2 de març del 2015

El PSC de Tortosa rebutja el reglament de Participació perquè s'ha fet 'sense participació ciutadana'


TORTOSA (Baix Ebre).- El grup del PSC també votarà aquest dilluns al vespre en contra de la proposta del govern de CiU per tirar endavant un reglament de Participació Ciutadana, com també ha anunciat que farà Iniciativa-Entesa per Tortosa. Segons els socialistes, es tracta d’un model de participació “per invitació”, que sorgeix per iniciativa dels poders públics, que no ha tingut en compte precisament la participació de la ciutadania a l’hora d’elaborar-lo, i en què tots els mecanismes que s’han dissenyat únicament tenen funcions consultives i no vinculants. Es tracta, a més, d’un document mancat de participació directa, en què la participació individual serà pràcticament inexistent, si no es forma part d’una associació i entitat i que ha arribat sense l’assessorament d’un tècnic de participació ciutadana.

En aquest sentit, el PSC ha recordat que el govern de CiU va acomiadar la tècnica municipal que duia aquesta responsabilitat. “Ens trobem amb un clar exemple de despotisme il·lustrat, tot per al poble però sense el poble”, ha denunciat el candidat del PSC a l’alcaldia de Tortosa, Enric Roig, que també ha lamentat que Bel i CiU no superin les velles formes de fer política. “En un moment com l’actual, com diu molt bé Mayor Zaragoza, cal passar de ser súbdits a ser ciutadans”. Roig ha reclamat de nou a Bel que tingui en compte la proposta socialista presentada el 17 de juliol de 2014 que, entre altres, demanava que es creés de forma immediata un grup de treball amb tècnics municipals, tècnics en participació ciutadana i representants dels grups municipals. Es proposava elaborar una agenda de treball, amb una diagnosi prèvia per elaborar l’avantprojecte de Reglament. Però el govern de Bel va rebutjar la feina feta pels socialistes el 2014, segons el PSC; i ara tampoc no han tingut en compte ni l’informe elaborat ni uns 40 suggeriments presentats a la proposta de reglament.

“És incomprensible que s’hagi fet un document sense escoltar les persones i no buscar ni un mínim consens amb la resta de grups municipals”, ha criticat Roig. Aquest és, per als socialistes, l’obstacle més gran: el de la legitimació. “El fet de ser un reglament mancat de participació ciutadana en la seva redacció el converteix en un reglament que pot ser vist com aliè per una part dels ciutadans”, ha insistit Roig. Però, sobretot, el fet que consideren més erroni és que cap de les dacions dels mecanismes presentats són preceptives, configurant tot el reglament un conjunt de mecanismes que únicament tenen funcions consultives, àmpliament controlades per l’Ajuntament. “Creiem que això pot acabar provocant altes dosis de frustració ciutadana en els col·lectius que vulguin participar, en entendre que les seves decisions no són vinculants”, ha emfatitzat Roig.

En aquest sentit, el PSC ha recordat que ha pres al llarg del mandat la iniciativa perquè l’Ajuntament es dotés de tots els mecanismes per obrir-lo als tortosins i tortosines: pressupostos participatius, reglament de participació ciutadana, debat sobre l’Estat de la Ciutat, la posada en marxa d’Horts Urbans i l’urbanisme participatiu, entre altres. Totes aquestes propostes, ha insistit el PSC, han rebut el vot contrari de CiU. Roig ha recalcat que “Bel demostra que realment no creu en la participació ciutadana” i ha tornat a reclamar “un debat molt més ampli i iniciar per a la seva aprovació un procés participatiu, ja que es tracta d’un document fonamental en un moment en què cal que la ciutadania recuperi l’afecció per les seves administracions perquè no s’entén la política municipal sense la participació continuada dels veïns i veïnes.

“L’esperit del PSC sempre ha estat promoure la participació de tots els sectors i sensibilitats de la societat, fomentant el debat, la reflexió, la relació i la comunicació entre i amb els ciutadans i ciutadanes”, ha reblat.

D'altra banda, en el ple d'aquesta tarda, els socialistes presenten cinc noves propostes, sobre el dia Internacional dels drets de la dona, per la creació d'un punt d'atenció al públic de l'Empresa Municipal d'Aigües al SAC, per la defensa de les llibertats i del dret de vaga, per a la millora de la neteja viària i per optimitzar la gestió i l'atorgament de beques menjador. / Imatge PSC Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta