12 de desembre del 2015

La cultura ebrenca brilla a Tortosa per l'entrega dels premis de la Nit de Santa Llúcia


TORTOSA (Baix Ebre).- El pavelló firal de Tortosa ha estat l'escenari, aquest divendres, de la gran festa de la literatura catalana, la tradicional Nit de Santa Llúcia, que aquest any ha arribat a la 65a edició amb un nou ventall de guanyadors en les diferents categories. Un miler de persones han pogut veure la gala des del públic, i la primera part de la Festa de les Lletres Catalanes ha estat retransmesa en directe per TV3. La cerimònia, amb un marcat accent ebrenc, ha estat dirigida pel ballarí i coreògraf tortosí Roberto Olivan, amb la participació d'artistes ebrencs com ara Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferrereis; Riu en So; el Cor Flumine; Cecília Aymí; Albert Roig; Carme Balaguer i Lo Planter, o la Banda Municipal de Música de Tortosa. La poesia de Gerard Vergés, mort l'any passat, també ha estat present durant tota la cerimònia d'entrega dels premis. Uns premis on el gran triomfador, en la categoria de novel·la, ha estat l'escriptor Pep Puig (Terrassa, 1969) amb l'obra 'La vida sense la Sara Amat'. 
Tal com l'ha definida el mateix autor, es tracta d'una novel·la "popular" en el "millor dels sentits" que parteix d'una experiència real viscuda pel mateix autor. La novel·la sorgeix de la voluntat de Puig de crear una novel·la perquè el seu fill, quan sigui gran, se sentís "orgullós o no del tot avergonyit" del seu pare. L'obra narra la història de Sara Amat, una noia de tretze anys que, una nit d'estiu a Ullastrell, decideix desaparèixer. El narrador de la història, el Pep, desvetlla que no va desaparèixer sinó que, durant deu dies, ell la va cuidar, portar menjar i, fins i tot, s'hi va barallar. Un període que li queda marcat a la memòria i que suposa el traspàs a l'edat adulta. 'La vida sense la Sara Amat' narra, en definitiva, la vida d'un poble, el "combat" d'un nen obedient i conformat amb el món que l'envolta i una nena ferotge i que sent la necessitat urgent de fugir del seu entorn, ni que sigui per la porta del darrere. El premi està dotat amb 60.000 euros.

En el marc de la vetllada també s'ha guardonat Víctor Obiols (Barcelona, 1960) amb el 57è Premi Carles Riba de poesia per l'obra 'Dret al miracle', dotat amb 3.000 euros. L'obra es divideix en tres parts. La primera, 'Inferns del tresor humà', el poeta s'interroga sobre la davallada als inferns i la barreja ment-cos-ànima després d'una separació amorosa. A partir d'aquí, i en la segona part, 'Dret al miracle', el poeta reneix i es produeix una regeneració entre la vida artística i l'existència. Finalment, i en la tercera secció, es busca la salvació en l'amor "en majúscules", una vegada superada la superfície.

L'escriptora Empar Moliner (Santa Eulàlia de Ronçana, 1966) també ha estat una de les protagonistes de la nit rebent el 18è Premi Mercè Rodoreda de contes amb l'obra 'Tot això ho faig perquè tinc molta por'. El recull el protagonitzen persones dominades per la por, arran del fet de tenir fills. "Només pots córrer quan tens aquesta sensació, perquè si t'atures, el risc és encara superior", ha afirmat. Les històries aborden conflictes humans amb la ironia pròpia de l'escriptora, que denuncia la frivolitat i la hipocresia del món de la televisió o l'espectacle.

De la seva banda, el 53è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies ha estat per Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) amb l'obra 'La nena que es va convertir en mòbil', un relat d'aventures que combina la diversitat cultural i geogràfica entre l'Àfrica i els Estats Units per a lectors a partir de 8 anys.

'L'efecte Calders' de Santi Baró (Olesa de Montserrat, 1965) ha rebut el 42è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, un retrat de Pere Calders que narra la relació del famós i excèntric escriptor amb un adolescent, el Miquel, un mes d'agost a Llança. Segons Baró, l'objectiu del llibre no és reivindicar la figura de l'escriptor sinó reconstruir els seus estiuejos al poble, un capítol que ha pogut recuperar gràcies a l'ajuda de la família l'autor. "És un agraïment implícit a Calders, que té part de la culpa que jo escrigui", ha reivindicat l'escriptor guanyador del Premi Ruyra.

Finalment, el 2n Premi Frederic Roda de Teatre ha estat per l'obra 'Els encantats' de David Plana (Manlleu, 1969) i 'La travessia' de Josep Maria Miró (Prats de Lluçanès, 1977).

Durant la mateixa nit també s'ha premiat Alex Rühle amb el 29è Premi Internacional Cendrós i el programa de TV3 'Quèquicom' amb el 7è Premi Òmnium de Comunicació. / Via ACN / Imatges Òmnium a Twitter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta