16 d’abril del 2015

ERC demanarà el reconeixement dels ebrencs deportats i morts als camps d’extermini nazi



TORTOSA (Baix Ebre).- La federació d’ERC presentarà una moció als ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre pel reconeixement i la restitució de la memòria dels deportats als camps d’extermini nazi en el 70è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthasen. Allà s’hi van empresonar i esclavitzar 7.347 republicans espanyols, dels quals 1.972 eren catalans. Del total de deportats, 202 eren ebrencs, dels quals en van morir o desaparèixer 141. En concret, 41 deportats eren del Montsià dels quals en van morir 29; 72 eren del Baix Ebre i en van morir 50, de la Ribera d’Ebre hi havia 52 deportats i 32 van morir, i de la Terra Alta hi havia 37 deportats i en van morir 31.

En la moció es demana a la conselleria d’Ensenyament que els centres educatius, abans d’acabar el curs, dediquin alguna sessió a explicar als alumnes la trajectòria, presència i compromís dels deportats republicans als camps d’extermini. També insta l’Estat espanyol que mitjançat una llei específica assumeixi les seves responsabilitats per la seva col·laboració amb el règim nazi, i faci una declaració institucional expressant la voluntat de reparació moral als deportats reconeixent la seva lluita i el sacrifici en defensa de les llibertats.

El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Gervasi Aspa, ha afirmat que és l’hora que es dignifiqui la memòria dels deportats.

D’altra banda, aquest proper dissabte, ERC celebrarà a Móra la Nova el sopar de la Fraternitat Republicana, amb motiu de la celebració del 84è aniversari de la República catalana. En aquesta ocasió, els republicans lliuraran la menció Joan Ferré a l’Associació de Lesbianes, Gais, Transgèneres, Bisexuals i Intersexuals de les Terres de l’Ebre (LGTeBre), en reconeixement per ser la primera agrupació ebrenca que lluita pels drets d’aquest col·lectiu i per la igualtat. / Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta