18 de desembre del 2015

Ciutadans incorpora el president de l'Agrupació de Comissions i Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre


SANTA BÀRBARA (Montsià).- El president de l'Agrupació de Comissions i Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre, Joaquim Martí, ha fet el salt a la política amb la seva incorporació com a segon suplent de la llista al Congrés per Ciutadans (C's) a la circumscripció de Tarragona. Martí es converteix, així, en una de les primeres cares visibles de la formació al territori, que en les passades eleccions al Parlament es va convertir en tercera força al Baix Ebre i al Montsià –només per darrere de Junts pel Sí i PSC- amb 7.700 vots. La direcció reconeix que el nou fitxatge treballa des de fa un temps en l'organització i implantació del partit al territori. Tot i això neguen que, amb aquesta maniobra, busquin captar el vot taurí.

La irrupció de C's al panorama polític de les Terres de l'Ebre on, malgrat no disposar de cap estructura organitzativa, va arreplegar una molt respectable quantitat de vots, ha sacsejat l'entorn d'alguns dels partits polítics tradicionals. Algunes d'aquestes formacions amb major implantació al territori veuen, ara, amb preocupació com l'ascendent del qual presumien sobre part del col·lectiu d'aficionats taurins –que arrossega centenars de persones força actives a l'hora de defensar la causa dels correbous- pot esvair-se de la nit al dia. La figura de Martí, en aquest context, resultaria clau per explicar aquest fenomen.

Mestre a l'atur, fill de l'exalcalde de CiU –del mateix nom- de Santa Bàrbara (Montsià) i president de l'Agrupació de Comissions i Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre des d'octubre de l'any 2013, Martí, conegut familiarment i popularment com a Ximo, nega en rodó, preguntat per l'ACN, aquesta interpretació. "No té res a veure una cosa amb l'altra", no para de repetir. Es va afiliar fa uns sis mesos a C's. "Estic per ideologia i per altres coses", indica.

Reconeix, però, que el component taurí pesa ideològicament i que tendeix a apropar-se als partits "que defensen els bous". La formació que encapçala Albert Rivera, en aquesta línia, s'ha mostrat habitualment –tot i que amb alguns matisos- contrària a la prohibició de les curses de braus i els correbous. "La gent taurina ha de tenir clar quins partits donen suport als bous. Depèn del que passi a Espanya serà el futur de la festa. Hi ha partits que diuen que l'aboliran", subratlla.

Tot i que es defineixi com un afiliat més, sense cap càrrec orgànic a l'interior de la formació, Martí reconeix que, durant els últims temps, ha contribuït a la seva expansió a les Terres de l'Ebre. Ho ha ratificat a l'ACN el delegat de C's a la província de Tarragona, Carlos Sánchez, qui també nega el component taurí en la projecció política del jove: "ho porta a banda". "No ho barregem. Una cosa és la política de Ciutadans i l'ajuda que ens dóna a les Terres de l'Ebre i l'altra que presideixi una entitat taurina", argumenta.

Coordinador de l'aterratge de C's a l'Ebre

Tot i això, Martí no és un afiliat qualsevol que es limita a pagar la quota periòdicament. Sánchez explica que des de fa uns mesos col·labora activament amb els dirigents provincials a organitzar la formació a les Terres de l'Ebre per capitalitzar l'interès electoral percebut. "Coneix molta gent, és jove i està a moltes associacions. Ens presenta gent i ve amb mi a les reunions. Ens ajuda", reconeix Sánchez. En altres paraules, el president de l'Agrupació de Penyes Taurines, tal com explica ell mateix i corrobora el dirigent provincial, s'encarrega de "coordinar" aquest desplegament perquè "creixi" el partit.

En aquests moments, treballa en la creació les agrupacions de Tortosa, l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) i la Sénia (Montsià). La idea, en els pròxims mesos, és establir-ne també a municipis amb pes demogràfic específic dins del territori com Amposta, Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Deltebre, Roquetes (Baix Ebre) o la mateixa Santa Bàrbara, el seu poble. "Quan passin les eleccions del 20 de desembre reorganitzarem el partit i haurem de posar una persona que ens porti el tema de les Terres de l'Ebre, ja veurem si és el Ximo o qui", apunta Sánchez, reconeixent les opcions perquè assumeixi el càrrec territorial. Tant el dirigent provincial com el mateix Martí neguen taxativament que se l'estigui remunerant des del partit per la seva tasca organitzativa.

Interlocutora reconeguda pels ajuntaments i la Generalitat en els assumptes referents a l'organització d'actes i la regulació legal dels correbous, la vinculació política de molts dels seus dirigents no és un fenomen desconegut a l'Agrupació de Comissions i Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre. L'anterior president, i actualment vocal, Miquel Ferré, és regidor de CDC a Sant Carles de la Ràpita des de fa més de 20 anys. També és regidor electe l'actual vicepresident, Santi Albiol, en aquest cas pel PSC a l'Ajuntament de Godall.

En aquest sentit, en declaracions a l'ACN, Ferré defensa el paper de Martí com a president, més enllà de la seva vinculació política actual. "Està allí –a l'Agrupació de Penyes- per defensar els bous", sosté. Nega que la seva actuació al capdavant de l'entitat pugui estar condicionada o "controlada" per Ciutadans. "Políticament, a l'agrupació no s'hi treballa", afegeix Ferré, coneixedor des de fa temps de la decisió del nou president i, al mateix temps, molt crític també amb l'actuació del seu propi partit i d'altres en el procés de regulació legal dels correbous a les Terres de l'Ebre. "No permetré que la part política entri a l'Agrupació. Això voldria dir que jo també ho hauria fet", assumeix.  / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta