9 de març del 2015

Un centenar de científics d'arreu del món exposen al campus de la URV de l'Ebre els últims avenços sobre canvi climàtic


TORTOSA (Baix Ebre).- Un centenar de científics d’arreu del món exposaran al Campus Terres de l’Ebre de la URV els últims avanços sobre el canvi climàtic a la península Ibèrica. L’evolució del delta de l’Ebre els últims anys o els efectes del canvi climàtic en el conreu de l’arròs són alguns dels temes que es tractaran en el Simposi Internacional 'CLIMA-ES 2015: Avanços en la detecció i projeccions del canvi climàtic a l’Estat espanyol', que se celebrarà de l’11 al 13 de març al campus de Tortosa. Organitzat sota l’aixopluc del C3 (Centre de Canvi Climàtic de la URV), en aquest Simposi hi participaran els principals experts en canvi climàtic i es faran públics els últims avanços i projeccions sobre el canvi climàtic a l’Estat, produïts des de la publicació del cinquè i últim informe de l’IPCC (el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic), elaborat el 2013.

“És la trobada per parlar sobre el canvi climàtic més important que es farà a l’Estat espanyol aquest 2015 i la fem aquí”, ha destacat el director del Campus Terres de l’Ebre de la URV, Azael Fabregat, durant la presentació del Simposi que s’ha fet aquest matí a la Sala de Graus del Campus i en la qual també hi ha intervingut, Javier Sigró, investigador del C3, i Xavier Benito, autor d’una de les comunicacions que s’hi presenta.En aquesta trobada, un centenar d’experts en canvi climàtic presentaran 9 ponències convidades i 109 contribucions científiques, de les quals 45 són presentacions orals i 64 en format pòster. I s’hi ha inscrit més de cent persones provinents principalment de l’Estat espanyol però també de França, Alemanya, Portugal, Itàlia i fins i tot de Mali.

És la primera vegada que a l’Estat espanyol tots els organismes amb interès i responsabilitat sobre el canvi climàtic – AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), OECC (Oficina Espanyola de Canvi Climàtic), Ports de l’Estat, IEO (Institut Estatal d’Oceanografia), AEC (Associació Espanyola de Climatologia), AME (Associació Meteorològica Espanyola), Comitè Nacional CLIVAR-ES i Comitè Nacional WCRP-ES- organitzen conjuntament i donen suport a una activitat integradora de discussió científica d’aquest tipus. L’objectiu final és l’elaboració d’un informe sobre el passat, el present i el futur del clima a l’Estat, a l’estil de l’IPCC.

El Simposi s’ha estructurat en sis sessions que abordaran les següents qüestions: reconstruccions paleoclimàtiques a la península Ibèrica; observació climàtica i tècniques de reconstrucció del clima, variabilitat atmosfèrica al sector euro-atlàntic; variabilitat oceànica i variacions del nivell del mar a la costa peninsular i arxipèlags. Els canvis i tendències observats els últims anys; i les projeccions climàtiques regionals a l’Estat espanyol per als propers 30 anys tant des del punt de vista de l’atmosfera com del medi marí. Així, hi ha comunicacions sobre l’evolució del delta de l’Ebre des de la seua creació fa 8.000 anys i des de fa 200 anys quan va començar a ser colonitzat, sobre l’increment de la temperatura del riu Ebre o sobre l’efecte del canvi climàtic en el conreu de l’arròs. També es posaran damunt la taula les últimes dades sobre el clima del passat que s’han pogut extraure analitzant estalagmites i estalactites, els anells dels arbres, o els sediments de rius i llacs. I també l’extracció de dades climàtiques a partir de rogatives (pregàries per demanar que plogui).

Entre les ponències sol·licitades cal destacar 'Variabilitat climàtica i oceànica en aigües atlàntiques espanyoles. Canvis i tendències observades en les últimes dècades' que impartirà César González-Pola de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), o 'Projeccions regionals del clima de la Península Ibèrica (2060-2100)', a càrrec de Manuel de Castro, de la Universitat de Castella la Manxa. També es mereixen una menció especial les investigacions realitzades pel C3 de la URV, centrades en la recuperació i qualitat de les sèries de dades climàtiques. Per a finalitzar, el Simposi s’han organitzat dos esdeveniments paral·lels: un centrat en les oportunitats, limitacions i reptes per la provisió de serveis climàtics i una taula rodona sobre la comunicació del canvi climàtic a la societat i els seus reptes.

A l’activitat centrada en la provisió de serveis climàtics a la societat intervindran destacats experts de l’estat i d’arreu d’Europa com en Fernando Belda, director de l’AEMET o Paco Doblas-Reyes, director del Barcelona Supercomputing Center i es debatrà els reptes i les oportunitats per l’oferiment de serveis climàtics orientats a sectors específics d’activitat com la salut, l’aigua o l’energia. L’objectiu de la taula rodona sobre comunicació és explorar que s’ha de fer per oferir a la societat una informació rigorosa, equilibrada i creïble sobre el canvi climàtic. Com a ponents s’ha convidat a destacats noms de la comunicació: Antonio Cerrillo de La Vanguardia; Jose Luis Piñuel, de la Universitat Complutense de Madrid; Pablo Meira de la Universitat de Santiago de Compostela; Florenci Rey de la cadena SER; Ferran Puig de la web Ustednoselocree.com, especialitzada en divulgació científica sobre el canvi climàtic; i Rogelio Fernandez Reyes, també de la Universitat Complutense.

La inauguració del Simposi, aquest dimecres, 11 de març, anirà a càrrec de Carmen Vela, secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació; Fernando Belda, director de Producció i Infraestructures d’AEMET; Josep Anton Ferré, rector de la URV; i Emili Lehmann, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa. Una vegada finalitzat el Simposi s’iniciaran els treballs per elaborar l’informe que es preveu que estigui enllestit en un any i que serà presentat a la societat espanyola. / Imatge Comunicació URV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta