20 de juliol del 2015

Horta de Sant Joan es planteja una consulta ciutadana per recuperar el topònim històric d’Orta



HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).- L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan donarà suport a la iniciativa d’un grup d’estudiosos i d’entitats locals que volen celebrar una consulta per recuperar el topònim històric del municipi. És a dir, Orta sense la H inicial i sense l’afegit “de Sant Joan”. Si el resultat de la consulta fos afirmatiu, caldria sol·licitar el canvi de nom a la Generalitat de Catalunya i entregar un informe acreditatiu a l’Institut d’Estudis Catalans. Però el primer pas, segons va avançar dissabte Diari de Tarragona, és la creació d’una plataforma ciutadana que difondrà la iniciativa mitjançant xerrades, i que cercarà nova documentació per elaborar el dossier per a l’IEC. La consulta se celebraria d’aquí a dos anys.

En realitat, la denominació històrica Orta ja és utilitzada actualment en el món cultural i part del món associatiu. Per exemple, el Centre Picasso s’anomena Centre Picasso d’Orta. De fet, un dels impulsors de la iniciativa és l’historiador local Salvador Carbó, que remarca que el topònim original apareix en documents del segle XVII i en mapes de l’època. El seu origen podria venir de la paraula orto (sortida d’un astre), o derivada del llatí. Però no és fins a la primera meitat del segle XIX que a la documentació oficial s’opta per usar Horta, amb la ‘H’. Segons Carbó, es tracta d’una toponímia imposada des de fora, ja que potser l’administració estatal va creure que era un error topogràfic i va deduir que Orta procedia de la paraula Horta, tot i que aquest poble del Port es troba en una zona de secà.

El 1919 es va produir una segona modificació del nom original amb la decisió d’afegir la cua “de Sant Joan”, patró del municipi vinculat a la presència de l’Ordre de Sant Joan. A banda d’aquests dos topònims, el municipi també s’ha conegut com Horta d’Ebre o Horta de Ebro, que és com el va conèixer Pablo Picasso durant la seua segona estada al poble. A més, també va ser batejat com a Horta de la Terra Alta, durant la Guerra Civil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta