28 de gener del 2015

Salvadó anuncia que la reversió de l'impost nuclear aportarà a l'Ebre 5 milions a partir del 2016


TORTOSA (Baix Ebre).- El diputat al Parlament i secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, ha explicat aquest dimecres des de Tortosa que, gràcies a la creació  del fons econòmic derivat de l’impost sobre l’energia d’origen nuclear, les zones amb centrals podran començar a treballar en una alternativa econòmica per a quan s'esgoti la vida útil de les plantes atòmiques i calgui tancar-les. Segons Salvadó, "era una reivindicació històrica, poder anticipar-mos al tancament de les centrals nuclears i evitar l’impacte econòmic i laboral que això pot suposar per a les nostres comarques".

Diversos grups parlamentaris han pactat que una part del que es recaptés d’aquest impost nuclear aniria destinat al territori més proper i afectat per les centrals nuclears. Ara, amb la negociació pressupostària, s’ha acordat que el destinat a aquestes zones sigui el 10 % del total recaptat per l’impost, fet que durant l’any 2015 pot acabar sumant 55 milions d’euros. Segons Salvadó, "això vol dir que la zona d’Ascó i de Vandellòs disposarien de 5 milions d’euros per diversificar i reactivar la seva economia de cara a un futur tancament de les centrals". L’impost de caràcter regular serà vigent mentre es produeixi aquest tipus d’energia. El diputat republicà ha recordat que l’acord d’estabilitat parlamentària i de govern signat fa dos anys entre CiU i ERC impulsava la creació de nous impostos de caràcter ambiental, concretats en la Llei 12/2014 aprovada el passat 10 d’octubre. Aquesta Llei regula l’impost sobre tres efectes contaminants, un dels quals és el produït per l’energia d’origen nuclear.

Salvadó ha destacat que s’ha incidit "perquè es destinin els recursos econòmics únicament per a la diversificació i reactivació econòmica dels municipis nuclears pensant, així, en una alternativa de futur". El diputat ha manifestat que "cal un treball ben fet, prioritzant on i per a què cal destinar aquests recursos, i afavorir l’aparició d’una economia alternativa que impulsi nous sectors econòmics a llocs com la Ribera d’Ebre".

De fet, Salvadó ha fet saber també que mitjançant una esmena transaccionada entre ERC i CiU s’ha concretat que, durant els propers sis mesos, el Govern aprovarà el reglament que organitzarà la implementació d’aquest fons econòmic. Així, segons Salvadó, "a partir del gener de 2016 hauríem de tenir tots els mecanismes preparats per poder començar a utilitzar aquest fons econòmic sobre el territori". Aquest reglament concretarà quin serà el mecanisme pel qual es gestionaran aquests recursos anuals, quin serà l’organisme que ho portarà a terme, com es farà i amb quines finalitats. És per això que el diputat ebrenc ha advertit que "cal que el territori, d’aquí a finals d’any, vagi preparant projectes interessants, que generin activitat econòmica i donin impuls a l’economia del territori". / Imatge ERC Terres de l'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta