24 de juliol del 2015

Ciuraneta, durant el pregó de la Festa del Renaixement: 'Tortosa és capital en terra de frontera'


TORTOSA (Baix Ebre).- El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha estat el pregoner de la XX Festa del Renaixement de Tortosa, que ha començat aquest dijous i que durarà fins diumenge. La recreació històrica que transporta el nucli antic de Tortosa al segle XVI compleix dues dècades, però ho farà sense estridències. Com a ebrenc, Ciuraneta ha destacat la Tortosa d'intercanvi cultural i la Tortosa acollidora i ha ressaltat el pes que ha tingut el Renaixement en la gran transformació del nucli antic. També enguany la festa estrena una nova plaça renovada, amb la reforma integral de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre.


Ciuraneta ha remarcat la "tenacitat, tossuderia i dedicació" que han bolcat els veïns de la ciutat perquè l'impuls inicial d'aquest esdeveniment de recreació històrica s'hagi mantingut i hagi continuat creixent edició rere edició. "Tortosa es manté entre les ciutats que han vist que la creació de la seva gent ha generat projectes engrescadors que s'han consolidat al llarg dels anys amb la implicació altruista dels veïns i que han donat lloc a activitats culturals, artístiques, de lleure, i evident la generació d riquesa i ocupació", ha destacat.

El conseller també ha reivindicat "la magnífica força de transformació social" que ha nascut a les Terres de l'Ebre en el passat i ha tornat a posar com exemple la Festa del Renaixement. "Amb l'impuls conjunt de persones que li donen forma, la interacció público-privada i la implicació social hi ha la garantia de continuïtat i èxit", ha subratllat.

Ciuraneta ha aprofitat per recordar el seu arrelament a les Terres de l'Ebre i la seva estima a Tortosa, on hi ha fer el servei militar i on dos familiars seus hi van fer estades en la seva vida religiosa. "Com ha passat infinitat de vegades, m'arrimo a Tortosa disposat a trobar allò que necessito. Tinc una relació especial amb aquesta ciutat", ha reconegut el conseller. "La ciutat és símbol de centralitat, per la equidistància amb les capitals del Països Catalans i per al seva naturalesa oberta als territoris, sempre amable i atenta a les necessitats dels altres. Tortosa és capital en terra de frontera, que portà conflicte, però a la ciutat ho heu convertit en una oportunitat de transferència de coneixement", ha dit Ciuraneta.

El conseller també ha remarcat la gran transformació que la Festa del Renaixement ha impulsat al nucli antic i ha destacat els nous projectes que estan per venir, com l'obertura de la plaça de la catedral al riu Ebre.

Fins diumenge, es podran veure a Tortosa més d'una seixantena de propostes de companyies procedents d'Itàlia, França, Polònia, Portugal, de Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol. Les 60 companyies de sis països diferents i les produccions pròpies sumaran un centenar d'actuacions diàries i una setantena d'espectacles de carrer. Dotze d'aquestes actuacions seran d'aforament limitat, gratuïts i de pagament. Enguany, torna l'espectacle de les Gàrgoles. El retorn després de tres anys, d'aquests éssers mitològics que es despengen de les façanes d'edificis històrics i singulars, serà un dels plats forts. Aquest serà l'últim cop que es podrà veure actuació, perquè la Cie du Chaland francesa ha decidit deixar de representar-lo després del Renaixement.

Al seu costat, com a espectacles d'aforament limitat, repetiran propostes clàssiques i d'altres més noves que han trobat una bona acollida del públic, també de producció pròpia: la Dansa del Dervitx, un dels espectacles més celebrats la passada edició; els Mercatores; la Jueva de Tortosa, amb "El secret de la Torreta"; el Ball dels Ardents; la representació de la Celestina, a càrrec de l'Escola de Tetatre; el Foc del Comyr; o la ja entranyablement popular Taverna d'Enrico, els protagonistes de la qual -principalment, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries- són enguany els portadors de l'estendard de la festa. / Via ACN / Imatge Ajuntament de Tortosa / Vídeo Canal 21 Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta