4 de març del 2015

Tortosa rehabilitarà el pont de l'Estat, que serà de color blanc, tindrà carrils bici i es podrà il·luminar a les nits




TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha presentat aquest dimecres l'actuació que en els propers mesos farà al pont de l'Estat sobre l'Ebre. El responsable del nou projecte és l'arquitecte Xevi Bayona, el mateix que l'any passat va convertir l'antic pont del ferrocarril en un escenari de colors, llums i ombres amb la intervenció efímera 'Ombres de memòria'. En aquesta ocasió, però, la seua proposta d'intervenció serà més perdurable. A grans trets, al marge de solucionar diverses urgències tècniques, es tracta de rehabilitar el pont de l'Estat canviant les baranes. Així, el pont s'ampliarà per fer carrils bici, es pintarà de blanc i per les nits es podrà il·luminar amb llums de colors. L'actuació tindrà un cost aproximat d'un milió d'euros.

L'Ajuntament de Tortosa ha presentat l'avantprojecte de reforma integral del pont de l'Estat, que preveu l'ampliació de la secció per tal d'incorporar-hi dos carrils bici, a banda i banda, i millorar el pas de vianants. L'actuació també inclou altres millores com la introducció de nous colors de pintura i l'enllumenat dels tres arcs i la base amb tecnologia led. Es tracta, d'una banda, de millorar la integració del pont en la trama urbana de la ciutat, fent-lo més accessible a les persones i als ciclistes, i de ressaltar al mateix temps el seu paper icònic dins el paisatge urbà de Tortosa. L'alcalde, Ferran Bel, ha presentat avui els detalls d'aquesta actuació acompanyat del seu autor, l'arquitecte Xevi Bayona.

L'alcalde ha informat que en els propers dies s'adjudicarà la redacció del projecte executiu, que quedaria enllestit a l'abril, amb l'objectiu de licitar-lo de manera immediata. El pressupost aproximat s'estima en un milió d'euros. L'Ajuntament va aprovar dilluns passat una modificació pressupostària que dotava la partida amb 160.000 euros, que servirà per finançar l'actuació junt amb la que farà la Diputació de Tarragona, amb qui l'Ajuntament de Tortosa signarà un conveni properament. Quant al calendari d'execució, a l'espera del projecte definitiu, s'estima entre 5 i 8 mesos. L'alcalde ha manifestat la seva voluntat perquè l'obra estigui finalitzada a finals de 2015 o primers de 2016.

L'actuació se centra en els dos extrems de la secció del pont, que creixen uns dos metres per encabir-hi un carril bici i el pas de vianants. Els carrils bici estaran a la mateixa cota que la calçada per a vehicles, però separats d'aquesta en quedar fora de l'estructura dels arcs. En una cota inferior hi haurà la passarel·la de vianants. Aquest desnivell permetrà usar part del carril bici com a banc, amb seients puntuals que acabaran esdevenint dos grans miradors, a nord i sud, de l'Ebre i tota la ciutat.

L'ampliació del vial de vianants es planteja per mitjà de peces de formigó armat i prefabricat suportat per cartel·les d'acer soldades per parelles, a manera de sandvitx, als costats de les existents i connectades amb passamans per fer més rígid tot el conjunt.

Pel que fa a la il·luminació, la proposta de Xevi Bayona incorpora una tira de llum led al llarg de les tres arcades, i una altra a la part inferior. Aquest tipus d'il·luminació, que permet variar la gamma cromàtica a voluntat, permet singularitzar i emfatitzar tot el conjunt, duplicant el seu efecte amb el reflex sobre l'aigua del riu. Simultàniament, el color de pintura metàl·lic actual serà substituït per un de més clar en el cas dels arcs i un de fosc a la base del pont, facilitant el joc de llums a la nit i una millor integració en la gamma de colors del seu entorn.

L'actual pont de l'Estat es va construir el 1939, substituint el que es va destruir durant la Guerra Civil, que datava de 1893. Des de llavors ha estat objecte de diferents actuacions de manteniment i reparació, però cap d'integral com la que es planteja ara.

L’Ajuntament de Tortosa s’havia marcat l’objectiu de sanejar completament el pont de l’Estat. Un pont que presenta un estat de degradació important, tot i que es va repintar fa pocs anys. Però necessitava trobar el finançament per rentar la cara del que també es coneix com a pont Vell. Els problemes més urgents que presentava el pont Vell de Tortosa són l’estat de les juntes de dilatació i la pintura, però es tractava de dues actuacions amb un cost molt elevat. Per tant, l’Ajuntament necessitava del suport de les administracions superiors. L'actuació es farà gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona. / Imatges Ajuntament de Tortosa.


2 comentaris:

  1. Per a tots aquells que diuen que amb els diners dels nostres impostos no s'ha de pagar la retirada del monument franquista, cost estimat de 60.000 €, a veure què diuen de gastar-se 1.000.000 € en fer carrils bici al pont vell!!! JAJAJAJA!!! Quanta demagògia senyores i senyors!!!

    ResponElimina
  2. Des del Partit Popular de Tortosa, volem confiar en que aquest projecte no sigui com aquell que va anunciar l’alcalde Ferran Bel poc abans de les eleccions municipals de 2011 on va prometre “crear una gran zona lúdica, amb bars i restaurants, sobre les pilastres del pont del tren”.

    El propi Ferran Bel, va avançar que “aquest serà un dels projectes estel·lars del nostre programa electoral”. A l’igual que el seu altre “projecte estel·lar”, el
    del complex esportiu de l’estadi, la zona lúdica va quedar en paper mullat. Per
    tant, més val anar amb peus de ploms cada cop que l’Ajuntament anuncia
    projectes arquitectònics d’aquest calat.



    http://lamarfanta.blogspot.com.es/2011/04/bel-promet-cafeteries-i-restaurants-al.html?m=1

    http://lamarfanta.blogspot.com.es/2008/09/les-noves-piscines-de-tortosa-vestiran.html

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta