1 de desembre del 2014

Les obres per reforçar les cases del barranc de la Galera haurien de començar al gener



LA GALERA (Montsià).- Fa una mica més d'un any i mig que tres de les cases més pròximes al barranc de la Galera (Monstià) es van esfondrar degut a l'erosió provocada per l'aigua. La llevantada d'aquest cap de setmana no ha provocat cap problema, però el mal estat dels habitatges fa que l'alcalde del municipi, Ramon Muñoz, no es cansi de reclamar que cal actuar per evitar més ensorraments. De fet, ja s'ha aconseguit el finançament per realitzar la primera fase del projecte de reforç, que hauria de començar a mitjans de gener perquè no es perdi la subvenció. El problema és que els tècnics de la Diputació de Tarragona, que han redactat el projecte, i els de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) tenen algunes diferències.

El barranc de la Galera és una sortida natural dels Ports de Beseit, on aquest cap de setmana hi han caigut prop de 400 litres de precipitació. Malgrat la pluja i el mal estat del torrent, però, no s'han hagut de lamentar danys. Tot i això, Muñoz ha insistit que cal reforçar les cases afectades com més aviat millor.

El problema es remunta als forts aiguats que van tenir lloc a la tardor de l'any 2000, que van provocar una gran barrancada i van deixar tocat de mort el barranc del municipi. Els fonaments d'una vintena de cases, les més pròximes al torrent, es van erosionant cada cop que plou, amb el perill que això comporta.

Ara, després de catorze anys de reclamacions, ja disposen d'un projecte d'arranjament "molt ambiciós", ha avançat Muñoz. Se n'han encarregat per tècnics de la Diputació de Tarragona, que l'han dividit en diverses fases per poder repartir millor la despesa. De moment s'han aconseguit els recursos per dur a terme la primera fase, la construcció d'un talús de contenció. Es tracta de gairebé 400.000 euros, un 50% dels quals els aportarà el govern espanyol, un 40% la Generalitat i un 10% l'Ajuntament de la Galera.

El problema, però, és que els tècnics de l'ACA veuen alguns problemes en el projecte actual. "Hem de fer un talús per reforçar la paret i que no caiguin -les cases-", ha detallat l'alcalde, però "estem discutint si el talús ha de fer una inclinació de 30 graus, l'ha de fer de 20 o l'ha de fer de 15, perquè no es mengi el curs del barranc". L'objectiu ara, doncs, és treballar en aquests serrells per posar-se d'acord i "executar l'obra ràpid", ha insistit Muñoz, "perquè si no perdrem fins i tot la subvenció".

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta