24 d’agost del 2015

Controlen l'incendi de l'Ametlla de Mar, que ha cremat 40 hectàrees sobretot de matoll



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- Els Bombers de la Generalitat han controlat aquest migdia l'incendi de vegetació que afecta la zona de la urbanització de Calafat, a l'Ametlla de Mar. El foc, que s'ha declarat cap a tres quarts de cinc d'aquest dilluns a la matinada, ha cremat 40 hectàrees sobretot de matoll. Els mitjans aeris ja s'han retirat de la zona i 41 dotacions terrestres continuen remullant la superfície afectada per l'incendi. Els Agents Rurals investiguen ara l'origen del foc. D'altra banda, segons informa el Servei Català de Transit, ja s'ha restablert totalment la circulació a la N-340 després de sis hores que ha estat tallada a causa de l'incendi.

Malgrat que durant les primeres hores s'ha generat alarma, sobretot, entre els veïns de la urbanització de Calafat, a mesura que passaven les hores, l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, es mostrava optimista respecte l'evolució del foc. "Tenim tot el dia per endavant i confiem que vagi bé", ha expressat des del centre de comandament de l'incendi on ha anat seguint l'evolució del foc.

A primera hora del matí, quan s'ha declarat el foc, les flames eren molt visibles i generaven alarma pel contrast de la nit, a més, amb l'entrada del mestral, columnes denses de fum afectaven els carrers i habitatges de Calafat. "La Policia Local ha anat a la urbanització a tranquil·litzar els veïns i no tenim constància de cap afectació personal", ha detallat l'alcalde.

La zona que ha cremat, entre l'N-340 i l'antiga carretera nacional, està a la plana de Calafat, a la zona del barranc del Cap de Terme que arriba fins al mar. És una zona que ja va ser arrasada fa anys en un incendi anterior i tot i que hi ha pinar bàsicament ha cremat matoll. Malgrat que hi ha algun mas aïllat, l'alcalde ha confirmat que no s'ha hagut de desallotjar ningú, malgrat que a primera hora sí que s'ha recomanat als veïns de Calafat que no sortissin dels seus habitatges per la fum.

Des dels Bombers, el cap de la Regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre i cap d'intervenció en l'incendi, Fèlix Gonzàlez, ha explicat que el que més els ha preocupat és el flanc esquerre del foc que toca el barranc que arriba fins al mar i que està molt tancat de vegetació. "El vent ha fet que l'incendi progressés cap al mar i hem hagut de fer un nou emplaçament de Bombers per tallar l'avanç del foc al barranc", ha detallat.

Tot i que l'incendi sí que ha saltat la carretera, N-340, en un punt, el foc no ha anat més enllà perquè ha estat la zona del circuit de Calafat amb poc combustible per cremar. Gonzàlez ha explicat que han hagut de treballar a contravent per evitar que la propagació del foc acabés afectant a la part nord de la urbanització de Calafat.

La dificultat màxima de l'incendi ha estat l'orografia del terreny, per aquest barranc, i el vent que malgrat que bufa moderat ho fa amb cops forts que han provocat represes empeses amb intensitat. Gonzàlez ha detallat que "l'evolució ha estat favorable" i que ja no hi ha flama activa, fet que afavoreix l'estabilització i posterior control de l'incendi.

Els agents rurals treballen ara sobre el terreny per delimitar el perímetre d'afectació del foc i també l'origen, ja que hauria començat a tocar de l'antiga carretera nacional. Segons les darreres dades provisionals, l'incendi hauria afectat 40 hectàrees.

La carretera N-340 ha estat tallada en set quilòmetres durant prop de sis hores. El trànsit s'anava desviant per l'autopista AP-7./ Via ACN




Imatge Bombers de la Generalitat, a Twitter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta