29 d’octubre del 2015

La CUP denuncia la privatització del servei de diàlisi de l'Hospital de la Santa Creu de Tortosa



JESÚS (Baix Ebre).- Una empresa privada gestionarà el servei de diàlisi que presta l'Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa per als pacients del sistema públic de salut de les Terres de l'Ebre, segons ha denunciat la CUP. La formació ha revelat que el consell d'administració del centre, de titularitat municipal i gestionat pel grup Sagessa, ha tret a concurs la construcció de les noves instal·lacions amb un pressupost màxim de 13 milions d'euros que seran finançats per l'empresa adjudicatària amb la concessió del servei durant deu anys. Consideren que l'operació acabarà suposant una despesa pública molt més elevada que la gestió mixta actual –Sagessa és una mercantil de capital municipal-. Segons ha explicat la portaveu de la CUP de Tortosa, Núria Rodríguez, els responsables del centre haurien justificat aquest projecte davant el fet que les actuals dependències, en una quarta planta, no ofereixen un accés còmode per als usuaris i els treballadors. La intenció és iniciar les obres al més aviat possible, entre uns vuit i dotze mesos d'acord amb els temps administratius previstos.

Sobre el paper, l'opció de traslladar el finançament de les obres a la concessionària del servei al llarg d'una dècada respondria a la falta de recursos públics suficients per fer-hi front. Una privatització de facto, ha apuntat Rodríguez, tot subratllant que el cost final de tot plegat podria acabar disparant les despeses.

"A la llarga això fa que la unitat de diàlisi que es paga a aquesta empresa privada, que no ho farà per caritat sinó perquè tindrà beneficis econòmics, tingui un cost molt més alt. Per tant aquestes diàlisis seran finançades pel Catsalut i, al final, aquesta forma de finançar acaba duplicant les despeses públiques quan realment es podria fer de gestió directa i molt més econòmic", ha argumentat.

La CUP considera, en aquest context, que el model de gestió públic-privat del centre s'ha caracteritzat per la seva "opacitat i manca d'accés a la informació" així com per una "manca escandalosa de control públic". Defensen un model de "gestió directa, de qualitat i transparent" i s'oposen a la privatització que, asseguren, impulsa el govern municipal.

Després d'accedir al consell d'administració de les tres societats que gestionen els equipaments sanitaris municipals a partir d'aquest mandat, reclamen poder accedir a la informació amb suficient temps. Denuncien que han hagut de revisar expedients de centenars de pàgines lliurats 28 hores abans de la reunió i reclamen que aquest termini es pugui eixamplar a un mínim de 96 hores. Tot això, asseguren, genera "manca de control i fiscalització política" d'aquesta gestió, produint-se casos, precisen, en els quals molts consellers no coneixen amb exactitud que estan votant. Rodríguez també ha reclamat al govern municipal de CiU que aclareixi la relació entre Sagessa i les societats municipals de gestió sanitària, davant els desmentiments sobre aquestes relacions amb un grup que està sent objecte d'investigació judicial per diferents casos de corrupció en l'anomenat cas Innova. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta