24 de maig del 2015

Majoria incerta a Tortosa, on Esquerra pot decantar la balança cap a CiU o cap al canvi


TORTOSA (Baix Ebre).- CiU espera que seguirà governant Tortosa. Però a la federació són conscients que serà molt complicat igualar els resultats de fa quatre anys, quan Ferran Bel va aconseguir 12 regidors i la primera majoria absoluta de la democràcia a la capital del Baix Ebre. La fragmentació del vot d’esquerres aplana el camí a CiU. Però la presentació de fins a nou candidatures fa preveure un consistori també molt fragmentat, en què CiU podria intentar reeditar el pacte del 2007 amb Esquerra. La diferència, però, és que els republicans ja han aclarit que no tenen cap pacte previ amb Bel, i que han constatat que Tortosa necessita un canvi de govern. De fet, bona part dels càlculs que fan els partidaris i els contrincants de Bel passen pel resultat que puga fer la llista encapçalada per Josep Felip Monclús, i les seues preferències l’endemà d’aquest 24 de maig.

A banda, si no prospera l’entesa amb ERC, l’altra opció que tindrà Bel és provar un acostament amb el PP de Xavier Dalmau: però actualment CiU i PP estan força allunyats a Tortosa pel tema nacional. De fet, al PP confien en recuperar els vots de part de la dreta tortosina que no se sent còmoda amb l’aposta independentista de CiU. Dalmau també ha estat crític amb Bel pel fracàs del projecte de les piscines i per la presentació unilateral del nou projecte.

En aquest context, un dels grans dubtes és saber si els grups de l’oposició estaran en condicions de plantejar un pacte de ciutat que puga desbancar Bel, tot i guanyar les eleccions del 24 de maig. Això és el que va passar l’any 1999, quan un pacte del PSC-Iniciativa d’Esquerres amb el PP va apartar el convergent Marià Curto de l’alcaldia, en favor del socialista Joan Sabaté. Ara els actors són diferents. Per començar, el PSC i Iniciativa es presenten per separat. Els socialistes confien en Enric Roig per relligar el partit i mirar de retallar distàncies amb CiU. Per la seua banda, Iniciativa ha impulsat la plataforma ciutadana Movem Tortosa, amb Jordi Jordan com a candidat. En aquest cas, Movem Tortosa ha sumat exregidors socialistes procedents d’Avancem, i  aspiren a pescar vots tant al PSC com a CiU. De fet, més que barallar-se pels vots amb la CUP i Som Tortosa (el cercle tortosí de Podem), volen disputar el govern a Bel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta