4 d’agost del 2015

Reactiven el projecte per construir tres assuts al tram final de l'Ebre, amb una inversió de 99 milions



TORTOSA (Baix Ebre).- L'empresa Societat General de Serveis a Col·lectivitats SA (SERCOSA) ha reactivat el projecte, de fa més de quinze anys, de recuperació i ordenació de l'Ebre en el tram català, que compta amb el vistiplau de la Generalitat. Amb un inversió de 99 milions d'euros es projecten tres assuts amb centrals hidroelèctriques a Campredó (Tortosa), Benifallet (Baix Ebre), i Garcia (Ribera d'Ebre). L'obra permetria tenir una làmina d'aigua el més uniforme possible al llarg del riu per mantenir l'estabilitat dels marges i facilitar la navegabilitat al riu. El projecte no ha comptat fins ara amb el suport de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) però ara està pendent de les condicions del Ministeri de Medi Ambient.

Els assuts projectats tindrien una potència estimada d'entre 11 i 15 MW amb una mitjana de producció d'entre 50 i 70 GW. Segons han explicat els promotors del projecte al Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, la inversió de l'empresa seria de 99 milions amb la creació d'uns 800 llocs de treball directes mentre es construeixen els assuts i les centrals hidroelèctriques simultàniament, entre dos i tres anys.

El president del Consell Econòmic i Social a les Terres de l'Ebre, Josep Maria Franquet, ha explicat que el projecte naix l'any 1999 i que ha topat sempre amb moltes dificultats en la seva tramitació administrativa, ja que la CHE mai li ha donat suport. Segons han detallat els promotors, el projecte estaria pendent ara de validació per part del Ministeri de Medi Ambient i comptaria amb el suport de la Generalitat.

Franquet ha assegura que és un projecte "interessant" pel territori, malgrat que s'hagin de prendre mesures correctores sobre els talussos del riu, les alçades d'aigua o els possible efectes sobre les avingudes. Amb tot, el president del Consell Econòmic i Social ha advertit que caldrà "explicar millor" al territori aquest projecte perquè no es generin malentesos.

Contra la mosca negra

A més d'aconseguir millores en la navegabilitat del riu i en la pràctica esportiva, el projecte també permetrà, indirectament, combatre la plaga de la mosca negra. Amb els assuts, s'aconsegueix aixecar uns tres mestre la làmina d'aigua, dificultant així que la llum solar arribi al fons del riu, reduint així la presència de macròfits i algues, hàbitat de proliferació de les larves de la mosca negra.

Detalls del projecte

Els assuts que es construirien serien regulables amb comportes similars als que hi ha a la ciutat de Saragossa. L'objectiu és mantenir ple la major part possible el riu dins de les seves lleres i sanejar el tram urbà del riu al seu pas per Tortosa.

L'empresa SERCOSA, que ja gestiona la centra hidroelèctrica de l'assut de Xerta, preveu mantenir una làmina uniforme del riu de forma que des del final del rabeig que crea la barra de sortida al mar a la desembocadura, es construeix a Campredó l'assut regulable de Tortosa. Al final d'aquest ja es troba el de Xerta, i cap a la cua del mateix es crea el de Benifallet, i més amunt el de Garcia que acaba a l'existent assut Ascó i d'aquest al peu de la resclosa de Flix./ Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta