2 de juliol del 2015

Nova denúncia europea de la plataforma del Sénia contra el projecte Castor, ara per la posició dominant d'Enagás


ALCANAR (Montsià).- La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia denunciarà davant la Comissió Europea la posició dominant en el sector de l'empresa Enagás Transporte com a negociadora del pagament del deute del projecte Castor que hauran d'assumir els consumidors, que pot ascendir als 4.731 milions d'euros en 30 anys. Aquest és un dels punts principals de la denúncia que l'entitat presentarà durant els pròxims dies davant l'executiu comunitari juntament amb una nova petició al Parlament Europeu en contra del projecte i el seu finançament. La Plataforma també ha alertat sobre la possibilitat, apuntada pel president d'Enagás, Antoni Llardén, que el magatzem de gas submarí es pugui tornar a posar en marxa.

La formalització de les accions de la plataforma del Sénia davant la Unió Europea ha coincidit amb l'anunci fet pel president d'Enagás, Antonio Llardén, sobre la possibilitat de reobrir el magatzem de gas subterrani, si així ho avala un informe encarregat per l'empresa al Massachusetts Institute of Technology (MIT). Les paraules del responsable de l'empresa han causat estupefacció a la plataforma, que ha fet pública una carta oberta qüestionant Llardén. Especialment, davant de l'argument de rebaixar els cabals d'injecció que havien de fer rentables la instal·lació per poder evitar nous moviments sísmics, allargant d'uns pocs mesos a sis anys el procés d'emplenar el magatzem gràcies a una pràctica de "gimnàstica geològica".

El també portaveu de la Plataforma, Evelio Monfort, ha recordat que rebaixar els cabals d'injecció previstos convertiria en no rendible el projecte, teòricament plantejat per emmagatzemar gas comprat a l'estiu, quan és més barat, i extreure'l per consumir-lo a l'hivern, quan puja el seu preu . "Per a què serviria?", es pregunta Monfort, tot recordant que, malgrat un menor ritme d'injeccions, les pressions es mantindrien i podrien continuar generant terratrèmols.

En aquest sentit, ha advertit Llardén que, cas que es torni a posar en marxa, podria ser responsable de provocar nous sismes, com el ministre que ho autoritzi. "Ara ja tenim noms i cognoms. A diferència del primer cop, que vam ser pacífics i vam dir a la gent que no sortís al carrer i presentem denúncies, aquest cop diríem el contrari. Al primer mínim terratrèmol, encara que sigui de 0,01, tots al carrer i la denúncia preparada. Potser així ens fan més cas", ha avisat, a diferència del que va passar la tardor de 2013, el període de major concentració i intensitat dels terratrèmols provocats pel Castor.

Monfort també ha qüestionat el paper de "masover" d'Enagás, anunciant primer que trigaria sis mesos a hibernar les instal·lacions, que ara podria allargar-se un any, fins a finals d'any. "Es va fer molt de pressa el pagament de la indemnització -a Escal UGS- però, en sis mesos, l'informe que s'havia d'encarregar no s'ha det. Han passat vuit mesos i tampoc res", ha recriminat el president de la Plataforma, Joan Ferrando.

D'altra banda, la Plataforma ha anunciat que el pròxim dimecres, 8 de juliol, el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, es desplaçarà a Alcanar per mantenir una reunió oberta amb els veïns i afectats amb l'objectiu de donar-los a conèixer les noves accions i recollir suggeriments per actuar en contra de les conseqüències del projecte Castor. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta