30 de gener del 2015

El govern de Tortosa aprovarà dilluns el pla director de les muralles amb esmenes al text de la Generalitat


TORTOSA (Baix Ebre).- La tinent d’alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, ha avançat aquest divendres que el proper dilluns,  la junta de govern municipal aprovarà inicialment el Pla Director de les Muralles que havia redactat la Generalitat, després d’incorporar tota una sèrie de modificacions tècniques. Roigé ha explicat que el document presenta unes propostes d'actuació amb les quals l'Ajuntament està majoritàriament d'acord. Les discrepàncies han sorgit en algunes propostes d'usos, com ara convertir l'edifici Betània -l'actual Institut Cristòfol Despuig- en un centre d'acollida de turistes, o fer un museu al polvorí del Castell de la Suda, malgrat que el Parador ja té un projecte de rehabilitació d'aquest espai per posar-lo en valor en el marc de l'oferta actual d'allotjament hoteler.

Un altra de les modificacions tècniques proposades per l'Ajuntament de Tortosa té a veure amb un circuit per les fortificacions que discorre per propietats privades, quan podria fer-se per terrenys públics. El text original del pla director també proposa fer un espai de restauració en un annex a l'Arxiu Historic de les Terres de l'Ebre, quan l'Ajuntament i la Generalitat el que pretenen fer-hi és ampliar l'espai arxivístic.

Un cop aprovat per la junta de govern, el Pla Director de les Muralles es trametrà a la Generalitat perquè que el govern català puga aprovar el text definitiu, que també inclourà les consideracions dels seus propis tècnics. / Canal 21 Ebre

 

Bel anuncia que el 70% de les llars de Tortosa tindran cobertura de fibra òptica a l’abril d'enguany



TORTOSA (Baix Ebre).- L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat que el proper mes d’abril el 70% de les llars del nucli urbà de Tortosa podran tenir accés a la fibra òptica. Bel ha explicat que ens aquests moments la pràctica totalitat dels edificis públics estan connectats ja a la xarxa de fibra òptica. i que en pocs mesos també ho podran estar les llars. I és que la companyia Movistar ha avançat el desplegament de la xarxa de fibra òptica, previst per finals del 2016, i el proper mes d’abril aquell que ho desitja ja podrà sol·licitar a la companyia l’arribada de la fibra òptica a casa seua. / Canal 21 Ebre



El brot de sarna del Port ja ha afectat prop d'un centenar de cabres salvatges



AMPOSTA (Montsià).- El brot de sarna que afecta la població de cabra salvatge dels Ports ha repuntat en la darrera setmana, i ja són 96 els animals afectats per la malaltia que han estat detectats pel Cos d'Agents Rurals (CAR). D'aquests, s'han abatut 38 exemplars en el marc de l'aplicació de la primera fase del Pla de control de la sarna dissenyat pel Departament d'Agricultura i la facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El director general de Medi Ambient i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha defensat aquest divendres des d'Amposta l'actuació del Departament. Això ha estat així davant la confirmació de la presència de sarna en cabres salvatges l'11 de desembre passat, i després d'algunes crítiques de l'Associació Professional d'Agents Rurals.

Agents rurals i caçadors han abatut en els passats deu dies un total de 38 exemplars de cabres salvatges afectades pel brot de sarna, tot i que s'han albirat prop d'un centenar entre els termes municipals de Bot, Prat de Comte, Horta de Sant Joan i Gandesa, a la Terra Alta, al nord de la Reserva Nacional de Caça però fora dels límits. Tot i que s'han confirmat que s'han abatut dos exemplars de cabra al límit de la Reserva, el subdirector de caça i activitats cinegètiques, Jordi Ruiz, ha assegurat que, de moment, el brot no està present a la Reserva.

En una roda de premsa amb els màxims representants de la direcció general de Medi Ambient, el Departament d'Agricultura ha explicat amb detall el pla d'actuació que s'engega a partir del moment que es detecta un cas sospitós de sarna en una cabra salvatge el 28 de novembre, a través d'un avís d'un particular. Uns dies després, es localitza l'exemplar i s'abat el 5 de desembre, i l'11 de desembre es confirmen, a través de les analítiques, que és positiu de sarna.

El director general de Medi Ambient i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha explicat que s'ha actuat amb diligència d'acord amb el Pla de control de la sarna que està enllestit conjuntament amb la facultat de Veterinària de la UAB des de l'any 2011, en previsió que la malaltia arribés a Catalunya després de les afectacions detectades des del anys noranta al llevant hispànic. "Hem actuat amb tots els mitjans disponibles des del Departament coordinant-los de la millor manera possible i fent-ho a nivell tàctic i estratègic d'acord amb el consell dels experts. Hem primat fer-ho bé a fer-ho de pressa", ha destacat en clara referència a les crítiques rebudes per part de l'Associació Professional dels Agents Rurals sobre la gestió del brot de sarna.

En aquest sentit, Trasobares ha deixat clar que "no hi ha cap problema amb els agents rurals perquè la seva tasca és molt important en tota la gestió del brot", però també ha manifestat que s'han de preservar els drets legals dels propietaris de les àrees privades de caça on està focalitzat el brot de sarna. Així, segons ha detallat el director general, el CAR és responsable de fer els albiraments a tota la zona, però els abatiments els fan els gestors de cada àrea privada de caça o de la pròpia Reserva Nacional de Caça, si fos el cas. En alguns casos aquests gestors reclamen el suport de l'Administració, com les àrees privades de Bot i Prat de Comte, i les captures es fan a través dels agents rurals. En tot cas, Trasobares ha assegurat que en cas que es detectés que algun gestor privat no duu a terme correctament la seva tasca s'actuaria d'ofici, a través d'una resolució, amb el Cos d'Agents Rurals.

Les fases del pla

El Pla de control de la sarna, elaborat des del 2011, preveu una primera fase d'actuació quan es detecta la presència de sarna que és la d'eliminar els animals infectats per intentar eradicar la malaltia. Com ha explicat el subdirector de caça i activitats cinegètiques, Jordi Ruiz, "es capturen els animals amb l'esperança que siguin pocs i que el focus desaparegui, tot i que per les experiències d'altres zones sabem que és molt difícil". Si les densitats de la malaltia augmenten i es veu que el brot és "incontrolable", es passarà a una segona fase del pla on s'intentarà preservar en les millors condicions possibles els animals perquè es facin resistents a la sarna. "En aquesta fase treballarem perquè els animals s'immunitzin i resisteixin la malaltia", ha manifestat.

Si la malaltia avança -actualment el cens de cabra salvatge és superior als 5.000 exemplars-, el Departament actuarà d'acord amb els criteris establerts pels experts de la facultat de Veterinària de la UAB i que asseguren que la malaltia no evoluciona de manera simultània. "La sarna té un procés lent en cada individu i, per tant, no afectarà de manera global en el temps a tota la població de cabra salvatge. Per exemple, en alguns llocs la malaltia pot arribar d'aquí a tres anys i llavors ja s'haurà recuperat la població d'una altra zona.", ha detallat Ruiz.

Ruiz ha assegurat també que, en el seu moment, s'avaluarà si caldrà actuar abaixant les densitats de cabra a través dels plans de gestió cinegètica. "Actuarem amb seny amb la voluntat d'afectar el mínim possible a la població de cabra als Ports", ha afegit, tot detallant que des del punt de vista ecològic la sarna no suposa cap problema. "És un procés natural que passarà, i intentarem que des del punt de vista cinegètic i econòmic afecti el menys possible", ha manifestat. En altres zones on el brot de sarna va afectar la cabra salvatge, els percentatges de davallada en la població se situen entre el 40 i el 96%.

Davant la previsió que el brot de sarna avanci, s'han disposat una sèrie de paranys per la Reserva Nacional de Caça per capturar animals sans que es traslladaran al tancat cinegètic que hi ha al barranc del Clot de l'Hospital. L'objectiu és tenir un reservori amb població de cabra salvatge no afectada per la sarna i que, en cas que ho estès, es podria tractar amb medicament. A més, el Departament ha recordat que a les muntanyes de Montserrat hi ha 300 exemplars de cabres dels Ports que també permeten preservar l'espècie.

Origen incert Pel que fa a l'origen, Ruiz ha assegurat que "a hores d'ara" encara es desconeix i l'ha acotat a dos possibilitats: o bé d'un exemplar de cabra salvatge vingut del País Valencià on van patir sarna fa uns anys, o bé d'un ramat domèstic que hagi tingut la malaltia i ara l'hagi superat. El fet que l'àcar de la sarna pugui tardar a evolucionar fa difícil l'acotament en el temps. "Pot trigar setmanes o mesos a deixar-se notar", ha manifestat.

En tot cas, des del moment que es coneix la presència de sarna, des dels serveis territorials es visiten i es fan analítiques a una mitja dotzena de ramats domèstics de cabra de la zona que donen negatiu. Com ha explicat el cap del servei de sanitat animal a les Terres de l'Ebre, Joan Cladelles, no s'ha trobat cap símptoma de la malaltia en els ramats domèstics ni es coneix cap afectació en altres espècies ni, molt menys, en la població humana. Amb tot, s'han fet avisos als ramaders i veterinaris clínics perquè avisin de seguida que detectin algun cas sospitós. / ACN

L’Aldea prepara una enquesta ciutadana sobre la reurbanització de l’antiga carretera N-340


L'ALDEA (Baix Ebre).- L’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu, ha anunciat aquest divendres la realització d’una enquesta ciutadana per consultar a la població com ha de ser la futura reurbanització de l’avinguda Catalunya, l’antiga travessia de la carretera N-340. Poc més d’un any després de l’entrada en funcionament de la variant, l’Ajuntament ha reclamat al Ministeri de Foment la cessió de l’antiga N-340, però rebent també una compensació econòmica per adequar la carretera a la trama urbana del poble. Andreu ha afirmat que esgotarà la negociació política amb el govern de l’Estat, i ha reclamat “unitat política” a l’Ajuntament, al Parlament i al Congrés dels Diputats per resoldre aquesta qüestió. A banda, l’alcalde ha explicat que han demanat a la Diputació de Tarragona un informe del que costaria reurbanitzar entre tres i set quilometres de carretera, un projecte inassolible per a un poble de 4.500 habitants. Els primers càlculs són que podria costar entre tres i sis milions d’euros.

D’altra banda, Andreu ha tornat a reclamar a la Generalitat una solució per desbloquejar els més de 4,2 milions d’euros dels impositors de la secció de crèdit de la cooperativa de l’Aldea. L’alcalde també ha demanat unitat per fer aquesta reivindicació, i que es tinga en compte l’opinió de l’Associació d’Afectats en les reunions amb el Govern. Andreu ha afirmat que la Generalitat hauria de fer-se càrrec amb un aval, un préstec o una aportació directa, perquè els estalvis retinguts puguen tornar a les butxaques de la gent de l’Aldea.

L’alcalde també ha repassat altres temes de l’actualitat de l’Aldea, com la partida de 400.000 euros que la Generalitat destinarà per acabar el centre de dia per a la gent gran. Després de valorar la notícia, Andreu s’ha declarat molt decebut de l’actitud passiva del grup municipal de CiU. Segons l’alcalde, el compromís de la Generalitat ha estat possible gràcies a una esmena del grup parlamentari d’ERC i a la negociació que han fet per a l’aprovació del pressupost del 2015.

Andreu ha afirmat que el nou centre de dia podrà estar acabat en les properes setmanes. L’alcalde ha recordat que ha estat un projecte ple de complicacions, i que el centre de dia podria ser inaugurat durant el mes de març.

29 de gener del 2015

Les unitats d'hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona obriran tot el dia a partir del 16 de febrer


TARRAGONA.- Les unitats d'hemodinàmica dels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Arnau de Vilanova de Lleida i Josep Trueta de Girona començaran a funcionar les 24 hores del dia a partir del 16 de febrer, segons ha anunciat el conseller de Salut, Boi Ruiz. Actualment, aquests serveis obren de vuit del matí a vuit del vespre i, fora d'aquest horari, els pacients infartats que requereixen d'una angioplàstia primària es deriven a Barcelona. Segons Salut, durant el 2014 es van traslladar a la capital catalana uns 80 pacients des de Tarragona, 90 des de Girona i 60 des de Lleida. L'ampliació del servei té un cost global d'uns 2 milions d'euros i, segons el conseller, ja estava previst que s'apliqués durant aquest any 2015.

El conseller Boi Ruiz ha afirmat que el 16 de febrer "culmina" el procés iniciat el 2012 quan les unitats d'hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona van passar d'estar operatives vuit hores diàries els dies laborables, a dotze hores de dilluns a diumenge. Aleshores, ha insistit, ja es va adquirir el compromís de revisar-ne l'horari en un futur. Ara, segons Ruiz, les dades consolidades del 2014 justifiquen el funcionament ininterromput d'aquestes tres unitats, tal com va avançar al setembre al Parlament, ha recordat.

El veí de Torreforta va ser "ben atès"

El conseller ha negat que l'ampliació d'aquests serveis s'hagi precipitat arran la polèmica generada a Tarragona després que un farmacèutic del barri de Torreforta morís el dia de Nadal mentre se'l traslladava en ambulància a Bellvitge perquè l'hemodinàmica de Joan XXIII ja havia tancat. Segons el conseller, l'expedient informatiu obert contra el centre conclou que l'home, que va morir d'un infart, va ser "ben atès" per tots els professionals i que de l'informe "no se'n dedueix cap relació causa-efecte que pugui justificar que una angioplàstia primària li hagués pogut resoldre el problema".

Una ampliació que costarà uns 2 milions d'euros

El conseller ha detallat que duplicar l'horari d'aquestes tres unitats tindrà un cost conjunt d'uns dos milions d'euros. Es calcula que, amb l'ampliació, l'Hospital Joan XXIII passarà de les 180 angioplàsties que va practicar l'any passat a unes 230; l'Arnau de Vilanova de Lleida passarà de fer-ne 95 a unes 120, i que el Josep Trueta de Girona en farà unes 330, davant les 240 del 2014. La data del 16 de febrer, ha apuntat Ruiz, s'ha acordat amb l'ICS després de garantir la reorganització necessària dels serveis, que a la nit funcionaran mitjançant guàrdies localitzades.

El conseller de Salut ha assenyalat que a Catalunya hi ha una taxa de mortalitat per infart agut de miocardi en què es requereix una angioplàstia primària per desobstruir l'artèria del 6,5%, un dels percentatges més baixos d'Europa. A més, Ruiz ha recordat la importància que els usuaris truquin al 112 tan bon punt sentin qualsevol símptoma d'un infart. "Nosaltres podem dominar el temps que depèn de nosaltres, però el més important és el què triga el pacient en donar l'alerta", ha advertit.

Ruiz ha posat de relleu també que, en el cas de l'Hospital Joan XXIII i l'Arnau de Vilanova, aquests centres són els de referència per als veïns de les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i l'Aran, respectivament. "Estic molt content que puguem fer aquest pas i que tinguem nou serveis d'hemodinàmica actius a Catalunya. Aquesta bona notícia, sumada a un codi infart que funciona, ens permetrà acostar-nos a països com Dinamarca i lluitar per assolir la primera posició a nivell de baixa mortalitat per infart", ha abundat.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha fet l'anunci aquest dijous a la tarda a la Delegació del Govern a Tarragona, on s'ha reunit amb els delegats del Govern a Tarragona i les Terres de l'Ebre, alcaldes i regidors dels municipis que disposen d'un hospital al seu terme, així com amb responsables dels serveis sanitaris de la demarcació i amb els presidents dels col·legis professionals de metges i d'infermeria. Aprofitant l'acte, una desena de persones han protestat i escridassat el conseller des del carrer, on els Mossos han desplegat un destacable dispositiu de seguretat.

Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha manifestat que "no per esperada és menys benvinguda" la notícia de l'ampliació de l'horari del servei d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de la ciutat. També ha reconegut, però, que "és cert que, si hagués de fer una crítica, seria que, segurament, s'hagués pogut fer abans". Així mateix, s'ha felicitat per haver aprovat "per unanimitat", en el darrer plenari municipal, una moció que anava en aquest sentit, i s'ha mostrat satisfet que no s'hagi qüestionat "la professionalitat dels professionals" que van atendre el tarragoní que va morir el dia de Nadal.

Ruiz nega "rotundament" la creació d'un consorci sanitari al Camp de Tarragona

En un altre ordre de coses, el conseller ha negat "rotundament" que el Departament de Salut prevegi la creació de cap consorci sanitari al Camp de Tarragona i ha etzibat que el Govern anterior sí que en volia crear un entre tots els centres de Tarragona i Reus i no va prosperar. "Aleshores jo no hi estava d'acord i, ara, tampoc", ha afirmat. A més, el conseller ha emplaçat les persones que fan aquestes acusacions a "dir d'on surt" i ha lamentat que "aquesta especulació permanent sobre un consorci no té cap sentit". / ACN

Amposta enllesteix un extens programa d’activitats pel centenari del pont penjant



AMPOSTA (Montsià).- L’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta ha enllestit un extens programa d’activitats per commemorar el centenari del Pont Penjant. I és que aquest 2015 se celebren cent anys de la col·locació de la seua primera pedra i l’inici de la construcció, que va durar fins l’any 1921. L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, i la regidora de Cultura, Mar Panisello, han avançat algunes de les activitats clau per la commemoració del centenari. També es donarà especial protagonisme a l’alcalde Joan Palau, que va ser el principal impulsor de l’obra. En aquest sentit, el dia de la inauguració de la Festa del Mercat es farà la recreació de l’acte de col·locació de la primera pedra, que es va fer el dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, patrona d’Amposta, el 15 d’agost del 1915.

Per a aquesta ocasió l’alcalde ha avançat que es farà una petita remodelació de la Plaça Santa Susanna, ubicada a la vora del pont, on hi ha la primera pedra i un monument a l’alcalde Joan Palau que consisteix en un bust obra de l’escultor Innocenci Soriano Montagut.

L’altra figura rellevant del centenari serà l’enginyer que va projectar el pont, José Eugenio Ribera, per divulgar la seva figura com a enginyer innovador i referent en la construcció de l’època. Altres dates importants seran la Diada de Sant Jordi, quan les escoles i els instituts mostraran les activitats que estan duent a terme per celebrar el centenari. Algunes de les activitats que ja estan programades són les visites guiades al Pont que realitzarà el Museu de les Terres de l’Ebre. Ferré també ha volgut remarcar la importància que va tenir l’obra a principis del segle XX. / Canal 21 Ebre

Turull (CiU) reclama al PP que no impugni el nou impost nuclear que aportarà cinc milions a l'Ebre



L'ALDEA (Baix Ebre).- El president del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha reclamat al PP que no impugni l’impost a les nuclears “si els interessa i es preocupen per la gent de les Terres de l’Ebre". Un impost amb el qual es preveu aportar al voltant de cinc milions d’euros al territori com a inversió directa per al desenvolupament econòmic i social de les àrees d’influència de les nuclears. Turull va fer aquestes declaracions dimecres a la tarda, després de participar en una reunió de treball al Baix Ebre, al municipi de l’Aldea. Precisament, Turull va aprofitar l’ocasió per subratllar la importància d’aprovar els pressupostos per al 2015 de la Generalitat, que ha qualificat com els “primers lleugerament expansius” i que han permès incloure noves partides com els 400.000 euros per al centre de dia de l’Aldea. / Canal 21 Ebre

La Policia Local de Tortosa immobilitza més vehicles durant el 2014, tot i fer menys controls



TORTOSA (Baix Ebre).- La Policia Local de Tortosa va fer 19.684 actuacions durant el 2014, una xifra similar a la de l'any anterior. D'aquestes actuacions, una quarta part corresponen a tasques de trànsit, en un any on s'han incrementat un 25% els accidents en vies urbanes, amb dos atropellaments mortals i 13 ferits greus. S'ha fet una aposta per reduir el nombre de controls a vehicles, passant de 309 a 215 i de 9.651 a 3.804 vehicles aturats, amb actuacions més selectives i en punts estratègics. El cap de la Policia Local de Tortosa, Jesús Fernández, ha explicat que això ha permès, per exemple, immobilitzar més vehicles: de 113 a 124.

En la presentació de la memòria del 2014, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha afirmat que la Policia Local ha consolidat un model sustentat en la policia de barri i la Unitat Operativa de Suport. Bel també ha anunciat l'inici del procés de convocatòria de dos noves places d'agents, que estabilitzarà la plantilla en 58 persones, que tenen una mitjana d’edat de 45 anys. A nivell de recursos materials, es dotaran amb una nova motocicleta i dos turismes logotipats. També es canviarà la uniformitat de la Policia Local.

Respecte el 2014, el cap de la Policia Local de Tortosa també ha volgut remarcar que han davallat els delictes. També s’han reduït el nombre de denúncies per incompliment de l’ordenança de civisme, tot passant de les 603 del 2013 a les 508 del 2014. / Canal 21 Ebre.

Gonell (PSC) aposta per refer ponts amb Avancem i MES de cara a les eleccions municipals



SANT JAUME D'ENVEJA (Montsià).- L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja i candidat a la reelecció pel PSC, Joan Castor Gonell, ha fet una crida a refer els ponts entre les diferents famílies i corrents socialistes, de cara a les eleccions municipals. Gonell ha admès que encara no saben què pot passar en municipis com Deltebre o Ulldecona, però ha afirmat que avançaran molt més “tots junts”, i respectant la pluralitat i les diferents formes de pensar que hi ha dins del socialisme català. Unes declaracions en la línia de les que va fer aquesta setmana el secretari adjunt de Política Municipal del PSC, Manel de la Vega, que va parlar de fer una plataforma electoral que puga sumar les candidatures progressistes. Així, l’alcalde de Sant Jaume s’ha mostrat partidari de fer aliances amb les llistes que puga presentar Avancem o el Moviment d’Esquerres (MES) al territori. En qualsevol cas, Gonell ha assenyalat que l’objectiu és que aquesta diversitat puga servir per propiciar governs progressistes als ajuntaments de l’Ebre.

D’altra banda, Gonell ha afirmat que la solució als problemes reals de la gent arriba sempre de la mà dels socialistes, i que no és el moment d’”aventures” ni de gastar els diners en estructures d’estat. L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja ha afirmat que les principals estructures d’estat són la sanitat i l’educació públiques, i que fa temps que tant la Generalitat com el govern de l’Estat s’estan dedicant a desmantellar-les.

'Independència nacional i independència municipal', article de Gervasi Aspa



Superat l’atzucac en què estàvem encallats, sembla que hem pogut aconseguir el millor acord possible per poder votar la independència de debò el 27 de setembre, sense més subterfugis ni dilacions. És veritat que no era l’acord que volia Esquerra Republicana, ni el que volia CiU, ni el que volien les entitats sobiranistes, però és el que tenim. A partir d’aquí, cal donar un fort impuls a la creació decidida de les estructures d'estat imprescindibles, per obrir el procés constituent amb garanties, una vegada obtingut el mandat democràtic el 27-S. La materialització d’aquestes estructures, el Govern, les haurà de plantejar com la tasca primordial, decidida i efectiva que prepari la Generalitat per a l'exercici de la independència.

L’acord de col·laboració amb el Govern també ens porta a pactar uns nous pressupostos útils per a la transició nacional i que marquin un gir social. Perquè el procés guanyarà en la mesura que esdevingui el màxim d'inclusiu possible i situï la ‘pobresa zero’ i la ‘corrupció zero’ com a divises prioritàries. En paral·lel, també cal continuar debatent amb la resta de forces polítiques i entitats sobiranistes un full de ruta comú per fer la independència, que haurà d’estar enllestit abans de les eleccions municipals del maig, i que caldrà assumir en els programes electorals del 27-S, data en què farem la consulta definitiva que ha d'obrir un procés constituent, de canvi, de regeneració política i d'exercici de la independència. Per tant, tenim pocs mesos per treballar, més que mai, per convèncer els indecisos que el somni d’un nou país net, just i lliure és possible després de l’estiu.

Abans, però, hi haurà les eleccions municipals, en les quals Esquerra blindarem la unitat d’acció als ajuntaments en tots els aspectes vinculats a reforçar el procés cap a la independència, com vam fer amb la convocatòria de la consulta del 9-N. Ara serà determinant poder acumular la màxima força institucional al servei del procés, de la regeneració política i democràtica, perquè aquestes eleccions ens han de permetre accelerar el camí cap a la independència, i forjar un nou poder local que construeixi el nou país de baix a dalt. Hi ha qui, de forma interessada, ha parlat d'eixamplar l'acord Mas-Junqueras per a les municipals. Són els que obliden, interessadament, la independència municipal i les peculiaritats o necessitats de cada municipi. Junqueras ha recordat que l’autonomia municipal és sagrada. Per tant, de cara a les eleccions del maig, tan important serà la independència de Catalunya com la regeneració política i democràtica dels ajuntaments. Són dues cares de la mateixa moneda, irrenunciables.

Aquesta autonomia municipal, fins ara, no ha condicionat ni la consulta del 9-N ni el procés cap a la independència. L’exemple més clar el tenim a les Terres de l’Ebre, on el 9-N i el procés no han estat cap obstacle perquè CiU tingués com a soci preferent de govern el PP i, per tant, governin conjuntament als consells comarcals del Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre. Mentre a municipis com Reus o el Consell Comarcal del Tarragonès CiU trencava els governs de coalició amb el PP després del 9-N, a les comarques de l’Ebre CiU i el PP continuen governant junts.

Des de la independència municipal, Esquerra Republicana treballarem per la independència nacional, però també per la regeneració democràtica i política dels nostres ajuntaments. El proper mes de maig, aspirem a continuar governant allà on ja ho fem i a ser alternativa de govern en molts municipis del territori. Els possibles pactes que es puguin acordar es fixaran d’acord amb les necessitats locals i sota les premisses exposades. Per tant, ERC, al mes de maig, tornarem a dir sí-sí. Sí a la independència municipal i sí a la independència nacional.

Gervasi Aspa 
és president de la Federació de l’Ebre d’ERC

28 de gener del 2015

Salvadó anuncia que la reversió de l'impost nuclear aportarà a l'Ebre 5 milions a partir del 2016


TORTOSA (Baix Ebre).- El diputat al Parlament i secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, ha explicat aquest dimecres des de Tortosa que, gràcies a la creació  del fons econòmic derivat de l’impost sobre l’energia d’origen nuclear, les zones amb centrals podran començar a treballar en una alternativa econòmica per a quan s'esgoti la vida útil de les plantes atòmiques i calgui tancar-les. Segons Salvadó, "era una reivindicació històrica, poder anticipar-mos al tancament de les centrals nuclears i evitar l’impacte econòmic i laboral que això pot suposar per a les nostres comarques".

Diversos grups parlamentaris han pactat que una part del que es recaptés d’aquest impost nuclear aniria destinat al territori més proper i afectat per les centrals nuclears. Ara, amb la negociació pressupostària, s’ha acordat que el destinat a aquestes zones sigui el 10 % del total recaptat per l’impost, fet que durant l’any 2015 pot acabar sumant 55 milions d’euros. Segons Salvadó, "això vol dir que la zona d’Ascó i de Vandellòs disposarien de 5 milions d’euros per diversificar i reactivar la seva economia de cara a un futur tancament de les centrals". L’impost de caràcter regular serà vigent mentre es produeixi aquest tipus d’energia. El diputat republicà ha recordat que l’acord d’estabilitat parlamentària i de govern signat fa dos anys entre CiU i ERC impulsava la creació de nous impostos de caràcter ambiental, concretats en la Llei 12/2014 aprovada el passat 10 d’octubre. Aquesta Llei regula l’impost sobre tres efectes contaminants, un dels quals és el produït per l’energia d’origen nuclear.

Salvadó ha destacat que s’ha incidit "perquè es destinin els recursos econòmics únicament per a la diversificació i reactivació econòmica dels municipis nuclears pensant, així, en una alternativa de futur". El diputat ha manifestat que "cal un treball ben fet, prioritzant on i per a què cal destinar aquests recursos, i afavorir l’aparició d’una economia alternativa que impulsi nous sectors econòmics a llocs com la Ribera d’Ebre".

De fet, Salvadó ha fet saber també que mitjançant una esmena transaccionada entre ERC i CiU s’ha concretat que, durant els propers sis mesos, el Govern aprovarà el reglament que organitzarà la implementació d’aquest fons econòmic. Així, segons Salvadó, "a partir del gener de 2016 hauríem de tenir tots els mecanismes preparats per poder començar a utilitzar aquest fons econòmic sobre el territori". Aquest reglament concretarà quin serà el mecanisme pel qual es gestionaran aquests recursos anuals, quin serà l’organisme que ho portarà a terme, com es farà i amb quines finalitats. És per això que el diputat ebrenc ha advertit que "cal que el territori, d’aquí a finals d’any, vagi preparant projectes interessants, que generin activitat econòmica i donin impuls a l’economia del territori". / Imatge ERC Terres de l'Ebre

Avancem preveu presentar candidatures en 15 municipis de l’Ebre



 TORTOSA (Baix Ebre).- El moviment Avancem presentarà candidatures en 15 municipis de les Terres de l’Ebre. Així ho va confirmar aquest dimarts el cofundador d’Avancem, Joan Ignasi Elena, qui va explicar que en la majoria dels casos es presentarà amb coalició amb altres partits o plataformes. En el cas de la Ribera d’Ebre, ja s’ha tancat un acord amb ERC, i no es descarten aliances amb Iniciativa, Movem Tortosa o el Moviment d’Esquerres (MES) que impulsen Núria Ventura i Marina Geli. Segons Elena, la voluntat és arribar a acords amb altres forces polítiques d’esquerres per esdevenir un alternativa de govern.

Tot i que de moment no s’ha tancat la llista definitiva dels municipis on es presentarà Avancem, els seus portaveus han parlat d’Aldover o Deltebre com a possibles pobles on es podrien presentar en les properes eleccions. En aquesta línia, Elena ha deixat clar que s’està treballant en diversos acords electorals amb diverses formacions, ja que defensen la confluència d’idees, i ha criticat que algunes formacions prenguin decisions pensant en Catalunya com un monopoli. Els coordinadors d’Avancem al territori són l’alcalde de Flix, Marc Mur, i l’exregidora del PSC a Tortosa, Cristina Bel. / Canal 21 Ebre.

Esquerra treballa per presentar 42 candidatures a l'Ebre i tanca acords amb Avancem, MES i la FIC


TORTOSA (Baix Ebre).- El president d'ERC a les Terres de l’Ebre, Gervasi Aspa, ha informat aquest dimecres de la jornada municipalista que els republicans celebraran el proper dissabte, 31 de gener, a Rasquera, amb més de 100 càrrecs electes inscrits. Segons Aspa, "la voluntat dels partit és construir una alternativa municipalista des de l’esquerra, que ens porti a consolidar-nos com a segona força política al conjunt de les Terres de l’Ebre". De la mateixa manera, un altre dels objectius serà "trencar les majories de govern de CiU i PP als consells comarcals del Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta". De fet, Aspa ha confirmat principis d’acord d'ERC de l'Ebre amb formacions com ara Avancem a la Ribera d’Ebre, Moviment d'Esquerres (MES) o la FIC en el cas de Gandesa, en què l'exalcalde Miquel Aubà es presentarà a les eleccions com a candidat republicà.

Així, el dirigent republicà ha fet saber que el partit obrirà el projecte per "sumar persones i col·lectius que treballin per la millora social i la llibertat nacional, així com per la regeneració política dels ajuntaments". L’exemple d’aquesta voluntat de sumar, segons ERC, queda reflectida en els convidats que participaran en el debat organitzat per a la jornada de dissabte, que comptarà amb Magda Casamitjana, responsable de Política Municipal de MES; l'alcalde de Flix, Marc Mur, d’Avancem, i l'exalcalde de Gandesa, Miquel Aubà, de la FIC.

En concret, ERC treballa per tancar 42 llistes electorals a les Terres de l’Ebre, quan les darreres municipals va presentar-hi 34 candidatures. Ara, intentaran presentar 11 candidatures al Montsià (9 el 2011), 12 al Baix Ebre (11 el 2011), 9 a la Terra Alta (6 el 2011) i 10 a la Ribera d’Ebre (8 el 2011).

Núria Ventura no deixarà el grup del PSC, que seguirà sent la tercera força al Parlament



ULLDECONA (Montsià).- Núria Ventura, una de les diputades crítiques del PSC, no abandonarà el grup socialista al Parlament. Així ho ha confirmat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), després de mantenir una reunió amb l'altra diputada díscola, Marina Geli. Tot i estar desvinculada del PSC des de fa un any i ser simpatitzant de MES -el partit que van crear NeCat i Moviment Catalunya- Ventura creu que la seua decisió de centrar-se en la política municipal de la seva localitat, Ulldecona, i deslligar-se dels temes nacionals li permeten continuar al seu escó i no abandonar el grup.

La diputada ha confirmat aquesta decisió un dia abans que Geli faci públic si, com s'apunta darrerament, abandona el grup del PSC i passa a ser diputada no adscrita. Ventura seguirà, doncs, al grup socialista i no revisarà la seua relació amb el PSC. Així, ella considera que, degut al compromís que va assumir fa tres anys, ha d'esgotar la legislatura i no deixar l'escó. Però, segons assegura, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja sap que si en algun moment ella considera que no ha de seguir la disciplina de vot dels socialistes i votar diferent, ho farà.

Tancada aquesta carpeta, Ventura serà una diputada més del grup socialista, però funcionant com a independent, desvinculant-se així dels òrgans del PSC i podent-ho compatibilitzar amb la seua condició d'amiga -el nom que donen als simpatitzants- de MES. D'aquesta manera, encara que Geli acabi marxant del grup i passant a ser una diputada no adscrita, el PSC no deixaria de ser la tercera força del Parlament. Tot i deixar anar un diputat, en mantindria 19, el mateix nombre que té el PP, però en haver tingut més vots que els populars, els socialistes seguirien en tercera posició per darrere de CiU i ERC./ ACN

Hife renova la seua flota amb autocars més segurs i còmodes que faran els viatges a Barcelona



TORTOSA (Baix Ebre).- L'empresa de transports Hife ha anunciat que a partir d'aquest dijous, 29 de gener, el nou model d'autocar Setra S517 que estarà disponible en un mínim de quatre expedicions diàries a Barcelona des de Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Amposta, l'Aldea i Tortosa. Per garantir més seguretat als passatgers, aquest nou vehicle compta amb detector de carril, regulador de distància i altres millores tècniques. En quant a la comoditat per al passatger, el Setra S517 disposa de 57 butaques Setra Voyage més, desplaçables lateralment i verticalment, amb suport central de braços i també per a peus. La part posterior de la butaca amb coixí i reposacaps de pell. També hi ha cinturons de seguretat, posicionament GPS en pantalla per als passatgers, a més de taules plegables a totes les butaques amb sotagots. Entre altres comoditats, també ofereix un sistema multimèdia amb satèl·lit- navegació i llums LED de lectura a les butaques. El nou model també compta amb serveis, Wifi i premsa gratuïta, com ja acostuma a oferir Hife a la resta d'expedicions a Barcelona. / Imatge HIFE.

El secretari general del PP de Tortosa dóna suport a Xavier Dalmau perquè torne a ser el candidat



TORTOSA (Baix Ebre).- El secretari general del PP de Tortosa, Jaume Solé Purcalla, ha donat aquest dimecres el seu suport perquè l’actual regidor del grup municipal, Xavier Dalmau, puga tornar a ser el candidat del partit a les eleccions del 24 de maig. Solé ha explicat que encara no han decidit qui serà l’alcaldable del PP a la capital del Baix Ebre, però ha recordat que Dalmau és qui ha tirat del carro del partit durant aquest mandat, quan els populars han hagut de patir “desgràcies” com la mort de Juan Manuel Fabra, un dels seus referents polítics, o la dimissió de l’anterior president local, Pau Fernández. El dirigent ha assenyalat que el Partit Popular ha estat sense estructura al municipi durant molts de mesos, i que Dalmau els ha demostrat que és el regidor i també “l’alcalde que necessita Tortosa”.

Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Solé ha repassat l’actualitat municipal i ha celebrat que el govern municipal haja assumit la proposta del PP de fer zones verdes d’aparcament per a residents, a partir de la que el proper 2 de febrer entrarà en funcionament al barri del Rastre. A més, el secretari general del PP ha assenyalat que el seu grup municipal es mantindrà a la taula de negociació per al nou projecte de piscines, sempre que siga una actuació positiva per al municipi. De fet, Solé ha lamentat que el PSC i Iniciativa no participen d’aquest intent per assolir el consens, i els ha acusat de posar els interessos partidistes per davant de l’interès general.

Finalment, Solé ha defensat la necessitat de mantenir el monument de la Batalla de l’Ebre, tot considerant que ja no conserva elements franquistes. En aquest sentit, ha apostat per reconvertir-lo en un monument a la pau i a la memòria de totes les persones que van perdre la vida en una batalla “absurda i inútil”.

27 de gener del 2015

Registrat un sisme de 2,4 graus davant del Cap de Tortosa, sense causar danys a la població


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha registrat aquest dimarts un sisme de 2,4 graus a l'escala de Richter amb epicentre a deu quilòmetres mar endins davant del Cap de Tortosa, entre les comarques del Montsià i el Baix Ebre. Segons ha informat Protecció Civil, el sisme s'ha detectat a les 13.33 h i no ha causat danys a la població ni tampoc es té constància que hagi estat percebut per la població ja que no s'ha produït cap trucada al 112. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, Cecat, s'han realitzat trucades als municipis de la zona com Sant Jaume d'Enveja i Deltebre per descartar que s'haguessin produït danys./ ACN

El sector dels cítrics de l'Ebre augmenta la pressió a la Generalitat i convoca una protesta a Alcanar


ALCANAR (Montsià).- Els citricultors de les Terres de l'Ebre tornaran a mobilitzar-se, aquesta vegada el proper 8 de febrer a Alcanar, per exigir a la Generalitat i al govern espanyol que actuïn urgentment per fer front a la crisi provocada per les pèrdues en la collita d'enguany. En una assemblea organitzada per la Unió de Pagesos (UP) aquest dilluns a la nit a Alcanar, els productors de mandarines han exigit una resposta immediata de les administracions davant el silenci de les últimes setmanes. Recorden que retirar i destruir el fruit que no es podrà comercialitzar és essencial per evitar futures plagues. Una operació, asseguren, amb un cost inferior al previst perquè part d'aquesta fruita ha estat coberta per les assegurances.

Passen les setmanes, la collita de mandarines ja arriba al seu final i els citricultors continuen sense obtenir resposta, principalment per part de la Generalitat, a les seues demandes per salvar el sector d'una campanya desastrosa i evitar noves complicacions per a la pròxim. Aquesta és la situació que els responsables d'UP van posar sobre la taula aquest dilluns a la nit davant uns 80 productors a Alcanar.

"Hem convocat una nova mobilització a Alcanar el pròxim dia 8 per reclamar una resposta afirmativa de la nostra administració, que és la catalana, i sap què pot i hauria de fer per donar una mica d'oxigen a aquest sector que està tan ferit", ha declarat el responsable nacional dels cítrics de la Unió de Pagesos, Carlos Roig. El sindicat, que el passat 17 de gener va concentrar un centenar de persones a Tortosa en una protesta en el mateix sentit, anunciarà durant els pròxims dies la forma i el recorregut exacte de la protesta per continuar pressionant el Govern.

El sector encara espera novetats des que el govern espanyol autoritzés la retirada per a la transformació en sucs de 5.000 tones de cítrics a tot l'Estat espanyol, una mesura que va finalitzar el 31 de desembre. "És poca quantitat", ha lamentat Roig. La proposta d'ampliar aquest contingent, assumint els pagesos un 50% de l'operació, no ha agradat el sector, que continua lamentant la "molt poca resposta de l'administració" davant la situació. "Continuem sent el sud de Catalunya", lamenta.

Però la gran preocupació del sector continua sent la fruita pendent de collir i que no es podrà comercialitzar, al voltant d'uns 40 milions de quilos. "Estem al final de la campanya i queda molta clementina als arbres i al terra. Mentre no es culli i s'aixafi, aquesta fruita serà un focus de mosca", ha alertat Roig. Problemes afegits a la campanya de l'any vinent. Unió de Pagesos, que va reclamar a la Generalitat que habilités un mòdul d'ajuts ja aplicat en el passat que suposava habilitar entre 3 i 5 milions d'euros per retirar i trinxar aquesta fruita, denuncia el "silenci" i el "bloqueig" de l'administració catalana al respecte.

Recorda el sindicat agrari, que la Generalitat és la responsable de sol·licitar aquest "ajut d'Estat", que ha d'autoritzar la Unió Europea per garantir que no afecta la competència. Xifren en 0,13 euros el quilo el volum d'aquesta mesura que hauria d'ajudar a garantir una pròxima campanya sense sobresalts sanitaris. "Ens ajudaria a passar l'any. No és una gran quantitat, es reparteix molt i deriva en aspectes de sanitat vegetal", apunta Roig. Segons els seus càlculs, a més, aquest ajut es podria implementar amb una partida de 4 milions d'euros, menys del que estava previst, si es té en compte dins del càlcul la fruita que ja han compensat les companyies asseguradores. / ACN

La medallista olímpica María Vasco apadrina la Mitja Marató de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- La propera edició de la Mitja Marató de Tortosa té una convidada de luxe: María Vasco, única medallista olímpica estatal d'atletisme. Aquest dimarts al matí, s'ha desplaçat a Tortosa per participar en la presentació d'aquesta prova atlètica, que es disputarà el proper diumenge 8 de febrer. Amb la presència d'aquesta atleta els organitzadors de la Mitja Marató fan una aposta clara per consolidar l'edició de Tortosa com a cita habitual del circuit Half Marathon Series, del qual també formen part Tarragona, El Vendrell, Salou, Cambrils i l'Ametlla de Mar.


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha acompanyat María Vasco en la presentació d'aquesta cursa, junt al regidor d'Esports Pere Panisello, el representant de l'empresa Running Solutions, Juanan Hernández, i Xavi Ferré, de l'organització. La cinc vegades olímpica i guanyadora d'una medalla de bronze als Jocs de Sidney ha recordat que va deixar l'atletisme professional fa poc més d'un any i que ara es dedica a entrenar, sense descartar la participació en curses com la de Tortosa. "Per mi és un plaer poder donar suport a aquesta cursa i fer que continuï creixent en nombre de participants." L'edició passada va tenir 700 inscrits.

A preguntes dels periodistes, María Vasco ha dit que li té un "profund respecte a les distàncies", actitud que ha recomanat a tots els aficionats al running. "Jo sóc molt competitiva, però és molt important saber quins són els teus límits".

Els organitzadors de la Mitja de Tortosa han recordat que el traçat és pla, urbà i molt ràpid, tres aspectes que sedueixen molt als runners, que veuen possibilitats de fer bones marques. L'alcalde ha agraït l'aposta de l'empresa organitzadora per Tortosa i ha recordat que aquesta és una activitat que genera un important volum visitants a la ciutat. La Mitja de Tortosa inclou la prova de 21.097 metres i dues més de 10.000 i 5.000 metres. La sortida és a les 10 hores des del Pavelló Poliesportiu del Temple. Informació i inscripcions a halfmarathonseries.com.

Tortosa comença les obres de reurbanització de la plaça del Rastre, que serà d'un sol nivell i recuperarà la muralla



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament ja ha iniciat les obres de reurbanització de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, una de les últimes actuacions del Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat). Es tracta d'una actuació que permetrà reordenar la plaça, que serà d'un sol nivell, tot prioritzant la circulació dels vianants i millorant la connexió entre la trama urbana del nucli antic i la del Rastre. A més, el projecte inclou també la recuperació i posada en valor d'un tram de la muralla medieval del segle XIV. La urbanització de la plaça Mossèn Sol ha estat adjudicada a l'empresa Also Casals per 476.775 euros. El termini d'execució és de quatre mesos.

La nova plaça representa un important canvi respecte el seu disseny actual. S'urbanitzarà a un sol nivell, esdevenint una plataforma única, i es recuperarà el tram de muralla medieval que discorre pel mig de la plaça, quedant a la vista amb l'objectiu de posar en valor aquest element del patrimoni de la ciutat. La pavimentació de tot l'entorn es farà mitjançant llosetes de pedra artificial a la zona de l'àmbit de la muralla, i de formigó prefabricat en diferents colors per a la resta de plaça, disposat en franges transversals. La connexió dels carrers del Vall i Providència es farà amb llamborda a la calçada i pedra natural de granet a la vorera.

D'altra banda, els carrers del Bou i Escorxador, procedents de la ciutat antiga, es prolongaran fins arribar a l'espai obert de la plaça, de manera que aquest faci de ròtula entre la Tortosa intramurs i la Tortosa que va crèixer fora de la muralla, cas del barri del Rastre, que compta amb una estructura urbanística autònoma i regular en la seua disposició de carrers. De fet, és en aquest barri on es va construir el primer eixample de la ciutat, rehabilitat integralment per l'Ajuntament fa pocs anys.


L'obra inclou la dotació de serveis, soterrament de línies aèries i de contenidors de recollida selectiva, plantació de nou arbrat de petit format, enllumenat i mobiliari urbà. A banda, l'escultura dedicada a Mossèn Sol es desplaçarà uns metres per donar-li una millor ubicació.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, junt a la tinent d'alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, i al regidor de barri, Joaquim del Pino, acompanyats del president de l'associació de veïns del Rastre, Carlos Redó, i els representants de l'empresa adjudicatària Also Casals, han presentat els detalls d'aquesta actuació urbanística. Bel ha demanat comprensió als veïns per les molèsties que provocaran aquestes obres, que s'iniciaran en els propers dies, i ha recordat que aquesta actuació culmina la reforma integral del barri.

Per la seua banda, el president de l'associació de veïns també s'hi ha referit en termes semblants per concloure que el Rastre, una vegada finalitzada aquesta obra, ha de ser capaç d'atreure gent per viure-hi.

Pel que fa a l'aparcament de vehicles, una vegada finalitzada la urbanització de tot l'àmbit quedaran 21 places per a turismes, que seran d'estacionament en zona verda. Amb aquestes places, l'Ajuntament haurà habilitat un total de 78 aparcaments en zona verda en el conjunt del barri, que el proper dilluns 2 de febrer començaran a ser operatius. / Imatges Ajuntament de Tortosa

El PSC prepara una plataforma electoral per sumar candidatures progressistes a les Terres de l’Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- El PSC de les Terres de l’Ebre està treballant en la creació d’una fórmula electoral que puga permetre la suma de candidatures progressistes als diversos municipis del territori, amb motiu de les municipals del proper 24 de maig. Així ho ha avançat aquest dimarts el secretari adjunt de Política Municipal del PSC, Manel de la Vega, durant una entrevista a Canal 21 Ebre. De la Vega ha afirmat que el PSC intentarà presentar candidatures en els 52 municipis de les Terres de l’Ebre, o com a mínim tenir una presència important en les quatre comarques. El dirigent socialista ha detallat que el PSC vol presentar una “plataforma nova”, amb què els socialistes no buscaran “amagar les sigles”, sinó obrir-se a altres candidatures progressistes i gent d’esquerres que vulguen governar els ajuntaments. De fet, De la Vega també ha deixat la porta oberta als republicans que no se sentin còmodes amb els possibles pactes CiU-ERC anunciats després de negociar les eleccions al Parlament del 27 de setembre.

En aquest sentit, De la Vega ha afirmat que des de fa unes setmanes el PSC està recuperant pes polític com a alternativa, com a conseqüència del pacte entre Artur Mas i Oriol Junqueras per prioritzar els pactes entre CiU i ERC als ajuntaments. El secretari adjunt de Política Municipal ha acusat Mas i Junqueras de convertir la política en un “joc de cromos”, i ha remarcat que el PSC pot ser una bona plataforma per sumar candidatures independents i possibilitar governs progressistes a les Terres de l’Ebre.

Finalment, De la Vega ha analitzat la situació del PSC en alguns municipis del territori en què els alcaldes o regidors socialistes han estat crítics amb la cúpula del partit pel procés sobiranista. El secretari adjunt de Política Municipal ha reconegut que el més complicat per refer l’entesa és el cas de Flix, on l’alcalde Marc Mur va deixar el PSC acompanyat per la resta de regidors i militants. Però li ha deixat les portes obertes. En canvi, De la Vega confia en què l’alcalde de Deltebre, José Emilio Bertomeu, no escolte les altres ofertes que té per presentar-se a les eleccions, i que opte per sumar amb el PSC.

De la mateixa manera, De la Vega ha apuntat que també han parlat amb la diputada crítica Núria Ventura, per garantir una candidatura progressista a Ulldecona.

26 de gener del 2015

El govern d’Amposta aprova la moció d’ERC que reclamava una auditoria de l’Hospital Comarcal dels darrers sis anys



AMPOSTA (Montsià).- Després d’un llarg i tens debat, el ple de l’Ajuntament d’Amposta ha aprovat aquest dilluns per unanimitat la moció del grup municipal d’ERC que demanava una auditoria de l’Hospital Comarcal del Montsià i de la Fundació Privada de Serveis Socials del Montsià dels anys 2009 a 2014. El portaveu d’ERC, Adam Tomàs, va explicar que presentaven la moció pel “bé de la transparència” i després que l’auditoria encarregada pel mateix Hospital Comarcal sobre la gestió i activitats de l’any 2013 conclogués que s’havien fet 16 contractacions irregulars per un valor de més de 4 milions d'euros”.

L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha afirmat que no hi ha res a amagar i que no tenien cap problema en aprovar la moció d’ERC per fer l’auditoria. En aquest sentit, minuts abans del ple, Ferré assenyalava que allò que l’auditoria del 2013 va trobar són “incidències administratives” i recomanacions que es van portar aprovació per resoldre’les i que en aquell moment ERC és va abstenir.

Ferré també ha lamentat el portaveu d’ERC Amposta critiqui l’opacitat i manca de transparència en qüestions com el de la construcció del mur de la futura residència d’avis d’Amposta, quan els republicans van aprovar el procés de licitació i adjudicació de l’obra.

En el ple d’aquest dilluns també s’ha aprovat, amb els únics vots a favor de l’equip de govern de CiU, l’autorització a l’Hospital Comarcal d’Amposta per la formalització d’un aval bancari de sis milions d’euros a favor de la Fussmont, que s’ha encarregat d’impulsar la residència d’avis d’Amposta. També en el ple ordinari d’aquest mes de gener el Defensor de la Ciutadania d’Amposta, Eloi Toldà, ha presentat el seu darrer informe abans de deixar el càrrec. Toldà ha aprofitat l’ocasió per demanar a l’administració que contesti per escrit les sol·licituds que els faci arribar ciutadania per millorar el servei. / Canal 21 Ebre

Imputen el president d'Escal UGS i una quinzena de persones més per delictes mediambientals en el projecte Castor


VINARÒS (Baix Maestrat).- El jutjat número 4 de Vinaròs ha decidit obrir diligències prèvies per investigar el projecte Castor. Segons l'auto de la jutgessa d'aquest mateix dilluns, les diligències s'obren a través de la denúncia de la Fiscalia Provincial de Castelló contra 17 persones i contra l'empresa Escal UGS. Entre els imputats hi ha el president d'Escal UGS, Recaredo del Potro. En concret, s'imputa per un suposat delicte de prevaricació mediambiental a nou persones responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner del 2007 i de la declaració d'impacte ambiental del 2010. Així mateix, per suposats delictes contra el medi ambient i els recursos naturals, la jutgessa també imputa als vuit membres del consell d'administració d'Escal UGS, així com al representant legal de l'empresa.


La imputació de 17 persones i de l'empresa Escal UGS arriba pocs dies després que la justícia anul·lés la llicència d'obres de la planta terrestre del projecte Castor, ja que les instal·lacions d'aquesta indústria gasista es van construir en uns terrenys rústics. En aquest sentit, ara la justícia ha acordat obrir diligències d'investigació després de la denúncia interposada per Fiscalia contra els responsables de l'Institut Geològic i Miner, del Ministeri de medi Ambient i del Ministeri d'Indústria que van intervenir en la tramitació de la concessió d'explotació del projecte, així com contra la societat mercantil Escal UGS.

Pel que fa a Escal UGS, el jutge ha imputat al seu representant legal, així com als membres del Consell d'Administració: Recaredo del Potro; Mohammad Jaffar; José Luis Martínez; Harold Philip; José Alfonso Nebera; Juan Cristóbal González; Ramón Jiménez; i Óscar Manuel Yunta.

Quant a l'administració, el jutge acorda prendre declaració com a imputats a les persones responsables de l'Institut Geològic i Miner que van emetre un informe l'any 2007 en què van considerar apte l'emmagatzematge de gas: el coordinador de l'Institut, Jesús Gómez de les Heras; el director de Recursos Minerals Geoambiente, José A. Fernández; el director de Geologia i Geofísica, L. Roberto Rodríguez; el director general José Pedro Calvo; i el director general de Política Energètica i de Mines del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, Jorge Sanz. També prendrà declaració com a imputats, per la resolució de 2010 en la qual s'encarrega a Escal el projecte, al qual en aquest moment era el conseller tècnic de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental, José Manuel Escanilla; el subdirector adjunt de la Subdirecció General d'Avaluació Mediambiental, Miguel Aymerich; la directora general de Qualitat i Avaluació Ambiental, Maria Jesús Rodríguez; i a Antonio Hernández, que va succeir a Sanz en el seu càrrec. / Agències


ERC i ICV rebutgen la proposta del PSC de fer un ple sobre l’estat de Tortosa en precampanya


TORTOSA (Baix Ebre).- Els grups municipals d’ERC i Iniciativa-Entesa per Tortosa han difós aquest dilluns a la tarda un comunicat conjunt, en què responen la petició del portaveu del PSC i candidat a l’alcaldia, Enric Roig, per forçar la convocatòria d’un ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat. Segons Esquerra i Iniciativa, la proposta de Roig s’ha limitat a “converses informals”, que no havien estat concretades en cap acord. ERC i ICV consideren que el ple extraordinari sobre l'estat de la ciutat és un instrument útil, però que just abans d'unes eleccions municipals es convertiria en un debat electoral més de precampanya.

De fet, les dues formacions es comprometen a incorporar, als seus respectius programes, la celebració de plens extraordinaris sobre l'estat de la ciutat durant el proper mandat 2015-2019, en el marc de les propostes per a la millora de la participació ciutadana i la transparència municipal. Finalment, ICV i ERC han demanat “serietat” en les propostes del PSC de Tortosa, i en particular del seu candidat, més enllà dels legítims interessos electorals de cadascú.

Operació dels Mossos contra l'explotació laboral d'una xarxa xinesa a Móra d'Ebre i Ulldecona


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Els Mossos d'Esquadra han dut a terme aquest dilluns al matí entrades i registres simultanis a locals comercials de Vic, Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre), Ulldecona (Montsià) i Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). Es tracta d'una operació policial contra l'explotació de treballadors xinesos per part d'una xarxa mafiosa també d'origen xinès. El dispositiu està liderat des de la Unitat de Tràfic d'Ésser Humans, de l'Àrea de Crim Organitzat. Fonts properes a la investigació aclareixen que les víctimes eren obligades a treballar per saldar el deute econòmic, possiblement, generat pel cost del seu viatge des de Xina. A Vic, un dels escorcolls es duu a terme en una empresa d'alimentació./ ACN

Roig (PSC) demana suport a Iniciativa i ERC per forçar Bel a convocar un ple extraordinari sobre l’estat de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu del PSC de Tortosa, Enric Roig, ha tornat a reclamar aquest dilluns la celebració d’un ple monogràfic sobre l’estat de la ciutat, en què l’alcalde explique quina és la situació del municipi en qüestions com l’ocupació, la capitalitat, el manteniment, les instal·lacions esportives o els equipaments culturals. Al ple ordinari del gener, el govern de CiU va rebutjar una moció del PSC que proposava la celebració d’aquest ple, en què, a més dels regidors de l’oposició, també podrien participar-hi els ciutadans a títol individual o representant a associacions. Roig ha lamentat que Ferran Bel no vol escoltar les crítiques que puguen fer-li els grups de l’oposició o la ciutadania en un debat seriós. En aquest sentit, el portaveu del PSC ha avançat que ha contactat amb els altres grups de l’oposició per aconseguir els sis vots que els socialistes necessiten per forçar la convocatòria d’un ple extraordinari abans del final del mandat. Segons Roig, Iniciativa ja ha dit que està disposada a demanar el ple, i ara sobretot faltarà veure si ERC també s’hi apunta.

Quatre assemblees obertes 

D'altra banda, PSC de Tortosa celebrarà quatre assembles obertes a la ciutadania, per debatre i redactar el seu programa electoral per a les municipals del 24 de maig. Les quatre assemblees es faran els propers 12 i 19 de febrer, i el 12 i el 19 de març. La primera tractarà sobre compromís i regeneració democràtica; la segona, sobre igualtat, benestar i integració social; la tercera, sobre economia, desenvolupament i ocupació, i la quarta, sobre territori, serveis i espais públic. Cadascuna de les quatre àrees té un coordinador, i al mes d’abril es farà una assemblea general en què la militància del PSC de Tortosa aprovarà el programa definitiu. De fet, Roig ha assenyalat que estan treballant en aquests quatre eixos des de fa mesos, amb l’objectiu de presentar una sèrie de propostes “realistes però alhora ambicioses”, que puguen ser realitzables.

En aquest sentit, Roig ha recordat que durant aquesta precampanya ja han habilitat una pàgina web amb una enquesta sobre propostes concretes per cadascun dels barris i pobles de Tortosa. De la mateixa manera, en els darrers mesos els socialistes també han celebrat el Dissabte Roig instal·lant taules als barris de la ciutat, per recollir les demandes i les inquietuds de la gent. El candidat del PSC ha afirmat que la falta de manteniment continua sent una de les principals demandes, però també la falta de feina i la situació de les piscines de Tortosa.

Roig ha insistit que cal millorar el manteniment i la neteja dels carrers, i que l’Ajuntament podria fer polítiques actives d’ocupació i de promoció econòmica i de l’emprenedoria. De fet, ha recordat que el PSC de Tortosa proposa renegociar el retorn del deute amb els bancs i destinar dos milions d’euros anuals a polítiques d’ocupació i promoció econòmica.

Amposta reclama als bancs que posin en lloguer social més d'un centenar d'habitatges desocupats


AMPOSTA (Montsià).- L'Ajuntament d'Amposta ha començat a reclamar als bancs que posin en lloguer social per a famílies amb dificultats els més de 100 pisos de la seua propietat que es troben desocupats a la ciutat. La regidoria de Serveis Socials ha iniciat la segona fase dels protocols per aplicar sancions a les entitats financeres propietàries d'aquests habitatges, tot comunicant-los que tenen un termini de dos mesos per justificar si està ocupat.

Es considera que un pis es troba desocupat quan durant els darrers dos anys no ha estat donat d'alta el subministrament d'aigua potable. En el cas que no es justifiqui, l'Ajuntament declarà l'incompliment de la funció social de la propietat i es podran imposar fins a tres multes. Les sancions coercitives es podran imposar quan hagin transcorregut els dos mesos de termini per justificar l'ocupació i amb un mínim de quinze dies naturals de separació entre elles.

La regidora de Serveis Socials, Laia Subirats, ha anunciat que s'està treballant per aprovar en els propers mesos una taxa per incoació de l'expedient, de manera que "les entitats bancàries, a més d'afrontar les multes que corresponguin si no posen els pisos en lloguer social, hauran de pagar igualment una taxa que l'Ajuntament els hi imposarà per posar en marxa l'expedient".

Subirats ha puntualitzat que tot plegat pretén també que "les famílies amb dificultats, que reben prestacions econòmiques de l'administració i que ocupen de manera irregular algun habitatges, entrin al circuit normalitzat de lloguer encara que sigui amb un import molt baix com és el cas del lloguer social".

La nova Oficina Jove de la Terra Alta donarà serveis a més de 1.700 nois i noies de la comarca


GANDESA (Terra Alta).- El director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, acompanyat per l'alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, ha inaugurat aquest dissabte la nova Oficina Jove d'àmbit comarcal. El nou equipament, ubicat a l'antic Telecentre de la Terra Alta, a Gandesa, agrupa en un sol espai diferents serveis públics i donarà atenció als 1.781 joves d'entre 15 i 29 anys de la comarca. L'equip professional de l'oficina oferirà assessorament personalitzat i especialitzat sobre orientació laboral i formació, orientació acadèmica i salut. Es tracta de la tercera Oficina Jove de les Terres de l'Ebre, després de les del Montsià i el Baix Ebre.

 Les Oficines Joves formen part del model d'equipaments i serveis per a la joventut que el Departament de Benestar Social i Família estén arreu del país per afavorir l'emancipació juvenil i la territorialització dels serveis. L'any passat, els 300 Punts d'Informació Juvenil i les 32 Oficines Joves van atendre 586.986 joves, que van fer 945.336 consultes. A més, des del 2013 hi ha activa l'Oficina Jove Virtual www.oficinajove.cat, que permet accedir a un total de 1.126 recursos i serveis de tots els departaments i institucions destinats a les persones joves. Durant el 2014, aquest web va registrar un total de 42.988 sessions iniciades per 30.503 usuaris, que van comportar 118.500 visites. / Imatge Consell Comarcal de la Terra Alta.

Joan Castor Gonell optarà a la reelecció com a candidat del PSC a Sant Jaume d'Enveja



SANT JAUME D'ENVEJA (Montsià).- El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat suport aquest dissabte a Joan Castor Gonell, actual alcalde de Sant Jaume d'Enveja i que optarà a la reelecció en les eleccions del 24 de maig vinent. Gonell va ser escollit dijous en el transcurs de l'assemblea de l'agrupació socialista. En un homenatge que s'ha fet als militants i simpatitzants històrics de l'agrupació, Gonell ha emfatitzat que "les solucions als problemes reals de la gent vénen de la mà dels socialistes". Iceta, per la seua banda, ha recordat la importància estratègica de les Terres de l'Ebre per al PSC, i ha fet una crida a tots els progressistes i gent d'esquerres assegurant que el seu partit "és garantia de justícia social".

"No és moment d'aventures ni de gastar diners en estructures d'Estat", ha dit Gonell, "sinó de millorar l'estat de les infraestructures que necessiten els ciutadans, és el moment d'ajudar les persones, de fer costat als nostres veïns". Per això, ha demanat "més esforç i sacrifici" als companys socialistes del municipi, als quals ha agraït el suport per encapçalar el nou projecte per Sant Jaume.

Joan Castor Gonell és alcalde de Sant Jaume d'Enveja des de 2003 i portaveu del PSC al Consell Comarcal del Montsià, d'on va ser president del 2009 al 2011. També és president del COPATE, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre, i representant de la Federació de Municipis a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre./ Imatge PSC Terres de l'Ebre.

Unió de Pagesos proposarà aquest dilluns noves mobilitzacions per lluitar contra la crisi dels cítrics de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- Quan fa poc més d'una setmana que un centenar de productors ebrencs es van manifestar per la crisi dels cítrics, amb l'abocament de 3.000 quilos de mandarines a la carretera C-12 a Tortosa, el sindicat agrari Unió de Pagesos proposarà aquest dilluns noves mobilitzacions en una assemblea a Alcanar. I és que, malgrat que alerten de la seua difícil situació des d'abans de les festes de Nadal, "fa un mes que no tenim cap moviment de fitxa important", ha denunciat el responsable dels cítrics del sindicat, Carlos Roig. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha reconegut que es tracta d'un problema "de difícil resolució", però ha insistit que dialoguen amb tots els agents implicats per mirar de posar-hi remei.

Des de la Unió de Pagesos continuen reclamant, sobretot, un ajut d'estat al govern català que els permeti destruir les clementines malmeses que queden a les finques -principalment per evitar que les mandarines es converteixin en un focus d'infecció de la mosca de la fruita de cara a la propera campanya-. També, a través de la Generalitat, segueixen demanant que s'ampliïn les mesures de retirada, és a dir, la quantitat de mandarines que es poden destinar a fer suc. Tot plegat es debatrà aquest dilluns en una assemblea a Alcanar, un dels municipis més afectats.

Precisament el responsable del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos, Carlos Roig, ha assegurat que de la trobada d'aquest vespre és "gairebé segur" que en sortirà alguna nova acció de protesta, que probablement es faria a Alcanar. Una manera més de fer sentir la seva veu perquè "de moment, no veiem molta agilitat en aprovar mesures noves", ha lamentat.

Els peritatges d'Agroseguro

Una altra de les qüestions que, de ben segur, sortirà a l'assemblea d'avui, és la problemàtica amb Agroseguro. Així, tot i que una part dels productors s'hagin vist coberts per l'assegurança, en altres casos aquesta s'espolsa la responsabilitat redefinint les condicions per les quals el vent hauria estat el responsable de les pèrdues de la collita. En aquest sentit, des de la Generalitat han apuntat que, de cara al futur, s'haurien de redefinir les assegurances, per evitar aquest tipus de conflictes.

Reunió de la taula del cítric

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat que aquesta setmana passada s'han reunit amb la direcció general del Departament d'Agricultura de la Generalitat, i que aviat es convocarà una reunió de la taula del cítric per tractar la crisi actual.

Referent a l'autorització de més quantitat de clementines per a fer suc que ha fet el Ministeri d'Agricultura, el delegat s'ha mostrat prou satisfet. Encara que la primera retirada quedava coberta totalment per fons europeus, i l'ampliació va a càrrec del productor en un 50%, Pallarès ha manifestat que les grans cooperatives del sector estan d'acord amb la gestió d'aquest punt.

Pel que fa a l'ajut d'estat que demana Unió de Pagesos -d'entre tres i cinc milions d'euros- ha reconegut que és la part més complicada d'aconseguir. No obstant, ha incidit que des de la Generalitat s'està insistint molt davant de Madrid i davant d'Europa per veure com es pot acabar de resoldre. "Potser la celeritat que voldria el sector és difícil d'assolir", ha afirmat Pallarès, però ha volgut deixar molt clar que, tot i que el procés "no serà fàcil", la crisi "es va solucionant a poc a poc", ha conclòs. / ACN

23 de gener del 2015

L'oposició tomba el pressupost del govern en minoria de CiU a Sant Carles de la Ràpita



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Els vots en contra del PSC, ERC, Ebrencs Independents i els dos regidors no adscrits, van impedir aquest dijous al vespre l’aprovació del pressupost municipal de 2015 de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. El govern minoria de CiU va presentar un pressupost que ascendia a 11,2 milions d’euros, i que l’oposició va tombar per una qüestió de formes. Els grups de l’oposició i els dos regidors no adscrits van retreure a l’alcalde, Joan Martin Masdéu, que no hagués obert un procés de diàleg amb els grups de l’oposició prèviament a l’aprovació del pressupost.

En resposta a les crítiques de l’oposició, l’alcalde rapitenc va assegurar que havia contactat amb els diferents grups i regidors no adscrits per correu electrònic el passat 23 de desembre, fent-los arribar un esborrany del pressupost i comunicant-los la seua disposició a rebre les aportacions dels diferents grups. Segons Masdéu, no va obtenir cap resposta al respecte, per la qual cosa en el ple va retreure a l’oposició que ja tenien presa prèviament la “decisió política” de votar-hi en contra.

Ara, el govern municipal de CiU té previst recórrer a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local i aprovar el pressupost en una Junta de Govern, tal i com permet aquesta llei.

Aquesta és la segona vegada en l’actual mandat municipal que l’oposició tomba l’aprovació del pressupost de l’Ajuntament rapitenc, com ja va passar amb la proposta pressupostària del 2013, la qual va ser aprovada la segona vegada que es va portar a debat. El 2014, el consistori rapitenc va decidir prorrogar el pressupost de l’any anterior. / Canal 21 Ebre

L’Ametlla de Mar inaugura el parc de Bon Repòs i aconsegueix ser Destinació Turística Esportiva



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, és l’encarregada d’inaugurar aquest dissabte les obres del parc del Bon Repòs, que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va iniciar al febrer del 2012 amb una inversió global de més de 400.000 euros i actuant sobre més d’una hectàrea de terrenys. En una primera fase, es va habilitar l’espai de l’Oficina de Turisme i la seu de l’àrea municipal de Turisme, a més d’una zona de jocs infantils i una pista esportiva. En la segona fase s’ha actuat sobre més de 6.300 metres quadrats, i ha suposat la finalització definitiva del parc, amb una zona enjardinada de 3.350 metres quadres. A més, el parc disposa també d’un gran espai multifuncional i polivalent de 638 metres quadrats, que s’ha habilitat per poder celebrar qualsevol acte públic.

El parc del Bon Repòs és un dels projectes històrics per a l’Ametlla de Mar, ja que suposa la recuperació d’un gran espai verd a l’entrada de la població, perquè en puga gaudir tothom. Així ho ha volgut remarcar aquest divendres l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí, qui ha recordat que un espai que abans era privat ara ja serà públic i per a tothom.

En la mateixa entrevist a Canal 21 Ebre, Martí ha repassat altres obres que l’Ametlla de Mar té en marxa, com ara els treballs al carrer de l’Àngel i la plaça del Canó, a la llacuna de l’Estany Tort i també al port pesquer de la població. De la mateixa manera, l’alcalde ha destacat que les obres de la comissaria dels Mossos d’Esquadra segueixen el calendari previst, i que podrien estar enllestides en un parell de mesos. Amb tot, l’anunci més important que ha fet Martí és que l’Ametlla de Mar ha aconseguit la certificació de destinació turística esportiva. L’Ametlla de Mar és el segon municipi ebrenc que aconsegueix aquesta distinció, després d’Amposta.

En aquest sentit, Martí ha afirmat que la certificació de destinació turística esportiva ha de suposar un impuls molt important per a l’economia de l’Ametlla de Mar, on ja hi ha 14 empreses especialitzades en el turisme nàutic.

A banda, Martí ha explicat que el proper dilluns tenen previst aprovar el pressupost municipal per al 2015, uns comptes que prioritzaran les polítiques socials i les millores a la via pública, tant del nucli urbà com de les urbanitzacions de l’Ametlla de Mar. / Imatge La Cala RTV

Andreu Martí: ‘És el moment òptim per deixar la política municipal de l'Ametlla de Mar’



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí, ha afirmat aquest divendres que aquest era el moment “òptim” per deixar el càrrec i no presentar-se a les eleccions municipals, que es faran el 24 de maig. Després de 12 anys a l’alcaldia, Martí ha assenyalat que tothom hauria de saber quan arriba el moment de deixar la política municipal, i ha insistit que ara mateix el millor era fer el relleu al capdavant de CiU i deixar pas a qui serà el nou candidat, Joan Pere Gómez. De fet, ha afirmat que Gómez, qui ja té experiència a l’Ajuntament com a regidor, serà un bon candidat a l’alcaldia, i que l’objectiu de CiU ha de ser aconseguir el millor resultat possible i consolidar el projecte que ha transformat l’Ametlla de Mar. L’alcalde ha afegit, però, que no deixa la política activa, ja que se li presenten altres reptes “més enllà de l’àmbit municipal”.

La Federació de Caça de l'Ebre adverteix que el brot de sarna pot reduir un 30% la població de cabra salvatge al Port



TORTOSA (Baix Ebre).- El president de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, Manel Royo, ha afirmat que estan força preocupats per l’aparició d’un brot de sarna entre les cabres del Port. En declaracions a Canal 21 Ebre, Royo ha explicat que, tot i que eren conscients que tard o d’hora la malaltia arribaria al territori, s’esperava que ho fes per la zona de Castelló i la Sénia, i no pas per la de la Terra Alta, que és on s’han detectat els primers animals infectats. El president de la Federació de Caça ha recordat que Agricultura va habilitar fa uns anys un tancat cinegètic per protegir l’espècie en cas d’epidèmia, però tot i així ha advertit que el brot de sarna pot ser “devastador” i reduir un 30% la població de cabra al Port.

De la mateixa manera, Royo ha insistit que el brot de sarna és fàcil de controlar dins d’una ramaderia, però no en cas d’animals salvatges. Segons el president de la Federació de Caça a l’Ebre, el més important ara és aïllar la zona infectada, situada entre els termes municipals d’Horta de Sant Joan, Prat de Comte, Arnes i Gandesa, i controlar el brot. En tot cas, Royo ha reconegut que les perspectives “no són bones”, i que hi estan molt al damunt per actuar amb rapidesa. Royo també ha volgut recordar que la cabra és una espècie molt cotitzada, i que són nombrosos els caçadors vinguts d’arreu del món, entre ells americans i russos, per caçar aquests animals. / Canal 21 Ebre

Agents Rurals denuncien que la Generalitat porta un mes de retard i que no els ha deixat actuar contra el brot de sarna al Port


GANDESA (Terra Alta).- L'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya ha denunciat la gestió del Departament d'Agricultura, des que el passat 11 de desembre es va confirmar la mort d'un exemplar de cabra salvatge per sarna sarcòptica al massís del Port. Els agents han assegurat que, des de fa un mes, treballen per localitzar animals sospitosos de patir la malaltia, actualment en tenen identificats una quinzena, i que des de la Generalitat no se'ls ha deixat actuar fins ara: aquest dimecres en van abatre quatre. L'associació recorda que l'única manera de controlar la sarna, tot i la dificultat, és una actuació "contundent" des de l'inici, i reclamen coordinació entre els agents i els caçadors.

Segons han denunciat des de l'entitat professional, la justificació inicial que rebien els agents rurals per no abatre cap animal era perquè s'havia d'elaborar un protocol d'actuació per part del Departament. Aquestes autoritzacions arriben aquest dimecres perquè s'actuï en quatre termes municipals de la Terra Alta on es detecta la presència de sarna sarcòptica. Des d'aquest dimecres, els agents rurals treballen en quatre àrees privades de caça dels termes de Bot i Prat de Comte, mentre que les àrees d'Horta de Sant Joan i Gandesa les assumeixen les societats de caçadors i també efectius de Forestal Catalana.

El president de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya, Francesc Coll, ha assegurat, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), que la participació dels caçadors en el control d'aquest brot és "necessària", però que no es pot deixar "tota la responsabilitat en la voluntarietat dels caçadors". "Els caçadors són persones que tenen els seus treballs i que podran col·laborar a hores soltes. Els agents rurals disposem dels mitjans necessaris: telescopis, armes de gestió i vehicles per traslladar els animals, a més de l'experiència de treball de camp amb la cabra salvatge dels Ports. Tenim recursos humans, professionals i de mitjans que són públics i reclamem que ens deixin actuar", ha detallat.

Des de l'administració es va assenyalar que les àrees privades de caça decideixen si actuen a través de les societats de caçadors o demanen ajuda a la Generalitat perquè actuïn a través del Cos d'Agents Rurals (CAR). Amb tot, segons alerten des de l'Associació Professional d'Agents Rurals, estem davant d'un cas "d'emergència" perquè "amenaça l'ecosistema dels Ports però també del Maestrat perquè això passarà a Terol o a Castelló, així com de l'economia de la zona perquè hi ha gent que viu del turisme cinegètic".

"Els experts diuen que és molt difícil aturar el brot de sarna però que l'única manera de fer-ho és amb una actuació ràpida, coordinada i contundent", ha afegit. Així mateix, l'Associació d'Agents Rurals també ha fet una crida a la mateixa societat civil perquè si veu algun gos, rabosa o porc senglar sospitós de tenir la malaltia que avisi ràpidament. "Cal la implicació de tothom perquè ja anem amb un mes de retard", ha lamentat. / ACN

22 de gener del 2015

ERC d'Amposta reclama una auditoria de l'hospital comarcal i de la FUSSMONT entre els anys 2009 i 2014


AMPOSTA (Montsià).- Esquerra d’Amposta demanarà amb una moció a l'Ajuntament la realització d'una auditoria de la gestió de l’Hospital Comarcal d’Amposta i de FUSSMONT, en el període comprès entre els anys 2009 i 2014. El ple se celebrarà el proper dilluns, i la moció d'ERC demana explicacions sobre la gestió de l'hospital i de la Fundació Privades de Serveis Socials del Montsià, tots dos presidits per l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré. El requeriment dels republicans arriba després de l'esclat del cas Innova de Reus, i després que l’auditoria del 2013 encarregada pel mateix Hospital Comarcal haja conclòs que s’havien fet 16 contractacions irregulars, per un valor de més de 4 milions d'euros.

Per tot plegat, el portaveu republicà, Adam Tomàs, ha demanat "la màxima transparència". "Davant dels dubtes i l’alarma generats per aquesta auditoria i també per la falta de transparència del president de l’Hospital, el senyor Ferré, en actuacions anteriors que no s’han portat al Consell d’Administració, ERC presentarà al Ple una moció demanant que es faci una auditoria sobre els actes, operacions i procediments de gestió i adjudicacions de contractes dutes a terme entre els anys 2009 i 2014 per aquest Hospital i FUSSMONT", ha dit Tomàs. El regidor republicà ha negat que aquesta siga una proposta electoralista, perquè els resultats de l’auditoria proposada no es coneixerien fins passades les eleccions municipals.

Segons Esquerra d'Amposta, l’únic objectiu és "tenir la màxima informació i transparència de la gestió d’aquests organismes durant aquests anys". El portaveu republicà ha recordat que l’any passat es va apartar Joan Benet de la gerència de l'hospital. Tomàs ha recordat que actualment Benet ha estat imputat per una presumpta doble facturació en el transport sanitari de l'Hospital Comarcal d'Amposta dins el cas Innova. També que els membres de l’oposició municipal no estan representats al consell d’administració del grup SAGESSA, al contrari de l’equip de govern, que té com a representants l’alcalde i la regidora de Serveis Socials. És per això que el portaveu republicà ha manifestat que tenen dubtes que Ferré, president de l’Hospital i de FUSSMONT, no sabés res dels procediments irregulars que descriu l’auditoria per a l’any 2013.

Imatge ERC Amposta

L'alcalde de Deltebre medita diverses ofertes per presentar-se a les eleccions municipals




DELTEBRE (Baix Ebre).- L’alcalde de Deltebre, el socialista José Emilio Bertomeu, ha afirmat que la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) serà un dels reptes que hauran d’assumir els candidats a l’alcaldia, després que aquest mandat no ha estat possible assolir el consens necessari per tirar-lo endavant. En aquest sentit, Bertomeu no ha volgut revelar encara si tornarà a encapçalar la llista del PSC, ja que encara està meditant les diverses ofertes que té al damunt de la taula per concórrer a les eleccions. L’alcalde de Deltebre ha estat una de les veus crítiques dels socialistes de les Terres de l’Ebre amb l’estratègia de la cúpula del PSC en relació al procés sobiranista. [Aneu directament al tall de l'entrevista.]

Deltebre fa quatre anys que espera el consorci de la finca Bombita, que l'Estat va comprar per 9,5 milions


DELTEBRE (Baix Ebre).- L’alcalde de Deltebre, José Emilio Bertomeu, ha denunciat aquest dijous que la creació del consorci de la finca de Bombita continua encallat, tot i les gestions que l’Ajuntament ha fet amb el govern de l’Estat i la Generalitat durant quatre anys. Al febrer del 2010, l’anterior govern del PSOE va tancar la compra de la finca, que té 516 hectàrees, per 9,5 milions d’euros. Però encara calien 14 milions més per obrir Bombita als turistes i fer-hi obres de restauració ambiental i contra la regressió del Delta. Amb la crisi econòmica i el canvi de govern, el Partit Popular va deixar el projecte en suspens i va anunciar que veïns de Deltebre podrien fer-se càrrec de la gestió de la finca. A l’octubre del 2013, el Parlament també va aprovar una proposta d’ERC que instava l’Estat a crear urgentment la comissió mixta. Però Bertomeu ha explicat que aquest mateix dijous ha estat parlant del tema amb el responsable de Costes, i que encara no hi ha avenços per a l’aprofitament turístic i agrícola de Bombita. L’alcalde ha assenyalat que voldrien tornar a plantar arròs en una part de la finca, i que l’altra part de Bombita hauria de ser aprofitada turísticament a través del consorci.

D’altra banda, Bertomeu ha anunciat la intenció del govern de Deltebre de rescindir el contracte amb l’empresa que té la concessió del complex esportiu Trèvol. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, l’alcalde ha recordat que l’empresa va entrar en concurs de creditors ara fa un any, i que l’Ajuntament ja va fer-li un requeriment perquè tornés a reobrir el complex, tancat des del setembre passat. Bertomeu ha afegit que l’Ajuntament voldria recuperar la concessió, però ha advertit que el procés podria ser llarg. Amb tot, ha apuntat que hi ha altres empreses interessades en fer-se càrrec de la gestió del complex.

Finalment, l’alcalde ha detallat les principals inversions de Deltebre per a la recta final del mandat. El ple de l’Ajuntament va aprovar dimarts el pressupost del 2015 amb els vots del govern del PSC i ERC, a més del suport del PP, a l’oposició, i l’abstenció del grup de CiU. El pressupost ascendeix a 12,9 milions d’euros, amb una partida d’inversions que supera els 2,8 milions. Bertomeu ha destacat el soterrament de la línia de mitja tensió del carrer Unamuno, la segona fase de la urbanització de Riumar, el gimnàs de l’escola l’Assumpció, la rehabilitació del casal de jubilats de la Cava, i el condicionament de la plaça 20 de Maig. / Imatge ACN.

Disqus for Marfanta