6 d’abril del 2015

Els regants de l'Esquerra de l'Ebre aconsegueixen que CHE i ACA reactivin les obres de millora dels canals


TORTOSA (Baix Ebre).- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) invertiran finalment 1,6 milions d'euros per reprendre les obres de modernització de la infraestructura hidràulica de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre. Les últimes millores s'havien fet l'any 2010 i han calgut cinc anys de negociacions per no perdre les compensacions del cànon de derivació, acordat amb el minitransvasament del riu Ebre a Tarragona, que recollia primer l'ACA i que ha revertit ara, majoritàriament, en la CHE. Està previst per tant, que aquest any es posin en marxa les obres de revestiments de dos trams de les sèquies Vergez i Llebret. Queda, però, un 46% de la infraestructura per millorar.

Després d'una llarga batalla per recuperar les compensacions del cànon de derivació del minitransvasament d'aigua de l'Ebre a Tarragona que estipula la Llei 18/1981, aquest 2015 es reprendran les inversions de millora de la infraestructura hidràulica de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre. Així es va comunicar als comuners en l'última Junta General Ordinària, celebrada la setmana passada. Les darreres obres de modernització de la xarxa de reg es van fer el 2010 amb tres actuacions a les sèquies. El revestiment dels canals de reg, per evitar la fuita d'aigua i compensar als comuners el transvasament d'aigua a Tarragona, es va establir dins del Pla d'obres de condicionament i millora de la infraestructura hidràulica del Delta de l'Ebre (PODE), del qual encara n'hi ha pendent l'execució d'un 46% al marge esquerre del riu.

La paràlisi de la inversió i el fet que l'ACA es no es volgués fer càrrec del finançament de les obres pendents del PODE va provocar, fins i tot, un xoc judicial entre els regants i la Generalitat. Finalment s'ha renunciat a tirar endavant el recurs contenciós administratiu presentat i s'han establert diversos acords i convenis amb la CHE i l'ACA. I és que mentre que durant 30 anys va ser l'ACA qui recaptava el cànon de derivació, ara es la CHE qui percep el 80% de l'import i la resta reverteix a l'agència catalana.

Com ha destacat el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, José Pedro Castells, "el més important és començar de nou i mica en mica, cada any, anar fent". "Quan ens n'adonarem ja ho tindrem tot fet. El pitjor és parar", ha dit. Castells ha explicat que aquestes obres només es poden fer els dos o tres mesos en què es tanquen els canals a l'hivern per fer el manteniment i l'assecament de terres. "Encara que volguéssim, en dos o tres anys no podríem fer totes les obres però el que ens interessa és no parar i que cada any es faci el que es pugui", ha apuntat el president de la comunitat.

Obres per al 2015 

El programa per a aquest any preveu que la CHE es faci càrrec del revestiment de la sèquia Vergez. L'obra l'executarà l'empresa TRAGSA. Per una banda, es construiran 1.255 metres lineals de canal rectangular prefabricat de formigó armat fets amb 47 preses, 12 ponts i 2 comportes de regulació de nivells. Per l'altra, s'ampliarà el camí de servei, preparant la infraestructura per a una futura telegestió. El pressupost d'aquests treballs és d'1.240.000 euros, aproximadament, i la comunitat de regants n'assumirà el 20%.

L'ACA per la seva part es farà càrrec del revestiment de la sèquia Llebret. S'optimitzarà l'ús de l'aigua en un tram de 560 metres lineals. Ho executarà Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, S.A.U., amb un pressupost màxim de 370.000 euros més IVA.

Liquidació del pressupost 

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre també ha aprovat la liquidació del pressupost de l'exercici 2014 amb un resultat positiu de 73.756 euros. Aquest romanent servirà per compensar resultats negatius dels exercicis anteriors. La comunitat ha amortitzat 4,3 dels 6,3 milions d'euros de dèficit que acumulava a finals de 2005 gràcies al refinançament del deute amb les entitats financeres. 6,5 euros de la derrama que han d'assumir els comuners es destinen a pagar aquest deute. Com en els passats exercicis s'ha pogut tornar a reduir el cost d'aquesta derrama que ha passat de 47 euros per jornal al 2014, a 45 euros per jornal aquest 2015. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta