18 d’abril del 2015

La PDE es manifestarà a l'estiu en algun lloc del territori en contra del nou Pla Hidrològic de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La propera mobilització de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre se celebrarà entre el 30 de juny i el 30 de juliol. Es farà a les Terres de l'Ebre, però tampoc s'ha concretat el lloc. Així ho ha aprovat la tretzena assemblea general de la PDE, que ha tingut lloc aquest dissabte al vespre a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa. Data i ubicació de la manifestació es donaran a conèixer més endavant, però es farà entre la presentació de les al·legacions al Pla de Conca i la seua aprovació, per pressionar el govern de l'Estat. En l'assemblea també s'ha aprovat una resolució contra de la interconnexió de xarxes a través dels canals de reg Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, i exigint el compromís del govern català perquè no acabin sent les infraestructures per a transvasar aigua cap a València o cap a Barcelona. De la mateixa manera, la PDE també ha tornat a demanar el retorn esglaonat de l'aigua del ministransvasament de l'Ebre a Tarragona.

Un dels punts aprovats en la 13a assemblea general d'aquest dissabte al vespre, és que la PDE demanarà una reunió amb la ministra de Medi Ambient, Isabel García Tejerina, per conèixer "les intencions reals" que el govern espanyol té de modificar el Pla Hidrològic de l'Ebre. La PDE faran arribar a Tejerina l'advertència que, en cas que no es compleixin les 50 recomanacions que la Comissió Europea ha fet rribar a l'executiu espanyol per incloure en el pla, demanaran que es bloquegi una considerable quantitat de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient. L'informe europeu sobre la revisió del Pla aprovat el febrer de 2014 posa en qüestió no només els 95 metres cúbics per segon de cabal al tram final de l'Ebre i el Delta, sinó també la capacitat dels embassaments i les 465.000 noves hectàrees de regadiu previstes.

Per evitar, com en altres ocasions, que les al·legacions que es presentin a la revisió del Pla de Conca no es tinguin en compte per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), l'assemblea ha donat suport a la celebració d'una mobilització a l'estiu. Es farà entre el 30 de juny, termini en què acaba la presentació dels recursos, i el 30 de juliol, data màxima que disposa el govern espanyol per aprovar el PHE. Es farà a les Terres de l'Ebre, però de moment, com també han fet amb la data, no s'ha concretat el lloc. La intenció és pressionar la CHE i que les al·legacions que es presentin a la revisió del Pla sorgeixin efecte.

Paral·lelament, s'ha fet una crida a les institucions, administracions, partits polítics i entitats socials, així com a tota la ciutadania a títol personal, perquè presentin al·legacions al pla hidrològic tenint en compte que ja es preveu que no contempli el cabal ecològic que es reclama des del tram final del riu. Amb absoluta unanimitat per part del centenar d'assistents a la assemblea general de la PDE, s'ha tirat endavant una resolució contra la interconnexió de xarxes a través els canals de reg Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, una proposta que es va posar sobre la taula per fer arribar aigua de l'Ebre a Barcelona, i que també facilitaria el transvasament a València, en el Congrés de l'Aigua que es va celebrar al mes de març a la capital catalana. Aquesta resolució també exigeix el retorn esglaonat de l'aigua del ministrasnvasament de Tarragona, tenint en compte que la PDE veu el model com a caduc, sobretot ara que el cànon de derivació el percep majoritàriament la CHE enlloc de l'Agència Catalana de l'Aigua que l'havia recaptat durant més de 30 anys.

Finalment, la PDE ha pogut parlar en l'assemblea general de l'informe sobre els impactes del Pla en la Xarxa Natura 2000 que reclamava al Govern des de feia un any. Malgrat no han entrat en gaires detalls perquè el van rebre el passat dijous, la PDE el considera un document "escuet i senzill" però "útil" per als aspectes que ells mateixos reclamaven.  / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta