5 d’octubre del 2015

Gandesa homenatja els aviadors de la República per mantenir viva la memòria històrica



GANDESA (Terra Alta).- Gandesa ha celebrat aquest diumenge un acte d'homenatge als aviadors de la República, englobat en unes jornades de recuperació històrica que se celebren des del 1978. El director d'una de les seccions d'ADAR, l'Associació d'Aviadors de la República, Aquilí Mata, ha destacat la importància de mantenir la memòria històrica malgrat cada cop hi ha menys supervivents. Del miler d'aviadors republicans que hi va haver, ara en queden només quatre. Un dels mecànics, Antoni Vilella, de 98 anys, ha estat present a l'ofrena floral. "Un poble no pot perdre la història", ha dit Mata, que ha instat a "mantenir la història viva" per "deixar un llegat a les generacions futures del que va representar aquesta batalla".

Mata, que és fill d'un aviador republicà, ha explicat que com a família se sent "hereu" de la gent que va ser a la batalla i que encara hi ha "molta part de la història que no és coneguda". El primer tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Gandesa, Sergi Portolés, també ha demanat "mantenir el patrimoni viu" perquè les generacions futures "sàpiguen com es va patir per estar com estem ara". "Per desgràcia, no ens hauríem de sentir orgullosos de la guerra que es va patir", ha afirmat Portolés, que ha reconegut que la Terra Alta va ser "un dels llocs on va haver-hi un dels episodis més ferotges de la guerra civil" i que per això se senten responsables de conservar la memòria històrica.

Mata, que presideix la secció de Catalunya Nord i Balear de l'ADAR, explica que l'associació ja funcionava "des de l'exili", i que als 70 ja funcionava a Gandesa, "on va haver-hi la batalla decisiva que va marcar el signe de la guerra espanyola". A més, Mata ha considerat que la guerra civil va ser "la última guerra romàntica" perquè es va lluitar "no només amb armes", també era una "lluita de valors, de principis i de llibertat".

L'ofrena floral s'ha fet davant una placa commemorativa que els aviadors supervivents de la república van posar a Gandesa el 1978 en record als companys que van morir durant la guerra civil. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta