16 de juny del 2015

'Tortosa: per què un acord d'estabilitat?', article de Marc Puigdomènech


Els clàssics deien que “la política és l'art d'allò possible”. Després dels resultats electorals del passat 24 de maig, en què la ciutadania va emetre el seu veredicte a les urnes, calia buscar un acord que dotés la nostra ciutat d'un govern estable. Diverses eren les combinacions que haurien sumat una majoria absoluta: una coalició de la força més votada amb ERC, o amb PSC, o també una possible suma d'ERC-Movem/ICV-PSC. Finalment, però, l'opció que ha prosperat és un govern en minoria de CiU, amb un acord d'estabilitat amb ERC, que es manté a l'oposició. Era la millor opció? El temps ho dirà, però francament creiem que sí. I per valorar-ho cal tenir en compte les alternatives.

Després del passat mandat municipal, si la decisió l'haguéssim pres només amb el cor, aquesta potser hauria estat la de desbancar Ferran Bel de l'alcaldia. Tots recordàvem, i la militància d'ERC té bona memòria, el tarannà que havia exercit el fins llavors alcalde en l'exercici del seu càrrec. Però en política, les decisions no es poden prendre en calent, sinó que s'han de prendre amb el cap, després d'un període de deliberació per trobar la millor alternativa entre les possibles. I pensant en fred, la perspectiva d'un govern alternatiu no va ser vista viable per part dels companys d'ERC-Tortosa. D’entrada, perquè els socialistes ens van demanar llibertat de vot en les qüestions d'àmbit nacional, cosa que tenint en compte el tarannà del PSC de Tortosa en aquesta qüestió (ben diferent als socialistes d'altres municipis), hauria comportat inestabilitat assegurada durant el mandat.

Però siguem clars: la posició del PSC en la qüestió nacional no era l'únic obstacle. Suposant que aquest hagués pogut ser superat, quina estabilitat hauria tingut un govern amb els 11 regidors justos per formar majoria, procedents de partits i candidatures tan diferents? Només que un de sol hagués trencat el pacte, la incertesa hauria imperat durant tot el mandat. I si recordem els antecedents, el que ha viscut l'Ajuntament de Tortosa des de la restauració de la democràcia, sabem que la inestabilitat és el que menys li convé a la ciutat. Aquest mes mateix, per exemple, fa deu anys de l'expulsió d'ERC del govern municipal a càrrec de l'alcalde Sabaté, que va acabar en minoria el mandat, com havia passat en altres ocasions.

Amb una amalgama de regidors tan heterodoxos, sumats amb l'únic objectiu de fer fora la candidatura més votada, hauríem garantit que es fes realitat el projecte de ciutat d'ERC? L'assemblea de militants va creure que no. Però tampoc va veure possible tirar-lo endavant amb un pacte de govern amb CiU. Si bé s'acceptava el programa electoral, no es disposava de garanties suficients perquè s'executés des del govern municipal. ERC no podia limitar-se a actuar només en unes regidories concretes, amb el risc de ser absorbits per la dinàmica del grup majoritari.

Per això, l'assemblea de la militància va apostar per un acord d'estabilitat, mantenint-nos a l'oposició, que no deixa satisfet cap dels altres partits. Els uns, perquè voldrien governar i no poden. Els altres, perquè governaran en minoria, sota la pressió d'ERC. És una opció arriscada, perquè ens trobarem enmig, entre el govern i la resta de l'oposició, avalant al Ple les decisions necessàries per impulsar els 37 punts acordats. Si abans d'un any tenim el pont de l'Estat reformat, el programa de “tiquet fresc” aplicant-se, un Pla Local d'Ocupació en marxa, el programa de millora de carrers executant-se, la piscina en procés de licitació, i la consulta per retirar el monument, haurà valgut la pena. Si aquests objectius no es fan realitat, llavors caldrà plantejar-se si ERC l'ha errat. Ja ho veurem. Però una cosa és clara: els militants d'ERC seran d'allò més exigents amb el compliment d'aquest acord. Sens dubte.

Marc Puigdomènech i Ramió
és president d'ERC a Tortosa i regidor a l'Ajuntament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta