27 de març del 2015

Tortosa reobre el refugi de l'antic cinema Fènima per fer-lo visitable i recuperar la memòria de la Guerra Civil



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha reobert el refugi antiaeri de la Guerra Civil més gran de la ciutat i, des d’aquest divendres, ja és visitable en grups organitzats. El refugi està ubicat a la zona de l'Eixample, just al darrera de l'antic cinema Fèmina, i consta d'un passadís principal i diverses galeries que recorren, al llarg de 120 metres, el subsòl del barri del Garrofer. El refugi ha estat museïtzat per tal que els visitants puguin fer-se una idea el més real possible de com eren aquests refugis (en tota a la ciutat n’hi havia una vintena), i en quines condicions patien les tortosines i els tortosins les incessants pluges de bombes de l'any 1938.

L'obertura de l'antic refugi antiaeri de la Guerra Civil té per objectiu continuar divulgant entre la societat, especialment els més joves, sobre la història col·lectiva, al temps que esdevé un nou actiu turístic de la ciutat. En aquest sentit, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel ha volgut destacar que d’aquesta manera la ciutat també se suma a la tasca realitzada per altres municipis per recuperar els espais de la Batalla de l’Ebre.

A l'exterior del refugi, un mural explicatiu informa de la situació de Tortosa durant la Guerra Civil, dels vuit mesos de setge durant la Batalla de l'Ebre i del funcionament d'aquests amagatalls. Un plànol de la ciutat indica la intensitat dels bombardejos amb gran precisió. A l'interior, l'experiència és d'impacte. Els visitants accedeixen a la galeria principal i, transcorreguts uns segons, s'apaga la llum general i s'encén una línia de bombetes de filaments mentre, perfectament sonoritzat, s'intueix l'arribada dels primers ràids aeris, que de seguida comencen a deixar caure les primeres bombes. Els laments de la població atemorida i el plor d'un nen confereixen a l'ambient una important càrrega emocional.

El comissari de l'exposició "Sota un núvol de pols groga. Tortosa, ciutat bombardejada", Antoni Royo, ha explicat que Tortosa va ser durament castigada. En un sol dia van deixar anar sobre la ciutat fins a 54 tones de bombes. Amb l’objectiu d’evitar que la ciutat quedés deserta es van construir la vintena de refugis, el més gran dels quals –amb capacitat per a 400 persones-, és el que ara s’ha obert al públic. Construït sota el talús del barri del Garrofer, aquest refugi es va costejar amb fons públics i consta d'un passadís principal amb diverses galeries laterals per encabir la gent, i presenta les restes de la instal·lació elèctrica original. El refugi tenia tres portes d'accés per fer més fluïda l'entrada i facilitar la sortida. El cost de la museïtzació s'ha finançat amb càrrec al Pla de Foment de Turisme. / Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta