en les seues instantànies la societat tortosina i ebrenca dels anys posteriors a la Guerra Civil. En "José Daufí, els retalls d'una postguerra", els autors Albert Curto i Laura Tienda prenen fins a quaranta fotografies i les ubiquen en el seu context, els seus personatges o els esdeveniments que les motiven, tot conformant unes preuades peces del patrimoni històric local que, amb aquesta obra, es pretén posar en valor, promocionar i difondre.

Les fotografies que formen part d'aquest àlbum abasten especialment les dècades de 1940 i 1950, tot i que hi ha un parell d'anteriors a l'esclat bèl·lic. El blanc i negre de les imatges reflecteix una època de misèries i penúries. L'objectiu de Daufí ens porta cap la Tortosa quotidiana, amb les persones —anònimes o conegudes a l'àmbit local— com les veritables protagonistes, amb la destrucció causada per la guerra i la dictadura posterior com a escenaris de fons.

José Daufí Zaporta (1891-1961), nascut a Vinaròs, va aplegar a Tortosa de xiquet. Tan sols va rebre l'ensenyament primari a l'escola de la Mercè abans d'entrar a treballar de pesador a la fàbrica Pons d'espellofar arròs. A la dècada dels anys 20 viatja a Alemanya. Aquí entra en contacte amb la tecnologia fotogràfica d'aquell país. De tornada a Torotsa, va obrir una botiga d'instruments musicals, on també s'hi podia trobar material fotogràfic. De manera autodidacta, Daufí va iniciar-se com aficionat a fer reportatges, cobrir actes i exercir de corresponsal per a premsa, fins el punt de rebre encàrrecs del consistori tortosí, de companyies privades o d'organismes de l'Estat.

El fons fotogràfic de Daufí, conservat per la família, compta d'uns milers de documents gràfics. A partir d'aquí, Albert Curto i Laura Tienda, de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, han mamprès la complicada tasca d'identificar i contrastar les fotografies, la majoria sense a penes referències temàtiques o cronològiques. Una mostra d'aquest treball es recull a "José Daufí, els retalls d'una postguerra".

L'obra es presentarà el pròxim dijous 18 de desembre a les 20 hores, a la Sala d'Actes de la Cambra de Comerç de Tortosa. És el segon volum de la col·lecció Finestres al passat, que es va encetar l'any passat amb la selecció de les fotografies ebrenques de l'enginyer suís Pista Hitz entre 1925 i 1926. Amb aquesta iniciativa conjunta entre l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre i Onada Edicions. es busca traure a la llum, conservar i reivindicar el valor històric i documental del patrimoni fotogràfic de les Terres de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta