25 de novembre del 2015

'Un moment dolç', article de Josep Moragrega

SÍ, AQUESTA ÉS la sensació que com a president d’Òmnium Ebre experimento ara mateix. Venim d’un trajecte de mesos i anys intensos, però els propers dies i setmanes seran molt especials per als socis i sòcies de la nostra entitat. Dissabte 28 de novembre tindrem el goig de celebrar la cinquena edició del guardó Lo Grifonet, que enguany hem lliurat al doctor Artur Quintana i Font, en reconeixement al compromís i dedicació de la seva trajectòria vital a la cultura i la llengua catalanes en general i molt en particular a la Franja, un territori veí que forma part del nostre àmbit natural de convivència i relació. D’aquesta manera, des d’Òmnium Ebre també volem posar en relleu la vocació de terra de cruïlla d’aquest enclavament de les terres de parla catalana. Em deia el professor Manel Ollé (premi Lo Grifonet 2013) que si el doctor Quintana hagués escrit només “La llengua catalana a la Codonyera” (tema central de la seva tesi doctoral) això ja seria motiu més que suficient per merèixer tots els reconeixements que està recollint i els que vindran. Però, per sort, ha fet molt més. I no només en benefici de la llengua catalana, també de l’aragonès, de l’occità i de l’alemany.

I EL MOMENT DOLÇ es completa amb la celebració a les Terres de l’Ebre de la 65a edició de la Nit de Santa Llúcia, a Tortosa per segona vegada a la història, el divendres 11 de desembre, organitzada per Òmnium Cultural amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa. La cerimònia de lliurament dels prestigiosos premis literaris i de comunicació que s’atorguen aquella nit comptarà amb la participació de Roberto Olivan, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Albert Roig, Cecília Aymí, Carme Balagué i lo Planter, Riu en So, el Jove Cor Flumine i la Banda Municipal de Tortosa, entre altres. El bo i millor de la tradició i la modernitat de les Terres de l’Ebre s’entremesclaran sota la direcció artística de Roberto Olivan i ens projectaran com a territori a través de la gran festa anual de les lletres catalanes que serà retransmesa en directe per Televisió de Catalunya i en la que l’obra de Gerard Vergés hi tindrà un protagonisme especial. Una ocasió que hem vingut promocionant des de fa setmanes a través de tota una sèrie d’actes previs als quals s’hi han adherit entitats culturals i ajuntaments de les quatre comarques de l’Ebre que han volgut col·laborar i sumar per fer d’aquesta festa un èxit que podreu viure en directe aquells que desitgeu acompanyar-nos-hi.

UN MOMENT DOLÇ, sí, perquè posa de manifest la vitalitat de la nostra llengua, de la nostra cultura i del nostre país. I això només és una part del que fa Òmnium. I el que fa Òmnium només és una part del que fem totes les catalanes i tots els catalans. Com totes les persones al món que cerquen amb convicció un futur més just i solidari, estem dotats d’una vitalitat i d’una força individual i col·lectiva que ens garanteixen que serem capaços d’assolir tots els objectius que ens proposem com a societat, si així ho decidim la majoria i respectant els drets de la minoria. Què no és altra cosa, la democràcia.

NO ENS DESANIMARAN les pedres que anem trobant pel camí. No ens faran enrere amb les traves jurídiques ni administratives que ens vulguin interposar. No ens vinclarem davant l’ofec econòmic al que ens vulguin sotmetre. La nostra energia és la nostra voluntat de ser. Voluntat de ser lliures. No defallirem davant cap dificultat.

Josep Moragrega
és president d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta