29 de juliol del 2015

El delta de l'Ebre ja té 391 espècies d'ocells registrades, 146 més que fa 38 anys



DELTEBRE (Baix Ebre).- L'edició 2.0 de la Llista Patró dels ocells del delta de l'Ebre eleva fins 391 el nombre d'espècies detectades algun cop en aquest espai natural-. Són set més respecte la primera versió de la llista, el passat 2012. A més, quatre espècies ja localitzades han estat catalogades, ara, com a nidificants. La llista ha crescut en 146 ocells respecte les primeres dades de l'any 1977. Els autors d'aquest catàleg, l'ornitòleg David Bigas i el biòleg Antoni Curcó, consideren que, a partir d'aquest moment, únicament s'aniran incorporant espècies que arriben "accidentalment" al Delta. També estudien com poden influir els assecaments dels arrossars per lluitar contra el caragol maçana en aquesta evolució.

La presència de set noves espècies, considerades com a "accidentals", ha estat detectada i documentada, per primer cop al delta de l'Ebre, durant els últims tres anys, des de l'aparició de la primera edició de la llista. Bigas destaca, l'arpella pàl·lida russa, rapinyaire de l'Est d'Europa, o el cuanegre d'Islàndia. També s'ha trobat el capsigrany bru, que nidifica de de la Sibèria oriental a l'Àsia central. La seva citació al Delta ha estat la primera de la península Ibèrica.

A banda d'aquestes incorporacions, el biòleg i coautor de la Llista Patró destaca que quatre noves espècies que ja es coneixien a la zona han passat, durant els últims temps, a ser catalogades com a nidificants: és el cas de la fredeluga, que ja era molt abundant a l'hivern; el trobat i el tallarol trencamates, molt regulats, així com l'oreneta de ribera, una espècie que requereix unes condicions peculiars perquè nidifica en caus als talussos d'arena.

La degradació d'aquests espais, però, estaria tendint a fer-la desaparèixer. Paral·lelament, espècies com el tudó han passat de reproductors accidentals a escassos i el capó reial, per contra, de poc comú a comú. El balanç, de moment, continua sent, però, positiu. Durant els 20 anys, segons ha remarcat l'autor del pròleg, el biòleg Albert Martínez, han arribat quinze nous nidificants i han deixat de fer-ho set espècies.

En endavant, però, admet el mateix Bigas que les noves incorporacions al catàleg procediran, fonamentalment, d'espècies accidentals detectades a la zona. És a dir, aquelles que, sovint, cauen al Delta perquè es perden o fan "migracions mirall", una reacció que les fa seguir la ruta oposada a la prevista. Amb tot, admet que noves espècies, provinents del sud i de l'est, puguin continuar colonitzant l'espai, però es tracta d'un fenomen que per assolir una població "ben formada" pot trigar anys.

Els efectes de l'assecament dels arrossars

La llista, de fet, és en realitat un extens catàleg que no només relaciona els tàxons de les espècies documentades sinó que també aporta informació el més detallada possible sobre la seva situació a l'espai i abundància poblacional, a partir de les observacions efectuades i d'acord amb criteris taxonòmics que canvien constantment. Segons ha relatat Bigas, el seu constant creixement al llarg dels anys -255 l'any 1977, 311 el 1999 i 384 el 2012- ha estat impulsat per expansions naturals, la creació d'espais protegits i amb major vigilància -amb control i restricció d'usos-, com el mateix parc natural, o la millora d'aquests hàbitats -com les mesures agroambientals que han mantingut els arrossars inundats amb aigua dolça a l'hivern-.

De fet, una de les preocupacions dels experts en aquests moments passa per estudiar com poden afectar els assecaments de camps de l'hemidelta esquerre en la lluita contra el caragol maçana en la presència d'aus, De moment, asseguren, es manté el nombre però canvia la seva distribució: es concentren al marge dret, on troben aigua i aliment. Analitzar-ho, "requereix una sèrie llarga d'anys", indica.

Per la seva banda, el director del parc natural del delta de l'Ebre, Fracesc Vidal, ha subratllat la importància de la llista per a l'espai, des del punt de vista científic i divulgatiu. "És útil per a la gestió del parc i els espais. Plasma uns canvis i una evolució molt valuosa", ha subratllat. La guia, que inicialment havia de ser editada només digitalment, ha estat també impresa amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. Se n'han imprès uns 2.000 exemplars i l'arxiu estarà disponible per al públic a la xarxa. El responsable del Patronat, Albert Folch, ha subratllat la importància d'aquest treball en la tasca de poder promocionar el Delta com a destinació del turisme ornitològic en els mercats internacionals i trencar l'estacionalitat. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta