22 de novembre del 2015

Més de 250 veïns de les Terres de l’Ebre es manifesten i reclamen un servei d’ambulàncies digne


SANT JAUME D'ENVEJA (Montsià).- Entre 250 i 300 veïns de les Terres de l’Ebre s’han manifestat aquest diumenge a Sant Jaume d’Enveja per reclamar un servei digne d’ambulàncies a la zona. La plataforma Salvem les Ambulàncies, que ha convocat la protesta, denuncia la reducció d’alguns serveis assistencials, totalment o parcial, a Sant Jaume d’Enveja, l’Ametlla de Mar, Amposta, Móra d’Ebre, Xerta i Batea. Els membres de l’entitat han reclamat reunions amb els responsables de Salut al territori i exigeixen que se celebrin consultes als municipis afectats per “preguntar si el poble hi està d’acord”. Un dels membres de ‘Salvem les ambulàncies’, Artur Giménez, ha apuntat que la problemàtica s’agreuja perquè “les infraestructures tampoc són bones al territori” i “costa arribar”. “En cas d’urgència, si estàs a 20 minuts no passa res, però en cas d’emergència et jugues la vida de les persones”, ha afirmat Giménez.

Dimarts passat es va fer efectiu el canvi de l’empresa adjudicatària del servei d’ambulàncies a les Terres de l’Ebre, UTE Egara, que ha tret l’ambulància de Suport Vital Avançat (SVA) intermèdia a Sant Jaume d’Enveja (Montsià), l’única que opera al municipi en un torn de dotze hores per la nit. També es traurà una SVA a Amposta (Montsià) de les dues que operen actualment de nit. A Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) es passarà de tenir una ambulància SVA medicalitzada, on assisteix un metge, a una intermèdia, en la qual només hi ha una infermera i un tècnic. En aquest sentit, Giménez s’ha queixat que, al Delta, només queda l’ambulància a Deltebre (Baix Ebre). Això ha fet que, de retruc, altres municipis de la comarca, com l’Ampolla, s’hagin vist afectats perquè els seus vehicles sanitaris han hagut de desplaçar-se a Deltebre perquè la d’allà ja estava cobrint un servei a un altre municipi afectat.

Finalment, l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) passarà a tenir un Vehicle d’Intervenció Ràpida que actuarà a tot el territori i deixarà de tenir una ambulància SVA medicalitzada. Al VIR hi viatja un metge i un tècnic que ofereixen assistència àgil en casos d’urgència però no permet traslladar el malalt perquè no hi ha llitera. “Està bé, però no pot substituir una ambulància”, ha dit Giménez, que ha recordat que les retallades se sumen a les de ja fa temps, quan es va retirar cobertura a Batea (Terra Alta) i Xerta (Baix Ebre). El membre de la plataforma ha assegurat que no li consta que s’hagin de retirar més ambulàncies al territori.



La reducció d’assistència, que els municipis hauran de resoldre compartint ambulàncies, se suma l'entrebanc en infraestructures que pateix el territori. “Hi ha molts pobles on només hi ha carreteres comarcals i costa arribar”, ha explicat Giménez, que ha lamentat que estan “contents” amb els vehicles nous i amb la tecnologia però que no servirà de res “si no la fem arribar a temps”, “sobretot a aquestes poblacions llunyanes on han tret les ambulàncies”. “Per sort no hem de lamentar cap desgràcia, però creiem que això no hauria de passar”, ha afirmat el membre de Salvem les Ambulàncies.

Abans d’aquesta gran manifestació, on també hi han participat alguns dels alcaldes de poblacions afectades, la plataforma ja havia recollit 10.000 firmes a través de Change.org. Malgrat tot, encara no han mantingut una reunió amb els responsables de Salut de les Terres de l’Ebre i la Generalitat de Catalunya, tal com demanen. “Esperem que ho reconsiderin, que vegin que demanar que ens tornin el que ens han tret és una petició justa”, ha assegurat Giménez. / ACN / Imatge Ràdio Ebre Cadena SER

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta