31 d’agost del 2014

El Tradicionàrius fa reviure el Canalero amb un vídeo de dos homenatges a Tortosa i Roquetes



ROQUETES (Baix Ebre).- La celebració del centenari del Canalero durant el XXI Tradicionàrius de les Terres de l'Ebre, aquest dissabte a Roquetes, va culminar amb la projecció d'un vídeo que recollia dos homenatges que Pepe Garcia va rebre els anys 1987 i 1989, amb la participació d'altres cantadors de jota. En la primera part del vídeo, que ja es troba disponible a YouTube, es poden veure fragments de l'homenatge que se li va fer a Tortosa, quan Lo Canalero va ser Tortosí de l'Any del 1987, presentat pel periodista Josep Àngel Òdena i amb les actuacions de Lo Teixidor d'Amposta, Lo Codonyol d'Alcanar, Ramon Garcia, Nebot del Canalero de Roquetes, i Genaro de Santa Bàrbara. El segon homenatge se li va fer a Roquetes l'any 1989. Presentat pel desaparegut Jordi Itarte, en aquell homenatge hi van cantar Nicasio Balagué, nebot de Boca de Bou, de L'Aldea; Lo Fumadó de Sant Jaume d'Enveja; Tiveta de Remolins, Lo Noro de Lligallo del Gànguil, Camarles; Joseret de Tortosa, Genaro de Santa Bàrbara i Ramon Garcia, Nebot del Canalero de Roquetes.

La segona i darrera etapa del Tradicionàrius 2014 va tenir lloc aquest dissabte a Roquetes, amb una marató musical que va pujar dalt de l'escenari de l'Hort de Cruells a Joseret i rondalla, Grallers de Roquetes, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Los Sirgadors, Stukats del Bolet i la Carrau. De fet, tots els artistes van participar prèviament en un homenatge al Canalero amb motiu del centenari de Pepe Garcia, desaparegut fa 10 anys. Va ser un moment històric i emocionant, ja que el públic va poder veure com compartien l’escenari cantadors com el propi Joseret, i les veus solistes dels Quicos (Arturo Gaya i Quique Pedret), los Sirgadors (Mario Pons i Toni Martínez lo Xaparro), Stukats del Bolet (Francesc Tomàs ‘Panxito’ i Alba Tomàs) i La Carrau (Núria Lozano, Carol Duran i Joan Boada). Cadascú va dedicar uns versos al Canalero al so de la rondalla de Joseret, formada pels mateixos músics que acompanyaven a l’històric cantador. També hi va ser la filla del Canalero, Carme Garcia, qui després d'improvisar algunes cançons va rebre un DVD amb el vídeo dels homenatges de mans de l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas.



Vídeo Antena Caro a YouTube

La llibreria Serret de Vall-de-roures tanca el seu 30è aniversari amb la primera edició dels Premis de Literatura Rural


VALL-DE-ROURES (Matarranya).- Octavi Serret, propietari de la Llibreria Serret de Vall-de-roures, acaba aquest cap de setmana un any de celebració del 30è aniversari de l'establiment. L'acte culminant ha tingut lloc aquest dissabte a la tarda, amb el lliurament dels Premis Serret de Literatura Rural, un certamen creat amb l'objectiu de "reprendre una activitat literària normal i més regular" a la zona, tal com ha exposat Serret. Hi hagut dues taules rodones per parlar del futur del llibre en paper i dels valors del món rural. Després d'haver celebrat actes a Gandesa, Calaceit, Beseit i Vall-de-roures, diumenge s'ha posat el punt i final a la celebració amb un itinerari poètic, una taula rodona i un dinar a Morella.

Després de celebrar, dissabte passat 23 d'agost, un "Sant Jordi de novel·la negra", amb l'assistència de divuit autors del gènere que van signar exemplars dels seus llibres a Vall-de-roures, aquesta setmana Serret ha preparat la traca final del 30è aniversari de la seva llibreria amb activitats a cavall de tres territoris -l'Aragó, Catalunya i el País Valencià-. Una programació que, ha assegurat, "és l'excusa per a que, d'una vegada per totes, es doni a conèixer un territori" rural on "passen coses, i passen al mes d'agost".

Aquest dissabte s'han donat a conèixer els guanyadors de la primera edició dels Premis Serret de Literatura Rural. Un certamen que el llibreter ha qualificat de "molt important" perquè "fan falta premis literaris per reprendre una activitat literària normal i més regular", i perquè és la millor manera per tal que els autors puguin acabar publicant les seves obres. En la modalitat de literatura rural en català ha resultat guanyador Francesc Roma, pel treball 'Estudis sobre patrimoni existencial a la Catalunya rural'. En literatura rural en castellà ha guanyat Alicia Estopiñà, per la novel·la 'Bajo el mantel', mentre que Luis Grañena i Sarah Jane Tolle s'han emportat el premi a millor àlbum il·lustrat infantil rural amb 'The singing cat'. El premi en llengua aragonesa, la quarta modalitat del certamen, s'ha declarat desert per falta de conformitat de les obres presentades amb els paràmetres del premi.

Properament organitzaran un certamen infantil

En aquest afany de difondre i promocionar la literatura en català en un territori de cruïlla de cultures com és el Matarranya, Serret ja ha avançat que vol tirar endavant un certamen literari infantil. "La idea és que es faci creació literària a les escoles", ha detallat, posant en contacte centres rurals amb altres escoles. El fruit, ha manifestat, podria ser un recull de tot el projecte educatiu, per acabar "premiant-los amb un llibre editat com Déu mana", ha finalitzat Serret.

Via ACN

29 d’agost del 2014

Aregio defensa la potencialitat econòmica de les oliveres mil·lenàries i garanteix el suport de la Generalitat




ULLDECONA (Montsià).- El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, ha visitat aquest divendres les oliveres mil·lenàries del Museu de l’Arión d’Ulldecona. D’aquesta manera, Aregio ha conegut de primera mà els treballs realitzats dins dels projectes innovador i experimentals Olivat i Olivat 2 que s’han realitzat amb el sector i que pretén aconseguir un cupatge controlat d’alta gamma d’aquests olis varietals. Aregio ha destacat la qualitat de l’oli de les oliveres mil·lenàries i també les potencialitats econòmiques que les oliveres mil·lenàries tenen per al territori.

El Servei d’Ocupació de Catalunya ha destinat diversos ajuts als projectes de la Mancomunitat de la Taula del Sénia. Així ho ha recordat la gerent de la Mancomunitat, Teresa Adell, qui també ha avançat que s’està treballant en un projecte d’oleoturisme, amb itineraris que passaran pels nou pobles de Catalunya, l’Aragó i el País Valencià que formen el territori del Sénia. Per la seva part, l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Balagué, ha insistit que el projecte turístic i gastronòmic al voltant de les oliveres mil·lenàries està avançant i aconseguint el seu rendiment, i que poc a poc van incrementant l’exportació d’aquest oli mil·lenari. La Mancomunitat de la Taula del Sénia té catalogades fins a 4.700 oliveres mil·lenàries.

Via Canal 21 Ebre

El PSC de Móra d'Ebre reclama un informe extern dels comptes municipals del 2013


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El PSC ha demanat al govern municipal de CiU que encomane als serveis tècnics de la Diputació de Tarragona (SAM) un informe sobre la situació del Compte General de l’exercici 2013, amb les corresponents mesures correctores per al compliment de la legalitat vigent. Segons el portaveu socialista, Josep Solé Arnal, la petició arriba després que en el darrer ple, celebrat el 7 d’agost passat, es debatés l’informe presentat per Intervenció. Entre altres conclusions, aquest informe assenyala “el no compliment de la Llei 38/2003 de 17 de novembre, general de subvencions, i l’incompliment del reglament del registre municipal d’entitats i associacions de Móra d’Ebre”.

També recorda que quant a la contractació de personal s’hauria de seguir el que estableix l’article 291 del DL 2/2003 de 28 d’abril. i exposa que la fiscalització prèvia a les despeses del capítol II no està ajustada a la normativa de contractació administrativa de determinades despeses.

Solé Arnal també ha argumentat la petició del grup socialista, ja que l’informe d’intervenció quantifica “el deute viu total (pendent d’amortitzar a curt i llarg termini) que és de 7.007.724,30 euros; que l’estalvi net dóna un resultat negatiu de -269.321,94 euros, i que no es compleix el període mig de pagament a proveïdors que hauria de ser inferior a 30 dies”. Finalment, els socialistes reclamen al govern municipal que lliuri als membres del grup socialista còpia de les actes de la Junta de Govern Local en els terminis establerts en la legislació vigent.

Imatge PSC Terres de l'Ebre

ERC demana un pla urgent per a la rehabilitació del nucli antic de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- Després que dimarts a la nit s’ensorrés la paret d’un edifici deshabitat del barri del Castell de Tortosa, el grup municipal d’ERC també ha demanat un pla urgent per la rehabilitació del nucli antic. Segons els republicans, l’ensorrament de la casa del carrer Sant Felip Neri “posa de manifest, un cop més, la situació de deixadesa en què es troba el casc antic de la ciutat, fruit de les polítiques urbanístiques dels alcaldes dels darrers 30 anys, que han primat el creixement del municipi cap a la perifèria sense preocupar-se per incentivar la rehabilitació dels barris centrals del municipi”.

Els republicans també afirmen que la imatge que ofereix la zona on s’ha produït l’ensorrament “no transmet seguretat als veïns ni als turistes”. En aquest sentit, des d'ERC han instat a l'Ajuntament de Tortosa que presenti, el més aviat possible, un pla per la rehabilitació del nucli antic. També demanen que l’Ajuntament apliqui les mesures pertinents per evitar els ensorraments que posen en perill la seguretat del veïns i veïnes de la zona.

D'altra banda, les primeres inspeccions realitzades pels tècnics municipals descarten que la casa que es va ensorrar parcialment dimarts a la nit al s’haja d’enderrocar en breu, ja que no hi ha perill imminent d’ensorrament. La casa, que es troba deshabitada, es va ensorrar vora les 22.00 hores, quan es va desplomar el mur lateral. El succés no va ocasionar ferits i la Policia Local va tallar ràpidament els accessos al carrer. Davant els fets, com ERC, també el grup d’Iniciativa-Entesa per Tortosa ha demanat a l’equip de govern de CiU un pla urgent per a la rehabilitació del nucli antic de la ciutat.

Toni Arencón Arias guanya el XXXII Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre



VINEBRE (Ribera d'Ebre).- Toni Arencón Arias ha estat el guanyador del XXXII Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre per l'obra 'L'ànima de l'assassí', que es va atorgar aquest dimecres a Vinebre. Cossetània Edicions publicarà la novel·la, basada en la trajectòria del conegut frenòleg dedicat a l’estudi del cervell, Mariano Cubí, a qui fins i tot se li va dedicar un carrer a Barcelona. La novel·la destaca per la tasca de documentació, mantenint una tensió argumental que es combina amb les citacions d'autors i la descripció de l'ambient de la Barcelona de mitjans del segle XIX. A partir del crim ocorregut en una família benestant, teixeix una història fictícia en paral·lel a la que es pot trobar als llibres que van escriure personatges secundaris vinculats a la ciència, la política, la religió i la filosofia, com Jaume Balmes, Antonio Severo Borrajo, o el mateix Cubí.

A l’obra, el frenòleg mirarà de demostrar com l’estudi del cervell és determinant a l’hora de decidir qui ha estat l’autor d’un crim i si aquest té alguna possibilitat de curació. Arencón va explicar que l’obra es troba al mig de la realitat i la ficció. Així mateix, Arencón també va dir que no s’esperava ser el guanyador del Premi i que ha estat una gran sopresa.

 Per la seva part, l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, va recordar que el premi va néixer fa 32 anys i que la bona acollida que té any rera any l’ha fet consolidar-se i matenir-se.

El guanyador del XXXII Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre, nascut el 1963 al Prat de Llobregat, fins ara ha obtingut premis i mencions per obra poètica, com el Miquel Bosch i Jover, aquest mateix any, per l’obra 'Anhelada pretèrita pluja', i també per obres de narrativa curta. A més, es dedica a la pintura. Se’l pot trobar a toniarencon.blogspot.com i en col·laboracions amb la revista Lo Càntich. El premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre està dotat en 3.000 euros, a més de la publicació de l’obra.

Via Canal 21 Ebre

28 d’agost del 2014

Jardí sosté que cal mantenir l’impost català a les nuclears i en canvi eliminar l’estatal



 MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El president de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya i president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, insisteix en mantenir l’impost català sobre l’energia nuclear, i que aquest reverteixi en el territori on es produeix. Jardí ha afirmat que té un “màxim respecte” a la sentència del Consell de Garanties Estatutàries en què dictamina que l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica presentat pel Govern de la Generalitat és inconstitucional, perquè "no queda acreditada la seva finalitat ambiental", i per tant no es pot diferenciar "clarament" de l'impost estatal sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. El dictamen arribava aquest mateix mes d’agost després de que el Partit Popular de Catalunya (PPC) portés al Consell de Garanties diferents articles d'aquest projecte de llei, perquè considerava que l'objecte de l'impost que es pretén crear és "plenament coincident amb l'estatal ja existent".

Jardí reconeix que el dictamen no deixa de ser la prova que a Catalunya hi ha una doble imposició i que s’ha d’eliminar un dels impostos. En aquest sentit, Jardí defensa que el que cal revocar l’impost estatal i mantenir el català ja que considera que és de “justícia” que l’impost reverteixi en el territori on es produeix el 70% de l’energia de Catalunya.

El Govern català va aprovar al febrer el projecte de llei per crear un nou impost ambiental a la producció nuclear a Catalunya. Amb aquest nou impost, la Generalitat preveu recaptar unes 43,2 milions d'euros anuals procedents dels tres reactors catalans: Ascó I, Ascó II i Vandellós II. El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar que la mesura no tenia un afany recaptatori, sinó que segueix les recomanacions de la Unió Europea. Així mateix, va explicar que els diners permetran, en part, finançar inversions públiques orientades a la millora de l'entorn i també a incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient. És el cas, per exemple, del dragatge del port dels Alfacs. Una actuació que el Govern ja ha iniciat, i que ha de permetre que la multinacional Cemex mantenir l'activitat a la planta del Montsià durant un mínim de deu anys. Però el Partit Popular acusava el govern d’aplicar una doble imposició sobre un mateix fet, i ja ha demanat a la Generalitat la supressió de l’impost a les nuclears.

Via Canal 21 Ebre

Interior posa 19 multes per prostitució a les carreteres del Camp i l'Ebre, però no ha cobrat cap sanció


TARRAGONA.- La carretera N-240 entre Tarragona i Valls és una de les vies que concentra un major nombre de professionals de la prostitució. En un tram de només deu quilòmetres s'hi poden comptar vuit noies que ofereixen serveis sexuals a peu de carretera i el degoteig de clients hi és constant. "No ens hi posem per gust, sinó per guanyar-nos la vida", explica l'Andrea, una jove romanesa que ingressa entre 300 i 400 euros diaris. Asseguren que s'hi senten segures i que l'amenaça d'una multa no les farà marxar, perquè tampoc no la pagarien. De fet, entre gener i juny es van imposar 19 multes i es van aixecar 17 actes per prostitució a les carreteres del Camp i l'Ebre, però Interior encara no ha començat a cobrar cap sanció.

Des de mitjan 2012, amb la reforma de la llei de carreteres i l'activació de l'operació 'Voral', els Mossos d'Esquadra poden multar a prostitutes que ofereixin serveis sexuals en carreteres de titularitat catalana i també als clients que els demanden. En vies de titularitat estatal, però, els agents només poden aixecar una acta administrativa i donar-ne trasllat a la Delegació del govern espanyol. En una entrevista a l'ACN, la directora dels serveis territorials d'Interior a Tarragona, Rosanna Camps, admet que la policia va ser més "persistent" el 2012 quan es va aprovar la reforma i que, des d'aleshores, la pressió s'ha anat "mantenint".

Des de l'aprovació de la llei, els Mossos han imposat un total de 141 multes per prostitució a les carreteres de titularitat catalana del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, tant a prostitutes com a clients. En concret, durant la segona meitat del 2012 es van imposar 55 sancions; durant l'any 2013, 67, i entre gener i juny d'enguany, la xifra s'ha reduït fins a les 19. En el conjunt de Catalunya, el 2012 es va saldar amb 804 sancions, el 2013 se'n van posar 479 i durant els primers sis mesos del 2014, 82. Malgrat tot, segons la conselleria d'Interior, encara no s'ha cobrat cap d'aquestes multes, per les quals la llei contempla sancions de fins a 30.000 euros.

Pel que fa a les carreteres de titularitat estatal de la demarcació tarragonina, els Mossos hi han aixecat 112 actes de l'entrada en vigor de la normativa: 58 al 2012, 37 al 2013 i 17 durant el primer semestre d'enguany. La responsable d'Interior a Tarragona remarca la incongruència que la prostitució estigui prohibida en unes carreteres i en altres no, en funció de qui en sigui el titular. "No acabem d'entendre que una activitat es consideri perillosa a un lloc i no a un altre, ja que l'únic que estem provocant és que les noies es desplacin d'una carretera a l'altra", reflexiona Camps.

La directora d'Interior a Tarragona també insisteix que el fenomen de la prostitució és "un perill per a la seguretat del trànsit" quan es dóna al voral d'una carretera o d'una rotonda. "Hem de fer entendre que les carreteres estan per circular-hi", sentencia Camps, la qual afegeix que l'objectiu dels Mossos amb aquesta regulació és evitar i dissuadir aquestes pràctiques. De moment, assegura que estan contents amb els resultats, però "no satisfets del tot", perquè "mentre hi hagi demanda, hi haurà oferta" i creu que manca "conscienciació".


Via ACN

El PSC de Tortosa proposa impulsar uns pressupostos participatius per al 2015



TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal del PSC de Tortosa proposarà al ple de l’Ajuntament del proper dilluns impulsar un procés participatiu perquè al 2015 es pugui iniciar, de forma experimental, un model de pressupostos participatius dirigit per tècnics en la matèria. El portaveu del PSC, Enric Roig, ha afirmat que es tracta d’una aposta decidida per transformar de dalt a baix la vida municipal de Tortosa, i en la qual consideren que han d’estar implicats totes les forces polítiques del consistori. Així, des del grup municipal socialista han encarregat un informe que permeti desenvolupar aquesta proposta.

Els pressupostos participatius permeten que aquells que viuen en una ciutat puguin decidir en què volen gastar els seus impostos. A les Terres de l'Ebre, una iniciativa similar es realitza a Ascó. En aquest sentit, Roig ha insistit que els pressupostos participatius és una “potent eina de participació” i, sobretot, de gestionar l’Ajuntament. Roig ha explicat que abans s’ha de posar en marxa una campanya de difusió pública per donar a conèixer als ciutadans i ciutadanes de Tortosa el procés. Aquesta campanya permetria constituir un Grup Motor de veïns i veïnes que impulsaria el procés i que seria el responsable de redactar el reglament del Pressupost participatiu. A partir d’aquí s’inicien un seguit de mecanismes que han de permetre, finalment, que les propostes ciutadanes formin part dels pressupostos d’inversions municipals per al 2015. Segons ha explicat el portaveu socialista, la voluntat és donar als ciutadans l’oportunitat d’intervenir de forma directa en les decisions presses pels polítics en els seus despatxos i democratitzar la vida municipal.

Via Canal 21 Ebre

Esquerra presenta al·legacions al COPATE i acusa CiU i el PP de voler repartir-se els càrrecs i les 'menjadores'



TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació d'ERC a l'Ebre ha decidit presentar al·legacions a l'aprovació inicial dels estatuts del nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), aprovada pels consells comarcals del Baix Ebre i Montsià. Tot i que el Govern havia demanat que no es presentessin al·legacions per evitar retardar més la posada en marxa del nou ens, que també ha de gestionar la Reserva de la Biosfera, els republicans han advertit que l'aliança entre CiU i PP als dos consells comarcals posen en risc la viabilitat del Consorci. "Proposen fins a cinc òrgans de representació política per alimentar menjadores i repartidores", ha assegurat el president de la Federació d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa.

ERC ha insistit que creu que el COPATE és una figura "molt important" pel territori, però ha lamentat la "incapacitat" de gestió i la manca voluntat de negociar dels presidents dels consells comarcals. Aspa ha lamentat que CiU hagi convertit "el gran projecte de legislatura" en un "tripijoc polític".

Les al·legacions, que s'han registrat aquest dimecres als dos consells comarcals, es fonamenten en alguns dels requeriments que, segons ha recordat ERC, ja es puntualitzaven en els informes elaborats per la Direcció General de l'Administració Local del Departament de Governació i per la secretaria i intervenció del Consell Comarcal del Montsià. Així, la primera de les nou al·legacions assegura que no està justificada la creació d'un nou consorci com reclama la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). Per ERC, no hi ha cap estudi que certifiqui que amb la creació d'aquest consorci, la gestió de les polítiques ambientals seran més eficients.

Així, ERC preveu que, d'acord amb la legislació vigent, es pugui establir un model de gestió a través de la signatura d'un conveni entre els ajuntaments i consells comarcals, evitant crear un nou ens.

La tercera al·legació fa referència a la duplicitat inicial d'estructures ja que es preveu primer crear el nou COPATE abans de dissoldre els cinc consorcis actualment existents, quan hauria de ser a la inversa. ERC també qüestiona la manca d'adscripció del consorci a una administració ja que, segons plantegen, es genera una contradicció als estatuts perquè asseguren que el COPATE quedarà adscrit al Consell Comarcal del Montsià però, en canvi, es preveu que els "funcionaris habilitats amb caràcter nacional", com el secretari, seran exercides pels funcionaris del Consell Comarcal del Baix Ebre que ocupin aquest lloc.

A més, un dels punts dels estatuts que ERC ha qüestionat més des d'un inici ha estat la composició, elecció i substitució dels membres de la junta general. Els republicans demanen que tots els ajuntaments, que són qui tenen les competències delegades en polítiques ambientals, puguin tenir veu i vot directe ponderat, i no que el tinguin membres nomenats pels governs dels consells comarcals. "Cada municipi hauria d'estar representat directament a la junta amb veu i vot, un vot que s'establiria en funció del número d'habitants que es representessin i d'acord amb una fórmula de representació ponderada a determinar", planteja l'al·legació.

Així mateix, els republicans asseguren que el Consorci ha de tenir un "emblema" i no una "ensenya" com diuen els estatuts, i denuncien que hi ha multiplicitat d'òrgans de direcció que no s'adequa al procés de racionalització i simplificació que estableix l'ordenament jurídic.

Via ACN
Vídeo Canal 21 Ebre

27 d’agost del 2014

Iniciativa proposarà al ple un pla per agilitzar la rehabilitació d'habitatges al nucli antic de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- Iniciativa Entesa per Tortosa presentarà quatre mocions al proper ple de l'Ajuntament, que se celebrarà dilluns. En concret, els ecosocialistes demanaran un millor servei ferroviari a les Terres de l’Ebre; el rebuig a la reforma del PP respecte a l’elecció dels alcaldes i alcaldesses; la necessitat d’un calendari de tancament de les centrals nuclears; i, finalment, l’agilització d’un pla de rehabilitació i planificació del nucli antic de Tortosa.

El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha demanat agilitzar aquest procés per evitar fets com el de la passada nit, amb l’ensorrament de la façana d’una de les cases deshabitades del nucli antic de la ciutat. Jordan ha insistit que fets com aquests donen una mala imatge de la ciutat i suposen un perill per a la ciutadania. Per aquest motiu, confia que, en el proper ple, "el govern municipal estableixi un diàleg sincer, honest i serè amb l’oposició", i que sigui "sensible a les propostes constructives i positives" que fan des d’Iniciativa Entesa per Tortosa.

D’altra banda, el portaveu d’Iniciativa ha assegurat que avalaran la moció que va presentar la Plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre per reclamar una millora de la deficitària situació de la línia ferroviària. Una tercera proposta, per part d’ICV, és el rebuig a la reforma que el PP central vol tirar endavant i que afectarà al procés d’elecció dels alcaldes i alcaldesses municipals. Jordan ha reclamat a CiU el rebuig absolut, ja que la seua aprovació suposaria un atac directe al sistema democràtic.

Via Canal 21 Ebre


S'ensorra una casa al cor del nucli antic de Tortosa, sense provocar ferits


TORTOSA (Baix Ebre).- Una casa es va ensorrar parcialment aquest dimarts a la nit al carrer Sant Felip Neri, al barri del Castell, un dels espais més degradats del nucli antic de Tortosa. Una zona en què en les darreres setmanes s'han fet obres d'enderrocament, i molt a prop del solar on s’ha de construir el futur Palau de Justícia, al carrer de la Mercè. De fet, també fa uns dies que el mateix carrer està tancat al trànsit de vehicles amb dues tanques de color groc.

La casa va caure en desplomar-se el mur lateral. El succés no va ocasionar ferits i la Policia Local va tallar ràpidament els accessos al carrer. El regidor d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, va ser un dels primers en informar del succés a través de la xarxa social de Twitter, ja que en el moment de l’ensorrament es trobava sopant a prop de la casa que va caure. Jordan va insistir en què cal apostar urgentment per la rehabilitació del nucli antic.


Imatge Giordano Bruno, a Instagram

'El dret a decidir de les Terres de l'Ebre', article de Josep Baubí


Crec que el dret a decidir forma part de la persona humana i dels pobles. Podem decidir on volem viure, si volem estudiar o treballar, si volem casar-nos o estar solters, hi ha moltes possibilitats.

Les persones, igual que els pobles, tenim el dret a decidir què volem ser i com volem viure, encara que la vida t’obliga a moltes coses que no t’agraden. Que ningú em catalogui políticament, perquè s’equivocarà.

Ara que es parla molt de la consulta del 9-N i del dret a decidir, estic totalment d’acord que els catalans podem decidir el nostre futur. L’Estat espanyol és una fàbrica d’independentistes. Si no mos volen, marxem i ja està, encara que jo personalment no ho veig gens clar.

Entenc que a Catalunya no se la respecta i ens estan fotent canya per tot arreu. Penso, i pensar i opinar és lliure després de 40 anys de dictadura, que no s’ha de tindre temor a dir el que penses, agradi o no. Catalunya reclama, almenys una part dels habitants, la independència i el dret a decidir el seu futur, d’acord.

Si volem el dret a decidir de Catalunya, jo també vull el dret a decidir de les Terres de l’Ebre respecte a la província de Tarragona. Fa molts anys que les comarques de l’Ebre reclamen la vegueria i mai s’ha trobat el moment per fer que aquestes comarques no depenguin de Tarragona. Sé que molts diran que això depèn de Madrid, cert. Però, després de més de 35 anys de democràcia, no s’ha pogut respectar mai la identitat de les Terres de l’Ebre?

Les comarques de l’Ebre tenim una idiosincràsia pròpia, una manera de parlar, de ser, de xalar i de cultura que des de Tarragona mai s’ha tingut en compte, no s’entenen i des de la resta de Catalunya tampoc. Mentre formem part de la província de Tarragona no aixecarem mai el cap. Fa 25 anys es va encetar una campanya, ‘Som vegueria’, que no va servir de res. Ara és el moment de reclamar el nostre dret a decidir. De demanar la independència de les Terres de l’Ebre respecte a la província de Tarragona i que els nostres polítics es mullen.

Reclamo respecte a la manera de ser de les Terres de l’Ebre i vull afegir que el centralisme de Barcelona és pitjor que el de Madrid. Sí al dret a decidir de Catalunya, però també de les Terres de l’Ebre.

Per cert, em sento molt català, però encara més ebrenc. Vull afegir que no m’agraden els bous, sí la jota i la música de banda, sobretot el pasdoble, i per damunt de tots el pasdoble Tortosa, del mestre Monclús.

Josep Baubí
és periodista.

26 d’agost del 2014

La mostra Eufònic creix i es torna més multidisciplinar que mai



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Eufònic, la mostra d'arts sonores i visuals de les Terres de l'Ebre, emprèn la que serà la seua tercera edició, del 4 al 7 de setembre, com un esdeveniment plenament consolidat. A més, ha crescut en xifres absolutes, tant pel que fa al nombre d’artistes que hi participaran (30 en total), com pel que fa a les residències d’artistes (3) o les accions sonores i visuals (4 i 4 respectivament). Al marge d’això, l’edició d’enguany d’Eufònic es caracteritzarà per incorporar més propostes multidisciplinàries que mai. Un bon exemple és el projecte 'Trinity d’Electronic Performers' que unix vídeo interactiu i dansa, del creador visual Óscar Sol i la ballarina tortosina Anna Hierro; o la unió de Bradien i el poeta Eduard Escoffet, una mescla d’spoken word i pop singular.

Aquest dimarts al matí s’ha presentat a Sant Carles de la Ràpita aquesta tercera edició d’Eufònic que s’inaugurarà el proper dijous 4 de setembre amb l’actuació del discjòquei Raul Almeda i amb Trinity d’Electronic Performers, totes dues propostes en un espai que s’incorpora per primera vegada al certamen: la plaça Agustí Vizcarro, “La Pin” del Museu de la Mar. Prèviament, el mateix dijous el compositor i experimentador sonor valencià Llorenç Barber i el compositor i organista tortosí Rossend Aymí interpretaran una sintonia creada expressament per a les campanes de la catedral de Santa Maria de Tortosa i l'església Arxiprestal de l'Assumpció de Vinaròs. Serà possiblement l’acció més ambiciosa i alhora intangible que es presenta dins Eufònic 2014, i per uns moments la música reforçarà els vincles històrics que sempre han tingut Tortosa, situada al sud de Catalunya, i Vinaròs, al nord del País Valencià.

La singularitat del paisatge del Delta i les Terres de l’Ebre és l’element vertebrador i diferencial d’Eufònic, que també vol ser un punt de trobada d’artistes sonors i visuals per explorar les diferents tendències i línies de treball entorn aquestes disciplines. A Eufònic hi ha concerts i actuacions audiovisuals en espais singulars, tallers per a grans i petits, instal·lacions visuals i accions sonores, i el ja tradicional fi de festa més lúdic, al Xiringuito de la costa enmig de la Badia dels Alfacs, que enguany anirà a càrrec de Guille Milkyway dj, més conegut com La Casa Azul.

Actuacions audiovisuals

Al marge dels ja esmentats Electronic Performers, Bradien i Eduard Escofet, Eufònic 2014 comptarà amb actuacions audiovisuals d’artistes punters de l'electrònica del moment. Noms que necessiten poca presentació com Alizzz, un dels artistes catalans amb més projecció del moment amb un estil propi a mig camí entre la bass music i el r’n’b futurista; Xtrngr que crea amb la seua música atmosferes fosques i baixos contundents, qui actuarà acompanyat pels visuals del taller Desilence Studio. També cal destacar bRUNA, un dels noms més rellevants de la nova fornada d’artistes electrònics catalans, o propostes més intimistes com la de la compositora i cantant Maria Coma que es mou entre el pop atmosfèric i la música contemporània; The Suicide of Western Culture, campions del soroll, triomfadors de l'escena electrònica més contundent; el rock electrònic i visceral de Tiger Menja Zebra; i els incomparables Za!, una de les millors bandes del moment en directe i mestres de la improvisació. També hi haurà noms emergents com els molt enèrgics Wesphere i la seva electrònica orgànica i multiforme, i artistes de gran volada com el pianista de contemporània Carles Viarnès, qui convertirà la barraca del Restaurant L’Estany en un auditori temporal.



Instal·lacions i accions sonores

A Eufònic hi ha espai per a intervencions especials en l'espai amb instal·lacions i accions creades especialment per a l'ocasió, i per tant impossibles de ser vistes i viscudes fora del context del festival. A l’Eufònic 2014, al marge de l’acció que protagonitzaran el dia 4 de setembre Llorenç Barber i Rossend Aymí, en trobarem algunes més: la de Lolo y Sosaku (duet format per un argentí i un japonès establerts a Barcelona, ben coneguts per les seves col·laboracions amb Sónar), que ocuparan l'espai de Lo Pati (Amposta) per construir ambients de sorollisme acústic on el silenci hi juga un paper important; la del creador visual Gnomalab al soterrani del Col.legi Públic Carles III, una instal.lació per ser visitada a fosques i en silenci; la instal.lació efímera dels arquitectes tortosins Dondecabentres a l’Antic Convent de La Ràpita; o la instal.lació visual interactiva de Xavi Montojo i Alba G. Corral també a Lo Pati.

L’artista Jaume Vidal planteja una acció sonora que prendrà forma a les ones de l’emissora local Amposta Ràdio: Lo so parlat és una sèrie de programes semiconduïts que es construeixen a partir del relat de la memòria del so dels oïdors, recuperant els sons arrelats en l’espai i restablint la dissociació entre memòria visual i sonora.

Finalment, Martí Ruids, investigador sonor responsable de la sorprenent acció sonora amb les ovelles a Eufònic 2012, instal·larà unes campanes tubulars automàtiques i hidràuliques en una de les muscleres dels Alfacs, on el moviment de les tranquil·les aigües de la badia decidirà les notes que sentiran els visitants de les rutes turístiques que hi passen.

Residències artístiques

El resultat de les tres residències artístiques que s’han convocat enguany en col·laboració amb Lo Pati - Centre d’Arts Visuals Terres de l’Ebre es presentarà en el marc d’Eufònic. Es tracta de les propostes de les artistes Lina Bautista i Laura Llaneli que presentaran Camí privat, un "passeig sonor", que parteix de la investigació tant geogràfica com històrica de les quatre torres dels Alfacs projectades al S. XVI i que aproparà al públic a l’abandonada Torre de Sant Joan.

Una altre projecte és Aproximaciones a un reflejo involuntario, de les videoartistes Julia Martos i Tana Garrido que explora la idea d’imatge real front imatge hiperreal, treballant sobre el concepte del reflex. S’instal·larà al centre d’art Lo Pati.

I finalment Paisatges impossibles d’Edu Comelles, un projecte que ha estat possible gràcies a la residència artística convocada conjuntament amb LABoral Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón. Comelles ha realitzat una setmana d’estada al Delta i una a Astúries per crear una cartografia sonora dels dos territoris a partir de més de 400 sons enregistrats al llarg de les 24 hores del dia. Aquest projecte es presentarà el dijous 4 de setembre i estarà instal·lat al Museu de la Mar de Sant Carles de la Ràpita.

Tallers

Enguany s’han programat dos tallers per a adults: el segon nivell del Taller de gràfica generativa, impartit per la creadora visual Alba G. Corral, i un taller d’improvisació musical de la mà dels Za!, que tindrà després una vessant performativa amb l'actuació dels seus alumnes amb el format canviant de l'Orquesta del Eufònic Ganador. També hi haurà un taller infantil d’iniciació a la creació de visuals, Projecta’t: fes els teus visuals, una activitat familiar del col·lectiu CliCme on els nens crearan els seus propis mons visuals per ser utilitzats un cop acabat el taller en una sessió de byjota dj.

Imatge Sirga Comunicació

L'auditori Felip Pedrell de Tortosa estrena web coincidint amb una nova temporada espectacular




TORTOSA (Baix Ebre).- El Teatre Auditori Felip Pedrell (TAFP) de Tortosa disposarà d'un nou portal a internet, a partir d'aquesta propera temporada de tardor. Una nova eina a l'abast del públic, que permetrà conèixer de primera mà les novetats de la programació, les activitats culturals de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, i poder accedir còmodament a la compra d'entrades per als espectacles del teatre municipal. La nova pàgina web estarà disponible pel seu ús pel públic a partir del dia 2 de setembre, i la seua adreça és www.teatreauditoritortosa.cat.

El regidor de Cultura, Joaquim del Pino, i la directora de l'àrea de Cultura, María José Bel, han presentat aquest dimarts aquesta novetat, juntament amb els principals detalls de la programació per a la temporada setembre-desembre 2014. D'entre la nova proposta del TAFP, cal destacar la presència sobre el seu escenari de dos grans noms de la interpretació de l'Estat espanyol, com són María Galiana (la brillant protagonista de "Solas", de Benito Zambrano, "Tapas", de José Corbacho, i coneguda per tots els públics com l'àvia de la popular sèrie de televisió "Cuéntame"), i Juan Echanove ("Madregilda", de Francisco Regueiro, "La flor de mi secreto", d'Almodóvar, o "Bajarse al moro", de Fernando Colomo). Aquests dos grans actors oferiran la representació de "Conversaciones con mamá", estrenada al Bellas Artes de Madrid la passada temporada de tardor de 2013 i escrita per l'autor argentí Santiago Carlos Oves, amb versió de Jordi Galcerán, el qual va adaptar el guió de la pel·lícula homònima. L'obra es representarà el divendres 19 de desembre a les 22.00 hores.

Altres propostes teatrals seran "Lo tuyo y lo mío" (14 de novembre), una comèdia que utilitza com a únics diàlegs cançons dels anys seixanta fins a l'actualitat, i "Confessions de dones de 30" (3 d'octubre), una conversa en clau d'humor entre tres actrius molt ben compenetrades.

La màgia també serà present al Felip Pedrell de la mà d'un dels seus més coneguts representants, el Mag Lari, aquest proper 21 de setembre. Pel que fa als espectacles per als més petits de la casa, tres són les propostes: "Sense Solta" (12 d'octubre), "Viatge a l'Illa del Tresor" (16 de novembre), i "Pianissimus Circus" (14 de desembre), totes sota l'aixopluc dels populars "Diumenges en Família".

La música, per descomptat, també té una parcel·la important dins d'aquesta nova programació, amb el concert del Memorial Monclús, a càrrec de la Banda Municipal de Música de Tortosa, a l'església del Roser de Ferreries el proper 27 de setembre, així com l'habitual Concert de Santa Cecília, també amb la Banda Municipal, que tindrà lloc al Teatre Auditori el 21 de novembre. Per acabar, el tradicional "Lo Misteri de Nadal" de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que arriba puntual a la seua cita anual el mateix dia de Nadal, 25 de desembre.

25 d’agost del 2014

Societat Civil Catalana denuncia l’ús de l’estelada en espais públics a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- La plataforma unionista Societat Civil Catalana ha emès aquest dilluns un comunicat en què denuncia la utilització de l’estelada en espais públic de Tortosa. En concret, Societat Civil Catalana denuncia que durant els actes previstos amb motiu de les festes de la Cinta s'hissarà una bandera estelada a la plaça del Bimil·lenari, tot i que, “hi ha molts tortosins que se senten catalans i espanyols i ja tenen una bandera: la senyera”. Així, denuncien el que consideren un “intent de monopolitzar l'opinió pública tortosina”, i el fet que l'Ajuntament hagi inclòs aquest acte al programa oficial de les festes ja que, “fereix la sensibilitat de molts dels ciutadans”.

En el mateix comunicat, Societat Civil Catalana manifesta que la utilització de símbols partidistes per part d'institucions públiques, la seua col·locació en llocs de titularitat pública, en edificis públics o en escoles suposa una “flagrant vulneració de l'obligació de neutralitat de l'administració”. En aquest sentit, assenyalen que només és legítima la utilització dels símbols que legalment representen a tots els ciutadans com la bandera europea, la bandera espanyola, la senyera i les diferents banderes municipals.

En el comunicat també remarquen que “la confusió entre opcions partidistes i símbols institucionals és impròpia de règims democràtics” i que ho rebutgen amb contundència. També assenyalen que el suport dels poders públics a la utilització de l’estelada “suposa una vulneració no només del deure de neutralitat, sinó també de la que tenen de defensar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia”.

Imatge SCC

Els arrossars del Delta salinitzats per lluitar contra el caragol maçana estan perdent el 50% de la collita


DELTEBRE (Baix Ebre).- A poc menys d'un mes per començar la sega de l'arròs al delta de l'Ebre, els pagesos han alertat que a les parcel·les que es van inundar amb aigua de mar per eradicar el caragol poma s'està morint l'arròs. Un fet que els preocupa, i molt, ja que en aquests arrossars podria suposar la pèrdua de fins a un 50% de la collita. La plaga en si, però, no ha fet tant mal com en altres temporades, ja que els productors han aplicat mesures per controlar-la. Des d'Unió de Pagesos, el responsable del sector de l'arròs, Dani Forcadell, ha augurat una collita mitjana, d'unes 130.000 tones, i una bona qualitat del producte. Pel que fa al preu, es preveu que es mantingui similar a l'any passat, amb 285 euros per tona.

Un estiu amb unes condicions climatològiques prou bones, tot i que el mes de juliol ha estat una mica més fred que de costum, fa que les previsions de la collita d'arròs al delta de l'Ebre siguin prou bones, tant pel que fa a quantitat com a qualitat. Forcadell, però, ha apuntat que la sega es retardarà una mica i començarà a mitjans de setembre -tot i que alguna varietat primerenca, com l'arròs bomba, es pugui començar a segar abans-.

Seguint la línia iniciada les darreres campanyes, enguany s'ha cultivat, bàsicament, arròs rodó tradicional, i s'està introduint també l'arròs llarg. Tot plegat en detriment de l'arròs de varietat bomba, del qual hi ha superproducció a tot l'estat espanyol. D'aquesta manera els arrossaires del delta poden enfrontar-se millor a la competència, i és que el consumidor compra, principalment, arròs rodó.

Alerta per la salinització

Malgrat les bones previsions, els pagesos han alertat que, tot i que la salinització ha funcionat molt bé per matar el caragol poma, podria estar afectant negativament el conreu de l'arròs. "Si es salinitza la parcel·la i mor l'arròs", ha explicat Forcadell, "és com si intentes eliminar les puces que tingui un gos matant-lo". En aquest sentit, ha dit que encara és aviat per treure conclusions, i que caldrà esperar al final de la sega, però ha lamentat que una arma "massiva i ecològica" que existeix contra el caragol poma no sigui tan efectiva com es pensava.

Així, quan acabi la collita al mes d'octubre, esperen reunir-se amb la Generalitat per tal de valorar els fets i definir, conjuntament, quina és la millor estratègia per lluitar contra aquesta plaga. Forcadell ha manifestat que cal coordinació entre tots els agents, "Generalitat, pagesos, cooperatives, Unió Europea", per eradicar el caragol poma del delta, "perquè si no, la despesa que ens comportarà, tant als pagesos com a nivell mediambiental, serà tremenda".

Sobredespesa de la pagesia

La plaga d'aquesta espècie invasora, però, enguany ha fet menys mal al conreu que en temporades passades ja que, a més de la salinització, els pagesos han aplicat diverses mesures per controlar el caragol poma. Així, han aplicat saponina i cianamida càlcica (un adob) per contenir el primer cop de la plaga, al moment de sembrar. Unes mesures que els han costat uns 250 euros extra per hectàrea, que s'han de sumar a la resta de despeses que tenen. Forcadell ha exposat que enguany s'ha pogut fer, però que si s'ha de realitzar aquesta inversió de manera fixa la situació es farà "inviable".

Denúncia per sabotatges

A més a més, des d'UP han denunciat que hi ha persones que estan portant caragol poma al marge dret del delta de l'Ebre, "que està net de caragol". Forcadell ha recordat que aquests sabotatges són un delicte penal contra el qual ja estan vetllant agents dels Mossos d'Esquadra i dels Agents Rurals. També ha manifestat la seva preocupació pel fet que la plaga vagi remuntant riu amunt, i pels problemes que això podria comportar en un futur.

Via ACN
Imatge Dani Forcadell

Un informe ocult confirma les sospites de la PDE: volen l'aigua del Segarra-Garrigues per a Barcelona

TORTOSA (Baix Ebre).- Un informe ocult de la Generalitat, entregat fa més d’un any sense que hagi sortit a la llum, proposa aprofitar l’aigua del canal de regadiu Segarra-Garrigues per transvasar aigua del Segre a l’àrea metropolitana de Barcelona. Així ho assegurava aquest dissabte una informació publicada pel diari El País, que citava el document encarregat al Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible. De fet, l’informe qüestiona la viabilitat econòmica del canal de regadiu si s’empra només per a usos agrícoles, i planteja la possibilitat que, per millorar-ne el finançament, l’aigua puga ser utilitzada també per la indústria i els serveis, juntament amb l’ús domèstic ja previst per als municipis amb problemes d’abastament.

Així, el document corrobora les sospites de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que va denunciar el projecte a la fiscalia de Medi Ambient. En aquest sentit, la PDE ja fa anys que alerta que el canal Segarra-Garrigues servirà per portar aigua de la conca de l’Ebre a Barcelona, com ja es va intentar sense èxit durant la sequera del 2008. L’informe parla del fet que l’aigua del Segre puga ser utilitzada “de forma puntual i en condicions d’extrema sequera, com a garantia d’abastament per a Catalunya”. De fet, l’estudi també planteja la possibilitat d’interconnectar les xarxes d’aigua al conjunt de Catalunya, i fer transvasaments entre diferents conques hidrogràfiques. Mentrestant, el Departament d’Agricultura ha defensat públicament en tot moment que el canal Segarra-Garrigues només ha de servir per regar les terres de Lleida.

Imatge ACN

22 d’agost del 2014

El PSC de Tortosa proposa una rebaixa dels impostos municipals d'entre el 15 i el 30%

 

TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Tortosa portarà al ple ordinari del proper mes de setembre una moció que recull fins a 12 mesures per abaixar els impostos i taxes municipals a tota la ciutadania . Els socialistes entenen que davant la situació econòmica en què es troben moltes famílies del municipi i, tenint en compte que l’Ajuntament va tancar l’any 2013 amb 4’5 milions d’euros de superàvit, és el moment no només de baixar impostos sinó també d’establir bonificacions més importants a aquelles persones que són aturats de llarga durada, que han esgotat la seva prestació de desocupació, així com aquells que tenen com a únics ingressos prestacions no contributives. Segons Roig, “no s’entén que l’alcalde, Ferran Bel, no vulgui invertir el superàvit en justícia social, ni plantegi una baixada important d’impostos, i insisteixi en avançar el pagament del deute als bancs”.

Entre d’altres, el PSC proposa una modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, el conegut com impost de circulació, que es tradueix en una baixada de més del 25 %; establir majors bonificacions en funció del carburant utilitzat i la seua incidència en el medi ambient; bonificar l'Impost de Béns de Immobles, l’IBI, un 15% per a la població en general; baixar un 20% les taxes municipals sobre l’aigua i el clavegueram i un 30% les taxes d'escombraries; rebaixar un 20% les taxes d'Activitats esportives i d’activitats culturals.

Així mateix, i amb la voluntat de fomentar l’activitat empresarial, també es proposa rebaixar un 50% les taxes per llicència d'obertura de nous negocis, rebaixar la taxa per ocupació de via pública per a posar terrasses en un 75% o bonificar un 75% l'Impost Sobre Construccions i Obres (ICIO) per a qualsevol reparació, obra de manteniment i conservació.

Roig ha insistit que la reducció de la pressió fiscals als ciutadans pot provocar un augment de l’activitat econòmica a la ciutat, que alhora pot generar nous ingressos per a les arques municipals. Els socialistes també proposen rebaixar un 20% la taxa del cementiri municipal, un 25% la taxa municipal de guals, un 20% l’emissió de documents o la grua municipal, i un 20% la resta de preus públics que afectarien al copagament de la dependència, els relacionats amb la cultura o els d’Expoebre.

Via Canal 21 Ebre

L'alcalde d'Ascó i els membres del govern de CiU i PSC anuncien que no repetiran a les municipals del 2015



ASCÓ (Ribera d'Ebre).- L’alcalde d’Ascó, Rafel Vidal, va escollir l'acte del pregó de Festes Majors per anunciar que no es tornarà a presentar a les properes eleccions municipals del 2015. Davant de centenars de veïns del poble, Vidal va afirmar que d’aquesta manera donarà compliment al compromís de no ocupar el càrrec més de vuit anys. L’alcalde d’Ascó considera que, després de dos mandats al capdavant de l’Ajuntament, ha arribat l’hora que gent jove faci un pas endavant i es renovi tot el govern en benefici del poble. De fet, va explicar que cap membre de l’actual equip de govern format per CiU i el PSC es tornarà a presentar a les propers eleccions municipals.

En el seu discurs, Vidal va fer un repàs de l’acció desenvolupada pel seu equip de govern en els darrers vuit anys. L’alcalde d’Ascó va destacar especialment el fet d’haver aconseguit eixugar tot el deute municipal i que l’Ajuntament tingui una economia sanejada. També va posar de manifest l’impuls a les polítiques socials, al foment de l’ocupació i diversificació de l’economia, i la dinamització del polígon industrial. En aquesta línia, Vidal va lamentar que “l’alta política” els impedís aconseguir el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC), tot insistint que hagués estat una “oportunitat” per al poble. L’alcalde d’Ascó va afirmar que haver ocupat el càrrec havia estat un “honor”, i va assegurar que la principal tasca del futur equip de govern serà fer que el poble continuï progressant sobre la base de l’honestedat i la transparència amb què s’ha treballat els darrers vuit anys.

Vidal va assolir l’alcaldia d’Ascó l’any 2007 fruit d’un pacte de CiU amb el PSC. Un pacte que es va reeditar l’any 2011 amb quatre regidors de CiU i un del PSC.

Via Canal 21 Ebre

L'impost de la Generalitat a les nuclears és inconstitucional, segons el Consell de Garanties Estatutàries


BARCELONA.- El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat aquesta setmana que l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica presentat pel Govern de la Generalitat és inconstitucional, perquè "no queda acreditada la seva finalitat ambiental" i per tant no es pot diferenciar "clarament" de l'impost estatal sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. El dictamen arriba després de que el Partit Popular de Catalunya (PPC) portés al Consell de Garanties aquest mes de juliol passat diferents articles d'aquest projecte de llei, perquè considerava que l'objecte de l'impost que es pretén crear és "plenament coincident amb l'estatal ja existent".

El Govern va aprovar al febrer el projecte de llei per crear un nou impost ambiental a la producció nuclear a Catalunya. Amb aquest nou impost, la Generalitat preveu recaptar unes 43,2 milions d'euros anuals procedents dels tres reactors catalans: Ascó I, Ascó II i Vandellós II. El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar que la mesura no tenia un afany recaptatori sinó que segueix les recomanacions de la Unió Europea. Així mateix, Homs va explicar que els diners permetran, en part, finançar inversions públiques orientades a la millora de l'entorn i també a incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient. És el cas, per exemple, del dragatge del port dels Alfacs. Una actuació que el Govern ja ha iniciat, i que ha de permetre que la multinacional Cemex mantenir l'activitat a la planta del Montsià durant un mínim de deu anys.

Però el PPC acusava al Govern d'aplicar una doble imposició sobre un mateix fet. I és que la taxa de la Generalitat a les nuclears és el segon impost a aquesta indústria, després de l'entrada en vigor a finals del 2012 de la llei estatal de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica. Segons el dictamen, "no queda acreditada la finalitat ambiental" d'aquest nou impost. D'aquesta manera, el Consell de Garanties ha considerat que el tribut qüestionat no es pot diferenciar "clarament" de l'impost estatal sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. Així, el dictamen conclou que els articles del projecte de llei qüestionats pel PPC són contraris a l'article 6.2 de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) que prohibeix la doble imposició.

El PPC demana la supressió d'aquest impost 

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, després de conèixer el dictamen del Consell de Garanties ha reclamat la supressió d'aquest impost. En aquest sentit, Rodríguez ha recordat que el seu partit ja va advertir que l'objecte de l'impost que es pretén crear és "plenament" coincident amb l'estatal ja existent. Així mateix, el popular ha manifestat que "en cas de mantenir aquest impost suposaria una doble imposició sobre un mateix fet". I ha destacat que el Consell de Garanties també ha dictaminat que el projecte de llei "no justifica suficientment el caràcter mediambiental del nou impost". Finalment, Rodríguez ha instat a ERC que "permeti a CiU votar les esmenes del PPC per suprimir aquest impost del projecte de llei".

Batea estrena el nou centre d'interpretació aprofitant la III Festa del Vi



BATEA (Terra Alta).- El poble de Batea dóna el tret de sortida, aquest divendres, a la III Festa del Vi. Una festa que s’aprofitarà per inaugurar el nou centre d’interpretació que Batea ha habilitat a l'edifici de l'Ajuntament al voltant de la vinya i el vi, i del seu patrimoni històric. El centre s’ha equipat amb l'última tecnologia domòtica i té com a principal objectiu donar a conèixer el patrimoni històric, l’oferta turística i els vins de Batea. Per fer-ho, el centre mostrarà dos audiovisuals, un que parla sobre la història de Batea -que ha estat produït per Televisió Teveon Ebre-, i un altre sobre el vi, produït per FilmsNòmades. Així mateix, serà un tercer vídeo -amb el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries- el que donarà la benvinguda als visitants del centre d’interpretació.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Batea i regidor de Turisme, Xavier Galcerà, ha explicat que l’objectiu és que els turistes coneguin el poble i hi passegen. El centre d’interpretació de Batea forma part del projecte de promoció i dinamització turística anomenat Viu i Beu a Batea. És en el marc d’aquest projecte que també s’ha creat una aplicació per a mòbils i tabletes amb informació turística de Batea i dels seus cellers, a la qual s’ha afegit una audioguia. També s’han instal·lat plaques a les façanes dels cellers de Batea amb codis QR amb informació de cadascuna de les bodegues i els seus vins.

Tot plegat, es podrà veure durant la Festa del Vi, que organitza Tubal Cultura + Espectacles. Enguany el pregoner de la festa serà Cesc Casanova, personatge de Ferran Adrià a Polònia. Ja dissabte a la tarda es podrà gaudir del concert de Pepet i Marieta. En finalitzar, se sortejarà entre tots els consumidors de vi de la Festa el pes del guanyador en vi. En aquest sentit, i quan s’està apunt d’iniciar la verema, Paladella ha destacat que enguany hi haurà una molt bona collita. La Festa del Vi es complementarà amb el primer correbars acompanyat per Street orkestra, Batukada Catuxap de Vilalba i els Gegants de Batea i tot un seguit d’espectacles de carrer a càrrec de Los Pàndols o Pete&Pat and the pianopup.

Via Canal 21 Ebre

Ricard Solé, nou alcalde de la Torre de l'Espanyol per la renúncia d'Eduard Masip


LA TORRE DE L'ESPANYOL (Ribera d'Ebre).- Ricard Solé ha estat nomenat nou alcalde de la Torre de l’Espanyol. Solé (a l'esquerra de la imatge) ha assumit l’alcaldia d’aquest poble riberenc arran de la dimissió d’Eduard Masip i després de la seua substitució temporal per part del també regidor Jordi Vinyes. Així mateix, un nou regidor, Òscar Mas (a la dreta de la imatge), ha entrat a formar part de l’equip de govern. Masip va anunciar la seua dimissió per sorpresa el passat 4 de juliol, en el marc d’una assemblea convocada pel govern de CiU i ERC per explicar alguns projectes que s’estan duent a terme al poble, com la reforma del nucli antic. Al final de l’acte, Masip va anunciar la seua dimissió, després de poc més de tres anys al capdavant del consistori. Entre els motius, va dir que hi havia la "falta de confiança" amb el seu equip. Dies després, dijous 10 de juliol, la decisió de Masip es va ratificar en un plenari. Visiblement emocionat, Masip va reiterar la seua voluntat de dimitir sense voler donar detalls sobre els motius que el van portar a prendre aquesta decisió.

Imatge Ajuntament de la Torre de l'Espanyol

21 d’agost del 2014

Amposta comença les obres de la reforma integral del carrer Major i plaça de l'Ajuntament



AMPOSTA (Montsià).- L’empresa constructora GICSA ha iniciat les obres de millora i remodelació del carrer Major i la plaça de l’Ajuntament d’Amposta. Els treballs consistiran en la millora del ferm amb una calçada a un únic nivell amb llambordins, la renovació de l’enllumenat i la instal·lació de mobiliari urbà i elements de jardineria. Les obres també s’aprofitaran per millorar les xarxes d’aigua i clavegueram, així com per soterrar el cablejat de l’enllumenat públic, pluvials, i preparar les canonades per a futurs soterraments de línies.

En declaracions a Canal 21 Ebre, l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha afirmat que amb aquesta actuació es vol continuar amb la millora del nucli antic. Així, ha detallat que l’actuació se suma a la realitzada als carrerons i als carrers Sant Isidre, Sant Roc, Ataülf, Covadonga, Pelai i del Fossat.

El carrer Major, a petició dels veïns de la zona, es convertirà en carrer de prioritat invertida i sense zones d’aparcament. Així, només tindrà zones de càrrega i descàrrega. Ara bé, les obres però han aixecat una certa polèmica entre alguns veïns que han mostrat la seua disconformitat amb el color del ferm del carrer i amb el model de les faroles que s’hi instal·laran, a la vegada que demanen alguns canvis de direcció a la zona centre de la ciutat.

L’alcalde d’Amposta ha manifestat que les obres es realitzen amb el consens de la majoria del veïns amb els quals s’han reunit fins a sis vegades per tal de recollir aportacions que es puguin implementar en el projecte realitzat pels tècnics municipals. La inversió és de 204.000 euros i el termini d’execució és de 20 setmanes. Ferré ha insistit en la importància de complir amb aquest termini per no minorar el pressupost d’inversions de l’any 2015. D’altra banda, i paral·lelament, s’està redactant el projecte de transformació en zona de vianants dels carrers Sant Ramon i Sant Antoni, també al nucli antic de la ciutat.

Via Canal 21 Ebre

L'ANC de la Terra Alta assaja la ‘V’ humana al nucli antic d'Arnes





ARNES (Terra Alta).- Unes 120 persones de totes les edats van participar aquest dimecres a la tarda en la ‘V’ humana que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la Terra Alta va organitzar al Planet de Sant Domènec, al nucli antic d’Arnes. A més, entre els participants en l’acte hi havia dues cares molt conegudes: el sociòleg Salvador Cardús i l’escriptor, periodista i polític Vicenç Villatoro. Aquesta és una de les ‘V’ que l’Assemblea Nacional Catalana està realitzant arreu del territori del país, per assajar la ‘V’ humana que aquest moviment social ha convocat pel proper Onze de Setembre al centre de Barcelona. En el cas de les Terres de l’Ebre, l’ANC ha reservat fins a 80 autocars, però també cal tenir en compte que hi haurà moltes persones que es desplaçaran a Barcelona en altres mitjans de transport. D'aquests 80 autocars, almenys una desena sortiran des de la Terra Alta. El mes de juny passat, el primer assaig de la ‘V’ es va fer també a les Terres de l’Ebre, quan més de 1.500 persones van mobilitzar-se a Tortosa, Roquetes i Jesús.

Imatge ANC Terra Alta

Iban Rabasa pronunciarà la conferència institucional de l'11 de Setembre a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- La tradicional conferència institucional de l'11 de Setembre a l'Ajuntament de Tortosa per commemorar la Diada Nacional de Catalunya, correrà enguany a càrrec d'Iban Rabasa i Benavent, director general de Relacions Exteriors del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. La conferència tindrà lloc al Saló de Sessions a les 11.00 hores.

 El tortosí Iban Rabasa, nascut el 1982, ocupa el càrrec des del juny d'enguany, havent estat prèviament cap de gabinet de la conselleria d'Agricultura i president nacional de la Unió de Joves. És llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra, i en Publicitat i Relacions Públiques per la FCC Blanquerna-URL, Diploma de Postgrau en Lideratge i Govern Local per la UAB, i membre del VIII Programa de Lideratge per la Gestió Pública per IESE.

L'alcalde de Riba-roja d’Ebre reclama un punt de control de l’ACA i l’estudi científic del pantà


RIBA-ROJA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha reclamat aquest dijous la instal·lació d’un punt de control de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al pantà de la població. Segons Suárez, l’embassament és l’alteració humana més important que ha tingut l’Ebre des de la inauguració del pantà, l’any 1968, i un veritable “laboratori a l’aire lliure”. En declaracions a Canal 21 Ebre, l’alcalde ha explicat que ni la gent més gran del poble ni el personal de la hidroelèctrica recorden un episodi de coloració de l’aigua com el que va provocar el ‘bloom’ d’algues que es va detectar diumenge a la tarda. Segons Suárez, aquest tipus d’episodis poden ser cada vegada més freqüents, ja que en les darreres dècades s’han introduït espècies foranes i hi ha hagut altres alteracions greus de l’ecosistema, com ara les provocades pel musclo zebra i la mosca negra. En aquest sentit, l’alcalde ha tornat a oferir la col·laboració de l’Ajuntament amb les universitats, amb l’IRTA i amb el CESIC, per estudiar a fons la salut del pantà. T

D’altra banda, Suárez ha insistit en la necessitat de delimitar millor les competències de l’ACA i de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. L’alcalde ha remarcat que part del pantà de Riba-roja és Catalunya, i que el primer control de l’ACA hauria d’estar en aquest embassament. Actualment, l’Agència Catalana de l’Aigua té el seu punt de control aigües avall d’Ascó.

Quant a les causes de l’alta mortalitat d’algues blaves, Suárez ha recordat que diumenge a la tarda la taca era de grans dimensions, i que l’olor que desprenia l’aigua per la fermentació de les cianofícies era insuportable. Segons l’alcalde, aquest episodi es podria tractar d’una aportació extra de matèria orgànica, i des del Departament de Salut s’ha apuntat a una possible relació amb les tempestes de les darreres setmanes. Però Suárez ha remarcat que hi ha pescadors que cada dia alliberen al riu fins a 25 quilos de farinetes per atraure els peixos. I que això també provoca un augment de la matèria orgànica. Una situació que preocupa molt els ajuntaments de Riba-roja d’Ebre i de Mequinensa.

D’altra banda, l’alcalde ha fet un balanç satisfactori del dispositiu que es va activar quan es va detectar la presència de la taca al pantà, tot i que ha apuntat que hi ha alguns aspectes del Procicat que es podrien revisar per millorar petites mancances. Segons Suárez, l’Ajuntament ja coneixia la nit de diumenge a dilluns, vora les quatre de la matinada, que la taca blavosa del pantà era deguda a un episodi de mortalitat de cianofícies. Per tant, ja es descartava qualsevol tipus de vessament tòxic o contaminació química de les aigües. Tot i així, calia fer més analítiques per descartar també la presència de la metilcistina, una toxina produïda per les algues i que pot provocar episodis de diarrees i vòmits a la població. Segons l’alcalde, tant el consistori com la Delegació del Govern van actuar amb la màxima celeritat, sota els criteris de cautela i de la prevenció.

Imatge ACN

Activada la prealerta del pla Inuncat per la previsió de xàfecs al Baix Ebre i al Montsià


TORTOSA (Baix Ebre).- Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya, l'Inuncat, per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya de pluges intenses durant les pròximes hores que afectaran la Catalunya Central i les Terres de l'Ebre. Els ruixats afectaran especialment les comarques del Ripollès, la Garrotxa, Osona, el Bages, el Berguedà, el Baix Ebre i el Montsià. Divendres les pluges s'estendran a tot el Principat. Protecció Civil ha recomanat extremar la precaució a l'hora de conduir a les zones on plogui amb intensitat, moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat. També es recomana molta precaució a prop de lleres, rius i guals.

PxC no participarà als actes de la Cinta 2014 per rebutjar el 'Planta d'Estelada' de Tortosa per la Independència


TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) a Tortosa ha anunciat que el seu regidor, Jordi Casanova, no participarà institucionalment en cap acte de les festes de la Cinta d’enguany. El motiu és la incorporació d’un acte de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) en el programa oficial de festes, ja que Tortosa per la Independència ha previst hissar una estelada de grans dimensions a la plaça del Bimil·lenari el proper 5 de setembre. Segons PxC, les festes de la Cinta es convertiran “un cop més” en unes festes “d’adoctrinament polític”. Aquest grup municipal adverteix que la bandera estelada “res té a veure amb la bandera de la ciutat ni amb la senyera de tots els catalans”. De fet, PxC titlla l’activitat ‘Planta l’Estelada’ com un acte “fastigosament polític”, i afirma que l’independentisme és “una ideologia radical”.

En un comunicat enviat als mitjans de comunicació, el grup de Casanova també afirma que l’estelada representa “odi, violència, demagògia, divisió, separatisme, confrontació i corrupció”. Finalment, PxC assenyala que fora de les festes de la Cinta hi ha 360 dies a l’any per organitzar actes polítics. L’any passat, el grup de PxC ja va protestar de la mateixa manera, no participant en les festes de la Cinta, perquè al programa oficial també es va incloure la cadena humana per la independència entre els dos ponts de Tortosa. Cal recordar que l’Ajuntament de Tortosa és un dels municipis adherits a l’Associació de Municipis per la Independència.

20 d’agost del 2014

Móra d'Ebre edita el seu primer fulletó turístic i anuncia un pla director de turisme



MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L’Ajuntament de Móra d’Ebre ha editat el primer fulletó turístic de la població. Sota el nom de “Móra d’Ebre, un riu de vida”, el fulletó fa una pinzellada de tots els actius turístics que té la població, com el castell situat a la part alta del nucli antic, els escuts de les portalades, les ermites de Sant Jeroni i Santa Madrona. En el capítol destinat al riu Ebre es parla de la façana fluvial, de les rutes per fer a peu o amb bicicleta, o les activitats nàutiques es poden realitzar. També es detalla informació sobre les fires i festes locals, la gastronomia representativa de Móra d’Ebre, i s’inclou dades de contacte dels punts d’informació turística, restauració i allotjament.

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, ha remarcat que el fulletó serà una eina útil per promocionar i difondre l’activitat turística a Móra d’Ebre, més tenint en compte que fins ara no existia cap material d’aquest tipus. Així mateix, ha detallat que aquest fulletó forma part de la campanya iniciada per l’Ajuntament obrir Móra d’Ebre al riu. L’alcalde també ha volgut destacar que s’ha fet una tirada curta d’aquest fulletó, ja que consideren que ha d’estar obert a canvis, i ha d’anar evolucionant i creixent de la mateixa manera que ho faci el poble.

Piñol també ha avançat que l’equip de govern està treballant en un document que ha de marcar les línies a seguir en matèria turística a Móra d’Ebre. L’alcalde morenc ha afirmat que es tracta d’un projecte ambiciós que requereix inversió i temps, per la qual cosa es buscarà el màxim consens polític. El fulletó turístic de Móra d’Ebre també remarca com a tret diferencial el fet que el municipi disposa de dos circuits, el Circuit de Móra d’Ebre, obert a tot tipus de públic per gaudir de la conducció i la velocitat, i el Kàrting Móra, conegut com 'La catedral del Kàrting' per la seva tradició i història.

Via Canal 21 Ebre

L'ANC hissarà una estelada a la plaça del Bimil·lenari de Tortosa el 5 de setembre


TORTOSA (Baix Ebre).- L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) hissarà una estelada de grans dimensions a la plaça del Bimil·lenari, una de les entrades a la ciutat de Tortosa. L’emplaçament escollit està carregat de simbolisme, ja que la plaça del Bimil·lenari de Tortosa, a l’autovia de l’Aldea, enllaça amb el pont del Mil·lenari de Catalunya. En l’assaig de la ‘V’ humana entre Jesús, Tortosa i Roquetes, el 21 de juny passat, ja es va col·locar una senyera al monument de la plaça Corona d’Aragó, però algú la va despenjar. Per això, ara la intenció de Tortosa per la Independència és hissar l’estelada en un pal ben alt, com s’ha fet en altres poblacions del país, perquè la senyera estiga més segura.

Finalment, la plantada de la senyera independentista tindrà lloc el proper divendres, 5 de setembre, amb motiu d’un acte que s’ha inclòs al programa de les festes de la Cinta. De fet, no és la primera vegada que un acte de l’ANC s’inclou al programa de festes de Tortosa, ja que l’any passat es va fer una assaig de la cadena humana que va aplegar unes 1.500 persones enllaçant el pont de l’Estat i l’antic pont del ferrocarril, com a prèvia de la Via Catalana per la Independència. Enguany, l’acte ‘Planta l’Estelada’, que servirà per escalfar motors de cara a la ‘V’ humana de l’Onze de Setembre a Barcelona, començarà a les vuit del vespre a la mateixa plaça del Bimil·lenari, i comptarà amb diverses actuacions i amb una baldanada popular.


Les microalgues de Riba-roja no són tòxiques i Batea, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs ja poden captar aigua del pantà


BATEA (Terra Alta).- Les analítiques de la taca apareguda diumenge a la tarda al pantà de Riba-roja d’Ebre han donat un resultat negatiu en la toxicitat de les microalgues. Per tant, els municipis de Batea, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs ja poden començar a captar aigua del pantà per omplir els dipòsits. Amb tot, la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre ha decidit mantenir la petició preventiva de restriccions d’aigua durant aquest dimecres, fins que es normalitze el nivell d’aigua dels pous que abasteixen els tres municipis de la Terra Alta, i que a hores d’ara encara és baix.

Mentrestant, Protecció Civil de la Generalitat continuarà abastint amb camions cisterna els tres municipis, i de manera paral·lela a la captació d’aigua del pantà de Riba-roja, fins al restabliment del servei ordinari d’aigua. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha gestionat l’abastiment de tres empreses amb sis cisternes, que han fet un servei ininterromput i han mobilitzats uns 500 metres cúbics d’aigua, des de dilluns 18 d’agost al migdia.

A més, la direcció general de Protecció Civil mantindrà l’alerta del pla Procicat mentre duren les tasques de subministrament d’aigua sanitària mitjançant cisternes d’aigua potable. De la mateixa manera, s’ha demanat a la ciutadania que durant aquest dimecres eviten aquelles activitats de consum d’aigua que siguen prescindibles, fins que el nivell d’aigua del dipòsit que distribueix aigua als municipis afectats es puga normalitzar en les properes hores. D’altra banda, les activitats de bany i de pesca a tot el pantà de Riba-roja d’Ebre es poden reprendre amb normalitat.

Les alarmes es van disparar diumenge a la tarda, quan una trucada al telèfon 112 va alertar de la presència d’una taca de color blavós al pantà de Riba-roja d’Ebre. Protecció Civil de la Generalitat va ordenar, d'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), deixar de bombar aigua potable a cinc municipis de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre: Flix, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Però dilluns es va restringir el bombeig d'aigua únicament als tres últims municipis, ja que són els tenen el punt de captació aigües amunt de la presa. Les primeres analítiques fetes d’urgència pel Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) van determinar que la taca va produir-se per un bloom de fermentació de microalgues. Les analítiques que ara ha fet la CHE i l’Agència Catalana de l’Aigua han acabat de confirmar que les microalgues no són tòxiques.

Imatge ACN

El conductor que va morir dimarts a Móra la Nova conduïa de forma temerària per l'eix de l'Ebre



MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- Un jove de 26 anys, de nacionalitat ucraïnesa i veí d'Alcanyís, ha perdut la vida aquest dimarts a la tarda, quan el vehicle que conduïa ha sortit de la carretera en la rotonda d'enllaç de l'eix de l'Ebre (C-12) amb l'N-420, a Móra la Nova. El cotxe ha xocat contra un pi i ha quedat encastat a l'arbre. De fet, un testimoni ha explicat a Marfanta.com que l'home conduïa de forma temerària per l'eix de l'Ebre, i que havia fet avançaments imprudents a l'altura de Xerta. Segons el Servei Català de Trànsit, el sinistre ha tingut lloc poc després de les 15.30 hores. Al lloc dels fets hi han acudit sis patrulles dels Mossos d'Esquadra, un vehicle dels Bombers de la Generalitat i el Servei d'Emergències Mèdiques.

Imatge Cedida

19 d’agost del 2014

Batea no descarta tallar el subministrament d’aigua de forma puntual



BATEA (Terra Alta).- L’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, no descarta fer algun tall puntual en el subministrament d’aigua a la població per tal de superar l’episodi de restriccions que pateixen arran de l’aparició d’una taca al pantà de Riba-roja d’Ebre. Paladella ha explicat que la previsió és que els camions cisterna abasteixin el dipòsit que subministra aigua a Batea, però també a Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, fins conèixer, aquest dimecres a la tarda, els resultats definitius de l’anàlisi feta a les algues aparegudes a plantà. Un total de 48 hores que Paladella afirma que intentaran passar com podran.

L’Ajuntament de Batea ha tancat la piscina municipal, ha prohibit l’activitat dels túnels de rentadors de cotxes i també regar jardins. L’equip de govern també va fer una reunió amb els veïns aquest mateix dilluns a la nit per explicar la situació i demanar-los que racionin al màxim el consum d’aigua. La previsió és que amb els 600 metres cúbics diaris que s’aportaran al dipòsit que abasteix els tres municipis de la Terra Alta es pugui subministrar aigua a la població sense talls, però Paladella no descarta que s’hagi de fer algun tall puntual. Un aspecte que preocupa especialment el municipi de Batea són les granges i que no arribi aigua suficient perquè els animals puguin beure. Ara bé, Paladella ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat i s’ha mostrat convençut que l’aigua del pantà de Riba-roja d’Ebre és bona.

Via Canal 21 Ebre

Polèmica a la xarxa per l'actuació de la xaranga Xino Xano amb 'Paquito el Chocolatero' durant el Gamper




TORTOSA (Baix Ebre).- La interpretació de la cançó 'Paquito el Chocolatero' durant la celebració del torneig Joan Gamper, a càrrec de l'Agrupació Musical Xino Xano, ha generat una forta polèmica a les xarxes socials. La xaranga tortosina, que va acompanyar la penya barcelonista de Sant Carles de la Ràpita i les pubilles de la població, va animar el Camp Nou amb la seua música festiva, però alguns no van entendre que les notes del 'Chocolatero' sonessin a la presentació del Barça davant de la seua afició. Fins i tot els comentaristes de TV3 i de Rac1 van ironitzar sobre el fet que la popular cançó festiva se sentís al Camp Nou. Però les crítiques més ferotges han arribat des d'alguns usuaris de Twitter, on el tema va arribar a ser trending topic a Espanya, i la discussió encara continua aquest dimarts al matí, amb l'etiqueta #Chocolatero. Així, mentre uns els acusen d'interpretar una cançó espanyola al Camp Nou, els altres els recriminen que volen apropiar-se d'un tema valencià. "Criticar per tocar el a és no voler (re)conèixer una part del país: les ", ha escrit Xprera en un dels missatges que defensen l'actuació de la xaranga Xino Xano.

Normalitat amb restriccions a Batea, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs en les primeres hores amb camions cisterna


BATEA (Terra Alta).- La Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Batea, a la Terra Alta, mantenen la normalitat durant les primeres hores que reben subministrament d'aigua amb camions cisterna. Els ajuntaments han fet bans i, fins i tot, assemblees informatives a la població per demanar que només es faci servir l'aigua estrictament necessària. Entre altres mesures, l'Ajuntament de Batea, per exemple, ha tancat la piscina municipal, han deixat de rajar fonts, i han tancat rentadors de cotxes. També es demana a la ciutadania que no regui els jardins. Amb l'aportació dels camions cisterna es garanteix l'aigua per a consum de boca i ús domèstic i també per les granges i explotacions agràries que hi ha a la zona.

Via ACN

Manel, Crator, La Reina del BlackJack, El Son de la Chama, Gipsy Latin i Germà Negre, concerts de la Cinta 2014


TORTOSA (Baix Ebre).- El regidor de Festes de Tortosa, Domingo Tomàs, ha presentat aquest dimarts el programa de la Cinta 2014, que enguany serà del 4 al 8 de setembre. Un programa en què destaca el concert gratuït que el grup Manel farà la nit divendres, 5 de setembre, al passeig central del parc municipal Teodor González. El concert començarà a les dotze de la nit, i serà l’última actuació que els Manel faran enguany a la demarcació de Tarragona. Els Manel hi repassaran els temes del seu darrer treball, ‘Atletes, baixin de l’escenari’, després d’un centenar de concerts amb el que ha estat el disc d’or més fulgurant de la història del pop cantat en català. En realitat, serà la segona vegada que els Manel actuen a Tortosa, ja que la banda barcelonina va tocar a les festes de la Cinta del 2009, en un concert de pagament a l’auditori just l’any en què van revolucionar el pop català amb ‘Els millors professors europeus’. Tomàs ha destacat que el concert estel·lar dels Manel servirà per atraure públic de totes les edats al parc de Tortosa.

La mateixa nit, en acabar el concert de Manel, també hi actuaran els Crator. La banda de Deltebre presentarà el seu nou disc, titulat ‘Cendres d’un món perfecte’. La programació de concerts de les festes de la Cinta es completarà la nit del diumenge, 7 de setembre, amb la presentació del concurs EbreMusik. En aquesta ocasió, hi actuaran els tarragonins El Son de la Chama, els riberencs La Reina del BlackJack i els tortosins Gipsy Latin. A banda, la nit del 8 de setembre hi haurà un final de festa amb música d’arrel, de la mà de la banda de dancing folk Germà Negre. Finalment, les nits de ball al recinte de l’auditori comptaran amb les orquestres Maravella (el dijous, 4 de setembre, amb el Ball de la Reina), Pensylvania (el divendres, 5 de setembre) i Nueva Alaska (el diumenge, 7 de setembre, amb el ball de les pubilletes).

Enguany, les festes de la Cinta tindran un pressupost de 175.000 euros, i un programa amb unes 130 activitats. Tomàs ha volgut remarcar que el model de festes de cinc dies està plenament consolidat, amb un programa que combina els actes religiosos i més tradicionals amb els institucionals i les activitats culturals, infantils, socials, esportives i de caràcter benèfic. El regidor de Festes ha remarcat el ban cavalcada del dissabte al matí, amb el seguici festiu, els carros enramats i la rondalla de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. També ha anunciat que a l’Ofrena de Flors i Fruits a la Verge de la Cinta hi participarà la banda de música de la Policia Muntada de Barcelona. El divendres es farà el XXXI Correfoc de les Terres de l’Ebre, i el dissabte a la nit, el monumental Castell de Focs d’Artifici de la Cinta 2014. Les festes es tancaran el 8 de setembre també amb olor de pólvora, ja que hi haurà una Tronada Final de Festa al passeig de Ribera.

Disqus for Marfanta