18 de gener del 2015

Aboquen 3.000 quilos de mandarines a la l'eix de l'Ebre per reclamar solucions a la crisi dels cítrics


TORTOSA (Baix Ebre).- Més d'un centenar de pagesos i treballadors del sector dels cítrics de les Terres de l'Ebre han sortit al carrer aquest dissabte al migdia per reclamar ajudes a les administracions per la crisi que pateixen. Amb una marxa lenta de tractors han tallat l'eix de l'Ebre, al seu pas per Tortosa, durant una hora, i hi han abocat 3.000 quilos de mandarines per fer visible la seua queixa. Les seues reivindicacions se centren en què el Ministeri d'Agricultura augmenti el contingent de retirada de mandarines i en què la Generalitat articuli un ajut d'estat per destruir la fruita malmesa que resta a les finques. La mobilització ha estat convocada des d'Unió de Pagesos, CCOO, UGT i la Cooperativa Soldebre.

Fins el 31 de desembre el Ministeri d'Agricultura havia autoritzat la retirada de 5.000 tones de mandarines per destinar-les a suc, finançada amb fons europeus. Una xifra considerada insuficient des del sector, que des de llavors està a l'espera d'una ampliació. Ara s'han autoritzat 5.000 tones més però el productor n'ha de pagar la meitat. La Generalitat ho continua veient insuficient i els pagesos se senten menystinguts.

"Les últimes novetats no ens han agradat gens", ha assegurat Joan Montesó, coordinador territorial de la Unió de Pagesos (UP) a les Terres de l'Ebre. "És una fotuda de pèl als pagesos i als productors, i també a la Generalitat", ha sentenciat, "perquè al final ens acaba dient -el Ministeri- que ens ho paguem nosaltres". En aquest sentit, Montesó ha apuntat que des de Madrid s'estan reservant una part del contingent per a la propera collita de la fruita dolça d'Andalusia. "A Catalunya, fotuts i a pagar el beure", ha etzibat.

Ajut per destruir mandarines

A la Generalitat li demanen que s'activi un ajut d'estat per "destruir la clementina al camp per no tenir un problema de sanitat vegetal la propera campanya", ha reclamat el responsable del sector dels cítrics d'UP, Carlos Roig. "No collir aquesta fruita o que caigui a terra i no es trinxi és caldo de cultiu perquè l'any que ve tinguem una població molt alta de la mosca de la fruita", ha alertat.

Temporers a l'atur i pèrdues milionàries

Segons dades del sector, poden quedar, com a molt, dues setmanes de collita, i el principal problema és que, si l'administració no dóna resposta a les seves demandes, entre 30 i 50 milions de quilos de clementina quedaran pendents de donar-los una sortida, el que suposa entre un 30 i un 40% del total de la campanya.

Això comporta, d'una banda, que els contractes dels temporers s'acabin abans d'hora. De fet, ja s'estan perdent llocs de treball, ha lamentat Roig. Així, dels més de 4.000 treballadors que arriben a estar empleats en el punt àlgid de la collita, la meitat poden perdre la feina abans del que és habitual. D'altra banda, els agricultors han registrat unes pèrdues que, fins a finals de desembre, superaven els 15 milions d'euros. Una xifra que han explicat que s'ha incrementat encara més durant les darreres setmanes.

Els peritatges d'Agroseguro

Montesó ha estat molt crític amb els criteris de valoració de danys d'Agroseguro, i ha manifestat que és una "vergonya" que no hi hagi un control de com s'estan fent els peritatges. Des del sector exposen que el que ha malmès la collita ha estat el vent, però des d'Agroseguro els ho qüestionen. Des del sindicat agrari, doncs, demanen a l'administració que, ja que es tracta de diners públics, els facin costat per poder salvar així explotacions que, d'una altra manera, quedaran tocades de mort.

A la mobilització d'aquest dissabte, que ha transcorregut entre la rotonda on hi ha la cooperativa Soldebre i la rotonda del pont del Mil·lenari de Tortosa, hi han participat més d'un centenar de persones i alguns tractors que han tallat la C-12 durant una hora. A més, han abocat 3.000 quilos de mandarines a la via per mostrar el seu malestar. La lluita, però, continua, i Roig ha assegurat que seguiran fent reunions amb les diferents administracions per tal de posar fil a l'agulla i solucionar aquesta crisi sense precedents que pateix el sector. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta