19 de desembre del 2014

Tortosa honora l'alcalde màrtir Josep Rodríguez amb la medalla Pugna Pro Patria Dertosa, 75 anys després del seu afusellament



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha atorgat aquest divendres la Medalla Pugna Pro Patria Dertosa, a títol pòstum, a Josep Rodríguez Martínez, qui va ser alcalde de la ciutat entre 1936 i 1939. Aquesta distinció reconeix la dedicació de l'homenatjat a la seua ciutat i els seus conciutadans. Finalitzada la Guerra Civil, Rodríguez va ser afusellat el 8 d'agost de 1939 pel règim franquista. L'acte, que s'ha celebrat a l'Espai Sant Domènec, ha estat presidit per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i ha comptat amb la presència de la família de l'alcalde represaliat, que ha recollit la Medalla, i dels ex-alcaldes Vicent Beguer, Mariano Curto i Joan Sabaté. A més, el primer regidor d'ERC que va tenir l'Ajuntament de Tortosa una vegada recuperada la democràcia, Lluís Martín Santos, ha estat l'encarregat de glossar la figura de l'homenatjat. Els portaveus dels diferents grups municipals a l'Ajuntament de Tortosa també han pres la paraula per recordar Josep Rodríguez. Entre els assistents a l'acte també hi ha hagut el senador Joan Sabaté, el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Antoni Martí, exregidors de l'Ajuntament i altres representants de la societat civil.

En un emotiu parlament, Lluís Martín Santos ha recordat el període històric en què es van produir aquells fets, la tornada de Josep Rodríguez a Tortosa, la seua detenció i posterior declaració davant del jutge, primer, i després davant del Consell de Guerra. "A l'alcalde Rodríguez se l'ha oblidat injustament, durant 75 anys, a la seva ciutat. Ens felicitem que l'actual consistori hagi tingut la suficient amplitud de mires per fer allò que altres consistoris no van fer". Martín Santos ha proclamat que l'alcalde homenatjat va exercir la seua tasca amb dignitat lligant política i ètica.

Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha aprofitat la seua intervenció per recordar que aquesta és la primera vegada que s'atorga aquesta medalla, que reconeix el servei a la ciutadania de l'homenajat. Bel ha volgut incidir en què "aquest homenatge no és d'aquest Ajuntament, sinó de tot el municipi i de tots els servidors públics que ha tingut l'Ajuntament de Tortosa al llarg dels últims anys". En aquest sentit, ha fet un reconeixement als molts "servidors públics que han fet la seua feina amb honestedat". L'alcalde ha aprofitat per fer una proclama en favor de l'abolició de la pena de mort, vigent encara en molts països.

El nét de l'homenatjat, Josep Rodríguez, ha dit que la família se sent satisfeta per l'acte d'avui, i ha recordat amb emoció la figura de l'avi. "Va ser un home honest i de consens, que va defensar els valors republicans i la seua ciutat, i mai va defugir els seus compromisos amb la població".

La portaveu del grup de CiU, Meritxell Roigé, ha afirmat que Josep Rodríguez va ser víctima de la intolerància d’un règim franquista que, acabada la Guerra Civil, no va fer distincions de cap mena entre bones i males persones; i Josep Rodríguez era una bona persona. N’és una bona prova el fet d’assumir les regnes d’un Ajuntament en un període tan convuls com els tres anys de la guerra civil".

De la seua banda, el portaveu del grup del PSC, Enric Roig, ha assenyalat que Josep Rodríguez va ser "condemnat per haver complert amb la seva obligació" i que "de res li va servir ajudar la gent de Tortosa" durant aquells anys.

El representant del grup d'ERC, Josep Monclús, ha dit que el d'aquest divendres "és un acte de justícia, que permet recuperar la memòria de l'alcalde màrtir i restituir la seva dignitat. Va ser condemnat injustament i assassinat per representar als seus conciutadans."

Finalment, el portaveu d'IC-ET, Jordi Jordan, ha fet un reconeixement a Rodríguez i a la seua família, s'ha proclamat "orgullós del seu llegat", i ha defensat la necessitat de recuperar la memòria històrica.

L'Ajuntament de Tortosa ja va retre un primer homenatge a l'alcalde Rodríguez el passat 8 d'agost, coincidint amb la data del seu afusellament, fa 75 anys. Es va descobrir una placa commemorativa al carrer que duu el seu nom, al Grup el Temple.

El gener de 1934, Josep Rodríguez Martínez va ser escollit regidor de Sanitat i Assistència Social de l'Ajuntament de Tortosa, essent alcalde Josep Berenguer Cros. El 24 d'octubre va ser nomenat alcalde fins al maig de 1937. El 29 de setembre va tornar a ocupar l'alcaldia fins a la caiguda de la ciutat el gener de 1939. Rodríguez es va fer càrrec d'una Tortosa bombardejada i minvada dels seus drets i llibertats, Va haver d'emprendre tot un seguit d'accions destinades a atenuar els estralls de la guerra, instal·lar i proveir els refugiats que arribaven a la ciutat, assegurar l'abastiment d'aliments a la població, mantenir l'ordre públic i traslladar l'Ajuntament al Perelló.

Durant el període en què va ser alcalde van coincidir, a més, altres situacions d'emergència com la riuada de 1937 o un accident ferroviari, a les quals també va haver de fer front. Acabada la Guerra Civil, Josep Rodríguez va ser detingut i traslladat a la presó de Pilats, a Tarragona, on va ser sotmès a un Consell de Guerra i condemnat a mort. El van afusellar el 8 d'agost de 1939 a l'edat de 42 anys, juntament a tres tortosins més: Jacint Arbona Fontcuberta, Joaquim Cid Subirats i Primitiu Sabaté Barjau.

Imatge Ajuntament de Tortosa

2 comentaris:

  1. ...muchas cosas malas se produjeron, fue una gran venganza, despiadada y cruel, los "nacionales", querían fusilados para aplacar a los familiares de los fusilados anteriormente por los "rojos", en otros sitios ajusticiaron hasta los presidentes, los secretarios y tesoreros de cooperativas, ayuntamientos... cuando celebraban los 25 años de paz, el humorista CASSEM, hacia su espectáculo "es broma", por poco lo meten a la cárcel por poner eso de es broma sobre un cartel de sus 25 años de su par particular, un señor que lo llevaban "bajo palio" teniendo el reguero de victimas de su intransigencia (por que cada fusilamiento era firmado por su excelencia), otra cosa, en aquellos tiempos había una epidemia a nivel planetario, "poliomilitís", todos los países civilizados tenían vacuna para esta enfermedad... Franco y su régimen no disponían de dinero, tenían que hacer su faraonico mausoleo EL VALLE DE LOS CAÍDOS...

    ResponElimina
  2. ...de su par particular, quiero decir DE SU PAZ PARTICULAR..., pues si señores el regimen franquista era muy humano (asi por el reves) primero era su mausoleo, lleno de esqueletos sacados de otros cementerios, bajo amenaza de represalia a los del ayuntamiento de turno si no los entregaban para llenar las estancias de almacenamiento de hosamentas, pero no disponian de partidas para comprar la anti-poliomilitis, cientos de niños engrosaron las filas de minusvalidos de diferentes grados de minusvalia, podieronse evitar con vacunas, y lo mismo con los pobres incautos que como no hicieron mal a nadie durante la republica, creyeron que a ellos no les ocurriria nada y fueron sacados de ese valle de lagrimas antes de que les tocara por la llamada del Señor, a todos hay que dedicarles una plaza o calle, con el tiempo como la ciudad tortosina crece y crecera, no nos faltaran lugares donde poner sus nombres...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta