5 de desembre del 2014

L'exdirector general d'Agrofruit eludeix la presó pagant una fiança de 90.000 euros



TORTOSA (Baix Ebre).- L'exdirector general d'Agrofruit, Xavi Guarner, ha quedat en llibertat provisional després de pagar una fiança de 90.000 euros per eludir la presó. El titular del Jutjat d'instrucció número 2 de Tortosa l'imputa la comissió de fins a set possibles delictes: falsedat comptable, administració deslleial o fraudulenta, d'apropiació indeguda, d'insolvència punible, d'alçament de béns, contra l'hisenda pública i de falsedat documental. A més, segons ha informat el TSJC, també se li han imposat diverses mesures cautelars. El jutge també ha deixat en llibertat amb càrrecs dos membres del consell d'administració d'Agrofruit, i ha acordat obrir una instrucció separada pel president de l'empresa, Adolfo Algueró.

Segons ha informat el TSJC, dos membres de l'equip directiu d'Agrofruit, Josep Forés i Fernando Ferrer, han quedat en llibertat provisional, després de declarar davant del jutge, imputant-los la comissió d'uns possibles delictes d'administració deslleial o fraudulenta i d'apropiació indeguda. Tots dos, juntament amb el president del consell d'administració de l'empresa, Adolfo Algueró, ja havien quedat en llibertat aquest dimecres després de declarar en seu policial a l'espera de declarar davant del jutge.

Els seus advocats, Javier Faura i David Domènech, s'han mostrat confiats que se'ls exculparà dels delictes que se'ls imputen després "d'acreditar que no hi ha hagut manca de vigilància". "Si l'auditoria no havia detectat res, els membres del consell difícilment podien detectar-ho", ha assegurat Domènech.

D'altra banda, el TSJC ha informat que el jutge ha decidit obrir una instrucció separada per a Adolfo Algueró, president del consell d'administració d'Agrofruit, perquè els delictes que se l'imputen són diferents dels investigats en la causa principal. Segons s'ha detallat, la seva instrucció se seguirà de forma independent i aquest divendres no ha declarat davant del jutge.

La investigació policial arrenca fa més d'un any

La investigació dels Mossos d'Esquadra, des de la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda de la Divisió d'Investigació Criminal, arrenca fa més d'un any, l'estiu del 2013, en l'anomenada operació Àgora, a partir d'una denúncia presentada als Jutjats de Tortosa on s'explicava que el gerent d'Agrofruit havia reconegut davant del consell d'administració que s'havien ocultat quantioses pèrdues econòmiques. Segons aquesta denúncia, durant anys, els gerent hauria presentat davant els òrgans socials de la companyia davant del Registre Mercantil, estats financers falsos per ocultar unes pèrdues de 15 MEUR.

Segons la versió policial, per ocultar les pèrdues econòmiques, l'exdirector general i exgerent, Xavier Guarner, va idear un mètode de facturació fictícia entre les dues companyies mitjançant un sistema bancari de bestreta o descompte. Això es va mantenir fins que la situació es va fer insostenible i es va veure abocat a sol·licitar el concurs de creditors ja que no es podia fer front a tots els pagaments i venciments.

Admès a tràmit el concurs, l'administrador concursal va determinar que el deute de l'empresa era de més de 50 MEUR, molt superior al declarat fins aleshores, amb un patrimoni net negatiu d'uns 30 MEUR, segons han informat els Mossos d'Esquadra.

La investigació ha permès detectar tota una sèrie de disfuncions en la gestió financera i comptable de la companyia dels darrers anys que haurien agreujat encara més la situació. D'una banda, els Mossos van descobrir una sèrie d'operació entre una de les societats i l'exgerent, i de l'altra, entre la mateixa companyia i dos membres del consell d'administració. Els tres homes haurien rebut indegudament entre 100.000 i 275.000 euros de la companyia justificats com a moviments de fons entre les dues societats, Agrofruit i Ebrefruit, però que, en realitat, van anar a parar a comptes dels detinguts.

Per últim, segons la Policia, un altre conseller de la companyia va fer diferents operacions tendents a ocultar o gravar el seu patrimoni per no haver de fer front a futures responsabilitats civils i patrimonials.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta