14 d’abril del 2015

La Generalitat concedeix la Creu de Sant Jordi a l'arxiver i escriptor ebrenc Jesús Massip


TORTOSA (Baix Ebre).- El Govern ha acordat aquest dimarts distingir 27 personalitats i 15 entitats que han destacat per la seva tasca a Catalunya amb les Creus de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements de la Generalitat. Entre els premiats, hi ha l'arxiver, historiador i poeta ebrenc Jesús Massip i Fonollosa, en reconeixement a la seua dedicació a la cultura "des dels anys més difícils". Massip, nascut a Roquetes l’any 1927, també rep el guardó perquè “ha sabut projectar al conjunt de Catalunya la singularitat cultural de les Terres de l’Ebre”.

Doctor en Dret, Massip va ser director del Museu-Arxiu de Tortosa des del 1960 i fins al 1992, i de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics, també de Tortosa, a més d’autor d’un seguit de treballs bibliogràfics tant de caràcter històric com potètic, com ‘Llibre d’hores’ (1988) i ‘Cendra vivent’ (2002). Massip és membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. A més, amb el poeta tortosí Gerard Vergés, desaparegut la diada de Sant Jordi del 2014, va fundar la revista literària Geminis (1952-1962).

La Generalitat també ha distingit amb la Creu de Sant Jordi el director teatral Lluís Pasqual; els actors Joan Pera, Mercè Sampietro i Emma Vilarasau, el doctor Miquel Vilardell; l'empresari i vicepresident del Barça Carles Vilarrubí; l'agent literària Anna Soler-Pont i el traductor d'obres a l'anglès com 'La plaça del Diamant" de Mercè Rodoreda o 'El quadren gris' de Josep Pla, Peter Bush. Com a entitats premiades, destaquen l'Hospital del Mar, el Teatre Romea i la Fundació Hospital Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, entre d'altres.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. / Imatge Memoro.org



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta