20 de març del 2015

Emoció de científics i escolars a l'Observatori de l'Ebre per veure l'eclipsi solar parcial


ROQUETES (Baix Ebre).- Hi havia nervis i dubtes a primera hora del matí perquè els núvols s'han fet presents arreu de les Terres de l'Ebre. Llavors, el Sol ha volgut mostrar sense gaires entrebancs el seu eclipsi al territori i posar-ho fàcil i bonic als científics que l'han seguit, minut a minut, des de l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, al Baix Ebre. Puntualment a les 09:08 hores, la Lluna l'ha començat a tapar deixant un espectacles astronòmic únic als ulls de tothom, uns veient-ho en directe amb les ulleres especials i altres seguint-ho a través de les fotografies que l'Observatori disposava a la web que han preparat per a l'ocasió. Un grup d'escolars han pogut gaudir emocionats de l'eclipsi des del pavelló astrònom.

Alguns ruixats matiners i la nuvolada que s'escampava al cel de les Terres de l'Ebre de bon matí no feien presagiar un bon seguiment de l'esperat eclipsi solar parcial d'aquest divendres des de l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes. "Érem pessimistes a les vuit del matí però després els núvols s'han obert i podem fer el seguiment en bones condicions", reconeixia German Solé, cap de la unitat d'observació de l'Observatori de l'Ebre, en ple seguiment de l'eclipsi. L'ocultació del Sol ha començat puntual a les 09:08 hores i ha arribat al seu punt màxim a les 10:13 hores. En la recat final però, als volts de les 11:00 hores, els núvols han decidit que ja se n'havia gaudit prou i ha tapat el Sol abans que la Lluna el tornés a deixar 100% visible. A les Terres de l'Ebre, el grau d'ocultació ha estat entre un 63% a un 65%.

Finalment els astrònoms i científics de l'Observatori de l'Ebre han pogut seguir el fenomen emocionats. I és que per a aquesta institució l'eclipsi solar és més que un esdeveniment astronòmic puntual. Justament a l'agost es compliran 110 anys de l'obertura de l'Observatori ebrenc, precisament en motiu de l'eclipsi solar total que es va viure el 1905. El centre de recerca compleix 110 anys de seguiment solar diari i dels fenòmens del Sol a la Terra. Aquest divendres però el seguiment s'ha intensificat i els mostrejos no han parat en tot el matí.

Enlloc de la fotografia diària que fan del Sol amb el telescopi, avui aquest aparell ha fotografiat l'astre rei cada dos minuts, aproximadament. Totes aquestes instantànies s'han anat penjant al web que l'Observatori ha activat per a l'ocasió i on es podia seguir l'eclipsi solar gairebé en directe. També els mostratges de temperatura, radiació o magnetisme s'han intensificat i s'han anat fent cada 5 minuts, enlloc de cada 15 minuts com es fa habitualment. Els efectes de l'eclipsi de Sol que s'avaluen són les variacions de temperatura en el moment en què el Sol està més tapat, les variacions a la ionosfera i als camps magnètics. Com ha explicat Solé, el fet que disminueix la radiació solar afecta aquests components, tot i que de manera poc significativa en ser un eclipsi parcial.

Una imatge per recordar

Els científics de l'Observatori de l'Ebre han viscut l'eclipsi amb la il·lusió dels nens però és que els nens, els alumnes de 6è de Primària de l'escola Marcel·lí Domingo de Roquetes, han tingut l'oportunitat de viure una experiència que difícilment oblidaran. Els crits i paraules d'emoció dels escolars se sentien per tot el pati del Pavelló Astronòmic quan, en posar-se les ulleres especials, aixecaven el cap al cel i descobrien, enmig de la foscor, una bola taronja de llum amb un dels seus cantons rosegats. Els nens i les nenes també han pogut veure a través del cel·lostat -un aparell amb un joc d'espills que projectava el Sol sobre una pantalla- l'evolució de l'eclipsi.

Com ha destacat Solé, convidar els escolars a viure aquest fenomen des de l'Observatori té una intenció divulgativa. "Tot i que és un fenomen conegut, molt estudiat, segueix sent un fenomen curiós i divulgatiu perquè els nens puguin entendre com es mouen els planetes", ha apuntat. A més a més, els científics creuen els dits i confien que aquestes experiències despertin noves vocacions i facin créixer l'interès per la ciència dels més petits.

Com a curiositat, el cap de la unitat d'observació ha explicat que en l'eclipsi total de l'any 1905, les gallines se'n van anar a dormir i les plantes que obren la seva flor durant el dia, la van tancar en fer-se fosc. Són alguns dels exemples observats en les primeres memòries de l'Observatori de l'Ebre sobre com aquest fenomen afecta els éssers vius. Els humans, en canvi, no patim cap repercussió gaire evident. "En la mitologia era un presagi de bons o mals auguris o servien per a la predicció del futur. Avui en dia sabem que dura una estona i després, tot segueix igual", ha assegurat Solé.

Una dècada per l'eclipsi solar total 

Com la mecànica celeste permet saber quan es repetirà i com serà aquest fenomen, els astrònoms ja han anunciat que els propers eclipsis visibles des d'Europa seran el 2021, el 2022 i el 2025 però, en aquests casos, la Lluna no taparà més del 5% del disc solar. Com han recordat des de l'Observatori de l'Ebre, per poder veure un eclipsi total haurem d'esperar fins al 12 d'agost de 2026.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta