10 de març del 2015

Javier Sigró (C3): 'Fem el que fem, tindrem canvi climàtic, però el podem mitigar'



TORTOSA (Baix Ebre).- Un centenar de científics d’arreu del món exposaran al Campus Terres de l’Ebre de la URV els últims avenços sobre el canvi climàtic a la península Ibèrica. Així, l’evolució del delta de l’Ebre o els efectes del canvi climàtic en el conreu de l’arròs són només alguns dels temes que es tractaran en el Simposi Internacional 'CLIMA-ES 2015', que se celebrarà de l’11 al 13 de març al campus de Tortosa. Un dels investigador del Centre del Canvi Climàtic (C3) de la URV, Javier Sigró, ha explicat a Canal 21 Ebre que aquest simposi no és una reunió rutinària o un congrés, sinó una trobada extraordinària per posar en comú els darrers avenços científics sobre l’estudi del canvi climàtic. Segons Sigró, serà la primera vegada que totes les administracions que estudien l’evolució del clima a Espanya es troben en un fòrum per posar en comú les seues troballes científiques.

Per exemple, en el simposi es presentarà un estudi de Xavier Benito sobre l’evolució del delta de l’Ebre des de l’Holocè, fa uns 8.000 anys. I és que l’estudi dels sediments acumulats al Delta ha permès determinar que almenys una part de la plana deltaica, a l’altura de l’illa de Gràcia, es va originar molt abans del que es pensava fins ara.

D’altra banda, en el simposi hi haurà comunicacions sobre l’afectació del canvi climàtic en el conreu de l’arròs, i també sobre l’anàlisi del clima a través de l’estudi de les estalagmites i les estalactites, a més de l’observació científica dels anells dels arbres. Un altre informe ha estudiat les rogatives, les pregàries per demanar que plogui, per poder extraure les dades climàtiques de l’Edat Moderna. Per la seua banda, la comunicació que presentarà Sigró analitza l’augment de la temperatura de la península Ibèrica des del 1850 fins a l’actualitat.

Finalment, també hi ha prevista una taula rodona per abordar els reptes per comunicar a la societat i als governants els efectes del canvi climàtic. Segons Sigró, els països poden prendre mesures per intentar minimitzar els efectes del canvi climàtic i de l’escalfament global. "Estem davant d'un programa ambiental de primer grau, que es pot abordar amb mesures globals i també locals", ha dit Sigró. "Fem el que fem, canvi climàtic el tindrem, amb més o menys intensitat; si prenem mesures per mitigar els seus efectes, la transició serà més lleugera o assumible que si ho deixem per a última hora", ha conclòs l'investigador del C3.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta