24 de juliol del 2015

'Per la Diputació de les Terres de l’Ebre', article d'Albert Salvadó


La Diputació és una institució del govern local que actua sobre la ciutadania de manera directa o cooperant amb els ajuntaments. Sense entrar en altres consideracions d’estructura territorial pròpia, és important ser conscients de la gran quantitat de recursos, i també serveis, que presta la Diputació als ajuntaments i les entitats del nostre territori. El criteri pel qual es determina la distribució d’aquests recursos és purament polític, amb una absència notable de cap criteri territorial. Així, el fet de tenir el mateix color polític que el govern de la Diputació de Tarragona, tradicionalment ha estat un factor clau a l’hora de poder comptar amb el seu suport decidit. Mai no s’ha fet una distribució dels recursos de la Diputació segons l’extensió territorial i la quantitat de població que representem les Terres de l’Ebre; i mai no s’han vist les Terres de l’Ebre com una unitat d’actuació des de la Diputació. Per això, segurament, sempre hem tingut les de perdre en aquesta distribució respecte d’altres territoris. No n’hem estat mai la prioritat.

Des de la Presidència de Josep Poblet, només s’ha aplicat una descentralització estètica, però no real, cap a les Terres de l’Ebre, que han patit i continuen patint una atenció menor que altres territoris de la demarcació. Descentralitzar de manera real la Diputació no significa obrir una subseu a Tortosa, o bé nomenar un polític de les Terres de l’Ebre vicepresident de la institució. Des d’Esquerra Republicana, proposem una divisió formal, efectiva, funcional i de pressupost de la Diputació de Tarragona actual en dues parts. Aquesta descentralització té dos objectius clars: apropar més mitjans i recursos a les Terres de l’Ebre i descentralitzar serveis, creant així l’embrió de la futura vegueria. I aquesta mesura, que podria ser d’aplicació immediata, només depèn del fet que els diputats provincials tinguin la mateixa voluntat política que en el seu moment va tenir la Generalitat per descentralitzar el seu Govern a les Terres de l’Ebre.

Per dur-ho a terme, convidem el conjunt d’agents socials i econòmics del nostre territori, com també el conjunt de diputats provincials ebrencs, a exigir decididament els recursos i mitjans que pertoquen al nostre territori. Cal que la delegació de la Diputació que hi ha a Tortosa deixi de ser un simple decorat, es doti de recursos i mitjans, i que aquests puguin ser administrats, en gran part, des de les Terres de l’Ebre.

Posem fil a l’agulla, modifiquem, des del debat, l'estructura organitzativa de l'ens provincial i duguem a terme de manera immediata i efectiva una descentralització comandada pels diputats ebrencs. Només així podrem gaudir des de les Terres de l’Ebre d’un finançament equitatiu i dels recursos que ens pertoquen: fugint del model actual, pel qual tenim en mans forasteres les polítiques de suport a aspectes que són clau per al desenvolupament del territori. No podem renunciar a continuar reivindicant-nos per consolidar les Terres de l’Ebre com un territori major d’edat, un territori amb personalitat pròpia, a qui no li cal ser tutelat per ningú.

Albert Salvadó
és president Federació de l’Ebre d’ERC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta