8 de juliol del 2015

El Síndic actua d'ofici per la retirada del monument franquista de Tortosa


TORTOSA ( Baix Ebre ). - La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha  valorat molt positivament la reunió mantinguda aquest dimecres amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El Síndic ha comunicat a la Comissió que el passat 15 de juny va obrir una actuació d'ofici dirigida a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. L'actuació d'ofici, que és una carta de queixa que la institució dirigeix, en aquest cas, al nou representant del govern municipal, de moment s'ha centrat en el monument de la Batalla de l'Ebre. A l'actuació, el Síndic li recorda a Bel que d'acord amb el que marca la Ley de Memoria Histórica aprovada pel govern espanyol l'any 2007, en el seu article 15.1, que com a criteri general s'acorda la retirada de “tots els símbols als que es troben en una propietat de l'Administració General de l'Estat i els seus Organismes públics dependents”, com és el cas del monument que es troba en l'antic pont de la Cinta.

El Síndic ha destacat que, dins del context de l'Estat espanyol, Catalunya és una territori on s'han retirat més monuments i elements de simbologia franquista i que el cas de Tortosa és una excepció. També ha felicitat i ha agraït la tasca feta per la Comissió en la difusió i recuperació de la memòria històrica a la ciutat de Tortosa.

La Comissió li ha agraït la iniciativa i li ha traslladat la preocupació per la proposta de consulta a la ciutadania defensada per CiU, ERC, ICV, Movem Tortosa i Podem Tortosa. El síndic ha destacat que en cap lloc de l'Estat espanyol s'ha fet una consulta per a retirar un símbol franquista i que, en cap cas s'hauria de fer, i en tot cas s'hauria de seguir el treball començat per l'Ajuntament de Madrid o a nivell més local l'Ajuntament d'Amposta. En qualsevol cas les seues actuacions estaran focalitzades a fer complir la Ley de Memoria Histórica a totes les administracions públiques de Catalunya.

Finalment, la Comissió ha decidit enviar tota la informació recollida durant els set anys de treball de recerca continu al Síndic, també ha decidit adherir-se a la iniciativa del Síndic per a donar-li més força així com promoure una recollida de suports populars a nivell de ciutat i de la resta del país. També s'ha valorat l'obertura d'un altra actuació d'ofici que en este cas incloga tota la simbologia franquista que encara es troba present a la ciutat com la creu de tres metres present al calvari de Santa Clara amb la inscripció “Caídos por Dios y por España! Presentes!” o la plaça Joaquín Bau, entre d'altres. Comissió i Síndic s'han emplaçat a una propera reunió un cop rebuda la resposta de l'Ajuntament de Tortosa a l'actuació d'ofici. / Imatge Cedida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta