28 de novembre del 2014

La Ribera d'Ebre reclama l'increment de l'aportació nuclear, davant d'una nova retallada d'ANAV



MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha reclamat l’increment de l’aportació de la central nuclear per finançar les polítiques socials de l’ens, i poder destinar ajuts al reequilibri territorial de la comarca. El president riberenc, Jordi Jardí, ha assegurat que la reducció de les aportacions de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) fa trontollar de manera significativa que la comarca continuï sent referent en serveis socials. Així les coses, Jardí ha avançat que es crearà una comissió de negociació amb ANAV, per intentar que reconsideri la retallada en la seua aportació.

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar dijous, tot i una nova retallada en les aportacions, les bases reguladores de la concessió anual de l’ANAV per finançar les polítiques socials de l’ens comarcal i també compensar els municipis de la comarca que no poden ser beneficiaris de les subvencions estatals destinades a dotacions i infraestructures derivades de l’aplicació dels plans d’emergència nuclear. I és que l'ANAV ha retallat un 20% la subvenció d’aquest 2014, una reducció que se suma a la del 2013, que va arribar fins al 50%. Així, en dos anys, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha passat de rebre 385.000 euros a només 150.000 euros.

Jardí ha reconegut que no entén com una empresa com ANAV, amb els milions d'euros que generen les centrals nuclears, retallin uns pocs mils d’euros tan necessaris per a la comarca de la Ribera d’Ebre. El president del Consell Comarcal ha detallat que els quatre municipis que rebien ajuts per al reequilibri territorial pel fet de no poder ser beneficiaris de les subvencions estatals (Benissanet, Ginestar, Miravet i Rasquera) han passat, en dos anys, de rebre ajuts per valor de 25.000 euros a només 10.000 euros.

Via Canal 21 Ebre

Tortosa vol enllestir a l'abril el canvi dels més de 14.000 comptadors d'aigua per un sistema de telelectura


TORTOSA (Baix Ebre).- L'empresa mixta Aigües de Tortosa finalitzarà a l'abril del 2015 la substitució dels més de 14.000 comptadors d'aigua del municipi per un sistema de telelectura. La instal·lació va començar el passat mes d'abril i ja s'han canviat 9.000 comptadors, que permeten detectar fuites de forma immediata. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat aquest divendres que la finalització d'aquesta substitució s'avançarà, i que a l'abril la ciutat ja tindrà el servei de telecomandament a totes les llars del municipi. A més, per al 2015 es congela la tarifa de l'aigua i clavegueram, tot i que s'inclourà en el rebut una part del finançament de la instal·lació d'aquest sistema de telelectura.

Aquest sistema de telelectura suposa una inversió de més d'1,5 milions d'euros, i els costos repercutiran al rebut de l'aigua incrementant la quota de manteniment en 0,30 euros el primer any, 0,60 euros el segon any, i 0,90 euros el tercer. Aigües de Tortosa endegarà una campanya informativa per tenir els correus electrònics i mòbils dels abonats, i informar-los de qualsevol incidència en el servei. Els antics comptadors d'aigua se substitueixen per uns altres amb telecomandament que, a través d'uns mòduls, enviaran les lectures a unes centrals receptores ubicades en diferents punts de la via pública. Aquestes es remeten, via GPRS, a la seu de l'empresa d'aigües, per ser processades a temps real. A més, la transmissió i processament de dades a temps real permet detectar consums no habituals de forma immediata, i que poden alertar de fuites que l'abonat no ha detectat.

El nou sistema també garanteix la lectura real, la reducció de reclamacions, així com la detecció d'aixetes obertes o fuites de forma pràcticament immediata. La implantació d'aquest sistema també permet que l'abonat puga consultar, a través de la pàgina web aiguesdetortosa.cat, el consum diari o setmanal.

De fet, en el plenari del proper dilluns, l'Ajuntament aprovarà la congelació de la tarifa de l'aigua i clavegueram, així com l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals pel 2015, després de rebutjar la única al·legació presentada per part d'una promotora. El ple debatrà més d'una desena de mocions, entre les quals, hi ha la proposta d'ERC perquè els regidors s'autoinculpen pel 9-N amb motiu de la presentació d'una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.


Via ACN
Imatge Ajuntament de Tortosa

Tortosa espera recollir 40 tones d'aliments amb motiu del Gran Recapte

 

TORTOSA (Baix Ebre).- Tortosa s'ha implicat novament en la nova edició del Gran Recapte d'Aliments, que es farà a tot Catalunya aquest divendres i també demà, 29 de novembre. L'objectiu és recollir 40.000 quilos d'aliments en el conjunt del municipi. Per fer-ho possible, els promotors han fet una crida per aconseguir uns 400 voluntaris, que es repartiran en els supermercats participants del municipi, tant a la ciutat de Tortosa com als barris i pobles. Actualment hi ha uns 14 supermercats a Tortosa i 79 al conjunt de les Terres de l'Ebre que participen en el Gran Recapte. El president de Creu Roja Tortosa, Josep Anguera, i la regidora de Serveis Socials, Anna Algueró, han passat pel plató de Canal 21 Ebre per explicar tots els detalls del Gran Recapte d'Aliments al municipi.

Vessament d'aigua contaminada a la central nuclear d'Ascó, durant la recàrrega de la planta


ASCÓ (Ribera d'Ebre).- El titular de la central nuclear d'Ascó ha comunicat aquest divendres que durant les feines de recàrrega de la planta s'ha produït un “petit vessament d'aigua fora de la cubeta del tanc d'emmagatzematge d'aigua de recàrrega, a través d'una línia que s'havia connectat a la sortida de l'esmentat tanc”. Durant aquest incident, la central d’Ascó es trobava aturada, precisament, amb motiu de la recàrrega. Així ho explica una ressenya que ha fet pública el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Segons les primeres informacions, “l'aigua vessada ha estat recollida per una canaleta que condueix a una arqueta de pluvials, dins de l'emplaçament”. Per això, ha estat necessària la seua descontaminació, així com la del col·lector que uneix aquesta arqueta amb les altres. Tot seguit, s'ha procedit a l'aspiració de l'aigua continguda en les arquetes de pluvials situades en l'esmentat col·lector. El succés ha estat classificat de forma provisional de nivell 0, és a dir, sense conseqüències per a les persones o el medi ambient.

D’altra banda, la titular de la central nuclear de Vandellòs II també ha notificat al CSN que han hagut d’aturar la planta a causa de la tempesta de la nit passada. L’aturada de la nuclear de Vandellòs ha estat a tres quarts de set del matí, ja que les condicions meteorològiques han provocat un mal funcionament dels equips d’instrumentació de nivell de tanc d’aigua de recàrrega. Aquest succés també ha quedat classificat de nivell 0. Després de solucionar aquest problema, la central de Vandellòs ha tornat a quedar en funcionament i connectada a la xarxa.

CiU garanteix que el servei d’ambulàncies a Alcanar serà millor que l'actual


ALCANAR (Montsià).- La diputada de CiU per la comarca del Montsià, Annabel Marcos, ha volgut defensar aquest divendres el nou model de transport sanitari que el govern català ha dissenyat per a les Terres de l’Ebre. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Marcos ha justificar el vot contrari de CiU a la proposta de resolució que ERC va presentar la setmana passada a la comissió de Salut del Parlament, per mantenir el servei de 24 hores d’ambulància al municipi d’Alcanar. Una proposta que va prosperar sense el vot de CiU. La diputada convergent ha assenyalat que CiU va introduir una esmena, no acceptada pels republicans, per “garantir” en lloc de “mantenir” el mateix servei d’ambulàncies, tant a Alcanar com en altres pobles del Montsià com ara Sant Jaume d’Enveja. Segons Marcos, “garantir” és millor que “mantenir” el servei, i Salut ha previst un sistema perquè la ciutadania puga estar atesa de manera immediata amb un metge i una infermera.

En la mateixa entrevista, Marcos ha assenyalat que l’important és optimitzar els recursos, i ha insistit a garantir que el nou sistema serà més efectiu, encara que siga sense ambulància les 24 hores. Tot i així, la diputada ha afirmat que confien que les ofertes que presentaran les empreses de transport sanitari serviran per millorar les bases del concurs públic, i per tant per mantenir els serveis actuals.



Per la seua banda, el regidor de Salut d’Alcanar, el republicà Joan Roig, ha reiterat aquesta setmana la satisfacció de l’equip de govern per l’aprovació de la resolució presentada per ERC al Parlament, per mantenir el servei d’ambulància les 24 hores al municipi, tot i els vots en contra de CiU. Roig ha tornat a lamentar que el govern català vulga justificar la retallada del servei de transport al poble amb un canvi de model que substitueix l’ambulància per un VIR situat a l'Ametlla de Mar que no pot transportar pacients, i amb un helicòpter que no pot volar ni de nit ni quan fa vent.

Roig també ha recordat que el municipi d’Alcanar el formen tres nuclis de població i que estan força lluny del seu hospital de referència, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Així les coses, Roig ha reclamat que el govern català compleixi amb el mandat del Parlament sobre les ambulàncies, que respecti la resolució aprovada en comissió i mantingui el servei d’ambulància les 24 hores a Alcanar.

Annabel Marcos (CiU) creu que hi haurà llista unitària per la independència



AMPOSTA (Montsià).- La diputada de CiU al Parlament, Annabel Marcos, ha fet una crida a la unitat política per seguir el full de ruta cap a l’estat propi que aquesta setmana ha marcat el president de la Generalitat. Marcos ha afirmat que Catalunya es troba davant d’un moment històric, i que els propers 18 mesos seran crucials. En aquest sentit, la diputada ebrenca de CiU s’ha mostrat optimista sobre la constitució d’una llista unitària i transversal a favor de la independència, tal i com ha demanat Artur Mas als partits del bloc sobiranista. Segons Marcos, una llista única a favor del ‘Sí’, amb la participació de la societat civil i d’experts, és la millor manera d’aconseguir el reconeixement internacional.

En declaracions a Canal 21 Ebre, Marcos ha volgut recordar a ERC que només amb una llista unitària es podria assolir una majoria absoluta prou important com per tirar endavant el procés. Però la diputada convergent ha celebrat que el republicà Oriol Junqueras no haja tancat la porta a assolir algun tipus d’acord amb Mas. De la mateixa manera, Marcos ha afirmat que la majoria dels actuals diputats d’Unió estan a favor de la independència.

'El superàvit que ningú no nota', article d'Antoni Espanya



Tot els anys, per aquestes dates, l’equip de govern de l’ajuntament d’Amposta ens acostuma a regalar un titular sobre el superàvit municipal. Aquest superàvit es genera degut a actuacions que tenien programades i que han deixat de fer. Enguany no ha estat una excepció i el nostre alcalde ens ha comunicat solemnement que la xifra que han rescatat del pressupost municipal del 2014 és la bonica quantitat de 353.000 euros.

La gent es preguntarà en què ens gastarem aquests diners i la resposta de l’alcalde és en pagar l’elevat deute municipal. Per tant, no ho notarem en res. Això sí, amb aquesta injecció de diners ens situarem per sota del 75 % d’endeutament, al voltant de 13 milions d’euros. No hi havia marge de maniobra, diu l’alcalde, la Llei d’estabilitat pressupostària imposada pel PP per la disbauxa en què vivien molts ajuntaments, entre ells el nostre durant uns anys, obliga a destinar els diners a rebaixar el dèficit municipal sí o sí. No ho critiquem, ho constatem.

La mala notícia és que si el pressupost del 2014 s’hagués fet de forma més acurada i, sobretot, pensant en la dramàtica situació que estan vivint moltes famílies, aquests diners haguessin pogut anar directament a programes socials, foments de Plans d’ocupació, més ajuts a les ONG que atenen els i les 1.200 ampostins/nes que no arriben a final de mes o ajudar més les nostres entitats. Aquesta és l’alternativa que han seguit molt altres ajuntaments de signe progressista del nostre voltant que, tot i no disposar de tants recursos, han anteposat les polítiques socials a altres actuacions.

Amb 353.000 euros (gairebé 60 milions de les antigues pessetes) es poden incrementar de forma important les beques dels universitaris ampostins, es podria avançar molt en l’objectiu que compartim amb les AMPES dels centres educatius de fer els llibres més assequibles a les famílies, es podrien fer plans d’ocupació de 6 mesos per centenars d’aturats, es podrien incrementar els ajuts a Càritas, Creu Roja i Siloé per atendre tanta i tanta gent que no pot fer front a les necessitats bàsiques del dia a dia (aigua, la llum...) o es podrien apujar els ajuts a la majoria d’entitats d’Amposta que han vist disminuïda la seva activitat per la baixada de socis i de pressupost.

Aviat tindran l’oportunitat d’esmenar aquesta mala planificació del 2014, amb la proposta d’aprovació del pressupost municipal per al 2015, concretament el dia 22 de desembre. Animem l’equip de Govern, que disposa de majoria absoluta des de fa 28 anys, que pensi en tots aquests col•lectius que tant necessiten de qualsevol ajut en aquests temps tan difícils.

Antoni Espanya Forcadell 
és portaveu del PSC d'Amposta.

27 de novembre del 2014

La Jornada de la Made incideix en el cost energètic com a factor de competitivitat



 MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- Móra la Nova ha acollit aquest dijous la quarta jornada de debat Energia i Desenvolupament Local, organitzada per la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE). La majoria dels ponents han incidit en la necessitat de moderar el cost energètic per atreure inversions industrials al país. És el cas del president del Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà, qui ha insistit que actualment és difícil plantejar qualsevol projecte industrial ignorant el cost energètic.

També el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha afirmat que la política tarifària sobre l’energia no es pot mantenir en els nivells actuals, sinó que ha d’ajustar-se fins a convertir-se en un motor de desenvolupament i creixement. Per la seua part, el gerent d’EolicCat, Jaume Morrón, ha posat damunt la taula que Catalunya -però també el conjunt de l’Estat espanyol i Europa- ampliïn de forma considerable la capacitat de generació d’energia d’origen renovable.

Per la seua part, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, ha remarcat la necessitat de creure en la implantació d’empreses al territori Made. En aquest sentit, Sanromà ha lamentat que l’Estat espanyol no escollís Ascó per instal·lar el magatzem centralitzat de residus nuclears. En la jornada també ha intervingut la directora de la nova Càtedra Made-URV, Maria Llop, qui ha explicat que a hores d’ara la producció d’energia al territori té poca importància pel que fa al nombre d’ocupats.

El president de la Made i alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha insistit en la necessitat que la generositat mostrada pels municipis que formen la Made en la generació d’energia reverteixi en aquest territori amb la instal·lació de noves activitats econòmiques.

Via Canal 21 Ebre

Les oliveres mil·lenàries del Sénia, guardonades amb el premi Europa Nostra



 ULLDECONA (Montsià).- L’Ajuntament d’Ulldecona ha estat l'escenari, aquest dijous, de l’acte d’entrega del Premi Europa Nostra 2014 que s’ha atorgat al paisatge històric de les oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia. Es tracta d’un guardó de patrimoni cultural que atorga la Unió Europea. El jurat va quedar impressionat per les fotografies d’aquests arbres i satisfets de reconèixer els esforços realitzats per un ample col·lectiu de gent de la zona per posar en valor aquestes oliveres i el seu oli. De fet, el vicepresident d’Europa Nostra, Álvaro Fernández-Villaverde, ha explicat que un dels aspectes que va valor molt positivament el jurat va ser el treball realitzat per tres comunitats autònomes diferents. En la mateixa línia s’ha pronunciat Araceli Pereda, presidenta d’Hispania Nostra, l’organització estatal d’Europa Nostra. Pereda ha posat de manifest el treball realitzat per aconseguir conservar el patrimoni cultural i natural que són les oliveres mil·lenàries de la Taula del Sénia i alhora fomentar el desenvolupament social i econòmic del territori.

Per la seua part, el president de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Joan Martin Masdéu, ha agraït la sensibilitat mostrada per Europa Nostra. Les plaques del premi han estat col·locades als museus naturals d’oliveres mil·lenàries de la Jana i d’Ulldecona. També s’ha fet entrega d’unes rèpliques més petites als propietaris de les diferents finques d’oliveres mil·lenàries. Aquest mateix dijous a la tarda també es presentava el nou llibre de la Mancomunitat, titulat 'Oli Via Augusta, essència del Territori del Sénia'.

Via Canal 21 Ebre

La Fira de Tardor de Ferreries tindrà 50 paradistes i un espai per als més menuts



 TORTOSA (Baix Ebre).- El barri de Ferreries a Tortosa celebrarà aquest cap de setmana la II Fira de Tardor de Sant Eloi. Dissabte 29 es realitzarà l’activitat dels Tres Tombs pel barri, i també es beneiran els animals davant de l’església del Roser. L’endemà, diumenge 30, serà el torn de la pròpia Fira on s’espera la participació d’una cinquantena de paradistes, entre els quals, un bon nombre d’artesans i brocanters vinguts no només de Tortosa o de les Terres de l’Ebre, sinó també de Saragossa o Castelló. També es podran visitar tres exposicions al Centre Cívic. Sota el nom de “Un món petit” es podrà veure una mostra de bonsais, de pessebres i una col·lecció d’eines en miniatura.

Així mateix, el responsable de la Fira de Tardor, Sergi Andreu, ha detallat que enguany s’ha inclòs una secció per als més petits i jocs tradicionals, i també tindrà una especial rellevància la música amb balls populars, jotes i rondalles. El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tortosa, Emili Lehmann, ha volgut destacar la creixent activitat firal que s’ha registrat al barri de Ferreries, fruit del treball de l’Associació de Veïns.

Lehmann també ha explicat que la nova fira Tortosa Antiga de col·leccionisme i antiguitats, que s’havia de celebrar els passats 14, 15 i 16 de novembre al pavelló firal de Remolins s’ha hagut d'ajornar al mes de febrer. Aquesta fira l’ha d’organitzar l’empresa Llobregat Serveis Firals. Precisament, hauria estat aquesta empresa la que hauria demanat posposar-la davant la falta de quòrum que es preveia per aquest mes de novembre, després que s’hagin celebrat diverses fires d’aquest tipus a Madrid i Astúries. Així, la fira se celebrarà el 6, 7 i 8 de febrer.

Via Canal 21 Ebre

ERC porta les autoinculpacions per l'organització del 9-N al ple de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal d’ERC a Tortosa ha presentat al ple ordinari de dilluns una moció per la declaració de responsabilitats pel 9 de novembre. El portaveu republicà, Josep Felip Monclús, ha remarcat que la querella presentada contra els membres del Govern és una “querella representativa”, ja que davant la impossibilitat de presentar una querella contra tots els voluntaris la Fiscalia es dirigeix contra membres de la Generalitat. La moció d’ERC demana que els regidors que votin a favor de la moció afirmin que van participar activament en la celebració de la jornada del 9-N i, per tant, assumeixen totes les responsabilitats que se’n puguin derivar. Així mateix, admeten ser coautors de les accions que s’imputin al president de la Generalitat i als altres membres del govern.

Monclús també ha volgut justificar el seu vot contrari al pressupost municipal per al 2015 aprovat dilluns per l’equip de govern de CiU. Un dels grans motius, ha dit, ha estat la mala gestió del deute. En aquest sentit, el secretari de Finances de la Secció local, Marià Martínez, ha detallat que des de l’any 2007 i fins al 2012 el deute de l’Ajuntament es va incrementar en un 48% fins arribar als 55 milions d’euros, i que el deute de les empreses públiques, al 2013, sumava 25 milions d’euros. Bona part d’aquest increment, segons Martínez, vé donat per la compra de la Clínica l’Aliança que, durant el primer any, hauria presentat moltes irregularitats comptables i de gestió.

En aquesta línia, la segona moció que els republicans portaran al ple de l’Ajuntament del proper dilluns demana resoldre la manca de conciliació de l’Inventari de béns i drets de l’Ajuntament amb les dades comptables, una demanda que es deriva de l’Informe d’Intervenció Municipal sobre el Compte General. Segons ha detallat el secretari de Finances de la Secció Local d’ERC Tortosa, intervenció i els auditors van trobar als assentaments comptables de l’any 2013, que l’inventari de béns de l’Ajuntament (cases, cotxes, etc.) no estava conciliat en la comptabilitat. Això, segons Martínez, és un fet “greu” perquè, a més d’incomplir una normativa, està impedint que es pugui amortitzar una partida o que es pugui fer correctament.

Via Canal 21 Ebre

Mor un home de 82 anys que havia estat atropellat mentre creuava un pas de vianants



TORTOSA (Baix Ebre).- Un home de 82 anys, veí de Tortosa, ha mort aquest dijous a conseqüència de les ferides sofertes en l’atropellament que va patir ahir al matí al barri del Temple. Els fets van passar quan la víctima, que anava acompanyat de la seua parella, creuava el carrer Rosselló per un pas de vianants i un vehicle, model pick-up, el va colpejar deixant-lo malferit. Els serveis d’emergències van evacuar-lo a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), on aquest ha mort aquest dijous al matí.

Manolo Tomàs (PDE) desconfia de la lluita europea del Govern contra el pla hidrològic de l'Ebre: 'No està fent res'



 TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, ha manifestat aquest dijous el profund malestar del moviment social amb la Generalitat, pel fet que el govern català no ha redactat un informe sobre l’afectació negativa del nou Pla Hidrològic sobre el Delta, una zona protegida que forma part de la Xarxa Natura 2000. Es tracta d’un informe tècnic que la PDE ha demanat a la Generalitat perquè és molt necessari per completar la documentació que ha presentat a la Unió Europea, per forçar l’Estat espanyol a modificar el pla hidrològic ajustant-lo a la normativa comunitària. Tomàs ha estat molt dur quan ha afirmat que la Generalitat “passa de tot” i “no està fent res” del que diu, tot i que té competències exclusives sobre la Xarxa Natura 2000. De fet, el portaveu de la PDE també ha posat en dubte que el govern català acabe acudint a Brussel·les per rebutjar el Pla Hidrològic de l’Ebre.

Segons Tomàs, sembla que la Generalitat no té cap intenció de pressionar per aconseguir la modificació del Pla Hidrològic, ja que bona part de la reserva d’aigua per a nous regadius és per a Catalunya. De fet, el portaveu ha advertit que la PDE no modificarà la seua línia d’acció, siga quina siga la situació política del país, perquè el futur de les Terres de l’Ebre passa per tenir infraestructures, energia i aigua.

De fet, Tomàs ha afegit que una possible independència de Catalunya no blinda el tram final de l’Ebre, perquè ara és la Generalitat qui està pagant els canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, que segons la PDE serviran per transvasar aigua. Segons el portaveu, hi ha un projecte per transvasar l’Ebre amb més de 40 anys, i la conjuntura política del futur no afectarà la gestió de l’aigua, la qual “no està marcada per líders polítics, sinó per lobbys econòmics i financers”.

D’altra banda, Tomàs també ha destacat que el pla hidrològic de l’Ebre i la petició de la PDE serà l’únic problema mediambiental de l’Estat espanyol que enguany debatrà el comitè de peticions del Parlament Europeu. La PDE vol que el pla hidrològic de l’Ebre siga un tema prioritari per a la Comissió Europea, i per això ha acceptat la citació per al proper 2 de desembre, quan una delegació del moviment social anirà a Brussel·les. En aquest sentit, Tomàs ha insistit a lamentar la “deixadesa de funcions” del govern català, i ha sentenciat que la Generalitat no està actuant correctament amb la gent de l’Ebre.

Amb tot, el portaveu ha afirmat que el govern encara té temps per redactar la documentació, que la PDE incorporaria a la seua queixa europea. Segons Tomàs, l’informe de la Generalitat sobre la Xarxa Natura 2000 seria un document “molt potent” perquè la queixa de la PDE seria tinguda en compte, bé per modificar el Pla Hidrològic de l’Ebre o perquè la Comissió Europea acabe portant l’Estat espanyol davant del Tribunal d’Estrasburg.

26 de novembre del 2014

La Fira de Nadal del Nucli Antic de Tortosa amplia espais i incorpora un circuit de tren



TORTOSA (Baix Ebre).- Del 5 al 7 de desembre tindrà lloc la setena edició de la Fira de Nadal del Nucli Antic de Tortosa. Una nova edició que incorpora més espais al seu circuit habitual i que augmenta expositors. En concret, hi haurà una seixantena d’expositors i s’incorporaran al recorregut firal els carrers Canvis, Doctor Ferran i la plaça dels Dolors. De fet, en aquesta plaça es realitzarà una de les novetats d’aquesta edició, l’activitat organitzada per l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus, "Viatja amb el tren tripulat". El regidor de Fires de l'Ajuntament de Tortosa, Emili Lehmann, ha mostrat la seua satisfacció pel bon funcionament de la Fira de Nadal. La Fira de Nadal del Nucli Antic també comptarà amb l’habitual exposició de pessebres, organitzada per l'Associació de Pessebristes de Tortosa i les Terres de l’Ebre, a la nova sala d'exposicions del Palau del Bisbe, i també el corral d'animals i la mostra de joguines antigues i maquetes de trens, que tindrà lloc al Palau Oliver de Boteller.

Via Canal 21 Ebre

'Assessorament hipotecari, la clau', article de Marc Puigdomènech


Signar una hipoteca és una decisió que repercuteix econòmicament durant gran part de la vida. Malgrat això, en el passat i encara ara, moltes persones contracten crèdits o préstecs hipotecaris sense assessorament, sense ser conscients de l’impacte que poden arribar a tenir. Com a deutors, assumeixen una responsabilitat civil personal i il·limitada, ignorant sovint les conseqüències que això comporta.

Davant de qualsevol problema judicial, ningú dubta que cal buscar experts per afrontar-lo. És més: en molts casos, la legislació els hi obliga. En un judici verbal civil per una quantitat a partir de 2.000€ és imprescindible ser assistit per advocat i procurador. Però per contractar una hipoteca de 200.000€ a 30 anys, que amb un interès del 3% implica uns interessos de més de 100.000€, no existeix cap mecanisme d’assessorament obligatori previ.

El consell d’un professional independent seria la manera per garantir que tothom sap a què es compromet en signar una hipoteca. Malgrat tot el que s’ha publicat, encara hi ha persones que creuen que retornant l’habitatge queden lliures de deute. Si bé la dació en pagament està contemplada a la llei hipotecària des de fa dècades (article 140), cal pactar-la en l’escriptura, i fins fa poc cap entitat financera oferia préstecs amb aquestes condicions. Ara s'aplica amb efectes retroactius en casos particulars, per acord de les parts o en aplicació del “Codi de bones pràctiques bancàries” establert el 2012, però en condicions molt limitades.

Fins i tot gent informada i amb alt nivell d’estudis ha signat clàusules que desconeixia, descobrint després sorpreses imprevistes. Si l’assessorament fos obligatori a partir d’una determinada quantitat, posaria més difícil als bancs la utilització de clàusules abusives, com són algunes relatives al sòl mínim de tipus d’interès, al venciment anticipat per impagament, o als interessos de demora. Però a banda d’aquestes en concret, permetria fer front a l’opacitat general en les condicions de préstecs i crèdits hipotecaris, que ni notaris ni registradors han esvaït fins ara. I més enllà del suport jurídic, un assessor extern contribuiria a evitar situacions de sobreendeutament que el sistema financer ha potenciat en el passat, en comptes d’evitar-les. Aquesta problemàtica, combinada amb l’actual crisi econòmica, és causa dels greus problemes que pateixen moltes famílies per fer front a la quota hipotecària.

Per tant, si esteu pensant en signar una hipoteca, faríeu bé de buscar assessorament independent fora de l’oficina bancària. Als bancs hi treballen molts professionals excel·lents en qui es pot confiar, però l’experiència ha demostrat que no és així respecte les entitats financeres com a institució. Ara bé, si ja teniu hipoteca però no podeu arribar a final de mes, intenteu renegociar el deute amb l’entitat. I en cas que aquesta opció no prosperi, podeu dirigir-vos al servei d’Ofideute de la Generalitat de Catalunya.

Marc Puigdomènech i Ramió 
és politòleg i tècnic d’habitatge, assessor d'Ofideut.

Les noves piscines de Tortosa es començaran a pagar el 2017, tot i que les obres s'inicien l'any que ve

 

TORTOSA (Baix Ebre).- La regidora d’Hisenda de Tortosa, Matilde Villarroya, ha explicat aquest dimecres que no han inclòs diverses obres al pressupost del 2015 per un criteri de “prudència”. Segons Villarroya, l’any que ve hi haurà una sèrie d’inversions que només es faran si arriben subvencions o amb la generació de romanents de tresoreria positius. Per exemple, el deute que la Generalitat té amb l’Ajuntament de Tortosa per l’avançament dels diners de les obres del pla integral del nucli antic (Pincat). Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Villarroya també ha detallat que les noves piscines no s’han inclòs al pressupost perquè s’aplicarà una fórmula de finançament que permetrà l’Ajuntament no haver de pagar fins després de dos anys. Per tant, encara que les obres puguen començar abans, no entrarà ni el pressupost del 2015 ni en els comptes del 2016. De la mateixa manera, la regidora ha lamentat que el grup d’Iniciativa haja decidit abandonar la taula de diàleg sobre el nou complex d’aigües.

Villarroya ha reconegut que li hagués agradat que l’oposició hagués donat suport a l’últim pressupost del mandat, sobretot perquè considera que són uns comptes molt equilibrats i que marquen com ha de ser el futur de l’Ajuntament. La regidora ha afirmat que en cap cas ha volgut fer ni electoralisme ni populisme amb el pressupost, encara que el 2015 siga l’any de les eleccions municipals. D’altra banda, Villarroya s’ha referit a la subvenció d’un milió d’euros que arribarà des de la Diputació de Tarragona, però no ha entrat a valorar la proposta que ha fet ICV per millorar el pont de l’Estat i reformar el front fluvial de Tortosa. Segons la regidora d’Hisenda, el proper conveni entre l’Ajuntament i la Diputació definirà quin tipus d’inversió es farà, ja que aquest tipus de subvencions són finalistes. Villarroya no ha volgut concretar a què es destinarà la subvenció d’un milió d’euros, ja que el tema l’està acabant de tancar directament l’alcalde Ferran Bel.

La URV homenatja Gerard Vergés amb un 'Macropoema' col·lectiu al vestíbul del campus de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La URV recorda la figura del poeta tortosí Gerard Vergés, mort el passat 23 d'abril, amb un 'Macropoema' col·lectiu que omple la paret del vestíbul del Campus Terres de l'Ebre, a partir dels seus versos. L'acció artística de l'espai de creació Urviart, oberta a tota la comunitat universitària i en la qual també han participat estudiants de secundària de la ciutat, serà visible fins aquest 30 de novembre i ha permès confeccionar un poema col·lectiu amb 'post it' -papers autoadhesius de colors- enganxats aleatòriament i amb versos inspirats en les creacions de l'escriptor. Amb els mateixos 'post it' s'ha dibuixat també la reproducció d'un retrat del mateix Vergés. Aquest dimarts a la tarda ha tingut lloc un acte d'homenatge, organitzat per l'Antena Cultural Tortosa de la URV, amb una conferència de la professora de secundària Pilar Andreu -amiga personal de l'escriptor-, la interpretació de cançons inspirades en els seus poemes per part d'escolars, així com versos del mateix Vergés recitats.




 Via ACN

Un total de 635 persones han votat després del 9-N a la Delegació del Govern a l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- Un total de 2.428 persones han votat després del 9-N a les urnes instal·lades a les delegacions del Govern a Tarragona i a les Terres de l'Ebre. A la ciutat de Tarragona han votat 1.793 persones i, a Tortosa, 635 ciutadans han aprofitat el termini de 15 dies addicionals habilitat per dipositar el seu vot. Les urnes per participar al procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya han estat a disposició dels ciutadans des de l'endemà del 9 de novembre i fins aquest dimarts a la tarda. El dia amb més afluència de votants va ser el 10 de novembre. Per exemple, a Tarragona aquell dia van acudir a la delegació un total de 306 ciutadans.

A Tortosa, la delegació del Govern ha estat oberta de dilluns a divendres de nou del matí a cinc de la tarda i, dissabtes, de nou del matí a una del migdia. Els 635 vots recollits durant aquestes dues setmanes s'afegiran als 66.635 vots emesos el 9-N a les Terres de l'Ebre, amb un 85,22% de paperetes partidàries del 'sí-sí'. D'entre les notes curioses, destaquen els usuaris d'una residència que aquest mateix dilluns es van desplaçar en autobús fins a Tortosa per a poder votar, o una ciutadana que va viatjar expressament des d'Andalusia per tal de dipositar el seu vot a l'urna.

Durant aquests quinze dies, la delegació del Govern a Tarragona ha obert de nou del matí a cinc de la tarda de dilluns a divendres i, els dissabtes, de nou del matí a dues del migdia. Un total de 1.793 ciutadans han acudit a la seu de la Generalitat per tal de respondre a la doble pregunta del procés participatiu. En la majoria de casos, han optat per aquesta fórmula ja que al seu DNI hi consta una adreça diferent d'allà on viuen i el 9-N no van poder dipositar la butlleta a l'urna, o perquè aquell dia no es van poder desplaçar al seu punt de votació. Les paperetes recollides a la delegació se sumaran a les de les 163.649 persones que van votar el 9-N al Camp de Tarragona, amb un resultat majoritari pel 'sí-sí', d'un 81,85%.

Via ACN

La PDE viatjarà a Brussel·les per reclamar que el Pla Hidrològic de l'Ebre complisca la normativa comunitària


TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) traslladarà a el Comitè de Peticions del Parlament Europeu la necessitat que el Pla Hidrològic de l'Ebre aprovat pel govern espanyol compleixi la normativa comunitària. Una delegació del moviment social es traslladarà el 2 de desembre a Brussel·les per detallar davant els representants de l'organisme els incompliments en els quals incorre la norma i els perjudicis que la seva aplicació pot suposar per al tram final del riu i el delta de l'Ebre. La petició, oberta fa un any i mig, corre ara paral·lela a la queixa presentada davant la Comissió Europea en el mateix sentit. Confien que, com a mínim, l'Eurocambra obri un debat sobre la política de l'aigua a l'Estat.

Els representants de la PDE confien que, aquesta circumstància, reforci l'efecte dels seus arguments en contra del Pla. En aquest sentit, han recordat, mentre el Comitè de Peticions del Parlament Europeu enfocarà la qüestió des d'un àmbit més polític -amb la possibilitat que enviï una missió sobre el terreny i faci un informe vinculant sobre el procés jurídic-, internacionalitzant a les institucions europees el conflicte de l'aigua obert, la Comissió Europea -que també podria citar el moviment social perquè defensés la seva queixa recentment presentada- farà una lectura més tècnica i jurídica.

En aquest últim cas, i si finalment detecta incompliments, es podria obrir un procés d'infracció contra l'Estat espanyol. L'objectiu de la Plataforma, però, segons ha matisat la portaveu Susanna Abella, no és que la ciutadania hagi d'assumir novament el cost econòmic de sancions al govern de Madrid per part de les autoritats comunitàries sinó que "les coses es facin bé" i es canviï el Pla respectant les directives comunitàries que, asseguren, incompleix.

En aquest cas, precisa, el govern espanyol s'arriscaria no només a perdre fons per a obres i infraestructures que atemptin contra la integritat del delta de l'Ebre sinó poder de decisió a l'hora de negociar ajuts de la PAC o la política hidrològica comunitària, amb la pròxima revisió de la Directiva Marc d'Aigües a l'horitzó. De moment, tot i l'obertura d'un procés de revisió pocs mesos després de la seva aprovació, la PDE creu que no hi ha voluntat real d'introduir "canvis significatius", segons han avançat responsables de l Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

"Volem que el tema de l'Ebre sigui internacional i el govern espanyol tingui les de perdre. Primer és el Pla Hidrològic de l'Ebre i després vindrà el Pla Hidrològic Nacional. I ja coneixement les demandes reals de transvasament de l'Ebre des del País Valencià, Múrcia i Andalusia a partir dels sobrants agrícoles", ha advertit el portaveu Manolo Tomàs, qui també ha lamentat que el Govern tampoc "juga net" amb el tema de l'Ebre, amb propostes de transvasament del Segre a Barcelona a partir de regadius com preveuen documents del Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Incompliment de tres directives

A Brussel·les, el pròxim dia 2, les representants de la PDE recordaran davant el Comitè de Peticions de l'Eurocambra que el Pla Hidrològic de l'Ebre aprovat pel govern del PP el passat 28 de febrer -amb anys de retard- incompleix tres grans normatives comunitàries: la directiva marc d'Aigües, la d'Hàbitats i la de Responsabilitats Ambientals. Abella ha precisat que la llei no detalla els efectes que la seva aplicació pot tenir sobre el tram final del riu i el Delta, una omissió que considera "premeditada". De fet, apunta que, a diferència del que reclama la normativa europea, no analitza l'estat ecològic de les masses d'aigua pròximes a zones humides o ambientalment sensibles, com el Delta. "Quan se sap com afecten, llavors es comprometen els usos", recorda.

També posaran sobre la taula la manca d'un cabal suficient que eviti el deteriorament del tram final del riu i el Delta. Recorden que no només el cabal ambiental a l'alçada de Tortosa quedarà establert en 95 metres cúbics per segon respecte els 100 anteriors -fet que pot contribuir a permetre decisivament l'avenç de la falca salina riu amunt-. Segons Abella, el govern espanyol ha fixat com a punt de referència per mesurar l'aforament del tram final de l'Ebre un punt inconcret prop de la desembocadura. La PDE també retreu que el Pla "ignori i negui" el paper dels sediments per garantir la conservació del Delta.

El moviment social confia que tots aquests arguments trobin receptivitat a l'Eurocambra. Asseguren comptar amb el suport de grups parlamentaris a Brusesel·les -entre els quals, Verds, Liberals, Socialistes, Esquerra Unida o Conservadors- després de les aliances teixides en anteriors visites. Per contra, lamenten el paper del Govern, al qual han reclamat en reiterades ocasions un informe sobre els efectes del Pla Hidrològic a les zones incloses en la Xarxa Natura 2000, principalment el delta de l'Ebre, que hauria de reforçar la seva posició. "No en sabem res", ha dit Tomàs.

Fòrum Tècnic i Ciutadà sobre el Pla

D'altra banda, la PDE ha presentat, precisament, per aquest mateix dia 2 de desembre, la celebració del Fòrum Tècnic i Ciutadà sobre el Pla Hidrològic de l'Ebre que organitzarà al Campus Terres de l'Ebre de la URV, a Tortosa, la Fundació Nova Cultura de l'Aigua. La jornada es dividirà en dos grans parts. D'una banda, al llarg del matí, s'abordarà en quatre ponències, per part de diversos experts, la qüestió dels cabals ambientals, les mesures i objectius del Pla, els criteris econòmics o els impactes sobre el Delta. La Fundació ha convidat, entre d'altres, a representants de la CHE, l'ACA i l'Agència Basca de l'Aigua.

A la tarda, tindrà lloc la presentació formal de la queixa europea per part dels seus redactors, investigadors del Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona de la URV. Tancarà els actes un debat públic amb les conclusions de la jornada que serviran per avaluar les diferents accions en el marc tècnic, jurídic i europeu en la lluita contra aquest Pla.

Via ACN

25 de novembre del 2014

Tortosa tindrà una pista de patinatge sobre gel durant tota la campanya de Nadal


TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació Comercial i de Serveis Tortosa+ instal·larà una pista de gel de 200 metres quadrats a la plaça de l'Ajuntament, amb l'objectiu de dinamitzar comercialment la ciutat durant la campanya de Nadal i Reis. La pista obrirà el divendres 5 de desembre i estarà operativa fins al Dia de Reis. Es tracta d'una iniciativa promoguda per l'entitat, que representa els interessos de sis associacions del comerç i la restauració amb més de 800 empreses, i que compta amb el suport de l'Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, la Generalitat, la Cambra de Comerç i altres entitats i empreses. Aquest matí han presentat els detalls d'aquesta iniciativa el tinent d'alcalde de Promoció, Emili Lehmann, la presidenta de la Federació, María José Ferré, i el vicepresident, Joan Iniesta, acompanyats d'altres membres de la junta.

La pista tindrà un aforament màxim de 40 persones. L'entrada costarà 6 euros i inclou el lloguer dels patins i 30 minuts de patinatge. Els comerciants donaran vals descompte als clients. També hi haurà descomptes per als escolars del municipi. L'horari de funcionament serà similar al del comerç, amb excepció de les vigílies de festa, en què tancarà més tard. El regidor de Comerç, Emili Lehmann, ha explicat que l'Ajuntament dóna suport a aquesta iniciativa perquè va en la línia de la promoció de la ciutat que s'impulsa des del consistori tortosí. "El nostre objectiu és continuar creixent comercialment i turísticament, i aquesta és una acció que va en aquesta direcció." De la seua banda, la presidenta dels comerciants ha dit que la pista de gel vol ser un al·licient més per comprar als comerços de la ciutat, en l'època de l'any que es registren més vendes.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Jordan (ICV) proposa destinar un milió d'euros a la millora del front fluvial prevista al pla especial del nucli antic de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha tornat a fer aquest dimarts una valoració molt negativa del pressupost municipal per al 2015, que el govern de CiU va aprovar sense cap suport de l’oposició. A banda de reiterar que són uns comptes ”absolutistes, electoralistes i populistes”, Jordan ha qüestionat les inversions que l’alcalde ha anunciat fora del pressupost, i ha lamentat que Ferran Bel no haja dit a què destinarà la subvenció d’un milió d’euros que podria arribar des de la Diputació. En aquest sentit, el portaveu d’Iniciativa ha proposat que aquests diners es dediquen a la millora del pont de l’Estat i del front fluvial, tot aprofitant l’enderrocament de les cases de la catedral. De fet, Jordan ha revelat que aquesta actuació està prevista en el pla especial del conjunt històric de Tortosa, aprovat definitivament fa unes setmanes. I també ha dit que caldria aprofitar aquesta actuació per construir una passarel·la de vianants i ciclistes on ara hi ha el monument franquista de la Batalla de l’Ebre.

En la mateixa entrevista a Canal 21 Ebre, Jordan també ha suggerit que caldria fer una consulta ciutadana sobre el destí del mateix monument. El portaveu d’Iniciativa, però, ha advertit que el govern de Tortosa no va explicar a l’oposició l’actuació prevista al front fluvial, tot i que es va organitzar una reunió informativa sobre el pla especial. Així, Jordan també ha assenyalat que el projecte també parla de canviar el paviment entre la plaça del Paiolet i la plaça de l’Escorxador, per convertir aquest tram de l’avinguda Felip Pedrell en una zona de vianants oberta al trànsit de vehicles. Una actuació que, de fet, hauria d’anar lligada a la construcció del tercer pont a Remolins, per garantir l’accés dels vehicles pesats a Bítem, i que Jordan considera “prioritària” per incrementar l’atractiu turístic de Tortosa.

[Aneu al tall de l'entrevista en què Jordi Jordan parla de l'actuació al front fluvial]


Movem Tortosa convoca la primera de tres assembles programàtiques abans de decidir la candidatura



TORTOSA (Baix Ebre).- La plataforma electoral Movem Tortosa ha convocat aquest dimarts la primera de les tres assemblees que serviran per redactar el seu programa per a les municipals del 2015. L’assemblea tindrà lloc el proper dissabte, 29 de novembre, al Casal Tortosí, a partir de les 10.15 hores, i estarà basada en el codi ètic i les polítiques de participació ciutadana que impulsaran des d’aquesta nova formació. Per exemple, la realització de pressupostos participatius i consultes ciutadanes per decidir les prioritats de l’Ajuntament, amb l’objectiu de redemocratitzar-lo. De fet, durant una entrevista a Canal 21 Ebre, un dels portaveus de Movem Tortosa, Pere Cabanes, ha explicat que es tracta d’enllestir un document que porten setmanes treballant, però que encara es podrà seguir completant a través de les aportacions que la ciutadania podrà fer a través de la pàgina web.

De la mateixa manera, Cabanes ha assenyalat que en les properes setmanes també es faran dos assembles programàtiques més, una sobre drets socials i l’altra sobre el model de ciutat i la redacció d’un pla estratègic. En aquest sentit, un altre portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha explicat que el col·lectiu aglutina unes 150 persones que estan participant en el procés preelectoral. Jordan ha assenyalat que durant el que resta d’any decidiran l’esborrany del programa de Movem Tortosa, i que a principi d’any faran el procés obert d’elecció de la candidatura i de la persona que encapçalarà la llista.

Finalment, Jordan ha reiterat que continuen els contactes amb persones que formen part de Podem Tortosa, i que estan participant a títol individual a Movem Tortosa. Segons ha dit, una vegada que acaben d’organitzar-se al municipi decidiran si acaben per sumar-se al projecte de Movem Tortosa per “acabar amb la majoria absoluta de CiU i intentar governar l’Ajuntament”.

24 de novembre del 2014

'Violència contra les dones, cal anar molt més enllà', article de Núria Rodríguez

Avui des de CUP Tortosa volem manifestar la nostra solidaritat amb les dones que pateixen situacions de violència masclista i denunciar la necessitat d’una política de transformació social en clau feminista si volem acabar amb la violència contra les dones. Els fets parlen per si mateixos: 12 dones assassinades a Catalunya amb el que va d’any i gairebé 10.000 denuncies per maltractament masclista.

Durant el dia d’avui escoltarem repetides aquestes xifres des dels diferents mitjans de comunicació, les llegirem a les xarxes i les escoltarem dir des de les institucions. Totes les veus manifestaran el seu rebuig explícit cap a la violència contra les dones però, és això suficient? Des de la CUP creiem que no.

És llarg el camí que ja hem fet, un camí que ve de lluny, d’un passat fosc i dictatorial que negava a les dones qualsevol tipus d’autonomia i dret per decidir sobre les seues vides. Un passat en el qual van viure i créixer les nostres mares o iaies, un passat que ens ha arribat en forma d’herència...

Ha plogut molt des d’aleshores i no per casualitat. Si hem conquerit molts drets i millorat les nostres condicions de vida és gràcies a la lluita de moltes dones, valentes i inconformistes que mai es van resignar a l’estatus quo. Però no és suficient, és obvi que no és suficient.

Hem aconseguit una igualtat formal davant la llei però les lleis si no van acompanyades de recursos i voluntat política per fer-les complir, es converteixen en paper mullat.

Tenim dret a accedir al mercat laboral en les mateixes condicions que els hòmens però la realitat és que a hores d’ara a Catalunya les dones continuem cobrant gairebé un 14% menys que els hòmens pel mateix treball realitzat. Tenim dret a la nostra dignitat i autonomia com a persones però el cert és que la imatge que continua projectant la nostra societat envers les dones no ha evolucionat gaire i se’ns mostra massa sovint com objecte sexual o com a mares abnegades. I no tenim garantida la nostra autonomia com a persones perquè les tasques de la llar i la criança continuen pesant de manera quasi exclusiva sota les nostres esquenes i no hi ha serveis públics gratuïts capaços d’assegurar la conciliació personal...

No és suficient, cal fer un pas més enllà. Cal anar més enllà de criticar la violència contra les dones i fer un minut de silenci davant dels ajuntaments quan hi ha un nou cas d’assassinat masclista.

Els col·lectius feministes que lluiten per la igualtat d’oportunitats real, les especialistes que treballen en l’àmbit de la violència de gènere i investigadores envers aquesta temàtica coincideixen en el diagnòstic i en el tractament. Només si acabem amb la desigualtat social vigent entre hòmens i dones acabarem amb la violència contra les dones. I per fer-ho cal una transformació estructural perquè el masclisme està dintre de cada àmbit de les nostres vides: familiar, laboral, acadèmic, oci ... I tot això cal aconseguir-ho des del carrer perquè és obvi que la desigualtat per raó de gènere no és una prioritat pels nostres polítics, ni tan sols les seues manifestacions més extremes. Com s’entén, si no, que des de l’arribava de CiU al poder s’haja retallat en els pocs recursos existents per combatre la violència contra les dones?

Això sí, avui tots i totes les que tenen responsabilitats polítiques expressaran la seua preocupació i ferm compromís per acabar amb la violència de gènere, com si les injustícies socials foren catàstrofes naturals, com si no hi haguessen responsabilitats a assumir. Però alerta, la ciutadania estem començant a cansar-nos de tanta mentida...

Núria Rodríguez
és membre de la CUP Tortosa

El Conservatori de Música de Tortosa inaugura les noves instal·lacions al Palau Despuig



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa ha inaugurat aquest divendres les seues noves instal·lacions al nucli antic de la ciutat, després de les obres de restauració i adequació del Palau Despuig, edifici annex al Palau Oriol, fins ara seu del centre. Amb aquesta inversió, de gairebé un milió d'euros, la Diputació de Tarragona dóna resposta a les necessitats d'espai, ocasionades per la creixent demanda d'estudiants de música, i d'aquesta manera, referma la seua aposta per la qualitat dels nou centres educatius que gestiona arreu del territori. El president de la Diputació, Josep Poblet, va ressaltar que la unió del Palau Oriol i el Palau Despuig ha permès que el Conservatori haja pogut ampliar les seves aules oferint, així, un millor servei als més de 350 alumnes que hi estan matriculats. Per la seua banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va agrair a la Diputació la realització d’aquestes obres, “ja que són també una aposta de ciutat”. Finalment, el director del centre, Joan Carles Fabra, ha donat les gràcies a la comunitat educativa per la paciència que ha tingut al llarg del temps que han durat les obres, i ha afirmat que l’actuació és un pas més en el camí del Conservatori per continuar sent un referent.

Les obres, iniciades l’any 2011, han unit internament els dos Palaus, tot conservant els accessos independents des del carrer de la Rosa. A més, s’ha incorporat una escala nova la Palau Despuig que comunica verticalment els dos nivells. En una segona fase, s'han executat les obres de cobriment del Palau Despuig, que van finalitzar a principis del 2014. El Palau Despuig, igual que l’annex Palau Oriol, és un edifici representatiu de l’estil gòtic civil català dels segles XIII-XVI. La inauguració de l’ampliació del Conservatori de Tortosa s'ha emmarcat en els actes del 40è aniversari.

Via Canal 21 Ebre

El ple d'Amposta aprova hissar una estelada a la plaça Ramon Berenguer IV


AMPOSTA (Montsià).-  El ple de l’Ajuntament d’Amposta, en la sessió ordinària d’aquest mes de novembre, ha aprovat una proposta de l'Assemblea Nacional Catalana per hissar una senyera estelada a la plaça Ramon Berenguer IV de la ciutat. La moció s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU i ERC, tot i el vot en contra del PSC i l'abstenció de PxC. En el mateix ple, el govern ampostí ha donat compte de la liquidació del pressupost de l’any 2013. Un exercici que el consistori tanca amb 353.000 euros de superàvit. L’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, ha explicat que aquest romanent es dedicarà en la seua totalitat a amortitzar préstec. Per tant, “es minorarà el deute de l’Ajuntament de manera que Amposta tindrà uns comptes encara més sanejats”, segons Ferré. D’altra banda, el mateix ple s'ha fet una modificació de crèdit a partir de romanent de tresoreria, que ascendeix a 111.000 euros. Uns diners que es dedicaran a fer millores a l’enllumenat i el mobiliari urbà. Quant a les mocions, també han aprovat per unanimitat una moció del PSC en defensa de les polítiques de lluita contra la violència envers les dones i també una altra d’ERC sobre la llicència esportiva espanyola única, tot remarcat que és “una mostra més de l’acció recentralitzadora de l’Estat espanyol”.

Alginet dóna ‘tot el suport’ al nou partit socialista i sobiranista que impulsen Ventura i Geli



DELTEBRE (Baix Ebre).- El tercer tinent d’alcalde de Deltebre, Joan Alginet, ha volgut donar tot el seu suport, aquest dilluns, al nou partit que impulsen la plataforma socialista Moviment Catalunya i Nova Esquerra Catalana (NeCat), la formació que lidera l’exconseller Ernest Maragall. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Alginet ha afirmat que ja era hora que es concretés la creació d’aquest nou partit, perquè era necessari que el “socialisme sobiranista” s’organitzés i plantegés una alternativa per “prendre la paraula”. Segons el regidor de Deltebre, el PSC ha quedat sobrepassat pel procés català, i per això és important que persones com la diputada Núria Ventura o els exconsellers Marina Geli, Montserrat Tura i Antoni Castells hagen decidit fer un altre pas endavant a favor del dret a decidir de Catalunya. Per tant, Alginet ha avançat que tindran el seu suport i de molta altra gent de l’actual assemblea local del PSC a Deltebre.

D’altra banda, Alginet ha fet una valoració molt positiva dels resultats de la consulta alternativa del 9-N a Deltebre, on va haver-hi una participació del 57% i un 88,3% de vots a favor del “Sí-Sí”. En la mateixa entrevista, el tercer tinent d’alcalde de Deltebre ha animat els líders polítics catalans a mantenir la unitat, i a no deixar que res ature el procés cap a l’estat propi. Quant a la querella de la Fiscalia contra el president de la Generalitat i dues conselleres del govern català, Alginet ha afirmat que és una mostra més de la “irresponsabilitat” del govern d’Espanya. De fet, ha afirmat que no espera res de la propera visita de Mariano Rajoy a Catalunya.

El govern de Tortosa aprova l'últim pressupost del mandat, amb els vots en contra del PSC, ERC i ICV


TORTOSA (Baix Ebre).- El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprova aquest dilluns al matí el pressupost municipal per al 2015. Els comptes s'han aprovat amb la majoria absoluta del govern de CiU, l'abstenció del PP i PxC, i els vots en contra del PSC, ERC i Iniciativa-Entesa per Tortosa. Per la seua banda, el PSC ha afirmat que els comptes no són prou socials, i que no recullen les propostes que havien fet els socialistes. Els republicans, en canvi, han justificat el seu vot en contra per la falta d'inversions i de participació ciutadana. Finalment, Iniciativa, que també ha votat en contra del pressupost, ha anunciat que deixa de participar en les reunions per consensuar un nou model de piscines. Durant el ple del pressupost, a més, el govern de CiU ha anunciat l'existència d'una partida per redactar el futur pla estratègic de Tortosa, una de les promeses electorals de Ferran Bel l'any 2007.

El pressupost supera el 31,1 milions d’euros, un 0,6 per cent més que l’anterior. Les inversions seran una part molt minsa del pressupost de l’últim any del mandat, amb una despesa global d'uns 300.000 euros. Però l’equip de govern també ha previst altres inversions finançades amb romanents i noves subvencions, com ara la reforma de la plaça Mossèn Sol o l’actuació de les cases de la catedral.

Tant l’alcalde Ferran Bel, com la regidora d’Hisenda, Matilde Villaroya, van explicar que aquest pressupost és fruit del treball realitzat els darrers vuit anys, per redirigir i racionalitzar els comptes, i també per millorar la gestió dels ingressos. A més, van voler destacar que el pressupost reflecteix el compliment del compromís de deixar l’endeutament a nivells inferior a 2007, quan CiU va assolir l’alcaldia. En aquest sentit, per aquest 2015 es preveu amortitzar 5,5 milions d’euros deixant l’endeutament en 38 milions d’euros, i amb un ràtio per sota del 90%, mentre que normativa de l’Estat fixa el límit en el 110%.

En aquest sentit, des de l’equip de govern asseguren que s’han posat les bases per poder invertir complint els compromisos i seguir reduint l’endeutament global. I tot i que al pressupost només hi figuren unes inversions per 300.000 euros, les obres previstes pel govern de Ferran Bel per aquest 2015 se situen al voltant dels tres milions d’euros. Entre les inversions més destacades hi ha la remodelació de la plaça Mossèn Sol al barri del Rastre, l’actuació a l’entorn de davant la façana de la catedral de Tortosa, la continuació del passeig de Ronda o la finalització de l’avinguda Canigó.

23 de novembre del 2014

Flix recrea la retirada de l'exèrcit republicà durant el final de la Batalla de l'Ebre


FLIX (Ribera d'Ebre).- Més d'un centenar de persones s'han posat, aquest dissabte, a la pell dels soldats republicans i franquistes que, ara fa 76 anys, van protagonitzar l'últim episodi de la Batalla de l'Ebre. Mentre una part de l'exèrcit de la República es va quedar defensant els companys a la Serra de la Fatarella, la resta es van poder retirar per Flix, creuant el riu i volant el pont de ferro per on havien passat. Una recreació que, juntament amb un homenatge a les víctimes de la Guerra Civil, ha tancat les segones jornades de l'associació de recuperació de la memòria històrica 'Lo Riu'. L'entitat ja va organitzar, l'any passat, una recreació d'aquest combat, i ara n'ha fet la continuació.

Aproximadament un miler de soldats republicans van morir entre el 14 i el 15 de novembre de 1938 a la línia de fortificacions de la Fatarella, en el que va ser l'últim combat de la Batalla de l'Ebre. La seva resistència i el sacrifici de les seves vides va permetre aturar l'ofensiva franquista perquè 25.000 soldats republicans poguessin creuar el riu Ebre a Flix i iniciar la retirada. Després que l'any passat es revisqués la primera part d'aquest episodi, enguany s'ha pogut recrear la segona.

Els encarregats d'organitzar la jornada d'aquest dissabte han estat els membres de l'Associació per l'Estudi del Patrimoni Arqueològic de les Terres de l'Ebre 'Lo Riu', amb la col·laboració de l'Ajuntament de Flix i l'associació cultural 'La Cana'. Fins a vuit grups de recreació històrica de Catalunya i l'Aragó han fet possible que el nombrós públic pogués veure, de prop, com es van desenvolupar aquells fets.

Àlex Sambró, president de 'Lo Riu', ha destacat que cada cop més gent, i sobretot persones joves, tenen "més interès i més inquietuds" per "fer memòria" del que els va passar, per exemple, als seus avis. Sambró també ha recordat que els soldats republicans que van morir a la Fatarella van tenir un comportament "heroic". Finalment, després de dos anys realitzant aquestes jornades, no ha descartat fer-ne més, d'aquest o d'altres moments clau de la nostra història.

"Recordar i prevenir"

Un dels convidats que ha assistit aquest dissabte a la recreació que s'ha fet a Flix ha estat Enric Garriga, president d'Amical de Mauthausen, una associació que té per objectiu defensar els drets morals i materials dels aproximadament 10.000 deportats als camps de concentració del Tercer Reich i de les seves famílies.

Garriga ha reivindicat la necessitat que es facin actes com el d'aquest dissabte al migdia "per recordar els valors de la República i de la llibertat", així com també "per prevenir, perquè el feixisme està aquí, a Espanya i a Europa", ha assegurat. "Tot aquest record de la memòria històrica ens ha de permetre denunciar i posar en avís a la ciutadania que el feixisme està aquí i que cal combatre'l", ha finalitzat.

Joan Molet, familiar de Josep Miret, conseller de la Generalitat de Catalunya l'any 1937, també ha estat convidat a la jornada, i ha incidit en el tabú que suposava parlar de fets com els que s'han recordat durant la dictadura franquista. "Ha estat després", ha explicat, "que jo he decidit recuperar la història, omplir el buit de la família".

Segones jornades de 'Lo Riu'

Les jornades de 'Lo Riu' van començar dijous, amb la projecció del curtmetratge 'La Fatarella 1938'. A més, Roger Herdia, impulsor del Banc d'ADN i familiar de Jaume Guinau, desaparegut a la Batalla de l'Ebre, va pronunciar la conferència 'El Banc d'ADN, l'última esperança per als familiars dels desapareguts a la Guerra Civil'. Aquest dissabte la recreació històrica ha tingut, com a complement, una fira de col·leccionisme militar i una exposició de cotxes d'època, d'entre els anys 20 i 40. Per tancar l'acte s'ha fet una ofrena floral en record de les víctimes de la Guerra Civil.

Via ACN

21 de novembre del 2014

Ferré defensa la 'plena legalitat' de l’adjudicació del transport adaptat d'Amposta



AMPOSTA (Montsià).- L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha defensat “la plena legalitat” de l’adjudicació del servei de transport adaptat dels usuaris de la residència d’avis i els centres de dia a través de la fundació Fussmont. A més, ha posat de relleu els avantatges que aquesta externalització té per a totes les persones que necessiten aquest servei. Ferré ha assegurat que els informes que s’han fet arribar a ERC d’Amposta deixen clar que es va decidir externalitzar el servei per tal d’evitar adquirir un vehicle i incrementar el preu del servei a les famílies. Així mateix, Ferré s’ha remés de nou a l’informe que es va entregar al grup de l’oposició, tot afirmant que en aquest document s’explica que “tot el procediment està totalment ajustat a dret i és del tot legal”.

Segons Ferré, l’adjudicació a una empresa externa del transport adaptat ha suposat un estalvi en el cost del servei de més de 10.000 euros a l’any, i s’ha dut a terme mitjançant un procediment negociat. En primer lloc es va acudir a la Creu Roja d’Amposta, però, segons ha explicat l’alcalde, malgrat l’interès que hi van posar des de l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament, l'entitat no es va acabar presentant. Tot i amb això, Ferré ha insistit que el servei, a càrrec d'Ambulàncies Baix Ebre, es presta “a un preu raonable, amb eficàcia, eficiència i plena satisfacció per part dels usuaris”.

Via Canal 21 Ebre

L'alcalde d'Ascó, imputat per presumpta malversació de fons públics


ASCÓ (Ribera d'Ebre).- L'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal (CiU), ha estat imputat per presumpta malversació de fons públics, per haver utilitzat els serveis jurídics municipals en una querella contra el cap de l'oposició del consistori, l'exalcalde Antoni Casanova (IA-FIC). Els fets es remunten a mitjans del 2013, quan en un ple Casanova va insultar l'alcalde i aquest va presentar una querella per injúries. Ara ha estat un regidor i company de partit del cap de l'oposició, Salvador Florido, el que s'ha querellat contra Vidal i els tres membres de la junta de govern local, per haver utilitzat diners públics en el primer plet. Vidal ha estat citat a declarar al jutjat de Gandesa el proper 3 de desembre.

En una sessió plenària celebrada el juliol del 2013, la temperatura del debat va pujar fins al punt que el cap de l'oposició va titllar l'alcalde del municipi de "nazi i dictador". Per aquests fets, Vidal va presentar una querella per injúries contra Casanova. Segons han informat fonts municipals, l'alcalde va utilitzar els serveis jurídics del consistori perquè va considerar que els insults anaven dirigits a la institució i no a la seua persona.

Casanova, imputat per aquesta primera querella, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que ja ha declarat als jutjats que les seues paraules anaven dirigides "personalment" a Vidal. En aquest sentit, ha aclarit que va ser "un retret al seu comportament", i que en cap cas el va voler comparar "amb els pitjors genocides d'Europa del segle XX". Així mateix, ha dit que és "legítim" que l'alcalde es defensi, però tenint en compte que es tracta d'una qüestió personal "ha d'utilitzar els diners de la seua butxaca com faig jo", ha finalitzat. Antoni Casanova va ser alcalde d'Ascó del 1999 al 2007, i des de bon principi ha tingut una tensa relació amb el batlle actual, Rafel Vidal.

L'entitat APASA d'Amposta pujarà als escenaris amb la companyia teatral Sensacions



AMPOSTA (Montsià).- L'entitat APASA d’Amposta, que atén unes 140 persones amb discapacitat intel·lectual, ha presentat aquest divendres la companyia Sensacions. Es tracta d’un projecte de teatre i arts escèniques que duen a terme 43 persones amb discapacitat, usuàries del Centre Ocupacional de l’Àngel. La companyia s’estrenarà el proper mes de gener amb un espectacle titulat ‘El boletaire indecís’. Es tracta d’una obra “multidisciplinar i multisensorial de creació pròpia”, amb què els actors i actrius compartiran el seu treball artístic damunt de l’escenari de l’auditori d’Amposta. Un gran projecte d’Apasa i de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta, que ara buscaran micromecenatge a través de Verkami. Els seus responsables han fet una crida a la col·laboració de particulars, empreses i institucions que hi vulguin contribuir, rebent a canvi diverses recompenses.

La companyia Sensacions, formada per 43 persones amb discapacitat intel·lectual del Centre Ocupacional de l'Àngel de l'entitat APASA d'Amposta, treballa en un espectacle multidisciplinari i multisensorial de creació pròpia que s'estrenarà el pròxim mes de gener a l'Auditori Municipal. L'obra, titulada 'El boletaire indecís', explica un viatge entranyable per generar reflexió sobre "les potencialitats, les frustracions, les limitacions o discapacitats de l'ésser humà, però sobretot sobre les infinites possibilitats del treball conjunt en un marc de suports i d'intervenció social integrat".

Les representacions es duran a terme el 29 de gener a dos quarts d'onze del matí; el 30 de gener a dos quarts de quatre de la tarda; i el 31 de gener a les cinc de la tarda, a l'Auditori Municipal d'Amposta. Les entrades es poden adquirir a les diferents biblioteques del territori així com al mateix Centre Ocupacional.

El muntatge, que convertirà l'escenari de l'auditori en un bosc, combina escenes de teatre amb dansa, poesia, màgia, música, sentiments, efectes visuals, projeccions o moviment per tal de donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat intel·lectual o diversitat funcional. És el resultat del treball creatiu que estan realitzant al Centre Ocupacional l'Àngel amb el compromís de l'equip de professionals i a través de les arts escèniques i l'estimulació multisensorial.

APASA, entitat que atén 140 persones amb discapacitat intel·lectual a les Terres de l'Ebre, és la representant a l'Estat espanyol d' ISNA -Associació Internacional d'Snoezelen- i en aquest projecte artístic s'han fusionat diverses disciplines artístiques amb elements d'estimulació multisensorial que es vénen treballant amb els usuaris de l'entitat. Per dur-lo a terme, la Companyia Sensacions compta amb la col·laboració l'Escola de Teatre i Circ d'Amposta. l'EtcA, i amb el suport de l'Ajuntament d'Amposta i del Departament d'Ensenyament i Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

Imatge Ajuntament d'Amposta

CiU confia en les ofertes de les empreses per 'millorar' el servei d'ambulàncies a Alcanar



ALCANAR (Montsià).- La diputada de CiU per la comarca del Montsià, Annabel Marcos, ha assegurat que seguirà treballant per mantenir i millorar el servei actual d’ambulàncies a Alcanar. A través d’un comunicat, CiU afirma que va votar en contra de la resolució d’ERC perquè la proposta pretenia "posar en dubte l’efectivitat del nou model". També assenyalen que en poc temps se sabran les propostes de les empreses de transport sanitari al nou concurs, i que estan convençuts que finalment el servei es millorarà per donar una bona resposta a la ciutadania, “gràcies al treball que han fet les representants polítiques de CiU al Parlament, insistint de l’important que és com a mínim garantir l’estat actual del servei a llocs com Alcanar”.


Al Parlament, el grup de CiU va defensar que el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) a la comarca del Montsià "queda garantit" després de la reestructuració prevista. La portaveu de CiU a la comissió de Salut, Assumpció Laïlla, va assegurar que els canvis s'han fet per assolir "una major agilitat" i per donar la "millor resposta possible en cada moment". De fet, Laïlla i Marcos van puntualitzar que ara hi haurà un vehicle d'intervenció ràpida a la regió sanitària. i que es recupera la unitat de Suport Vital Bàsic de reforç estacional durant les 12 hores diürnes, ubicada a les Cases d'Alcanar.

Les diputades han assegurat que les unitats de Suport Vital Bàsic responen "en 9 minuts des d'Ulldecona i 10 minuts des de la Ràpita", i que la de Suport Vital Avançat de l'Aldea "té una capacitat de reacció de 20 minuts". Laïlla també ha afirmat que "en aquest territori s'han mantingut oberts els dispositius d'atenció primària durant la nit" i que l'helicòpter medicalitzat "té una capacitat de resposta que va dels 5 als 10 minuts".

Imatge CiU

Satisfacció a Alcanar per la resolució del Parlament que demana l'ambulància les 24 hores



ALCANAR (Montsià).- La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va aprovar aquest dijous una resolució d'ERC que insta la Generalitat a restituir el servei d'ambulància a Alcanar durant els 24 hores del dia, així com també a estudiar la mateixa mesura per fer-la efectiva a tota la comarca del Montsià. La resolució va rebre els vots a favor de tots els grups i només els vots en contra de CiU, que va presentar una esmena que, segons els republicans, volia justificar la decisió del departament de Salut per reduir l'actual servei a 12 hores diàries. El diputat ebrenc d'ERC, Lluís Salvadó, va recordar que els veïns van recollir 2.500 signatures per reclamar el manteniment del servei, i que l'Ajuntament d’Alcanar va demanar de forma unànime de tots els grups polítics municipals el seu restabliment. Salvadó va reclamar que també es tingui en compte la situació similar que es viu a Sant Jaume d'Enveja. De fet, tot i que el concurs del servei d'ambulàncies ja està en marxa, el diputat republicà va destacar que encara hi ha marge de maniobra per reconduir la situació.

Segons el regidor de Salut d’Alcanar, Joan Roig, si es manté el mateix pressupost de l'any passat pel que fa al transport sanitari, no s’entén que es treguin serveis bàsics d'ambulància. "No s’entén que es vulgue realitzar un canvi de model sense cap tipus de motivació tècnica, per tant, tot fa pensar que la motivació pot ser política", ha dit Roig. El regidor canareu ha lamentat que el govern català haja justificat la retallada del servei de transport al poble amb un canvi de model que substitueix l’ambulància per un VIR situat a l'Ametlla de Mar que no pot transportar pacients, i un helicòpter que no pot volar ni de nit ni quan fa vent. Tot i això, el regidor confia que la Generalitat farà cas de la decisió de la Comissió de Salut del Parlament on s'acorda mantindre el servei d'ambulància 24 hores a Alcanar.

En aquest sentit, el mateix regidor de Salut també ha demanat al grup de CiU d'Alcanar que, si té la capacitat de vetllar pels interessos del municipi davant de la Generalitat, que ho faci "amb molta celeritat". "Potser l'eina principal per defensar els interessos del nostre poble i lluitar contra el greuge comparatiu que sofreixen les nostres terres no és la foto exprés amb consellers, delegats i responsables, sinó la feina i la lluita constant al llarg de molts mesos al costat de la ciutadania".

Imatge Ajuntament d'Alcanar

El jutjat de Tortosa investiga quatre denúncies 'particulars' sobre la celebració del 9-N a l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- Les set denúncies presentades contra la celebració de la consulta alternativa del 9-N al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre continuen tramitant-se als jutjats de primera instància i instrucció. De moment, cap d'elles ha estat arxivada, segons ha confirmat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) el fiscal en cap de Tarragona, Xaver Jou.  Totes set denúncies van ser presentades per "particulars" -en cap cas entitats o organitzacions polítiques- el mateix diumenge de la consulta: quatre, als jutjats de Tortosa; una, als de Tarragona; una altra, als del Vendrell; i una última a la mateixa Fiscalia.

Jou ha explicat que algunes d'elles plantejaven mesures cautelars com el tancament de locals de votació durant el mateix 9-N, extrem que Fiscalia va descartar per considerar que "no era procedent atenent el principi de proporcionalitat". Els jutges van seguir el mateix criteri en aquest cas. De moment, el fiscal en cap de Tarragona s'ha mostrat extremadament prudent sobre l'orientació de la posició del ministeri públic al voltant d'aquestes denúncies encara "pendents de resoldre". En aquest sentit, ha recordat, però, que la Fiscalia, com a institució, manté un "criteri d'unitat d'actuació". 

El responsable del ministeri públic ha descartat pronunciar-se sobre les denúncies fins que finalitzi la investigació judicial - "seria imprudent avançar coses", ha advertit- ni en quin sentit actuaran. "Dependrà de l'argumentació", ha apuntat Jou, que dimarts vinent participarà en una reunió de la Junta de Fiscals en Cap que haurà d'unificar criteris al respecte en l'àmbit català.


Projecten un espai gastronòmic i un petit hotel a l'antic forn de la canonja de la catedral de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- La promotora privada Arca 94, especialitzada en la recuperació del nucli antic, ha rehabilitat l'antic forn dels canonges de la catedral de Tortosa, situada als baixos de la Casa Fustegueres. L'objectiu és que, a partir del desembre d'enguany, el nou Forn de la Canonja es puga convertir en un espai gastronòmic, amb una gelateria-creperia, una hamburgueseria i un bar de tapes, el que suposarà una de les apostes més potents per revitalitzar l'oferta comercial i lúdica del nucli històric de Tortosa. A més a més, la promotora que encapçalen Oriol Forner i Santi Castell també treballen per poder obrir un petit hotel a la Casa Fustegueres, d’entre 15 i 20 habitacions. Però el primer pas serà l'obertura al públic del passatge que ja connecta el carrer Taules Velles amb el carrer Palau, l'accés a la catedral des del palau del Bisbe. Això seria el proper 6 de desembre, tot coincidint amb la Fira de Nadal del Nucli Antic. De fet, un altre dels atractius serà el mural exterior que des de fa unes setmanes estan pintant Ana Balart i Agustí Forner,i que recrea els balcons i les finestres de la façana de la casa al carrer Taules Velles. A més, fa uns mesos també es va rehabilitar la rèplica del Crist del Palau que hi ha al carrer d'accés a la catedral.


20 de novembre del 2014

La URV constata que l'economia de l’Ebre manté un creixement positiu, però encara molt dèbil



ULLDECONA (Montsià).- L’activitat econòmica a les Terres de l’Ebre manté el creixement positiu dels darrers trimestres, però encara és força dèbil. Segons recull el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del tercer trimestre de 2014, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social al territori ha crescut per segon trimestre consecutiu tot i que a un ritme feble, un 0’4%. També el creixement dels assalariats es manté baix, en un 0’1% mentre que la mitjana catalana és del 2’2%. Segons el director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro, la feblesa del creixement del trimestre s’explica per la pèrdua d’impuls del sector serveis i, sobretot, per l’evolució negativa del comerç.

D’altra banda, segons l’estudi, la principal contribució positiva al creixement ha vingut novament per l’hostaleria i els serveis socials. En concret, l’hostaleria ha vist accelerar en aquest tercer trimestre el seu creixement fins al 5,9%, un punt i mig per sobre del trimestre passat. També han ajudat a un cert creixement econòmic el sector industrial, tot i que el seu creixement ha estat feble, i, tot i continuar tenint una evolució negativa, el sector de la construcció ha vist desaccelerar la seua caiguda en més d’un punt, arribant a -2,1%.

Amb aquestes dades a la mà, Duro ha afirmat que les tendències de l’activitat econòmica marquen una evolució positiva però els hi falta potència. L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Balagué, ha mostrat la seua satisfacció pel fet de ser un dels municipis amb un taxa d’atur més baixa, fet que ha atribuït a la diversificació del polígon industrial. Duro ha tornat a assenyalar el turisme com un sector estratègic en el rellançament de l’economia ebrenca.

Via Canal 21 Ebre

La CHE retira 2.200 postes i 700 caragols maçana al focus de la plaga a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha donat per finalitzades les prospeccions per controlar el focus de caragol maçana detectat aigües avall de Tortosa, tot havent retirat un total de 2.196 postes i 699 exemplars en un tram de dos quilòmetres durant els últims dos mesos. Es tracta d'un focus que s'ha de continuar controlant: l'organisme de conca admet que el focus no ha estat eradicat al 100%. Després d'haver anunciat la possible instal·lació d'una barrera elèctrica al riu, la CHE anuncia ara la seua preferència per una nova opció que aturi l'expansió de la plaga: la creació de "tallafocs de ribera", franges on s'eliminaria la vegetació i elements que puguin servir per a la deposició de postes.

Més enllà dels maldecaps que la presència del caragol maçana està generant als arrossars del delta de l'Ebre, principalment al marge esquerre, evitar la seva proliferació al tram final del riu s'ha convertit en el gran objectiu de les administracions implicades en la lluita. Especialment, davant la constatació que la llera fluvial s'ha convertit en el gran reservori de l'espècie, on es reprodueix amb facilitat i acaba nodrint, posteriorment, els camps.

La prospecció iniciada per la CHE el passat 8 de setembre, i que ha finalitzat aquest 4 de novembre, certifica, novament, que la plaga ja hauria superat la barrera simbòlica de l'alçada d'Amposta i amenaça d'arribar a la zona de captació dels canals de regadiu de l'Esquerra i la Dreta de l'Ebre a Xerta. El sector i les administracions són conscients que, en bona mesura, la mà humana mitjançant sabotatges podria trobar-se darrere d'aquest fenomen.

Segons l'organisme de conca, la seua actuació ha permès "controlar al màxim l'expansió massiva de la plaga a la zona afectada i el seu entorn més pròxim, tot i que es considera que no està eradicada en un 100%". "La conclusió és que es tracta d'un focus molt important de caragol maçana en el qual s'ha de seguir treballant de forma contínua, fet que s'ha traslladat a les administracions competents, per evitar que es reactivi i propagui", conclou.

El focus es va delimitar durant els primers dies de les operacions per valorar les mesures a emprendre. Es tracta d'un tram de dos quilòmetres de longitud, amb afectació més destacada al marge dret, on s'han trobat el 99,5% dels individus. Inicialment, la zona estudiada abastava des de 50 metres aigües amunt del pont del Mil·lenari i fins a 1.100 metres riu avall, que després es va anar ampliant per l'extensió del focus inicial. La CHE va destinar bussos i personal amb embarcacions per inspeccionar tant la superfície com la llera.

D'acord amb les seues conclusions, la zona de la seua "competència", és a dir, el domini públic hidràulic, aigües amunt del pont de Tortosa, es troba "lliure" de caragol maçana i es treballa en accions preventives. De fet, en el comunicat on dóna comptes dels resultats del procés, la CHE s'esforça a recordar que l'actuació -en col·laboració amb la Generalitat- ha abastat una zona fora de la seua competència: el domini públic marítim terrestre, que comença riu avall de Tortosa. Aquest garbuix competencial continua exasperant el sector arrossaire del Delta i la Generalitat, que des de fa anys exigeixen al govern espanyol una implicació activa en la lluita contra el caragol maçana per evitar que s'acabi estenent per la península i Europa. De moment, recorden, la implicació en aquest sentit ha estat mínima.

El passat mes de maig, el president de la CHE, Xavier de Pedro, va anunciar la possibilitat d'instal·lar al riu una barrera elèctrica, amb una inversió d'uns 20.000 euros, per frenar l'ascens del caragol. L'experiència en el cas de Tortosa sembla haver operat un canvi de parer en els tècnics de l'organisme. Després d'haver netejat la malesa pròxima al riu -fet que, asseguren, ajudarà a prospectar millor la zona i evitarà les postes- ara aposten per una nova fórmula: els "tallafocs de ribera".

Alterntiva "eficaç i viable"

Consisteixen en una franja longitudinal on s'eliminaria la vegetació als dos marges del riu, precisament, aconseguint millor visibilitat i dificultat la reproducció. Aquests tallafocs requeririen tasques de manteniment per assegurar la neteja i un equip de control d'exemplars en l'època de major activitat -entre maig i octubre, en funció de les temperatures-. Tot plegat, asseguren, "interrompria l'avenç de l'espècie riu amunt d'una forma més sostenible, eficaç i viable". Segons afegeixen la CHE, la tècnica ha estat assajada "amb eficiència" en una recent actuació a Tortosa, en col·laboració amb Forestal Catalana de la Generalitat.

L'organisme de conca, a més, considera necessari efectuar prospeccions periòdiques entre Tortosa i Amposta, ampliant-les fins la zona de Flix; informar el personal de manteniment del riu sobre l'invasor i establir protocols i línies d'actuació concretes. Segons ha recordat, de fet, enguany ha modificat ja les normes de navegació fluvial entre Flix i Tortosa confinant les embarcacions i fent un seguiment de l'espècie. També es mostren partidaris de continuar mantenint iniciatives divulgatives i de sensibilització, amb opuscles editats en sis idiomes que informen sobre els perills d'utilitzar el caragol com a esquer en la pesca i sobre els efectes de la propagació.

Via ACN

Disqus for Marfanta