2 de desembre del 2014

La família de Joan Moreira cedeix el fons documental del folklorista tortosí a la URV


TORTOSA (Baix Ebre).- La família del músic, folklorista i escriptor tortosí Joan Moreira Ramos (1878-1951) ha cedit temporalment a la URV el seu fons privat en la modalitat de comodat. La institució s'ha compromès a custodiar, conservar i posar a disposició dels investigadors aquest fons documental que inclou des de partitures fins a obres de teatre, passant per cartes -algunes d'elles del compositor i musicòleg Felip Pedrell-, reculls de premsa o dibuixos realitzats per artistes contemporanis a Moreira, com ara Antonio Cerveto. Els documents estaran custodiats en un espai reservat del centre de recursos, aprenentatge i investigació (CRAI) del Campus Terres de l'Ebre, a Tortosa.

El trasllat del material encara no s'ha efectuat i, abans de posar-los a disposició dels investigadors, s'haurà de finalitzar la catalogació de tota la documentació. L'acord ha estat possible gràcies a una proposta dels professors del Campus Terres de l'Ebre de la URV Joan Vidal, Mònica Sales i Núria Gil, responsable aquesta última de l'Antena Cultural Tortosa de la URV. De fet, el projecte naix després de la important tasca de recerca i catalogació del llegat realitzada per Albert Aragonés i Joan Vidal, des del 2009 fins a l'actualitat.

"La família volia que el llegat privat de Moreira es quedés a Tortosa i pogués estar a l'abast dels investigadors i amb aquesta cessió ho hem aconseguit", ha explicat Gil. Per presentar la cessió, aquest dijous a les sis de la tarda tindrà lloc una xerrada al Campus Terres de l'Ebre a càrrec d'Albert Aragonés sobre el fons privat de Moreira i es mostraran alguns dels documents, entre ells unes cartes que Felip Pedrell va escriure a Moreira.

Músic, escriptor i folklorista, Moreira va fundar, dirigir i ensenyar en diversos cors del territori, entre els quals hi ha l'Orfeó Tortosí, la Unión Coral Roquetense o l'Orfeó Montsià d'Ulldecona. Això explica que el fons familiar també inclogui nombrosa documentació musical d'àmbit local. Destaca, però, la seua obra sobre el folklore, recollida en gran part en l'únic llibre que va publicar en vida: 'Del folklore tortosí. Costums, ballets, pregàries, parèmies, jocs i cançons del camp i de la ciutat de Tortosa', del 1934.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta