27 de febrer del 2015

Protecció Civil demana extremar la prudència per l'augment del cabal de l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- El cabal del riu Ebre es mantindrà elevat els propers dies i a finals del cap de setmana es podrà incrementar amb l'arribada de les aportacions de les pluges d'aquests dies aigües amunt fora de Catalunya. En aquest sentit, Protecció Civil ha demanat que s'extremi la precaució prop dels rius i zones inundables. Tot i que no s'ha registrat cap incidència destacable, aquests cabals a l'Ebre ja han produït algunes inundacions a l'entorn de la llera, sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut, per exemple a Móra d'Ebre, Aldover i Amposta.

Protecció Civil manté activada la prealerta del pla Inuncat per l'elevat cabal persistent al riu Ebre en motiu de les operacions de desembassaments que es realitzen per donar cabuda a les aportacions d'aigua que estan arribant per les pluges dels últims dies aigües amunt fora de Catalunya. Les maniobres ordinàries que s'estan realitzant als embassaments de la Conca de l'Ebre de manera preventiva i controlada per assumir els cabals procedents del tram alt i mig del riu Ebre són de 1.600m3/s a Mequinensa i 1.550m3/s a Riba-roja i a Flix.

Aquests cabals a l'Ebre ja han produït algunes afectacions a l'entorn de la llera sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut, per exemple a Móra d'Ebre, Aldover i Amposta. Es preveu que a finals del cap de setmana i durant gran part de la setmana vinent aquests cabals es puguin incrementar amb l'arribada de l'avinguda resultant de les pluges a la zona de Navarra i Aragó les últimes hores. En funció dels valors finals assolits es poden produir inundacions amb major incidència que fins al moment, segons indica Protecció Civil.

A banda de l'Ebre, també cal vigilar a l'entorn dels rius de tota la conca de l'Ebre i especialment a la capçalera dels rius a la zona de muntanya on les pluges han fos part de la neu acumulada els últim dies, fet que provoca cabals superiors als habituals. També hi ha vigent fins demà un avís per fort onatge a l'Empordà. Protecció Civil recorda que cal respectar els tancaments dels accessos a les zones del litoral per evitar accidents per un cop de mar.

Roig (PSC) celebra que s'ha destapat 'la gran mentida' de les noves piscines de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu del PSC i candidat a l'alcaldia, Enric Roig, ha afirmat aquest divendres que finalment s'ha destapat "la gran mentida de la piscina de Tortosa". Segons Roig, l'anunci de Ferran Bel que no es construiran les piscines aquest mandat "certifica l’engany continuat al qual s’ha sotmès la ciutadania", sobretot des que abans de les municipals del 2011 es va enderrocar el mur d’accés a l’estadi "escenificant l’inici imminent del complex d’aigües". Roig ha fet aquestes declaracions després que Bel confirmés en una entrevista al Canal 21 Ebre que Tortosa no tindrà piscines aquest mandat.

Roig ha fet notar que la notícia que arriba poc després de l’anunci de la construcció d’una nova zona de lleure a l’estadi, “una actuació clarament electoralista i que considerem que s’ha tirat endavant amb un clar objectiu de confondre la ciutadania quan falten tres mesos per a les municipals”. De fet, els socialistes ja havien denunciat aquesta situació al llarg del mandat, i hi havien tornat a insistir en el marc de la campanya “Veritat o mentida? Tu decideixes!”.

Per al dirigent socialista, però, el pitjor de tot és "la deixadesa que ha patit el barri de Ferreries i el seu centre neuràlgic durant tot aquest temps, que no es pot permetre en una ciutat que vol ser referent a les Terres de l’Ebre". “Bel ha girat l’esquena a comerciants i veïns i ara vol rentar-se la cara amb una actuació improvisada que voldrà simular acció i actuació a Ferreries per poder posar alguna cosa en el programa electoral”, ha afegit Roig.

El candidat del PSC també ha titllat d’electoralista l’obertura de l’estadi, precisament ara, quan era una reclamació que s’havia fet reiteradament des del PSC durant aquests quatre anys. Roig ha tornat a insistir que aquesta obra és necessària per al municipi. Segons roig, el "no-projecte de piscines de Bel certifica i resumeix el seu mandat a Tortosa: Fracàs en els seus projectes estrella, incapacitat de tirar endavant actuacions per activar l’economia i continuar vivint de la renda deixada pels governs socialistes”.

 Finalment, el candidat socialista ha criticat de nou l’escassa voluntat de consens del govern de Bel en aquest projecte, ignorant ja d’entrada les aportacions i peticions fetes pel grup socialista. Finalment, ha tornat a apel·lar una vegada més a ERC a no ser "còmplice del major engany i fiasco d’un govern durant la democràcia a Tortosa". / Imatge PSC Tortosa.

La nova alcaldable d'Esquerra afirma que Móra d’Ebre ‘ha perdut pistonada’ com a capital comarcal



MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- La nova candidata d’ERC a Móra d’Ebre, Cinta Agné, ha afirmat aquest divendres que el seu objectiu és encapçalar un projecte alternatiu a l’actual govern municipal de Convergència i Unió. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Agné ha remarcat la il·lusió de la gent d’Esquerra de Móra d’Ebre per començar a treballar pel poble, amb una candidatura de persones i d’idees noves, tot i que també incorporaran gent amb experiència en la vida política. De fet, Agné arriba a la política després de passar pel món associatiu i d’haver estat durant el darrer any coordinadora de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la capital de la Ribera d’Ebre.

Durant la mateixa entrevista, Agné ha evitat criticar directament l’acció del govern de Joan Piñol durant els darrers quatre anys; però ha afirmat que si guanyen les eleccions faran les coses “completament diferents”. La candidata republicana ha afirmat, això sí, que Móra d’Ebre “ha perdut pistonada” com a capital de la Ribera d’Ebre, i ha destacat que cal revitalitzar el comerç local.

De fet, Agné ha assenyalat que a la candidatura d’ERC hi haurà alguns comerciants, els quals també aportaran idees, i que plantegen la campanya electoral de manera molt participativa, parlant amb entitats i veïns. A banda, l’alcaldable republicana ha afirmat que l’Ajuntament morenc ha de seguir invertint en la rehabilitació del nucli antic, ja que aquesta també és una manera de crear ocupació.

Finalment, ha assenyalat que l’objectiu és començar a construir “el nou país” també des de l’Ajuntament de Móra d’Ebre. Agné ha afirmat que la prioritat d’Esquerra seran les persones, i que fins després de les eleccions del 24 de maig parlaran de possibles pactes.

Declara al jutjat l'exsecretària de l'Ajuntament d'Alcanar que va desencadenar el cas 'Carraus'


AMPOSTA (Montsià).- L'exsecretària de l'Ajuntament d'Alcanar, Mercè Colomé, ha dit aquest divendres que no va denunciar ni va donar l'alerta sobre la possible manipulació dels concursos públics del consistori canareu perquè no era la secretària de les meses de contractació, sinó únicament la vocal. La ratificació per part de Colomé de les acusacions de dues denúncies va provocar l'obertura del conegut 'cas Carraus'. Els advocats de l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, i del regidor d'Urbanisme, Manel Martí, tots dos imputats en el cas, han qualificat de "contradictòries" les declaracions de Colomé i consideren que l'exsecretària municipal només ha posat de manifest la seua "profunda enemistat" amb els membres de l'equip de govern./ ACN

La segona víctima mortal a l'accident de l'N-340 és Lluís Montagut, molt conegut a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- El conductor del turisme en què viatjava la víctima mortal del xoc frontal d'aquest dijous a la tarda a la carretera N-340, a l'Ampolla, va morir ahir a la nit, segons ha informat aquest divendres el Servei Català de Trànsit (SCT). Es tracta de Lluís Montagut Rodríguez, de 68 anys i veí de Tortosa, que després de l'accident va ser traslladat en estat greu a l'hospital Verge de la Cinta en estat greu, on finalment va morir. Montagut era una persona molt coneguda a la ciutat, pel seu activisme cultural. De fet, va ser l'autor del llibre 'Els gegants de Tortosa', editat el 1996 per la Cooperativa Gràfica Dertosense. Des de la seua jubilació com a treballador de l'Arxiu Històric, Montagut també era molt actiu a Facebook, on sovint polemitzava sobre temes de l'actualitat tortosina, catalana i espanyola. L'altra víctima mortal de l'accident és la seua dona Josefa, de 67 anys. El funeral per Montagut i la seua dona serà aquest dissabte, 28 de febrer, a l'església de Remolins, a partir de les 17.30 hores.

Pel que fa el conductor de l'altre vehicle implicat va resultar ferit de caràcter greu. El xoc frontal es va produir aquest dijous al voltant de dos quarts de set del vespre al quilòmetre 1.101 de la N-340. Fins al lloc, s'hi van desplaçar tres patrulles dels Mossos d'Esquadra, cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat i quatre ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). En quant a l'afectació viària a la zona de l'accident, es va circular amb pas alternatiu fins a dos quarts de nou del vespre. A aquesta hora, es va reobrir en els dos sentits. / Imatge: 'Els gegants de Tortosa', de Lluís Montagut.

26 de febrer del 2015

Absolen el regidor de PxC de les pintades i els atacs amb carn de porc a la nova mesquita de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu de Plataforma per Catalunya (PxC) a Tortosa, Jordi Casanova, ha estat absolt dels atacs contra el nou centre de culte musulmà de Tortosa i Roquetes. Així es desprèn de la sentència dictada el 23 de febrer per la jutge substituta del jutjat penal número 2 de Tortosa, que ha decidit absoldre Casanova d'un suposat delicte contra els sentiments religiosos. El judici oral es va celebrar el passat 19 de febrer, amb la presència de totes les parts. El Ministeri Fiscal demanava al regidor de PxC el pagament d'una multa de 12 euros diaris durant 20 mesos, a més d'una indemnització de 177,97 euros a la comunitat musulmana de Tortosa i Roquetes, pels danys ocasionats en la nova mesquita del polígon del Pla de l'Estació.

Els fets es remunten a la matinada del 19 al 20 de febrer del 2014, quan el nou centre de culte musulmà de Tortosa i Roquetes, que s'acabava d'inaugurar, va aparèixer amb les pintades 'Ni moros ni mesquites, prou!!!!'. De la mateixa manera, els responsables de la mesquita també van trobar-hi una bossa del supermercat Mercadona amb quatre orelles de porc i bacó fumat. Però la jutge no considera provat que el regidor de PxC fos l'autor dels fets relatats. En el judici, Casanova va afirmar que la nit dels fets no va sortir de casa seua, i que estava acompanyat per altres cinc persones.

La nova mesquita de Tortosa i Roquetes. Imatge: ACN
Segons la sentència a la qual ha tingut accés Marfanta.com, el denunciant va ser Ali Briki Briki, president de la comunitat islàmica local. La jutge també detalla que els Mossos d'Esquadra van localitzar dins de la bossa amb restes de porc -animal impur per als musulmans- l'embolcall d'un producte del supermercat Àrea de Guissona. Però que no van trobar-hi empremtes digitals, ni cap imatge en les càmeres de seguretat de la zona. Tot i així, a partir del codi de barres del producte, els Mossos d'Esquadra van tenir accés a les imatges de la càmera de seguretat de l'Àrea de Guissona i van poder comprovar que qui la persona que hi apareixia comprant les orelles de porc i el bacó fumat era el mateix regidor de PxC. Els Mossos també van advertir la jutge que Casanova havia iniciat una campanya mediàtica en contra de l'obertura de la nova mesquita.

En declaracions a la policia, Casanova va reconèixer que havia anat a comprar a l'establiment perquè tenia un sopar amb uns amics, però va dir que no recordava què havia comprat ni què van sopar. Els testimonis de la defensa de Casanova van confirmar que havien sopat una graellada de carns, però sense concretar quins productes eren.

Però la jutge considera que no ha quedat provat que el regidor de PxC siga l'autor dels fets que els Mossos d'Esquadra li van imputar, la pintada a la mesquita i el llançament de les restes de porc dins de la mesquita. La jutge també remarca que cap testimoni situa Casanova en les proximitats del centre de culte, o prop del polígon del Pla de l'Estació. La sentència absolutòria, però, no és ferma, i els demandants poden presentar recurs a l'Audiència Provincial de Tarragona.

Una dona morta i dos ferits greus en un xoc frontal entre dos vehicles a l'Ampolla


L'AMPOLLA (Baix Ebre).- Nova víctima mortal a la carretera N-340 al seu pas per les Terres de l'Ebre. Una persona ha mort i dues més han quedat ferides de gravetat aquest dijous al vespre en un xoc frontal entre dos vehicles a l'N-340 a l'Ampolla, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. L'accident s'ha produït al voltant de dos quarts de set del vespre al quilòmetre 1.101 on, per causes que es desconeixen, els dos vehicles han col·lidit frontalment i els seus ocupants han quedat atrapats a l'interior dels vehicles. Segons indica el Servei Català de Trànsit, de moment es confirma la mort d'una dona i dos ferits de gravetat.

Els ferits són el conductor del turisme on viatjava la víctima i ha estat traslladat a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, mentre que el conductor de l'altre vehicle ha estat evacuat al mateix hospital amb pronòstic reservat. Fins al lloc del sinistre s'hi ha desplaçat cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, quatre ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i tres patrulles dels Mossos d'Esquadra. L'accident ha obligat a donar pas alternatiu als vehicles. / ACN

L’ocupació creix a les Terres de l’Ebre un 2’7%, el primer increment des de l'inici de la crisi



GANDESA (Terra Alta).- L’ocupació a les Terres de l’Ebre va créixer un 2’7% a finals del 2014, la primera xifra positiva des de l’inici de la crisi. Per tant, es van assolir els 47.030 cotitzants al territori. Així ho recull el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del quart trimestre de 2014, que aquest dijous al migdia s’ha presentat a Gandesa. Així mateix, el catedràtic d’Economia Local i Regional del campus Terres de l’Ebre de la URV, Juan Antonio Duro, ha destacat que el darrer trimestre de l’any anterior, també per primer cop també des que va començar la crisi, van créixer tots els grans sectors, incloent-hi la construcció que ho va fer en un 3,3%. Juntament amb la construcció el sector econòmic mes dinàmic va tornar a ser el de Serveis que es perfila com el gran motor del rellançament de l’economia ebrenca amb una taxa de creixement del 3,3%, gairebé 2,5 punts superiors al del trimestre anterior. En canvi, el comerç, tot i guanyar afiliats aquest trimestre, continua creixent molt per sota de la mitjana.

Quant al nombre d’aturats, per quart trimestre consecutiu es redueix en termes interanuals. Així, el quart trimestre del 2014 els aturats a les Terres de l’Ebre eren 14.334, 533 persones menys que el trimestre anterior. Això significa una caiguda del 7,1% del nombre d’aturats. Aquest atur s’ha reduït en les quatre comarques, amb una major incidència del -9% a la Terra Alta. Per edats, únicament els majors de 50 anys continuen engrossint aquesta llista. En aquest sentit, Duro ha remarcat la necessitat d’aprofundir en “plans de xoc” per a la integració d’aquest col·lectiu al mercat laboral.

Pel que fa a l’atur per municipis, es pot dir que ha baixat en tots, principalment a Gandesa amb un 14%, seguit de Roquetes amb un 12,6% i Alcanar amb un 11,5%, amb l’excepció de Móra d’Ebre on ha crescut un 1,1, i l’Aldea on també ha augmentat un 3,9%. En propers butlletins, la càtedra vol incloure dades sobre el perfil del tipus de contractació i també sobre el volum de cotització que es registra al territori. / Canal 21 Ebre

L'incendi d'una butaca obliga a desallotjar 15 persones d'un edifici de Móra d'Ebre


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Els Bombers de la Generalitat han desallotjat preventivament aquest dijous al matí una quinzena de persones d'un edifici de quatre plantes de Móra d'Ebre, situat al carrer Doctor Borràs número 5, després de l'incendi d'una butaca en un dels habitatges. El foc ha començat a un quart de dotze del migdia, tot i que no s'ha allargat ja que la butaca s'ha acabat consumint per les flames en pocs minuts i els Bombers només l'han acabat d'extingir i han ventilat l'estança. D'altra banda, una persona ha hagut de ser atesa per inhalació lleu de fum, tot i que no ha calgut evacuar-la a cap centre sanitari. Fins al lloc, s'hi han desplaçat tres dotacions dels Bombers de la Generalitat.

D'altra banda, els Bombers de la Generalitat han treballat aquest dijous en un incendi de vegetació a la zona del Poble Nou, al terme d'Amposta. Segons han informat, el foc ha començat a tres quarts de dotze del migdia. Fins a la zona s'hi han desplaçat quatre dotacions terrestres i dos avions de vigilància i atac. El foc s'ha donat per controlat a les 13.31 hores i els avions ja no treballen a la zona. Segons un primer balanç, l'incendi ha afectat unes quatre hectàrees de vegetació. Per ara, es desconeix l'origen del foc. / ACN

'La isla mínima' arriba divendres a Tortosa en una projecció gratuïta amb l'actriu Nerea Barros



TORTOSA (Baix Ebre).- La sala gran del Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa és aquest divendres, 27 de febrer, l'escenari de la projecció de la pel·lícula 'La isla mínima', gran triomfadora dels darrers Premis Goya, dintre del cicle Gas Natural Fenosa de Cine Itinerant. L'actriu Nerea Barros, guanyadora del Goya a la Millor Actriu Revelació per 'La isla mínima', serà l'encarregada de presentar el film d'Alberto Rodríguez, que va aconseguir un total de 10 guardons en la 29a edició dels premis del cinema espanyol. La sessió és gratuïta i oberta al públic fins completar l'aforament, a partir de les 20.00 hores. A més a més, tots els espectadors tindran l'oportunitat de conèixer a l'actriu i de fer-se fotografies amb un Goya, a partir de les 19.00 hores.

A 'La isla mínima', Juan i Pedro són dos policies d'homicidis de Madrid, ideològicament oposats, que són expedientats i castigats a desplaçar-se a un remot i oblidat poble dels aiguamolls del Guadalquivir a investigar la desaparició i brutal assassinat de dos noies adolescents durant les festes. Junts, hauran de superar les seues diferències i descobrir i afrontar-se a un salvatge assassí que porta durant anys matant joves en una comunitat on les dones no importen a ningú.

El ple de Tortosa aprovarà dilluns el nou Reglament de Participació Ciutadana



TORTOSA (Baix Ebre).- El govern de Tortosa ha anunciat aquest dijous la propera aprovació del nou reglament municipal de Participació Ciutadana. L’alcalde, Ferran Bel, ha explicat que l’objectiu és impulsar la participació d'entitats i ciutadans en la vida pública, fomentar la transparència, i també traslladar l'aplicació de les lleis de transparència catalana i espanyola. Entre les principals novetats d'aquest reglament destaca la creació de l'audiència pública, el consell de ciutat, els consells de barri i de poble, i els consells sectorials, a més de la regulació de les consultes populars i de les intervencions davant del ple de l’Ajuntament. De la mateixa manera, el reglament també preveu la creació d'una carta ciutadana i d’una carta de serveis municipals. En declaracions a Canal 21 Ebre, Bel ha remarcat que és la primera vegada que l’Ajuntament de Tortosa es dota d’un mecanisme de participació ciutadana tan ambiciós, i que hi ha molts pocs ajuntaments del país amb un reglament tan avançat.

El nou Reglament de Participació Ciutadana de Tortosa es porta a aprovació en el ple ordinari del mes de març, que tindrà lloc aquest proper dilluns. Entre les novetats que implanta el reglament, Bel ha destacat la obligatorietat que tindrà l’alcalde de fer una audiència pública cada any. Així, els alcaldes hauran de comparèixer davant de la ciutadania, i podrà ser interpel·lat per veïns i veïnes. A més, l’audiència pública podrà convocar-la l’alcalde, el ple, el consell de ciutat, les sectorials, les entitats o els particulars.

En el marc d'aquest nou instrument, l'Ajuntament es compromet a atendre les peticions d'informació de la ciutadana en un termini no superior a 20 dies. Així mateix, qualsevol ciutadà o ciutadana podrà intervenir abans dels plens ordinaris, durant un màxim de dos minuts, per expressar qualsevol prec o pregunta. El reglament també regula les consultes ciutadanes, a les quals podran participar els majors de 16 anys.

El consell de ciutat, també de nova creació, emetrà informes sobre els assumptes que li siguin demanats per l'alcalde, el ple o qualsevol consell municipal de Participació. A més, tres dels seus membres es designaran per sorteig entre tots els ciutadans amb més de 16 anys. De la mateixa manera, els consells de barri i de poble abordaran diferents objectius i esdevindran essencials per aproximar la gestió municipal a la ciutadania. D’altra banda, els consells sectorials seran els òrgans de participació que canalitzaran les iniciatives o inquietuds ciutadanes en temes d'interès per a la ciutat, i tindran caràcter consultiu. I, finalment, es podrà promoure la creació de comissions específiques, d'una durada determinada, per abordar qüestions més concretes.

Els pagesos porten 100 quilos de mandarines a la seu de la Generalitat a Tortosa




TORTOSA (Baix Ebre).- Nova acció de protesta del sector dels cítrics, aquest cop simbòlica, on han deixat uns 100 quilos de mandarines al vestíbul de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, a Tortosa. L'objectiu és que la Generalitat "se'n recordi" del sector dels cítrics en el pressupost per al 2015 que s'ha de debatre al Parlament la setmana vinent. Des del sindicat Unió de Pagesos (UP) s'han intensificat els contactes amb els grups parlamentaris i confien arribar a un acord positiu només amb "algun canvi de partides". La protesta ha servit per anunciar que, aproximadament en un mes, es farà una mobilització a Madrid, amb altres entitats agràries, per pressionar el Ministeri d'Agricultura per les assegurances i la crisi de mercats.

El govern de Tortosa deixa la construcció de les noves piscines per després de les eleccions



TORTOSA (Baix Ebre).- L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha confirmat aquest dijous que les obres de les noves piscines no començaran abans de les eleccions del 24 de maig. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Bel ha reconegut que no volen caure dues vegades en el mateix error, ja que ara fa quatre anys van començar les obres de l’antic projecte del complex d’aigües a poques setmanes de les municipals. Tot i així, l’alcalde sí que ha deixat la porta oberta a iniciar el procediment per construir les noves piscines, si finalment hi ha acord per tirar endavant les instal·lacions i també pel sistema de finançament.

De fet, tot i que el govern de CiU té majoria absoluta, fa més d’un any que intenta consensuar un nou projecte de piscines amb els grups de l’oposició. Només els grups del PSC i d’Iniciativa s’han aixecat de la taula de diàleg. Bel ha afirmat que sembla que ara l’acord està molt proper, però no ha volgut concretar quins són els serrells que falten per resoldre abans de fer l’anunci oficial.

En canvi, un altre dels aspectes que Bel sí que ha avançat del nou projecte és que no anirà vinculat a cap edifici administratiu, com sí que estava previst en l’anterior complex d’aigües. Segons Bel, les noves piscines es podran finançar amb recursos propis de l’Ajuntament, ja que un sistema de concessió no és possible amb l’actual conjuntura econòmica.

25 de febrer del 2015

'Lo Gitano Blanc' d'Andreu Carranza, premi Enderrock a la millor cançó folk amb 'La rumba ebrenca'



FLIX (Ribera d'Ebre).- La cançó 'La rumba ebrenca', de Lo Gitano Blanc, ha guanyat el premi Enderrock 2015 a la millor cançó de folk, que s'atorga per votació popular. És el segon premi que enguany recull l'escriptor Andreu Carranza, considerat el 'patriarca' de la banda flixenca, després que a principis d'any es va endur el Premi Josep Pla amb la seua novel·la 'El poeta del poble'.

A continuació reproduïm la llista dels guardonats amb els Prmeis Enderrock 2015:

Millor disc de pop-rock: Som riu (DiscMedi) - Txarango
Millor cançó de pop-rock: "Ja no ens passa" -  Els Amics de les Arts

Millor disc de cançó d'autor: Granada  (Universal) - Sílvia Pérez Cruz & Raül Fernàndez Miró
Millor cançó de cançó d'autor: "On seràs demà?" - Joan Dausà

Millor disc de folk - noves músiques: Una terra sense mapa  (Picap) - Toni Xuclà
Millor cançó de folk - noves músiques: "La rumba ebrenca" -  Lo Gitano Blanc

Millor disc infantil / per a públic familiar: El Petit Príncep (Música Global)

Millor artista: Txarango
Millor grup revelació: Bonobos
Millor artista en llengua no catalana: Love of Lesbian

Millor directe: Txarango
Millor lletra de cançó en català: "Compta amb mi" - Txarango
Millor videoclip: "Sexy" - Oques Grasses
Millor DVD o documental musical: Cesk Freixas  - Protesta  (Temps Record)
Millor portada de disc: Els Amics de les Arts  -  Ja no ens passa  (CD)
Millor sala de concerts: La Mirona (Salt)

Millor disc   de jazz: Joan Chamorro - Joan Chamorro presenta la màgia de la veu (Jazz to Jazz)
Millor nova proposta de jazz : Joan Chamorro i Rita Payés, Joan Chamorro presenta Rita Payés (Jazz to Jazz)

Millor disc  de clàssica: Carles Casas - Araguaia  (Audiovisuals de Sarrià)
Millor nova proposta de clàssica: Orquestra del Montsalvat

Tortosa convoca nous ajuts per rehabilitar edificis del nucli antic



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha obert el termini per sol·licitar subvencions per a la rehabilitació de façanes, cobertes i elements comuns dels edificis inclosos en l'àmbit d'actuació del Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat). Es tracta de la vuitena i última convocatòria que es fa amb aquest objectiu. Fins ara, un total de 58 edificis s'han acollit a les diferents convocatòries d'aquestes subvencions, que han sumat un total de 249.282 euros en ajuts, als quals s'han d'afegir els 80.000 euros de la nova convocatòria, que es destinaran a la millora de façanes, cobertes i instal·lacions comuns. Aquestes subvencions s'han destinat en un 61’33% a la rehabilitació de façanes seguit de cobertes en un 27,75%, i elements comuns un 10,92%. Els immobles objecte d'aquestes subvencions no poden haver-se construït ni haver sofert grans rehabilitacions durant els últims cinc anys.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha destacat que aquestes subvencions tenen un efecte multiplicador sobre el resultat, ja que les inversions que s'acaben fent són molt superiors. Per la seua banda, el president de l'Associació de Veïns del Centre Nucli Històric, Josep Baubí, ha destacat la importància d'aquestes subvencions i la necessitat que tinguin continuïtat més enllà del Pincat, al temps que ha reclamat a les entitats financeres propietàries d'habitatges al nucli antic que actuïn amb la conservació i millora d'aquests pisos. Les sol·licituds per rebre alguna d'aquestes subvencions poden presentar-se al Registre General de l'Ajuntament o a l'Oficina del Nucli Antic fins al 30 de setembre de 2015. / Canal 21 Ebre.

Unió de Pagesos adverteix que una nova malaltia pot afectar els cítrics de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- El coordinador d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, ha demanat aquest dimecres al conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que posi voluntat per solucionar les problemàtiques del sector, i en especial, la crisi dels cítrics. Des del sindicat han demanat especialment una millor dotació del programa de sanitat vegetal per fer front a les plagues existents i han mostrat la seua preocupació davant la possibilitat que els cítrics es vegin afectats per una nova malaltia, el huanglongbing. Aquesta malaltia ha afectat camps d’Estats Units i Mèxic, i ja s’ha detectat a Galícia. Els pagesos es concentraran aquest dijous a les 11 hores del matí davant de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, per reclamar a la Generalitat que aporti solucions al sector.

El sindicat Unió de Pagesos ha denunciat que el projecte de pressupost de la Generalitat per al 2015 preveu un lleuger increment del 0’66% dels recursos d’Agricultura respecte l’any 2014, però en realitat aquest augment de 2’1 milions d’euros es deu bàsicament a la incorporació de la paga extra del personal del Departament o dels organismes públics que en depenen. A més, assenyalen que les polítiques pròpies d’Agricultura disminueixen un 3’55%. Unió de Pagesos considera que les prioritats pressupostàries del govern català s’haurien de modificar i per això han proposat als grups parlamentaris esmenes adreçades a pal·liar els efectes de la davalla d’aportacions estatals al Pla Nacional d’Assegurances Agràries, a la millor dotació del programa de sanitat vegetal per reforçar la lluita contra les plagues i espècies invasores, a dotar l’aportació al sector de la fruita seca i també demanen 16 milions per pal·liar els efectes econòmics del 2014 per les adversitats climàtiques, sanitàries i de mercat. / Canal 21 Ebre


Esquerra presenta Cinta Agné com a nova candidata republicana a Móra d'Ebre



MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L'excoordinadora local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Móra d'Ebre, Cinta Agné, és la nova candidata d'ERC a la capital de la Ribera d'Ebre. Agné és zeladora de l'Institut Català de la Salut, una feina que compagina amb tasques de voluntariat. De fet, la nova alcaldable republicana prové del món assembleari i associatiu, on s'ha implicat des de fa anys en l’organització de la Móra Morisca. L'encarregat de presentar Agné com a candidata a Móra d'Ebre ha estat el president d'ERC a les Terres de l'Ebre, Gervasi Apa, que ha agraït la feina del candidat anterior i actual regidor republicà, Josep Anton Moreno.

La nova candidata ha agraït la confiança que ha dipositat en ella la secció local d'ERC, i ha explicat que el seu projecte entén la política municipal com una acció de servei al poble. Segons Agné, treballaran per fer un nou Ajuntament, basat en la regeneració democràtica, "amb honestedat i transparència". Segons ERC, presentaran un programa electoral realista, amb propostes que puguin complir. El centre de les polítiques d'ERC a Móra d'Ebre seran, segons Agné, les persones i el seu benestar, així com la creació d'ocupació. Agné també ha anunciat que la seua candidatura inclourà gent molt nova i jove, amb il·lusió per treballar i fer un projecte amb idees noves.

El govern d'Amposta estudia una possible querella al regidor de PxC per acusar l’alcalde de perdonar multes



AMPOSTA (Montsià).- La primera tinent d’alcalde d’Amposta, Isabel Ferré, ha avançat aquest dimecres que el govern municipal de Convergència i Unió (CiU) estudia emprendre accions legals contra el regidor de Plataforma per Catalunya (PxC), Germà Ciscar. En concret, Ciscar ha portat al jutjat l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, acusant-lo de “prevaricació” per haver perdonat una trentena de multes a regidors de CiU, exregidors i altres càrrecs municipals, tot aportant decrets d’alcaldia d’entre el 2011 i 2013. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Ferré ha assegurat que els procediments han estat “absolutament correctes”, i que les persones que van aconseguir l’anul·lació de la multa és perquè van fer el preceptiu plec de descàrrec.

La primera tinent d’alcalde ha estat molt dura amb l’actitud de Ciscar, i ha volgut deixar clar que són moltes les persones que presenten al·legacions a les multes i que se’ls accepten, al marge dels regidors, exregidors o treballadors municipals. De fet, Ferré ha dit que el mateix alcalde i els suposats beneficiats per la condonació de les multes estan estudiant querellar-se contra el regidor de PxC.

La denúncia de Ciscar, presentada la jutjat d'instrucció número 3 d'Amposta, aporta els decrets d'alcaldia acceptant les al·legacions dels sancionats i acusa l'alcalde de "prevaricació". Qui més multes retirades va acumular, segons PxC, va ser l'arquitecte municipal, Jaume Castellví, amb sis. El segueixen l'exgerent de l'àrea d'Urbanisme, Teresa Moya, amb cinc; l'exregidor i tècnic de l'àrea d'esports, Josep Carles Vallès, amb quatre; o l'exalcalde Joan Maria Roig, l'actual directora dels serveis territorials de Benestar i Família, Manolita Cid, o la regidora de Cultura, Mar Panisello, amb dos. El regidor de PxC ha destacat també la retirada d'una multa a l'actual regidor de Governació i responsable de la policia local, Josep Garriga, amb una sanció imposada a un vehicle a nom de la seua empresa.

En aquest sentit, Ferré ha insistit que cada mes hi ha molts decrets amb la gent que se’ls trau les multes per alguna raó. La regidora ha afegit que els polítics també tenen dret a presentar al·legacions, i ha dit que tant els regidors com els càrrecs de confiança paguen les multes quan és necessari, “com la resta de ciutadans”.

24 de febrer del 2015

La Festa de la Carxofa d'Amposta repartirà 14.000 racions en la seua vintena edició



AMPOSTA (Montsià).- Aquest proper dissabte, 28 de febrer, Amposta celebrarà la 20a edició de la Festa de la Carxofa. Un total de 10 restaurants d’Amposta i el Poblenou del Delta ja treballen per preparar les 14.000 degustacions que posaran a l’abast del públic. Durant la jornada es vendran, per un preu de deu euros, tiquets que donaran dret a provar fins a sis degustacions de carxofa que els restauradors combinaran amb tot tipus de productes com l’arròs, el bacallà, el foie o el pernil. També s’oferiran tiquets degustació de vins del Cellers Vins Andreu Roca i la Cooperativa de Gandesa, per dos euros, o tres ostres de la musclera del Delta més una copa de cava, per tres euros.

La presidenta de l’Associació de Restauradors d’Amposta, Arantxa Codorniu, ha explicat que cada restaurador pot escollir els productes que vulgui per elaborar els tastos mentre sempre hi sigui present la carxofa. L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha afirmat que la Festa de la Carxofa s’ha convertit en un esdeveniment clau per posicionar la ciutat com a destinació turística.

Així mateix, el dia de la Festa, i amb la voluntat de de diversificar l’oferta, la plaça del Mercat acollirà la fira fora stocs, mentre que el Museu de les Terres de l’Ebre farà una jornada de portes obertes amb visites guiades gratuïtes a les exposicions permanents del Museu. Com ja és tradicional, la Festa donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa que s’allargaran fins al 29 de març. / Canal 21 Ebre.

Ferré confia que Governació validarà la relació de llocs de treball d'Amposta



AMPOSTA (Montsià).- L'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha rebutjat novament les crítiques de l’oposició al voltant de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament, un catàleg que es va aprovar definitivament en el ple ordinari d’ahir dilluns amb els vots favorables de l’equip de govern de CiU. De fet, Ferré s'ha mostrat confiat que el departament de Governació acabarà avalant el document i les remuneracions previstes per a alguns dels treballadors.

En aquest punt, l’alcalde d’Amposta ha qualificat de "ridícul" l'anunci d'ERC i el PSC, aquest mateix dilluns al matí, de demanar formalment l'empara de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre i de la Subdelegació del Govern espanyol a Tarragona per aturar l'aplicació d'una relació de llocs de treball que, asseguren, contravé la llei i incrementa les retribucions dels càrrecs pròxims a l'equip de govern.

En aquest sentit, l'alcalde assegura que, "per llei", el consistori ja està obligat a portar davant el Departament de Governació i de la subdelegació del govern espanyol el catàleg. Ferré també ha volgut defensar el “bon govern” a l’Ajuntament d’Amposta durant els darrers 28 anys davant les crítiques de l’oposició. L'alcalde ha recordat, novament, el suport majoritari dels representants dels treballadors al catàleg de llocs de treball i l'elaboració a càrrec de la Diputació de Tarragona. / Canal 21 Ebre.

Una delegació de la Comissió Europea visitarà el Delta al juliol per avaluar la plaga del caragol maçana


BRUSSEL·LES.- La Comissió Europea enviarà el proper mes de juliol a les Terres de l'Ebre una delegació de representants per avaluar la plaga del cargol poma, que està fent estralls al Delta. Així ho ha assegurat aquest dimarts el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, després d'una jornada de reunions a Brussel·les amb l'eurodiputat Ramon Tremosa (CiU) i alts càrrecs de la Comissió Europea. "El Director General de Salut Pública, a instàncies de l'eurodiputat Ramon Tremosa, s'ha compromès a venir aquest mes de juliol amb una delegació al Delta per conèixer la visió dels representants del govern i del sector directament", ha dit Soler.

El director general de Salut Pública, Ladislav Miko, s'ha compromès a "implicar-se el màxim" en la lluita i el control del cargol poma, segons ha explicat Soler a la premsa. En concret, Brussel·les estudiarà l'aportació de fons econòmics per compensar els afectats i impulsarà investigacions científiques i tècniques per trobar la millor manera d'eradicar la plaga. Per Soler, la idea és elaborar "un pla de xoc molt important".

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre ha dit que "cal unir totes les forces d'agents econòmics, socials, agrícoles, del sector institucional local, de la Generalitat i l'Estat" sota "el paraigües de la Comissió Europea". Segons Soler, Brussel·les "ha de tutelar" el procés de lluita contra la plaga.

"És un problema de màxim nivell europeu", ha advertit Soler des de Brussel·les, recordant que tot i que ara l'únic cas al continent sigui el del Delta, la problemàtica es podria estendre a d'altres zones "si ara no ho controlem i delimitem a la mínima expressió".

Una àmplia representació institucional de les Terres de l'Ebre, encapçalada pel president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, el del Montsià, Joan Martin, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i diversos membres del sector, han mantingut aquestes reunions al Parlament Europeu i la Comissió per trobar la màxima implicació europea en la lluita contra el cargol poma i el mosquit tigre.

Per a Soler, "no han estat reunions d'aparador, sinó de treball intens". La ronda de contactes, que ha estat impulsada per l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, ha servit per exigir a la Comissió Europea un "pla d'acció" per combatre la plaga, que ha d'incloure mesures de "finançament". Soler ha indicat que cal invertir en la lluita contra la plaga però també en mesures compensatòries pels agricultors i productors afectats pel cargol poma.

Tremosa s'ha mostrat satisfet amb els resultats de la trobada, i ha indicat que el viatge de la Comissió Europea a les Terres de l'Ebre el proper juliol serà "una gran oportunitat per a què el sector demostri les conseqüències que té aquesta plaga sobre el seu conreu, sobre la societat i també sobre la supervivència i la pervivència de la zona"./ ACN / Imatge Ramon Tremosa, a Twitter 

PxC denuncia l'alcalde d'Amposta per haver 'perdonat' una trentena de multes a regidors i càrrecs municipals


AMPOSTA (Montsià).- El regidor de PxC, German Ciscar, ha denunciat als jutjats l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, per retirar unes 30 multes d'aparcament a regidors, exregidors i càrrecs municipals pròxims a l'equip de govern de CiU, entre 2011 i 2013. La denúncia, presentada la jutjat d'instrucció número 3 d'Amposta, aporta els decrets d'alcaldia acceptant les al·legacions dels sancionats i acusa l'alcalde de "prevaricació". "És una cacicada", ha declarat Ciscar, indignat perquè la llei "ha de ser igual per a tothom". Entre els denunciats figurava el regidor de Governació, Josep Garriga, o l'exalcalde Joan Maria Roig. Ferré ha defensat que aquests retirades han estat justificades seguint el procediment establert.

Després de revisar durant mesos desenes de decrets d'alcaldia, Ciscar va comprovar que unes 30 sancions retirades per infraccions d'aparcament entre 2011 i 2013 corresponien a regidors en actiu, exregidors, càrrecs de confiança de l'equip de govern en l'òrbita de CiU. "L'alcalde té potestat de treure sancions imposades per la policia local, sempre de forma justificada. Però en aquest cas veiem com l'alcalde beneficia a un tercer aprofitant la seva superioritat jeràrquica, fet pel qual el denunciem per un presumpte delicte de prevaricació", raona la denúncia.

Qui més multes retirades va acumular durant aquest període va ser l'arquitecte municipal, Jaume Castellví, amb sis. El segueixen l'exgerent de l'àrea d'Urbanisme, Teresa Moya, amb cinc; l'exregidor i tècnic de l'àrea d'esports, Josep Carles Vallès, amb quatre; o l'exalcalde Joan Maria Roig, l'actual directora dels serveis territorials de Benestar i Família, Manolita Cid, o la regidora de Cultura, Maria del Mar Panisello, amb dos.

El regidor denunciant destaca també la retirada d'una multa a l'actual regidor de Governació i responsable de la policia local, Josep Garriga, en aquest cas, imposada a un vehicle a nom de la seva empresa. A banda de les sancions retirades a persones vinculades a l'equip de govern i el consistori, Ciscar assegura que la llista podria superar els 60 casos si s'afegeixen familiars dels regidors, persones pròximes al partit i "amiguets". Entre aquestes, apunta, figuraria també les dues multes revocades a l'empresari Joan Lluís Ripollès.

Aquesta pràctica, segons el mateix Ciscar, hauria finalitzat, però, a principis del passat 2013, assegura, quan el mateix equip de govern s'hauria assabentat que estava investigant aquests casos. "Si era normal que no havien de pagar per què no ho van continuar fent?", es pregunta el regidor, qui no dubta a l'hora de qualificar els fets de "cacicada més pròpia del segle XIX". "La justícia i la llei han de ser iguals per tothom. No pot ser que els ciutadans d'Amposta hagin de pagar quan se'ls imposa una sanció però si ets amiguet de CiU l'alcalde te la retira. Hi ha ciutadans de primer i segona", ha lamentat.

L'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha negat de ple les acusacions de Ciscar i ha defensat que es tracta de decisions que va prendre respectant el procediment administratiu establert, estimant les al·legacions que presentaven els sancionats. "Totes denúncies que he pogut retirar estan basades i documentades en un plec de descàrrec. En funció del que es diu allí, s'accepta o no s'accepta. El fa qualsevol ciutadà d'Amposta, siguin regidors o funcionaris", ha argumentat l'alcalde. "No hi ha cap denúncia retirada sense aquest plec de descàrrec amb una motivació", ha insistit, tot recordant que setmanalment rep nombrosos escrits d'al·legacions en aquest sentit.

Ferré, que ja ha estat denunciat judicialment pel regidor de PxC en anteriors ocasions - com en el cas de les retribucions i compatibilitats laborals d'alguns funcionaris, que es va acabar arxivant-, ha acusat Ciscar de "fer un flac favor a la política judicialitzant el funcionament de l'Ajuntament. / ACN

La nova zona de lleure de l'estadi de Tortosa permetrà la pràctica de l'esport a la gent gran



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa està a punt d'enllestir una actuació destinada a ampliar els espais d'esbarjo del barri de Ferreries. Ubicada al xamfrà del carrer Alcanyís amb l'avinguda Estadi, la plaça Joaquim Bau guanya un nou espai de 546 metres quadrats que inclou superfície arbrada, mobiliari urbà i elements per a la pràctica de l'esport, dirigit específicament a la gent gran. Aquestes obres, que s'estan fent en base a recursos propis i amb personal de l'àrea de Manteniment i Serveis, tenen un cost aproximat en materials de 19.000 euros i quedaran enllestides en les properes setmanes.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat de la 1a tinent d'alcalde, Meritxell Roigé, del regidor de Serveis, Domingo Tomàs, del regidor de barri, Emili Lehmann, i del president de l'associació de veïns, Joan Carles Bonfill, ha presentat l'actuació. En el mateix àmbit, l'Ajuntament ha finalitzat recentment la reordenació de tota la plaça Joaquim Bau, amb nova pavimentació, enjardinament i redistribució d'estacionaments. L'alcalde ha explicat que aquestes actuacions busquen fer una plaça més urbana i més amable amb els vianants, al temps que s'equilibra la ciutat dotant el barri d'un equipament per a la pràctica de la salut i l'esport similar als altres dos que ja existeixen a l'altre marge de riu./ Imatge Ajuntament de Tortosa.

Sabaté (PSC) carrega contra Bel pel ‘gran fiasco’ de les piscines de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- El primer secretari del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, ha afirmat aquest dimarts que els socialistes estan en condicions de liderar el que hauria de ser el nou canvi a l’Ajuntament. A menys de 100 dies per a les eleccions del 24 de maig, Sabaté ha lamentat la “paràlisi municipal” i de la mateixa ciutat, i ha assenyalat que l’equip de Ferran Bel és un govern “sense projecte” i sense rumb. De la mateixa manera, Sabaté ha valorat que el complex d’aigües de l’estadi municipal, un dels principals cavalls de batalla de Bel, encara segueix sent una assignatura pendent, després de vuit anys de governs de CiU. Així, Sabaté ha volgut recordar el que va passar al 2007, quan el seu govern va haver de retirar el projecte de reforma de les piscines perquè afectava el velòdrom municipal.

En aquesta línia, Sabaté ha afirmat que, vuit anys després, no hi ha res del que havia promès CiU. De fet, el primer secretari del PSC tortosí ha remarcat que ara fa quatre anys Bel va simular l’inici de les obres a l’estadi, tot enderrocant l’antiga piscina d’estiu. Sabaté ha sentenciat que aquelles maniobres de CiU, en realitat, han estat “un gran fiasco per a Tortosa”.

D’altra banda, Sabaté ha repassat altres qüestions de l’actualitat municipal, com ara el projecte d’enderroc de les cases de davant de la catedral o la investigació oberta a sis membres de la Policia Local per presumptes irregularitats en la gestió dels diners de la grua municipal. En els dos casos, Sabaté ha donat per bona l’actuació del govern actual. En canvi, ha posat de relleu que la reurbanització de la plaça del Rastre és la rectificació d’un altre “fiasco” del govern de Bel. Segons Sabaté, el govern de CiU es van encaparrar en fer un pàrquing soterrat a la plaça Mossèn Sol, tot i la presència de la muralla medieval que ho impedia.

23 de febrer del 2015

Jordi Jordan serà l'alcaldable de Movem Tortosa i revela els 11 primers llocs de la candidatura


TORTOSA (Baix Ebre).- L'actual portaveu d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, serà el candidat de Movem Tortosa per a les eleccions municipals del proper 24 de maig. Movem Tortosa ha presentat aquest dilluns al vespre l’equip que encapçalarà la candidatura, que Jordan ha qualificat "d’activistes socials a favor de Tortosa", tot destacant que combina d’experiència i renovació. De fet, ha dit que és "una alternativa sòlida al govern municipal actual". Finalment, la candidatura de Jordan ha estat la única que s'ha presentat en el procés obert de primàries de Movem Tortosa, i ara ha de ser ratificada en l'assemblea de la nova plataforma electoral, que se celebrarà dijous. Entre els primers llocs de la llista hi ha noms com Francesc Vallespí, Cristina Bel, Cinta Galiana, Pere Cabanes, David Jarque, Pere Genaró, Elena Mars, Nazario García, Nerea Baiges i Jesús Monche.


Jordan, que serà l’alcaldable de Movem Tortosa, ha expressat “la il·lusió i repte personal" que li fa presentar-se per primer cop com a candidat. L'alcaldable ha agraït a totes les persones que estan donant suport a Movem Tortosa, més d’un centenar, i especialment a les quatre formacions polítiques que s’hi han sumat: Avancem, Esquerra Unida i Alternativa, Procés Constituent i Inicativa per Catalunya Verds. De fet, Jordi Jordan, ha explicat que per guanyar unes eleccions i no fallar en un bon govern a la ciutat, cal tenir un bon equip al darrera, el qual ha presentat avui com “el millor possible per moure Tortosa a partir de l’activisme social, l’experiència i renovació necessàries així com una proposta d’alternativa de govern sòlida i seriosa a l’actual majoria absoluta de CiU”.

L’alcaldable de Movem Tortosa ha detallat que els 11 primers candidats provenen de l’activisme social, tant de diferents plataformes, entitats, associacions i tots tenen “una estima contrastada a favor de Tortosa i la seua gent”. Jordan també ha manifestat que el seu equip és una combinació d’experiència i renovació “totalment necessària per governar una ciutat com Tortosa”. I finalment, Jordan ha defensat que és un equip que té com a objectiu “oferir als tortosins i tortosines una alternativa sòlida i amb garanties a l’actual majoria absolutista que hi ha a la ciutat”.

La candidatura encapçalada per Jordan és la següent:

1.- Alcaldable: Jordi Jordan. Llicenciat en Història per la UB. Màster Estudis Culturals Mediterranis per la URV. Professor de Geografia i Història a l’Institut Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita. Regidor d’ICV-Entesa per Tortosa entre el 2011 i 2015. President dels Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa.

2.- Francesc Vallespí. Comerciant del sector tèxtil, actualment jubilat. President de la Delegació de la Lliga Contra el Càncer a Tortosa i Terres de l’Ebre des de 1999. Col·labora com administrador a Càritas  Tortosa des de 2013.

3.- Cristina Bel. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UNED. Coordinadora d’Avancem a les Terres de l’Ebre. Portaveu de la plataforma Trens Dignes. Ha estat regidora de l’Ajuntament de Tortosa a l’oposició entre els anys 2007-2011.

4.- Cinta Galiana. Llicenciada i doctora en Ciències  de l’Activitat Física i Esportiva. Postgrau en Gestió Esportiva Municipal i també en Activitat Física per a l’envelliment per la UB. Regidora del grup municipal d’I-ET des del 2012 a l’Ajuntament de Tortosa.  Professora a l’Institut Joaquin Bau és membre de la Plataforma en defensa de l’educació pública a les Terres de l’Ebre.

5.- Pedro Cabanes. Diplomat en Teràpia Ocupacional. Estudis d’Administració i Direcció d’Empreses. President de l’Associació del Parkinson a les Terres de l’Ebre i de la Federació d’Entitats Socials a les Terres de l’Ebre.

6.- David Jarque. Diplomat en Arquitectura d’Interiors per LAI de Barcelona. Coordinador d’Iniciativa per Catalunya Verds a Tortosa. Coordinador d’Habitatge de la Generalitat a les Terres de l’Ebre entre el 2009-2011.

7. Pere Genaró. Llicenciat en Medicina i Cirurgia, especialista en Pediatria. Ha estat vicepresident de la Plataforma en defensa de la Sanitat a les Terres de l’Ebre. President de l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques a Terres de l’Ebre, treballa a l’Hospital Verge de la Cinta i a la Clínica Terres de l’Ebre.

8.- Elena Mars. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona. Postgrau en Govern de la Ciutat: drets ciutadans i polítiques públiques per la UOC. Presidenta de l’Ateneu Ebrenc.

9.- Nazario García. Regenta un establiment de restauració al nucli antic de Tortosa, del qual és treballador. Té estudis de Cicles en Formació de Grau Superior en projectes de mecanització.

10.- Nerea Baiges. Integradora Social, treballa al centre ocupacional de la Fundació Privada Mercè Pla a la ciutat de Tortosa.

11.- Jesús Monche.  Diplomat en Treball Social. Membre d’Esquerra Unida i Alternativa. Activista social, col·labora en diferents entitats, especialment en la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a les Terres de l’Ebre.

Imatge Cristina Bel, a Twitter

Gervasi Aspa tornarà a ser l’alcaldable d’ERC a Deltebre, per quarta vegada consecutiva


DELTEBRE (Baix Ebre).- L'assemblea local d’Esquerra Republicana de Deltebre va tornar a donar el seu suport a l’actual portaveu del partit a l’Ajuntament, primer tinent d’alcalde i president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, per encapçalar la llista per a les properes eleccions municipals. Aspa va manifestar que l’objectiu és tornar a guanyar les eleccions, com ja van fer durant les dues darreres convocatòries municipals. 2La presència d’Esquerra al Govern municipal de Deltebre ha suposat un salt endavant inqüestionable per al nostre poble i, per tant, si es vol seguir avançant cap endavant, Esquerra haurà de tornar a tenir el màxim suport de la ciutadania2, manifestava Aspa aquest diumenge.

El candidat republicà reconeixia que treballen per obrir el projecte al màxim de persones i entitats provinents del progressisme catalanista i que, per tant, des de fa temps, mantenen converses en aquest àmbit. "El centre de la nostra proposta política han de seguir sent les persones i les seves necessitats socials, i d’aquí que les converses s’orientin a partits o entitats que tenen la mateixa preocupació", afirmava Aspa. En aquesta línia, descarta qualsevol pacte de govern futur amb el PP, partit anticatalanista i transvasista per excel·lència. "És la diferència d’Esquerra amb altres candidats de Deltebre que, de cara a la galeria, s’emboliquen amb la bandera catalana, però durant quatre anys governen amb coalició amb el PP al Consell Comarcal del Baix Ebre per poder viure de la política", va dir.

Aspa serà la quarta vegada que encapçala el projecte d’Esquerra a Deltebre. La primera va aconseguir 3 regidors; la segona, 8 i la darrera, 7. Durant els dos darrers mandats, ha ocupat el càrrec d’alcalde, la primera vegada en solitari i la segona, compartit amb el PSC. El candidat republicà ha anunciat que presentaran una llista molt renovada, en què combinaran l’experiència de govern amb l’impuls de persones amb noves idees i propostes. / Imatge ERC Deltebre.

ERC i el PSC porten a la Generalitat i a l’Estat el catàleg de llocs de treball de l'Ajuntament d'Amposta



AMPOSTA (Montsià).- El candidat d’ERC a l’alcaldia d’Amposta, Adam Tomàs, i el candidat del PSC, Francesc Miró, han lliurat aquest dilluns al registre de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre una petició adreçada a la conselleria de Governació i als Ministeri d’Administracions Públiques perquè es pronunciïn sobre la legalitat de l’acord pres per l’Ajuntament d’Amposta en relació al nou catàleg de llocs de treball. Un catàleg que els grups a l’oposició qualifiquen “d’il·legal”, ja que el complement de productivitat que s’atorgava a nou treballadors municipals s’ha convertit en un complement específic, incorporat al sou fix. A més, assenyalen que aquest catàleg compta amb informes desfavorables de secretaria i intervenció municipal, mentre que l’informe de la Diputació de Tarragona que ha presentat l’equip de govern de CiU com a aval asseguren que “no és vinculant”.

L’alcaldable del PSC ha insistit que el catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament d’Amposta no s’ajusta a dret. Per la seva part, l’alcaldable d’ERC ha remarcat que el catàleg de llocs de treball es va aprovar amb els informes desfavorables de secretaria i intervenció, una pràctica que, segons Tomàs, l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, realitza de forma reiterada. El ple ordinari de l’Ajuntament d’Amposta d’aquest dilluns, amb els únics vots a favor de CiU, ha aprovat de forma definitiva la relació de llocs de treball del consistori. / Canal 21 Ebre.

Amposta descarta la compra de l'edifici de l'antic cinema Olímpia per l'alt cost de la rehabilitació



AMPOSTA (Montsià).- El ple d’Amposta ha rebutjat aquest dilluns, amb els vots de l’equip de govern de CiU, la moció del grup municipal d’ERC que demanava que l’Ajuntament fes les gestions necessàries per la compra de l’edifici de l’antic cinema Olímpia, conegut popularment per l’edifici del Sindicat, situat a l’avinguda de la Ràpita. El portaveu d’ERC, Adam Tomàs, ha remarcat que el preu de sortida al mercat, 340.000 euros, representa una oportunitat de recuperar el patrimoni pel poble. En declaracions realitzades a Canal 21 Ebre poc abans de la celebració del ple, Tomàs ha manifestat que tot i que calia estudiar quina actuació arquitectònica i econòmica s’ha de fer a l’edifici, la seva localització i distribució en dues plantes el fan ideal per plantejar un projecte municipal d’ubicació d’espai d’ús social per entitats, o bé d’una oficina que podria acollir el servei d’Amposta Empresa i promoció del comerç.

La primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Amposta, Isabel Ferré, ha explicat que si bé el preu de sortida al mercat de l’edifici del Sindicat és correcte, un estudi arquitectònic revela que la rehabilitació de l’edifici costaria 1’5 milions d’euros. Una inversió força elevada i que Ferré ha afirmat que ara per ara no és una prioritat per a l’Ajuntament, tenint en compte que ja té en propietat altres edificis que també s’han de rehabilitar. A més, Ferré ha explicat que el POUM ja preveu la protecció de la façana, estigui en mans públiques o privades. / Canal 21 Ebre.

Dalmau (PP) demana ‘responsabilitats polítiques' per les irregularitats en la gestió de la grua municipal a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament de Tortosa, Xavier Dalmau, ha qualificat aquest dilluns de “fets molt greus” les presumptes irregularitats detectades en la gestió de la taxa de retirada de vehicles per part de la Policia Local. La notícia va transcendir divendres passat, explicada pel mateix alcalde, després que els serveis de Tresoreria i Intervenció de l’Ajuntament van confirmar retards en els ingressos dels diners de la taxa de la grua municipal. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Dalmau ha donat el seu suport inequívoc al cos de la Policia Local de Tortosa, de qui ha destacat la “professionalitat, la integritat i l’honestedat” de la majoria dels seus agents. Però el regidor ha remarcat el caràcter qualitatiu dels fets, ja que són de major gravetat perquè les presumptes irregularitats les haurien comès funcionaris públics. De la mateixa manera, Dalmau ha valorat que li falta que algú acabe assumint responsabilitats polítiques pel cas, tot i que ha aclarit que no pretenia demanar la dimissió de Ferran Bel.

L'Ajuntament de Tortosa ja ha posat en coneixement de la Fiscalia les presumptes irregularitats detectades en la gestió de la taxa de retirada de vehicles. La investigació interna va detectar tres tipus d'irregularitats, que afecten sis agents de la Policia Local. Segons l’Ajuntament, alguns dels policies haurien pogut fer un ús personal dels diners. Dalmau ha apuntat que al desembre ja es van començar a detectar les primeres irregularitats, i que potser hi havia més dels sis casos que s’han detallat.

D’altra banda, Dalmau ha aprofitat per tornar a qüestionar la taxa de la grua municipal. El regidor del PP ha criticat que els ciutadans hagin de pagar 90 euros si la grua municipal se’ls emporta el vehicle. Una quantitat que Dalmau considera una “exageració”, fins al punt que s’ha compromès a reduir-la si arriba a l’alcaldia de Tortosa. A més, el regidor del PP també ha sentenciat que està “radicalment en contra” de les zones blaves. En concret, Dalmau ha criticat el caràcter “recaptatori” de les zones blaves, i ha proposat substituir-les per zones verdes, que podrien ser gratuïtes o més econòmiques per als residents.

Sorpresa per la filmació d'un anunci amb el nou Ferrari 488 GTB al pont del Mil·lenari de Tortosa i a la carretera del Port



TORTOSA (Baix Ebre).- L'enregistrament d'un anunci amb el nou Ferrari 488 GTB pels carrers de Tortosa, aquest diumenge al capvespre, va provocar el tall del pont del Mil·lenari i una gran expectació entre molts dels conductors i curiosos que van trobar-se amb la filmació. De fet, a YouTube ja es pot veure el vídeo que va pujar-hi Cristina Llorach Bertomeu. Una estona abans, encara amb la llum del dia, el mateix Ferrari també havia estat circulant per la carretera del Port, com va poder captar Claudio Ena en la fotografia que també reproduïm. Concretament, l'anunci es va filmar en el tram comprès entre la font del Caragol i el Portell. El nou Ferrari 488 GTB és el substitut del 458 Italia, tot i que homenatja el 308 GTB, el primer Ferrari V8 amb motor central. L'encarregat de presentar el nou superdeportiu va ser el pilot de Fórmula 1 de l'equip Ferrari F1, Sebastian Vettel, fa només uns dies.

Foto: Claudio Ena.

'Dotze anys de transformació', article d'Andreu Martí


Només cal mirar enrere per veure que després de gairebé 12 anys des de que el Grup Municipal de CiU vam assolir el govern a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, tot i que les dificultats han estat i segueixen essent moltes, i que la situació és delicada encara per a molts dels nostres ciutadans, hem millorat en el nostre estat del benestar.

És bo fer un breu recordatori d’on érem, d’on som i de tot el camí que hem fet tots plegats.

Ens hem esmerçat per a fer que viure a l’Ametlla de Mar sigui més fàcil que abans. Els caleros i caleres tenim ara al nostre abast molts serveis i moltes opcions del nostre dia a dia, que podem fer aquí sense necessitat de marxar a fora.

L’àmbit sanitari ha estat un dels que més evolució a mostrat a l’Ametlla de Mar amb l’ampliació del CAP, la creació d’especialitzacions o la posada en marxa del Centre de Rehabilitació, però també ho ha estat el de l’esport i el lleure amb una nova i moderna zona esportiva i centre d’aigües i salut, avui utilitzat per 1200 persones o el de la mobilitat, amb la creació de prop de més de 200 places d’aparcament gratuït i l’aparcament soterrat de 300 places que gestionem en connivència amb el sector comercial de la localitat. Aquests són només alguns dels exemples més clarificadors.

Nosaltres hi hem posat tot el nostre coratge i tota la nostra passió. Treballar pel poble i pels nostres ciutadans ha estat la nostra vocació i per a molts el somni complit que dona sentit a l’estima cap al nostre poble i dignifica tot el que en el seu dia van fer els que ens van precedir.

Si feu aquest exercici sincer de mirar enrere, us vindran al cap moltes mancances ja solucionades i moltes necessitats ja gestionades.

Quan vam arribar al govern, ens vam marcar un rumb a seguir. Teníem clar quin tipus de poble volíem. I us ben asseguro que La Cala d’avui en dia s’hi assembla molt, i evidentment que hem comptat amb la decisòria contribució ciutadana i la complicitat de les administracions en la construcció d’aquest camí conjunt.

Hem pensat en gran i hem assolit fites que ens han posicionat com una societat avançada i preparada pels molts reptes que el futur immediat ens demanarà.

Andreu Martí i Garcia
Alcalde de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar.

22 de febrer del 2015

'Portes obertes', article de Sisco Lahosa


Com cada any  en aquestes dates, els diferents centres educatius d’arreu de ciutats amb una oferta plural i diversa, ens preparem per presentar a les famílies la nostra proposta educativa. Cadascun dels nostres centres procurem oferir allò que ens és propi, específic o concret  i ens diferencia de la resta, amb la voluntat seduir  i convèncer els qui poden ser futurs alumnes.

No és un tema menor per a qui, preocupat per l’educació dels fills, ha de discernir quina pot ser la millor proposta, la més adient  a les circumstàncies i expectatives que famílies i joves fan o desitgen envers el present immediat i el futur. Triar col·legi no ha de ser un tema “banal” i val la pena posar-hi els cinc sentits.

A Tortosa mai ha hagut una sectorització o mapa escolar que hagi condicionat la tria de col·legi o institut. Cadascú, dintre d’uns paràmetres comuns, ha pogut escollir centre i optar, d’aquesta manera, per un o altre projecte educatiu.

Acabada la formació primària, s'obren noves expectatives a l'hora de cursar uns estudis que vincularan ,al menys durant els  quatre anys que dura l'ESO, la vida i la formació de xiquets i xiquetes que creixeran i es faran grans amb nous companys i companyes provinents d'altres centres, amb històries diferents i expectatives semblants.

Com passa sempre, tota elecció suposa risc i, malgrat aquest, sí o sí, ens veiem abocats a prendre decisions. És per aquest motiu que, a l’hora d’afrontar aquest repte, el millor que podem fer és cercar  informació, fer preguntes, explicitar els dubtes i procurar escoltar el que uns i altres ens diran a l’hora d’aconsellar-nos una o altra opció.

Som, sou les famílies - les que voleu el millor per als vostres fills i filles - qui haureu de decidir si un o altre criteri és el que té més o menys pes a l’hora d’escollir una o altra opció. Sou vosaltres els qui, amb perspectiva de futur haureu de mirar que és el més adient per als vostres fills i filles. Després, el temps i les circumstàncies – múltiples, plurals, diverses, impredictibles – us confirmarà o no aquesta opció que ara feu.

No tingueu por, segurs  que tot el que, al respecte, feu, només té un únic i òptim objectiu: escollir el que és el millor, segons la vostra opció, formació, experiència i coneixements, per al vostre fill o filla.

Això, sí, una cosa us recomano: escolteu veus diferents, entreu per més d’una porta, penseu en perspectiva i no en la immediatesa, pregunteu a altres i no menystingueu el que us puguin dir aquells qui millor coneixen, acadèmicament parlant, els  vostres fills i filles. Tingueu present, també, que res és definitiu i que sempre hi ha segones opcions.

Esmerceu el temps amb les diverses propostes que els diferents centres de la nostra ciutat us farem, no ho fareu de bades. Parleu amb els vostres fills i filles, escolteu les seves propostes que també us poden ajudar i penseu que, també nosaltres, mestres, professors i educadors tots, volem el millor per al nostre alumnat .

Sigueu benvinguts als nostres centres.


Sisco Lahosa
és director de l'institut J. Bau de Tortosa.

                                                                       



ERC porta al ple d'Amposta la compra de l'edifici de l'antic cinema Olímpia


AMPOSTA (Montsià).- El grup municipal d’EA-ERC ha presentat una moció per ser debatuda aquest dilluns en el proper ple d'Amposta, en què demana que l’Ajuntament faci les gestions necessàries per negociar i tancar la compra de l’edifici de l’antic cinema Olímpia, conegut popularment per l’edifici del ‘Sindicat’, al número 43 de l’avinguda de la Ràpita. El portaveu republicà, Adam Tomàs, ha recordat que el desembre de 2014 va sortir a la venda aquest immoble noucentista, que forma part del patrimoni arquitectònic, cultural i social d’Amposta. Segons ERC, el preu de sortida al mercat, 340.000 euros, representa una oportunitat de recuperar patrimoni pel poble, i més tenint en compte que és un actiu bancari que es posa a la venda amb un finançament hipotecari especial. Per Tomàs, "aquest és un projecte que encara pren més valor si tenim en compte que, en aquests moments, l’Ajuntament està pagant uns 500 euros al mes de lloguer pel local d’Amposta Empresa, i que es podrien estalviar".

El portaveu republicà ha manifestat que cal estudiar quina actuació arquitectònica i econòmica s’ha de fer a l’edifici, però que "la seva localització i distribució en dues plantes el fan ideal per plantejar un projecte municipal d’ubicació d’espai d’ús social per entitats, o bé d’una oficina que podria acollir el servei d’Amposta Empresa i promoció del comerç, així con una seu per a la Federació de Comerç". Tanmateix, Esquerra aposta per obrir un procés participatiu per definir quin ha de ser el millor ús que se li pot donar pel poble.

Tomàs ha insistit en que aquesta és una operació absolutament prioritària si es vol recuperar aquest edifici com a bé i de funció pública, i evitar així que acabi en mans d’un particular. "Poder adquirir-lo és una qüestió de voluntat política i de projecte de ciutat, i  en el nostre projecte per una nova Amposta hi té cabuda", ha manifestat Tomàs. / Imatge ERC

Denuncien Bel al Suprem per mantenir el monument franquista, tot i que Tortosa no incompleix la llei de Memòria Històrica


TORTOSA (Baix Ebre).- El jove advocat madrileny Eduardo Ranz ha presentat aquest divendres una denúncia al Tribunal Suprem (TS) contra l'alcalde de Tortosa i senador per CiU, Ferran Bel, en què l'acusa d'incomplir la llei de la Memòria Històrica per mantenir el monument franquista de la Batalla de l'Ebre. En concret, l'advocat considera que Bel podria ser autor d'un delicte de desobediència i denegació d'auxili i d'una falta contra l'ordre públic. Per aquest motiu, creu que podria enfrontar-se a una pena de sis mesos a dos anys d'inhabilitació, com estableix el Codi Penal. Ranz ha hagut d'elevar la denúncia al Suprem per la condició de senador de Bel. Amb tot, la denúncia sembla ignorar que la mateixa llei de la Memòria Històrica conté una excepció: els monuments que són considerats obres d'art. Això es va fer per 'salvar' el debat sobre el mausoleu del Valle de los Caídos, però de retruc també el monument de Tortosa, obra de l'escultor Lluís M. Saumells i protegit pel Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) com a integrant del patrimoni cultural català.


A més de Bel, en les darreres setmanes Ranz també ha denunciat l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella (PP), i altres 37 alcaldes per desobediència al mantenir simbologia franquista als carrers. La primera denúncia es va presentar coincidint amb l'aniversari de la proclamació de la Primera República Espanyola, als jutjats de la plaça de Castilla. Segons la denúncia, l'article 15 de la Llei de la Memòria Històrica ordena a totes les administracions públiques "adoptar les mesures adients per procedir a la retirada dels monuments commemoratius que suposin l'exaltació de la revolta militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la dictadura". "L'objectiu és evitar qualsevol vestigi que pugui ser causa d'enfrontament, greuge o ofensa al model constitucional de convivència", afegeix l'escrit de l'advocat, especialitzat en drets humans i memòria històrica.

Ranz considera que Bel no ha adoptat les mesures adients per a la retirada "d'escuts, insígnies, plaques i d'altres objectes i mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la dictadura". Així, l'advocat també ha dirigit un escrit a l'Ajuntament de Tortosa demanant-li que ordene "retirada immediata" del monument franquista.

Però el monument de la Batalla de l'Ebre, inaugurat el 1966 pel mateix Francisco Franco durant una visita del dictador a Tortosa, va quedar fora del projecte de llei de la Memòria Històrica que l'any 2007 el govern anterior del PSOE va consensuar amb IU-ICV, el PNB i CiU. Així, la llei obliga a retirar els símbols franquistes si no estan justificats per motius artístics o arquitectònics, i queden fora de la mesura els que estiguin protegits. És el cas del monument de Tortosa, que l'actual pla d'ordenació urbana municipal (POUM) va catalogar com a bé integrant del patrimoni cultural català, tot i que conserva elements de clara simbologia franquista.

20 de febrer del 2015

El delegat a l'Ebre diu que el brot de sarna al Port comença a estar controlat



TORTOSA (Baix Ebre).- El Departament d'Agricultura ha activat la segona fase del pla d'actuació contra el brot de sarna que afecta les cabres del massís del Port en cinc municipis de la Terra Alta. Els termes afectats són Gandesa, Bot, Prat de Comte, Pinell de Brai i Horta de Sant Joan. A partir d'ara, només s'abatran animals per raons humanitàries; és a dir, aquelles cabres en què la malaltia estiga en un estat molt avançat que acabaria provocant-los la mort. L'objectiu és facilitar que els animals tinguen les millors condicions possibles per superar la malaltia, per sí mateixos. Però a la resta d'àrees de caça i a la Reserva Nacional de Caça es manté la primera fase i, per tant, l'abatiment dels animals afectats.

En aquest sentit, el delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha defensat aquest divendres la gestió de la crisi que està fent el govern català, tot i les crítiques que han fet societats de caçadors i sindicats agraris per la “descoordinació” entre el Departament d’Agricultura i els Agents Rurals. Pallarès també ha confirmat que només una quarta part de les 69 cabres que s’han abatut tenien la malaltia. Segons el delegat, després de dos mesos d’actuacions, el brot de sarna “comença a estar controlat”, tot i que ha reconegut que caldrà millorar algunes coses per quan hi haja més brots de sarna en el futur.

Pallarès deixa clar que la Generalitat no té pressupost per al nou hospital de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha defensat aquest divendres les actuacions del govern al territori, tot i la retallada en el pressupost en el pressupost d’inversions per al 2015. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Pallarès ha destacat que al pressupost no hi figura l’acabament de les obres del reg de la Terra Alta, i ha recordat que la Generalitat aprofita aquests anys de crisi per redactar projectes estratègics per al territori, com ara el desdoblament de l’eix de l’Ebre. De la mateixa manera, el delegat ha afegit que després de l’estiu començaran les obres de l’edifici de les delegacions a Tortosa, un cop que ja ha entrat en funcionament el pàrquing soterrat del carrer Montcada.

En canvi, Pallarès no ha dit el mateix del nou hospital de referència de les Terres de l’Ebre, que havia de construir-se al pla parcial de la Farinera de Tortosa. De fet, ha deixat clar que avui en dia no hi ha el pressupost per poder el nou hospital, un projecte que el tripartit va xifrar en 133 milions d’euros perquè el centre estigués operatiu aquest 2015. El delegat ha reivindicat les millores que s’han fet en els darrers anys a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, i ha apuntat que l’Ajuntament té un projecte per integrar el centre amb la ciutat, facilitant-ne l’accessibilitat. [Aneu directament al tall de l'entrevista.]

Tortosa aprova el projecte d'enderroc i el procediment expropiatori de les cases de la catedral


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ja té a punt el projecte de taxació conjunta per expropiar els habitatges pendents de les cases de la catedral, que han de ser enderrocades durant els propers mesos. De forma paral·lela, la junta de govern local també va aprovar dilluns el projecte tècnic per fer efectiu l'enderroc. Amb aquests tràmits, el govern municipal preveu tancar en breu les negociacions amb els veïns per adquirir els habitatges pendents o, en cas contrari, poder-los expropiar. Un cop s'hagin enderrocat les cases, s'encarregaran prospeccions arqueològiques per determinar si el subsòl conté restes de l'època romana que puguin ser conservades.


L'Ajuntament ha aprovat el projecte d'enderroc del conjunt d'edificis situats entre els números 9 i 21 del carrer Croera, situats davant la Catedral, així com el projecte d'expropiació per taxació conjunta de les tres propietats (dos pisos i un local en planta baixa) -propietat de dues famílies- que encara no són de titularitat municipal. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha manifestat aquest divendres que ja hi ha acord amb un dels propietaris, i que es manté la negociació amb l'altra família amb la mateixa voluntat. L'aprovació d'aquests dos projectes obre ara el compte enrere d'una actuació negociació amb els propietaris, tot i que ja s'han adquirit 30 finques d'un total de sis edificis. Una vegada totes les propietats siguin de titularitat municipal, l'Ajuntament procedirà a enderrocar les cases i a continuar les prospeccions arqueològiques detectades al subsòl, que acabaran condicionant la tipologia de projecte que s'ubicarà en aquest nou espai obert al riu situat davant de la Catedral.

El projecte d'enderroc dels sis edificis, aprovat aquesta setmana per la junta de govern local, té un pressupost d'execució de 227.158,73 euros. L'alcalde no ha volgut posar data a l'inici dels enderrocs, a l'espera que l'Ajuntament sigui titular de la totalitat de les finques. Pel que fa al projecte d'expropiació per taxació conjunta, també aprovat aquesta setmana, ascendeix a un pressupost de 199.044 euros, i afecta dos pisos i uns baixos propietat de dues famílies diferents.

Bel ha reiterat que amb una d'aquestes famílies ja s'ha tancat un acord, mentre que amb l'altra "continuem negociant i espero també poder assolir un acord", malgrat el procediment iniciat. "Sempre he mantingut que negociaria amb els titulars fins a l'últim dia", ha afegit.

L'Ajuntament de Tortosa ha invertit 1.267.921 euros en l'adquisició d'immobles afectats en aquesta actuació. "Vull destacar el treball que s'ha dut a terme, en aquests últims set anys, negociant per tancar acords. També agraeixo la comprensió i flexibilitat d'aquests propietaris", ha dit Bel. Una vegada s'executi l'enderroc, l'alcalde ha explicat que es continuaran les excavacions arqueològiques iniciades al Palau Episcopal, en les quals es van trobar restes romanes. Serà la dimensió i importància d'aquestes possibles troballes les que acabaran determinant finalment la configuració del futur nou espai obert que es crearà entre la Catedral i el riu Ebre./ Imatge ACN

Tortosa expedienta sis agents de la Policia Local per irregularitats en la retirada de vehicles




TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i l'inspector en cap de la Policia Local, Jesús Fernández, han hagut de comparèixer aquest divendres per informar que l'Ajuntament ha posat en coneixement de la Fiscalia, aquest mateix dijous, sis casos d'agents implicats en presumptes irregularitats relacionades amb la gestió de la taxa per retirada de vehicles de la via pública. Dilluns passat, en disposar del primer informe, l'alcalde va convocar la Junta de Portaveus per transmetre el seu contingut i les actuacions que s'estaven portant a terme. Aquest dijous, els fets van ser posats en coneixement de la Fiscalia, i l'alcalde i el mateix inspector en cap van mantenir una segona reunió per informar als portaveus municipals.

Bel ha volgut lamentar uns fets que considera "aïlats, i que no es corresponen amb la professionalitat, honestedat i integritat que caracteritza el conjunt de la plantilla de la Policia Local". També ha destacat la diligència i celeritat amb què s'ha enllestit la investigació interna, que ha permès conèixer l'abast real de la situació i posar-la en coneixement del Ministeri Fiscal.

Es tracta de situacions que, segons l'Ajuntament, no tenen a veure entre sí i amb imports diferents. Un primer cas es correspon amb quantitats de 4.606,03, 4.253,25 i 1.651,95 euros, que correspondrien a tres agents que en el moment en què se'ls va requerir no havien fet els pertinents ingressos a la Tresoreria Municipal. Però aquest divendres aquestes quantitats ja han estat ingressades. Hi ha dos agents més, amb irregularitats detectades per import de 2.961,55 i 3.519,10 euros respectivament, que els haurien ingressat amb retard i que porten a pensar que haurien pogut ser utilitzats per al seu ús personal. I, finalment, hi ha una tercera situació que afecta un únic agent amb cobraments per valor de 435,20 euros que han estat localitzats en el seu armer i que, en aquest cas, no hi ha indicis que s'hagi produït un ús personal del fons.

Dels primers indicis, l'alcalde en va tenir coneixement divendres passat, quan va encarregar una investigació interna que ha conduït a la delimitació de responsabilitats, obrint els corresponents expedients informatius, i a la voluntat de posar-ho en coneixement de la Fiscalia davant la possibilitat que se'n derivi la constitució d'un il·lícit penal.


19 de febrer del 2015

Declaren als jutjats els primers activistes de la PAH imputats per ocupar una oficina de Catalunya Caixa a Amposta



AMPOSTA (Montsià). -Nou dels disset activistes de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH) de les Terres de l'Ebre imputats per l'ocupació d'una oficina de Catalunya Caixa a Amposta a principis del passat mes de novembre han declarat aquest dijous al matí als jutjats en qualitat d'imputats per nou delictes, entre els quals, coaccions, extorsió, ocupació d'immoble, danys o omissió d'auxili. Aquesta ha estat la resposta judicial a l'acció reivindicativa del moviment, que es va mantenir a les dependències bancàries durant 48 hores, per defensar un acord amb l'entitat financera per a la dació en pagament del pis i l'establiment d'un lloguer social per a un home sense recursos econòmics. Catalunya Caixa va acabar denunciant-los.


Diverses desenes de persones s'han concentrat aquest dijous al matí davant dels jutjats d'Amposta per donar suport als nou dels disset imputats que han declarat aquest dijous al matí -la resta ho farà, finalment, el pròxim 25 de febrer-. Creuen que la denúncia i la posterior imputació és una "mesura desproporcionada totalment", segons ha manifestat la portaveu de la PAH Terres de l'Ebre, Txell Teruel. "Som persones que lluitem pel dret a l'habitatge i reclamem el dret que consta a l'article 47 de la Constitució Espanyola", ha lamentat.

Cadascun dels disset activistes ha estat imputat per nou suposats delictes diferents, que van des de coaccions, extorsió, ocupació d'immoble, danys o omissió d'auxili. Les diligències prèvies hauran de determinar si, finalment, el cas és arxivat, acaba obrint-se judici oral o es tanca amb una multa. Des de la PAH recorden, però, que el procés -el Col·lectiu Ronda s'encarrega de la seva defensa- i una possible multa, els resulten impossible d'assumir en la seva situació personal.

Més encara tractant-se de Catalunya Caixa, una entitat bancària que ha adquirit el BBVA, recorden, després de "rescatada amb 12.000 milions d'euros públics" i que, en canvi, es nega a oferir "contraprestacions socials" als afectats per les hipoteques, negant-se a oferir-los qualsevol sortida en forma de lloguers socials i dacions en pagament. Teruel apunta que, malgrat que és habitual en l'entitat financera que denunciï les ocupacions de les seves oficines, no és habitual que s'imputin els activistes.

Els fets pels quals els membres de la PAH han estat citat a declarar com a imputats a partir d'aquest dijous es remunten al passat 5 de novembre. Els disset activistes van ocupar l'oficina de Catalunya Caixa a l'avinguda Alcalde Palau d'Amposta per exigir a l'entitat financera una solució per garantir l'habitatge a Àngel, un veí de 48 anys sense feina a qui se li esgotava la prestació de 426 euros com a única font d'ingressos. Segons la PAH, al final de la negociació el banc només acceptava un lloguer de 270 euros, inassumible per a l'afectat.

L'ocupació va finalitzar dos dies després, el dia 7 al matí, quan de forma pactada amb els Mossos es va desallotjar la sucursal, fet que no va evitar atacs d'ansietat d'un dels afectats i una concentració veïnal de suport. La jutgessa, que inicialment va desestimar la primera denúncia de l'entitat financera el dia 5 de novembre, havia acabat admetent a tràmit la segona denúncia presentada.

Curiosament, Teruel ha explicat des de la porta dels jutjats que el cas d'Àngel es va acabar resolent de forma satisfactòria, però en cap cas per l'actitud de l'entitat financera. Després que l'Ajuntament d'Amposta s'oferís a través dels serveis socials a actuar per resoldre la situació, Àngel es troba en un pis d'urgència esperant que se li assigni un habitatge per cinc anys amb un lloguer de 60 euros. "Era el que demanàvem a Catalunya Caixa i, finalment, ha estat l'administració qui ha fet la seva funció perquè el banc el deixava al carrer", ha apuntat.

Malgrat les denúncies, imputacions i declaracions judicials, la PAH ja ha anunciat que no s'arronsarà davant la situació i continuarà mantenint el pols de la protesta pel dret a l'habitatge. "Ens hem quedat sense feina, ens quedem sense casa i sense diners. No ens prendran la dignitat com a persones. L'única forma per defensar això és la desobediència civil i seguirem fent això. No tenim altra manera. O ens quedem sense casa i al carrer", ha tancat la portaveu. / ACN

Disqus for Marfanta