24 de novembre del 2015

La Ràpita reclama a l'Estat que pagui els ajuts per les vedes biològiques



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- El sector pesquer de Catalunya i el País Valencià no ha cobrat els ajuts per les vedes biològiques fetes durant el 2014 i 2015. El govern espanyol ha obert la convocatòria dels fons europeus aquest mes de novembre i es nega a pagar, amb efectes retroactius, les aturades ja fetes, que en el cas de la Confraria Verge del Carme podrien representar uns 300.000 euros anuals. Els fons europeus marítims i pesquers són vigents pel període 2014-2020 però el govern espanyol no ha obert la convocatòria fins el passat 17 de novembre. Malgrat que el Ministeri va anunciar que pagaria 15 dies, enlloc dels 30 acordats, ara ha assegurat que no abonarà els ajuts per les aturades biològiques ja fetes durant el 2014 i 2015. El president de la Confraria de la Verge del Carme de la Ràpita i president de la Federació provincial de Confraries de Tarragona, Eusebi Rosales, assegura que si el govern espanyol hagués obert la convocatòria dels ajuts “quan tocava” haguessin pogut cobrar les vedes biològiques.

Per al 2016, el Ministeri obliga a fer vedes d'un mes com a mínim però només es finançaran 15 dies. En concret, es proposa el mes de febrer al nord de Catalunya i fins a Vilanova i la Geltrú, i el mes de juny des de Tarragona i fins a Castelló. Una proposta que tampoc ha agradat gens el sector perquè deixarà una llarga zona sense peix al mateix temps.

Rosales ha recordat que la demarcació de Tarragona i el nord de Castelló fan, voluntàriament, dos mesos de veda malgrat cobrar-ne un, i ha assegurat que, des de fa 25 anys, que es paguen les aturades biològiques "mai" havien tingut cap problema. Segons ha explicat Rosales, fins ara els ho abonava el departament d'Agricultura de la Generalitat però ara ve directament del Ministeri. L’Ajuntament de la Ràpita ha impulsat una moció on es reclama a l'Estat que es paguin aquests ajuts pendents. L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, considera un "atac frontal" al sector pesquer la decisió del govern espanyol de no pagar els ajuts per les vedes ja fetes, i ha reclamat el suport de tots els ajuntaments de municipis amb embarcacions pesqueres.

La moció reclama, d'una banda, un nou pla de vedes per a les diferents modalitats pesqueres, reconeixent la mesura com a "molt efectiva" pel manteniment del recurs pesquer. Així mateix, la proposta sol·licita a la Secretaria General de Pesca del Ministeri que es pugui sufragar retroactivament l'ajut corresponent per les vedes. / Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta