10 de desembre del 2014

La Comissió Cívica del Patrimoni demana la preservació de tres ponts sobre el riu Sénia



TORTOSA (Baix Ebre).- La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l'Ebre ha demanat a les administracions catalanes i valencianes que actuïn per preservar tres antics ponts sobre el riu Sénia que encara es troben en ús. Es tracta d'infraestructures construïdes al segle XVIII, vinculades als antics molins de la zona, i que en aquests moments pateixen problemes de deteriorament estructurals que poden portar-les al col·lapse. Més enllà d'una intervenció arquitectònica i reordenació per mantenir el pas del trànsit amb seguretat -que es plantejarà a la Mancomunitat de la Taula del Sénia-, la Comissió vol posar en valor la importància etnogràfica de l'espai amb un reconeixement administratiu a banda i banda del riu.

Els ponts del Molí de Roca, del Molí de Bordales i del Molí de l'Om comuniquen encara zones dels termes municipals d'Ulldecona, la Sénia (Montsià) i Sant Rafel del Riu (Baix Maestrat) que separa el curs del riu Sénia. Inicialment considerats com a medievals, són en realitat, segons un dels membres de la Comissió Cívica del Patrimoni, Ferran Torta, mostres de l'arquitectura popular del segle XVIII, "efectiva però molt senzilla", que han resistit el pas dels anys i l'ocàs de l'activitat dels molins, les fàbriques papereres o dels lligallos per on circula el bestiar. De fet, d'entre la dotzena que existeixen a la zona, els tres ponts encara continuen comunicant camins i són lloc de pas de ramats, vehicles i, fins i tot camions.

Arran la consulta plantejada pel grup Los Taulons, una associació del barri Castell d'Ulldecona i el veí Sant Rafel del Riu, la Comissió ha fet públic el seu dictamen sobre la necessitat de conservar aquestes infraestructures, que salven altures d'entre i set metres per sobre la llera del riu, amb un pas d'uns tres metres d'ample en cada cas. La seva situació, just a sobre del límit administratiu entre Catalunya i el País Valencià, i competència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, ha afavorit en el seu progressiu abandonament.

L'anàlisi de la Comissió ha detectat desperfectes estructurals sobre els quals caldria actuar de forma immediata. La calçada de terra filtra l'aigua de la pluja. Això contribueix a la degradació del material que uneix les llenques de pedra que formen els arcs i provocar la seva deformació a mig llarg termini. Amb el temps, han desaparegut també les baranes de seguretat de la part superior. Per tot plegat, creuen que seria necessària una actuació de consolidació, instal·lació de baranes i la regulació del pas amb senyalització. "Si no hi ha voluntat ni cap administració ho faci seu pot passar que algun pont acabi col·lapsant i ens quedem sense una infraestructura molt utilitzada al territori", apunta Torta.

Per fer-ho possible, plantegen que sigui la Mancomunitat de la Taula del Sénia, organisme intermunicipal que actua en l'àmbit administratiu català i valencià, qui proposi aquesta intervenció posant sobre la taula estudis, projectes i la licitació de les actuacions en diferents fases. La Comissió creu també necessària la intervenció de les administracions locals i autonòmiques. D'una banda, perquè més enllà del relatiu interès patrimonial estricte, els ajuntaments de la Sénia, Ulldecona i Sant Rafel els declarin com a bé d'interès local. Actualment, només el del Molí de la Roca està inventariat.

En un context més ampli, creuen que aquest hauria de ser el primer pas per al reconeixement del paper d'aquestes infraestructures des del punt de vista històric i etnològic, del seu "interès" com a nexes de comunicació d'un territori amb una activitat important dels molins i les fàbriques de paper en el passat. En aquest sentit, demanen que tant la Generalitat catalana com valenciana declari la zona d'influència d'aquest tram de riu com a "espai d'interès etnològic", segons permet la llei.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta