30 de setembre del 2015

La ministra Ana Pastor admet a TVE que és necessari desdoblar la carretera N-340 entre Tarragona i Castelló


TORTOSA (Baix Ebre).- La ministra de Foment, Ana Pastor, ha reconegut aquest dimecres, durant una entrevista al programa La Noche del canal 24 Horas de TVE, que l'Estat espanyol encara ha de desdoblar moltes carreteres, i ha citat expressament el cas de l'N-340 entre Tarragona i Castelló. Aquesta referència de la ministra s'ha produït a poques hores del nou tall de carretera que han convocat les federacions d'associacions de veïns d'Amposta i Tortosa aquest dijous a les 18.15 hores en dos punts de l'N-340 a l'Ametlla de Mar i Alcanar, per reclamar la gratuïtat de l'AP-7 i la construcció del tram pendent de l'autovia A7 a les Terres de l'Ebre. En concret, Pastor ha afirmat que cal desdoblar la carretera perquè acumula "molt de trànsit", però no ha fet cap referència a l'alta sinistralitat que acumula la via en els darrers mesos: 13 morts en el que portem de 2015, i un total de 66 morts en els darrers cinc anys. En aquest sentit, cal recordar que el govern de l'Estat només ha previst una partida de 150.000 euros en el pressupost general del 2016, per a la construcció del tram de l'A7 entre la Jana i el Perelló.


La PDE critica que el Consejo Nacional del Agua haja aprovat tots els plans de conca junts


TORTOSA (Baix Ebre).- El fet que la votació de la desena de plans conca que ha aprovat, aquest dimecres, el Consejo Nacional del Agua (CNA), a Madrid, s'hagi fet conjuntament i no un a un com es preveia, és, per a la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), una estratègia del govern espanyol per evitar que es visualitzessin els conflictes oberts del Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE). Manolo Tomàs, portaveu de la plataforma, ha apuntat que "aquesta aprovació camuflada del PHE" és una "frivolitat i un desafiament a les institucions europees" que estan exigint al govern espanyol requeriments que el pla no compleix. La PDE també ha destacat el vot en contra emès pel Govern català, així com el vot contrari de Navarra i el País Valencià. / Via ACN

El Consejo Nacional del Agua aprova el nou Pla Hidrològic de l'Ebre amb l'oposició de Catalunya, Navarra i País Valencià


MADRID.- El Consejo Nacional del Agua ha aprovat aquest dimecres el nou Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE) amb els vots en contra de Catalunya, Navarra i del País Valencià. El nou pla contempla una previsió d'aigua per abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021 de les 950.000 que preveu l'actual. Un cop rebi l'aval del Consell d'Estat, el Consell de Ministres donarà llum verda a un decret per a la seva posada en marxa abans que acabi l'any. El pla definitiu ha d'arribar a Brussel·les el març de 2016. El conseller de Medi Ambient, Santi Vila, ha avançat que la Generalitat "combatrà" el decret que aprovi el Consell de Ministres si no incorpora les "reflexions" del Govern.

El Consejo Nacional del Agua s'ha reunit aquest dimecres al ministeri de Medi Ambient per donar llum verda al segon cicle de planificació hidrològica, que preveu la revisió de tots els plans hidrològics de l'Estat, entre els que hi ha el de l'Ebre.

La desena de plans s'han votat en conjunt i això ha fet que territoris com el País Basc hagin hagut d'emetre un vot favorable, atenent als seus interessos, malgrat estar inicialment en contra del Pla Hidrològic de l'Ebre. És per això que el govern basc ha anunciat que emetrà un vot particular en contra del nou projecte de l'Ebre.

La Generalitat ha avançat que impugnarà per via la administrativa el decret que aprovi el Consell de Ministres per a la posada en marxa del nou Pla Hidrològic de l'Ebre si el ministeri de Medi Ambient no incorpora les "reflexions" que presentarà en els pròxims cinc dies. "El Govern ho combatrà perquè el plantejament més europeu i més compromès amb el medi ambient és el de la Generalitat", ha dit Vila.

El conseller de Medi Ambient ha qualificat la reunió d'avui de "decebedora i negativa" per a la defensa de l'Ebre i ha denunciat que l'Estat "violenta" habitualment moltes directives de la Unió Europea sobre la gestió de l'aigua.

"Cal atendre la gestió integral del riu i no només les necessitats d'una lògica antiga i productivista", ha assenyalat, per afegir que es tracta d'un "plantejament decimonònic impropi d'un país de la Unió Europea.

És per això que Vila ha advertit que acabarà "durament sancionada" si no fa bé les coses perquè té "una lògica antiga". "Cal garantir un marc directiu europeu que es refereixi a un cabal ecològic al conjunt dels rius de la península", ha assenyalat, per afegir que "això no hauria de ser discutible".

El PHE ha arribat aquest dimecres al Consejo Nacional del Agua després de superar el tràmit del Consell de Conca el passat mes d'agost a Saragossa amb l'aprovació de l'informe preceptiu.

El ministeri de Medi Ambient ha informat abans d'acabar la trobada que el nou pla garanteix l'equilibri entre els objectius medi ambientals del riu i l'atenció de les demandes socio-econòmiques de la conca de l'Ebre.

El departament que dirigeix Isabel García Tejerina sosté que l'aprovació del segon cicle de planificació hidrològica, que preveu la revisió de tots els plans hidrològics de l'Estat, permetrà acabar tot el procés abans de finals d'any, com estableix la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea.

El ministeri també assegura que el govern espanyol ha realitzat "un gran esforç" durant aquesta legislatura per tal de posar fi al retard acumulat des de 2009 en matèria de planificació hidrològica. Tots els plans de conca de l'Estat havien d'estar aprovat l'any 2009 però el 2012 només n'hi havia un d'aprovat.

El Consejo Nacional del Agua està format pel govern espanyol, les comunitats autònomes, els ens locals, els organismes de conca, les organitzacions professionals i econòmiques relacionades amb els diferents usos d'aigua, les organitzacions sindicals i empresarials i les organitzacions no governamentals.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha qualificat aquesta xifra de desmesurada i desproporcionada en nombroses ocasions. Així mateix, la construcció de la majoria dels nous embassaments està prevista a la conca de l'Ebre, 56 obres en total. / Via ACN

Els veïns i alcaldes de la N-340 discrepen sobre la fórmula de gratuïtat de l'AP-7



TORTOSA (Baix Ebre).- La primera reunió entre els alcaldes afectats per la N-340 i les federacions de veïns d'Amposta i Tortosa, que lideren les protestes populars, no ha resolt la discrepància sobre quina ha de ser la fórmula de gratuïtat de l'AP7 a exigir com a solució immediata als problemes de la via. Els alcaldes han donat a conèixer als veïns les mocions que es portaran a aprovació dels plens municipals per acabar amb la sinistralitat a la N-340 i que, reclama la construcció del tram ebrenc de l’A7, que s'adoptin mentrestant mesures provisionals per desviar obligatòriament els vehicles pesants per l'autopista AP-7 amb bonificacions com les que s'apliquen a la N-2 a Girona, i la gratuïtat de l'AP-7 per al trànsit intern de les Terres de l'Ebre.

Però les entitats veïnals han defensat que, més enllà de construir noves infraestructures a llarg termini, cal exigir en primer terme l'alliberament de l'autopista AP-7 de forma immediata i entre Hospitalet de l'Infant i Peníscola. Els alcaldes, per la seva banda, insisteixen que la mesura més realista i executable a curt termini és la inclosa en la seva moció, bonificacions per a camions i gratuïtat per a trànsit intern ebrenc. Veïns i alcaldes participaran aquest dijous a la segona protesta que es farà sobre la N-340 amb dos talls de trànsit a l'Ametlla de Mar i a Alcanar, a un quart de set de la tarda. / Via Canal 21 Ebre

Trens Dignes reivindica la presència de l’Ebre al Pla de Transport de Viatgers

 


TORTOSA (Baix Ebre).- La plataforma Trens Dignes ha presentat aquest dimecres al·legacions al Pla de Transport de Viatgers de Catalunya 2020. Tot i que consideren que el document és "molt genèric" i que les seves reivindicacions ja s'han fet arribar al mateix conseller, han decidit reivindicar la presència de les Terres de l'Ebre en aquest pla que, segons asseguren, és "ínfima". Entre les al·legacions, hi ha el projecte de rodalies a les Terres de l'Ebre; la gratuïtat de l'AP-7 en el tram ebrenc; i la intermodalitat entre el servei ferroviari i el transport per carretera. A més, també reivindiquen el pla de mobilitat de les Terres de l'Ebre que entri al detall del que necessita el territori.

Des de la plataforma han destacat que s'estigui millorant la connexió amb autobusos des de l'Ebre a Barcelona i Tarragona, però han reclamat una millora de la capil·laritat entre les comarques del territori; així com la implantació del sistema d'integració tarifària, que hauria d'haver entrat en funcionament des de l'any passat.

Pel que fa a les infraestructures ferroviàries, Trens Dignes reivindica la creació d'unes rodalies de les Terres de l'Ebre, i també exigeixen que s'adeqüin les vies a l'ample internacional i no a l'ample ibèric. Respecte les carreteres, demanen la gratuïtat de l'AP-7 en el tram ebrenc, així com el condicionament de la C-12 i la N-420. / Via Canal 21 Ebre.

Castellà deixa la presidència de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- Emili Castellà ha presentat la seua dimissió com a president de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE) per “motius estrictament personals”. Ho va fer davant la Junta de Govern de l’associació el passat 24 de setembre. Així les coses, la Junta de Govern va acordar, per unanimitat, que la persona que assumirà la presidència fins la celebració de les pròximes eleccions serà José Daniel Cortijo Martínez, actual vicepresident. Castellà ha estat president de l’AECE durant els darrers 13 anys. / Imatge ACN

El PSC porta al ple l’arranjament de les escales de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta



TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal del PSC de Tortosa presentarà tres mocions en el ple ordinari del mes d’octubre a l’Ajuntament que se celebrarà el proper dilluns. La primera moció reclama l’aplicació de tarifes reduïdes per l’ús del transport públic a determinats col·lectius. Els socialistes han recordat que fa més d’un any, l’agost de 2014, ja van presentar una moció en aquest sentit que el govern de CiU va rebutjar tot argumentant que ja hi estaven treballant i que en breu es disposaria d’un nou contracte pel transport públic de la ciutat. El portaveu del PSC, Enric Roig, ha denunciat que un any després no s’ha fet res en aquest sentit i que en aquest proper ple es tornaran a demanar bonificacions per les diferents col·lectiu i línies de transport públic de la ciutat.

Una altra de les mocions que presentaran els socialistes demana la finalització de l’arranjament de les escales que donen accés a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta des del centre de la ciutat. Roig ha dit que fa un any el govern de CiU es va comprometre a acabar amb la seva reparació però a hores d’ara les escales estan pràcticament igual.

La tercera moció del grup municipal del PSC demanarà aplicar la normativa que considera façanes les parets mitgeres dels edificis que es troben al costat de solars sense edificar, i que s’atorguin bonificacions als propietaris perquè puguin rehabilitar aquestes mitgeres visibles des del carrer. / via Canal 21 Ebre

Ferran Bel renya al ministre Montoro al Senat per la imputació de Mas: 'Espanya és del club del nyap'



MADRID.- El senador i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha carregat aquest dimecres contra el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per utilitzar la presentació del projecte de llei dels pressupostos de l'Estat per a 2016 per atacar les aspiracions polítiques de Convergència. Durant el ple del Senat, Montoro ha criticat als convergents per "voler anar-se'n d'Espanya, però seguir a Europa, que és el club de la democràcia”. En aquest sentit, Bel li ha etzibat que "un club de la democràcia” no hauria de permetre que s'imputés el president del Generalitat, Artur Mas, per haver posat les urnes. Segons el senador tortosí, això és “incomprensible” i demostra que Espanya no forma part del club de la democràcia, sinó del “club del nyap”. La cara del ministre d’Hisenda ha anat perdent el somriure, a mesura que Bel l’anava renyant des de la tribuna d’oradors.

Manel Alves: ‘Qui serà el president, per a l’ANC és secundari’



TORTOSA (Baix Ebre).- El coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a les Terres de l’Ebre, Manel Alves, ha afirmat aquest dimecres que la imputació del president Artur Mas per l’organització de la consulta del 9-N és una mesura “desproporcionada”. I més encara, segons Alves, després de la victòria clara de les candidatures independentistes a les eleccions del 27 de setembre. En aquest sentit, ha qüestionat la qualitat democràtica de l’Estat espanyol, i ha afirmat que els intents de portar Mas davant dels tribunals encara donen més legitimitat al procés nacional català, de cara a la comunitat internacional. A banda, Alves ha assenyalat que al nou Parlament hi haurà un mínim de 72 diputats a favor de la independència, i ha dit que confia que Junts pel Sí i la CUP arribaran a un acord per tirar endavant el procés amb un full de ruta clar. En aquest sentit, ha assenyalat que el nom del proper president de la Generalitat és un tema “secundari”, ja que el més important és que Junts pel Sí i la CUP puguen decidir què faran i com ho faran.

Estudien construir un pàrquing de pagament a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta



TORTOSA (Baix Ebre).- El nou president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, Josep Baubí, ha avançat aquest dimecres alguns dels detalls del pla de mobilitat que Territori i Sosteniblitat està enllestint, per millorar l’accessibilitat de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, així com els aparcaments i el transport públic urbà. Ha estat a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, l’endemà de presentar més de 6.600 signatures a l’Ajuntament de Tortosa, on dilluns s’hauria de debatre la moció popular registrada amb la federació veïnal d’Amposta i el sindicat CATAC. Segons Baubí, es tracta d’un pla de mobilitat que afectarà i reordenarà al conjunt del complex sanitari, amb la possible construcció d’un aparcament de pagament i d’un gran accés des de darrera de l’antic cinema Fèmina. El president veïnal ha dit que la federació vol participar en el disseny dels projectes, i que vigilaran que no es queden al calaix.

De fet, Baubí ha remarcat que el pla per a l’hospital Verge de la Cinta sembla l’alternativa a la construcció del nou hospital que, durant l’etapa del tripartit, Salut havia projectat al pla parcial de la Farinera, entre Ferreries i Roquetes. Però el president veïnal ha assenyalat que la reordenació de tot l’entorn de l’actual hospital permetrà una possible ampliació del centre, així com un canvi en les entrades a l’hospital.

D’altra banda, Baubí ha anunciat que la nova junta de la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa ha concertat una entrevista amb l’alcalde, el proper 29 d’octubre. L’objectiu de la trobada és parlar amb Ferran Bel de qüestions com el projecte de noves piscines i de temes com la millora de la neteja, el trànsit, l’enllumenat públic o la seguretat ciutadana.

Les Terres de l'Ebre activen el codi per evitar suïcidis i fer un seguiment de les persones amb risc



TORTOSA (Baix Ebre).- Segon les darreres dades, de 2013, 11 persones es van treure la vida a les Terres de l'Ebre, una afectació del 5,94% de cada 100.000 habitants. És una taxa inferior a la mitjana de Catalunya, que va ser del 7,2%, i és una de les més baixes d'Europa. Ara s'ha implementat al territori el nou Codi Risc de Suïcidi, que posa en marxa un seguiment preventiu i proactiu, que s'activa des del telèfon 061, CatSalut Respon, i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), en casos de temptativa de suïcidi o conductes suïcides. L'activació del protocol suposa una continuïtat assistencial per al pacient que es farà a través dels centres de la Fundació Pere Mata, únic proveïdor de salut mental a les Terres de l'Ebre./ Via ACN

Mor un matrimoni del Pinell de Brai en un xoc a l'autovia A7 a Tarragona


PINELL DE BRAI (Terra Alta).- Un matrimoni del Pinell de Brai ha mort aquest dimecres com a conseqüència d'un xoc entre dos vehicles a Tarragona. L'accident s'ha produït a l'enllaç de la Via Augusta amb l'A-7, al Camí del Llorito i prop del Nou Estadi, segons ha informat l'Ajuntament. Els fets s'han produït poc abans de tres quarts de vuit del matí quan el vehicle de les víctimes circulava cap a la Via Augusta. La calçada estava mullada i, en frenar, el cotxe ha lliscat, ha topat amb una vorera i la conductora n'ha perdut el control fins a envair el carril contrari, moment en què s'ha produït el xoc amb un altre vehicle que circulava cap a l'A-7, el conductor del qual ha quedat inconscient.

Segons han explicat fonts de la Guàrdia Urbana, el vehicle amb què circulaven les dues víctimes hauria topat contra una vorera amb la roda davantera dreta i, com a conseqüència de l'impacte, la conductora n'ha perdut el control i ha envaït el carril contrari. Un altre vehicle que circulava en direcció a l'A-7 no l'ha pogut esquivar i ha impactat contra el lateral del copilot del primer vehicle. L'accident ha obligar a tallar l'enllaç de l'A-7 durant més de dues hores, fins que la funerària no ha portat a terme l'aixecament dels cadàvers./ Via ACN

Absolen per alteració psíquica el parricida de Gandesa, que complirà un màxim de 10 anys en un centre d'internament


GANDESA (Terra Alta).- L'Audiència de Tarragona ha absolt l'home acusat de matar el seu pare a Gandesa el març de l'any passat. Després de la presentació dels informes psiquiàtrics, aquest dimarts la defensa i la fiscalia van arribar a un acord de conformitat que conclou que l'home tenia greument afectades les seves capacitats. La sentència, dictada 'in voce' per la magistrada, condemna l'acusat a un màxim de deu anys d'internament en un centre psiquiàtric en apreciar una eximent completa d'alteració psíquica. L'acord de les parts va comportar la dissolució del jurat popular, que s'havia constituït dijous.

Precisament, aquest dimecres estava prevista la declaració de l'acusat, a qui la fiscalia demanava 9 anys de presó. La germana de l'acusat pel parricidi de Gandesa va assegurar divendres que el seu germà li va confessar que havia matat el pare "perquè li havia tocat els collons". Així mateix, també va confirmar els fets al seu fill, nebot de l'acusat. En el judici, la dona va posar de manifest la mala relació que tenien pare i fill. Un dels testimonis va relatar que va sentir una discussió entre acusat i víctima, el dia dels fets, i que va veure l'acusat amb un ganivet a la mà. / Via ACN

29 de setembre del 2015

Carta de la PDE a la ministra Tejerina sobre els incompliments del nou Pla Hidrològic


TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha enviat aquest dimarts una carta a la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel Garcia Tejerina, on l'adverteixen de les prevaricacions en què poden incórrer aprovant, aquest dimecres, al Consejo Nacional del Agua (CNA), la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE). La Unió Europea (UE) ha enviat al govern espanyol un 'EU Pilot', la correspondència prèvia al procediment d'infracció, on es reconeix que el cabal ambiental establert al pla no és suficient per garantir "el bon estat ecològic" del delta de l'Ebre ni inclou mesures per protegir-lo. El vot negatiu de la PDE estarà representat aquest dimecres al CNA per tres ONG's estatals.

En la missiva enviada per la PDE, aquest dimarts, a la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel Garcia Tejerina, es demana la "reconducció" de l'actual PHE perquè incompleix diverses directrius europees en el marc d'aigües. Avisen la ministra que aquests reiterats incompliments, no corregits tot i els advertiments i recomanacions de la Comissió Europea, podrien bloquejar els fons europeus per actuacions agrícoles i ambientals.

La plataforma recorda que el PHE incrementa en 465.000 hectàrees de regadiu, les 950.000 existents. Com ha apuntat la portaveu Susanna Abella, es tracta d'una xifra desmesurada i desproporcionada que suposa més de 67% de l'ampliació de regadius que preveuen, en total, tots els plans de conca de l'estat espanyol, 685.000 hectàrees de nou reg. També la majora dels nous embassaments estan previstos a la conca de l'Ebre. En concret, es preveu 56 obres de nova regulació i embassaments d'un centenar previstos.

Justament la missiva recorda a Tejerina l'EU Pilot, la correspondència que la Unió Europa envia prèvia a un procediment d'infracció, que el govern espanyol va rebre al mes de juliol on es qüestionen una desena de punts del PHE que s'aconsella revisar. La PDE ha destacat que aquests documents demostrem que la Comissió Europea, a diferència del que va passar amb el primer Pla de conca de l'Ebre, esta vigilant i seguint de prop tot el procediment de revisió del PHE. A més, Abella ha destacat que aquest document certifica que des de Brussel·les s'han tingut en compte les denúncies que s'han presentat contra el pla i sobretot ha remarcat que qüestioni el cabal ambiental que estableix el PHE i exigeixi mesures de protecció per al delta de l'Ebre.

"La CE diu -al govern espanyol- que han d'aplicar el principi de precaució, i per nosaltres veureu plasmat en un document és un gran avenç i el ministeri no pot fer cas omís", ha assegurat Abella. "La no protecció d'aquests espai, un pla de conca que no esta bé, pot tenir greus conseqüències econòmiques per a molta gent. Continuarem denunciant i si no arriben fons europeus, no serà per les denuncies, serà perquè no fan la feina ben feta", ha afegit.

Votació delegada
El Consejo Nacional del Agua no permet la participació d'entitats "regionals" i, per tant, la PDE no pot assistir-hi. El vot negatiu el traslladaran i el faran constar les tres entitats ecologistes que hi participaran i amb les qual, la setmana passada, membres de la PDE, van consensuar a Madrid una postura comuna. Són WWF Adena, Ecologistes en Acció, i Seo Bird Life.

Un cop superat el tràmit del CNA, s'obre un termini fins al 22 de desembre perquè sigui aprovada la revisió del PHE pel Consell de Ministres. Abans passarà pels serveis jurídics i el Consell d'Estat. El govern espanyol l'ha d'aprovar abans d'acabar l'any per no perdre els fons europeus. El pla definitiu ha d'arribar a Bussel·les al març de 2016. / Via Canal 21 Ebre

El delta de l'Ebre s'enfonsa 0,3 centímetres cada any, una xifra similar a la d'altres zones deltaiques del món


AMPOSTA (Montsià).- L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, en el marc del projecte LIFE EBRO-ADMICLIM -cofinançat per la Unió Europea-, han realitzat el primer estudi de la taxa mitjana d'enfonsament del Delta de l'Ebre, la subsidència, així com el perfil temporal de deformació. Amb aquest objectiu s'han utilitzat imatges de radar obtingudes per diversos satèl·lits durant el període 1992-2010. L'estudi demostra que per aquestes dues dècades analitzades la taxa de subsidència ha estat d'uns 0,3 centímetres anuals, similar a la d'altres zones deltaiques. Els resultats s'utilitzaran per elaborar un mapa on s'indicaran les zones més vulnerables a l'enfonsament.

Al mateix estudi es posa de manifest l'existència d'una taxa de deformació lleugerament superior a la part nord (Riumar) en comparació amb la part central (Deltebre) i sud del Delta de l'Ebre. Així mateix, s'ha constatat la presència d'importants fluctuacions estacionals de l'elevació de plana deltaica, amb alternança de períodes d'enfonsament seguits de períodes d'elevació. Aquests darrers poden arribar fins als dos centímetres.

El projecte també ha consistit en la instal·lació de diversos reflectors artificials en punts estratègics del Delta de l'Ebre per obtenir una millor estimació de la distribució espacial de les mesures d'enfonsament. Aquests reflectors consten d'una base de formigó sobre la que s'instal·la el propi reflector, que consta de tres planxes d'alumini i que retorna amb gran intensitat el senyal emès pels satèl·lits.

Mapa de vulnerabilitat

Els resultats obtinguts en aquest estudi seran utilitzats per a l'elaboració d'un mapa del Delta de l'Ebre on s'indicaran les zones més vulnerables a l'enfonsament i a la pujada del nivell del mar, unes dades que permetran després prioritzar les àrees d'actuació per pal·liar aquest problema.

El Delta de l'Ebre es considera una de les zones més vulnerables al canvi climàtic, donat que la suma de la subsidència i la pujada del nivell del mar poden implicar una pèrdua d'elevació superior al metre durant el present segle, amb la qual cosa la meitat del Delta quedaria per sota del nivell del mar. / Via ACN

Experts en turisme debaten sobre el futur del sector a la Ràpita



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Sant Carles de la Ràpita ha celebrat aquest dimarts el Dia Mundial del Turisme amb una jornada tècnica sobre innovació i turisme, amb l’objectiu de reflexionar sobre tots els reptes de futur que es plantegen en el sector i, alhora, animar les empreses a ser més competitives. En la jornada hi han participat experts en turisme com el professor de la Universitat de Girona, José Antonio Donaire, així com representants de l’administració i empresaris. Entre d’altres, s’han abordat els reptes de futur dels allotjaments turístics de les Terres de l’Ebre o la necessitat der rehabilitar la planta hotelera obsoleta de Catalunya.

L’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, ha destacat que el turisme és un dels sectors econòmics clau per al municipi i que és necessari conèixer totes les possibilitats que tenen al seu abast però implementar les millors polítiques de desenvolupament turístic. Caparrós també ha posat sobre la taula que el futur turístic a la Ràpita però també al conjunt de les Terres de l’Ebre passa per trobar l’equilibri entre el respecte a l'entorn natural i la dinamització econòmica del sector. La jornada tècnica ha tingut lloc a la Confraria de Pescadors Verge del Carme i ha conclòs amb una taula rodona sobre l’estat del turisme a les Terres de l’Ebre amb agents públics i privats. / Via Canal 21 Ebre.

Els alcaldes tornen a reclamar la gratuïtat de l’AP-7 i se sumen als talls de l'N-340 dels veïns



EL PERELLÓ (Baix Ebre).- Els alcaldes de les Terres de l’Ebre afectats pel pas de l'N-340 i els representants dels consells comarcals i Govern han consensuat la moció que aprovaran ara els municipis, i que inclou les exigències que el Govern portarà a Madrid per acabar amb la sinistralitat en aquesta carretera. Insisteixen que cal alliberar els peatges amb “efectes immediats”, tant per al trànsit intern com per al trànsit pesat de l'Ebre, però tampoc renuncien a la construcció del tram ebrenc de l'autovia A7.

Les mocions seran aprovades en les sessions plenàries dels consistoris i serviran per donar veu a l'administració local en la nova reunió, que segueix pendent i sense data, entre el Govern i Foment. De moment, s'ha demanat informació sobre el projecte de construir rotondes proposat per Foment i la mesura d'abalisament amb cons per evitar accidents s'haurà de revisar. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha reconegut que la mesura té alguns inconvenients que ja es van traslladar a la conselleria d'Interior i dissabte passat no es va aplicar. Els alcaldes han demanat solucions alternatives i el Govern s'ha compromès a trobar-les.

D’altra banda, els alcaldes es reuniran aquest dimecres al Consell Comarcal del Baix Ebre amb les federacions de veïns de Tortosa i Amposta, que han liderat els protestes contra la situació actual de la N-340. L'objectiu és acordar una actuació conjunta perquè s'intensifiquin les mesures de pressió cap al Ministri de Foment. De moment, ja han anunciat que se sumaran al tall simultani de l'N-340 que els veïns han anunciat per al proper dijous. L'N-340 es tallarà al terme municipal d'Alcanar, on ja es va fer una primera protesta el passat dijous, i també al terme municipal de l'Ametlla de Mar. / Via Canal 21 Ebre

Bayerri adverteix que el govern del PP voldria inhabilitar Artur Mas



TORTOSA (Baix Ebre).- Els periodistes Josep Bayerri i Jordi Duran han analitzat aquest dimarts els resultats electorals i les conseqüències del 27-S, en el marc d’una tertúlia a Canal 21 Ebre. Duran ha assenyalat que els resultats eren previsibles, amb una majoria en escons de Junts pel Sí i sense una majoria a favor de la independència en nombre de vots. De fet, ha recordat que fins i tot la CUP ha descartat una declaració unilateral, ja que a les eleccions no s’han assolit el 50% de vots vàlids a favor de la independència. Segons Duran, el panorama polític de Catalunya s’ha remogut, però la correlació de forces tampoc no han canviat tant.

Per la seua banda, Bayerri s’ha avançat a l’anunci de la imputació de Mas per les querelles per l’organització de la consulta del 9-N. Un anunci que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet públic aquest dimarts al matí, quan ha citat a declarar Mas el proper 15 d’octubre. El periodista ha dit que aquest és l’as a la màniga que es guardava el govern del PP. De fet, Bayerri ha advertit que el govern del PP vol inhabilitar Mas, i que ha convertit els tribunals en els seus “xiringuitos”.

Quant al debat sobre la investidura del nou president, Bayerri ha remarcat que Artur Mas “s’ha guanyat a pols” ser un altre cop el president de la Generalitat. Però ha volgut citar Salvador Espriu, deixant clar que un home es pot sacrificar per tot un poble, però que un poble no es pot sacrificar per un sol home.

La moció popular per millorar els accessos de l'hospital de Tortosa arribarà al ple amb l'aval de 6.600 signatures



TORTOSA (Baix Ebre).- El ple de l'Ajuntament de Tortosa debatrà, segurament en el pròxim ple ordinari del 5 d'octubre, una moció popular que reclama la millora dels accessos i l'aparcament de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. La moció ve avalada per més de 6.600 signatures, recollides durant tres mesos, pel sindicat Catac, amb el suport de les federacions de veïns de Tortosa i Amposta. En la proposta es reclama que es millorin els accessos a l'Hospital, des del nucli urbà, amb escales mecàniques o ascensor, així com el transport públic que arriba fins al centre hospitalari. També es demana que es posi solució als problemes constants d'aparcament. El Govern està, actualment, elaborant un pla de mobilitat que es presentarà en breu.

La delegada del CATAC a l'Hospital de Tortosa, Cinta Sarroca, ha explicat que esperen que l'Ajuntament aprovi la moció i es posi fil a l’agulla per solucionar la problemàtica dins d’aquest mandat. En aquest sentit, el president de la Federació de Veïns de Tortosa, Josep Baubí, assegura que el pla de la Generalitat és “molt ambiciós” i que deixa la porta oberta, en un futur, a poder ampliar l'Hospital Verge de la Cinta. De les més de 6.000 signatures recollides, 2.222 corresponen a veïns de Tortosa i 4.444 a veïns de la resta del territori. / Via ACN i Canal 21 Ebre
 

28 de setembre del 2015

El Centre UNED-Tortosa obre una aula universitària a Móra d’Ebre



MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El Centre UNED-Tortosa ha obert una nova aula universitària a Móra d'Ebre, que s'afegeix a la que va obrir fa uns mesos a Vandellòs-Hospitalet de l'Infant. El nou equipament, que s'ha ubicat a l'hotel d'entitats de la capital de la Ribera d'Ebre, ofereix la possibilitat de cursar el Grau de Ciències Ambientals així com l'accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys, i la UNED Sénior, dirigida a persones més grans de 55 anys. El president del Patronat del Centre Associat de la UNED-Tortosa, Ferran Bel, ha dit que aquest és un projecte a "mig i llarg termini" i ha valorat que el fet que Móra d'Ebre passi a ser plaça universitària és important per al municipi, la comarca i per al conjunt de les Terres de l'Ebre.

En termes similars s'ha expressat l'alcalde de Móra D’EBRE, Joan Piñol,, que ha estès el possible interès per la nova aula universitària a les comarques del Priorat i Baix Maestrat. Piñol ha justificat l'elecció del Grau de Ciències Ambientals per la necessitat d'especialització d'una oferta que ha vinculat molt estretament a l'àmbit d'influència del municipi. De la seva banda, el director de la UNED-Tortosa, Josep Maria Franquet, ha afegit que amb la nova aula universitària, sumada amb la que ja es va posar en marxa a Vandellòs-Hospitalet de l’Infant, es prestarà un millor servei al territori. / Via Canal 21 Ebre.

Així va ser la nit electoral del 27-S a les seus de les candidatures a les Terres de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- Tot i els bons resultats obtinguts a Catalunya i en particular a la circumscripció de Tarragona, i també al conjunt de les Terres de l’Ebre, l’ambient en el punt de reunió de Junts pel Sí a Tortosa en aquesta darrera nit electoral no era de festa grossa. Els membres de la candidatura de Junts pel Sí van sortir, davant dels militants i simpatitzants que es van acostar fins a l’Hotel Corona de Tortosa, per fer les valoracions amb tots els vots gairebé escrutats celebrant els resultats amb moderació, tot i que sí que es van poder sentir crits d’independència quan Artur Mas va aparèixer en pantalla de televisió. La candidata de Junts pel Sí, Meritxell Roigé, va destacar que la candidatura havia estat la més votada al territori i va negar que fos un resultat “agredolç”.

La també candidata de Junts pel Sí, Alicia Gamundi, va afirmar que aquest dilluns s’iniciava un nou dia per treballar i construir un nou país. Tampoc es veien cares de satisfacció a la seu del PSC a les Terres de l’Ebre. I és que els socialistes han perdut un diputat a la demarcació i no han obtingut l’escó per la candidata ebrenca, Bibiana Porres. Malgrat això, Porres es va felicitar per haver aconseguit mantenir-se i posicionar-se com a segona força al territori.

Tampoc es respirava alegria a la seu d’Unió a Tortosa. El candidat ebrenc, Antoni Polo, va afirmar que aquestes havien estat unes eleccions molt polaritzades. Quant els resultats de la seva formació, va treure pit tot afirmant que malgrat no haver obtingut representació parlamentària havien aconseguit gairebé 3.000 vots a les Terres de l’Ebre i es va mostrar convençut que “continuaran creixent” en un futur.

On sí es respirava un ambient d’eufòria era a la CUP, que van optar per reunir-se en un bar de l’Aldea. La candidata Carme Abril va remarcar que cal materialitzar la voluntat popular en fets tot apel·lant a la desobediència i a una declaració unilateral d’independència.

Força desencantats estaven els membres de la candidatura Catalunya Sí que es Pot, que ben aviat, abans que acabés el recompte, van marxar del seu punt de reunió, i no van atendre els mitjans de comunicació. Des de Tarragona, el cap de llista, Gerard Bargalló, va afirmar que no havien assolit els objectius que s'havien marcat per la “gran polarització” de la campanya i el fet de “no haver pogut explicar ni fer arribar les propostes de programa a la gent” .

El candidat del PP, Jaume Solé, va optar per passar la nit electoral a Tarragona. El cap de llista, Alejandro Fernández, va admetre la derrota i que estaven vivint “un cicle electoral dolent”. Des de Ciutadans, que no van incloure cap candidat ebrenc en la seva llista en aquestes eleccions al Parlament, el seu candidat, Matías Alonso, va destacar haver assolit el millor resultat a la demarcació passant d’un a quatre diputats. / Via Canal 21 Ebre

Barbero (ERC) i Jarque (ICV) afirmen que Junts pel Sí ha de seguir el full de ruta



TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d’Esquerra a la Ribera d’Ebre, el flixenc Francesc Barbero, considera que la victòria electoral de la candidatura de Junts pel Sí és prou important com per tirar endavant la construcció de l’estat propi. Segons Barbero, Junts pel Sí té “un mandat clar” de la ciutadania, perquè la majoria de la societat catalana ha deixat clar que vol seguir el camí cap a la independència. Barbero ha participat en una tertúlia a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, i ha afirmat que més enllà del debat sobre qui ha de ser el proper president de Catalunya, hi ha dos milions de vots independentistes que han de ser atesos.

Per la seua banda, el president d’Iniciativa a Tortosa, David Jarque, també ha dit que Junts pel Sí està obligat “inequívocament” a tirar endavant el seu full de ruta. Però ha advertit que estaran condicionats per la possible aliança amb la CUP. En qualsevol cas, Jarque ha deixat clar que caldrà una negociació política entre el futur govern de Catalunya i el proper govern de l’Estat, per poder celebrar un referèndum. A més, ha rebutjat que alguns vulguen situar Catalunya Sí que es Pot en el bloc del ‘No’ a la independència.

Jarque, que s’ha declarat públicament independentista, ha manifestat que és molt preocupant que Ciutadans siga la segona força a Catalunya. Segons ha dit, la victòria del ‘Sí’ és incontestable, però ha lamentat la radicalització dels partidaris del ‘No’, i que Ciutadans siguen ara els caps de l’oposició. En aquest punt, el regidor del PSC de Tortosa, Manel de la Vega, ha advertit que la campanya s’ha polaritzat, i que només el 49% dels votants aposten per la independència.

De la Vega ha insistit que cal buscar un nou escenari i trobar una sortida negociada i acordada amb la resta de l’Estat, que passa per la victòria del PSOE i la reforma federal de la Constitució.

'Comença la pròrroga; tenim la pilota', article de Jesús M. Tibau


Que cadascú explica la fira segons com li ha anat, això és un clàssic, especialment l’endemà d’unes eleccions tan transcendentals. Perquè n’eren de transcendentals, no? Intentaré fer el meu anàlisi del 27S amb el cap fred i de forma realista, si això és possible.

Ahir es van dur a terme unes eleccions al Parlament de Catalunya seguint unes regles del joc. Els partits independentistes les van plantejar amb un caràcter plebiscitari, perquè el “Gobierno de España” no ens deixa fer un referèndum per a comptar de forma clara i exacta els vots del SÍ i del NO. El resultat d’unes eleccions a un Parlament es mesura en escons, i el partit guanyador (al que per cert s’acostuma a felicitar) està legitimat per portar endavant el seu programa. Vist això, la premsa mundial parla d’una victòria de l’independentisme.

Ara bé, als independentistes ens hauria haver guanyat també en nombre de vots; però, ho hem fet? Aquí entra el ball de xifres, gràcies a la indefinició d’algun partit. En resum, el resultat en vots ha estat el següent:

JxS + CUP = 1.952.482
PSC + Cs + PP + Unió = 1.702.121
CSQEP = 364.823
Altres = 45.493
Vot per correu que no es va poder emetre = ?

Com veieu, sóc generós i comptabilitzo tots els vots d’Unió dins del camp del NO, cosa que podria ser dubtosa.

Si faig una distribució aproximada del vot de CSQEP, amb un 80% al NO, el resultat seria el següent:

JxS + CUP + 20% CSQEP = 2.025.447 49,83%
PSC + Cs + PP + Unió + 80% CSQEP = 1.993.979 49,05 %
Altres = 45.493 1,1 %
Vot per correu que no es va poder emetre = ?

Tothom pot matisar aquestes dades i fer-ne la combinació que li plagui, però crec que podríem parlar d’un empat tècnic.

Empatar no és el somni de ningú, és l’ampolla mig plena i mig buida alhora. I davant d’aquests dades es poden construir moltes valoracions. Jo no m’estaré d’aixecar les meves. En quines condicions hem empatat el partit?

Els partits polítics ens han ofert la possibilitat d’escollir bàsicament entre dues opcions, entre dos restaurants. En un restaurant ens proposen fideuà, que diuen que cuinen amb molta il·lusió. A l’altre fan paella, i ens avisen que, si triem la fideuà, entraran per la porta del darrere de la cuina i abocaran sal a la cassola, i quantitats imprecises de salsa picant. Que, tot i això, la meitat dels clients s’estimi més triar la fideuà, no diu gaire en favor de la paella.

Deixant de banda els símils, em pregunto: quin hauria estat el resultat ahir d’un referèndum, si l’Estat espanyol, comportant-se de forma elegant i democràtica, hagués anunciat que n’acceptava el resultat? Cal recordar que totes les amenaces polítiques, econòmiques, militars, bancàries, i empresarials amb què ens han assetjat, quedarien esvaïdes de cop. Davant d’aquesta perspectiva, lliures de la càrrega de por, quanta gent s’hauria decantat pel SÍ?

Lamentablement, això es política ficció, perquè cap dels dos grans partits de l’estat espanyol, ni del seu dofí que creix, tenen cap intenció de convocar un referèndum així.

I què hem de fer ara els independentistes? Recordar d’on venim i continuar la nostra tasca de convèncer a base de somriures, de projectes carregats d’il·lusió.

Hem empatat el partit, però tenim la moral alta. L’àrbitre ens ha anul·lat alguna jugada per fora de joc dubtós. Hauríem marcat? No ho sabem, però el partit continua, estem a la pròrroga. Cal seguir jugant en equip, obrir-nos a les bandes, no errar cap passada al mig del camp, no deixar sol el porter, demanar el suport de l’afició. El rival renuncia a tenir la pilota. Guanyarem.

Jesús M. Tibau 
és escriptor.

27 de setembre del 2015

Els quatre diputats de l'Ebre al nou Parlament seran tots de Junts pel Sí


TORTOSA (Baix Ebre).- Tots els diputats ebrencs del nou Parlament seran de la candidatura de Junts pel Sí. Només aquesta candidatura independentista ha aconseguit situar quatre diputats de les Terres de l'Ebre en els 165 escons del nou hemicicle que es constituirà en les properes setmanes. Es tracta de tres diputats per la demarcació de Tarragona (Germà Bel, Lluís Salvadó i Meritxell Roigé) i una diputada per la demarcació de Barcelona (Carme Forcadell). En aquest sentit, l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), nascuda a Xerta, era la número 2 per Barcelona. D'altra banda, l'economista canareu Germà Bel era el número 1 per Tarragona, mentre el rapitenc Lluís Salvadó (ERC) i la tortosina Meritxell Roigé (CDC) eren els números 5 i 8 de la candidatura de Junts pel Sí a la demarcació.

També té força lligams amb les Terres de l'Ebre el nou diputat de la CUP, Sergi Saladié, que és de Vandellòs. En canvi, s'ha quedat a les portes del Parlament la santjaumera Bibiana Porres, que era la número 3 del PSC. Tampoc seran al Parlament els candidats ebrencs de Catalunya Sí que es Pot (Carles Sanchís), del PP (Jaume Solé), de la CUP (Carme Abril) i d'Unió (Toni Polo).

A la demarcació de Tarragona, Junts pel Sí ha obtingut 9 dels 18 escons en joc. Ciutadans ha estat la segona força amb 4 diputats. El PSC ha perdut un diputat i s'ha quedat amb 2. El PP, la CUP i Catalunya Sí que es Pot s'han quedat amb només 1 escó, respectivament. La participació ha estat del 76% a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, mentre que a les eleccions del 2012 va ser del 65,17%.  / Imatge Junts pel Sí. 

Mas afirma que Junts pel Sí té força i legitimitat per tirar endavant la independència


BARCELONA.- El president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, ha demanat aquest diumenge que s'accepti la victòria del 'sí' igual que ells haguessin acceptat la seva derrota, i ha promet administrar aquesta resultat "amb sentit de cohesió a Catalunya i concòrdia vers Espanya, Europa i el món". En la seva intervenció amb més del 70% del vot escrutat, Mas ha considerat que Junts pel Sí té una "enorme força i una gran legitimitat" per tirar endavant la independència. "No afluixarem", ha dit. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha exclamat que "a ulls de la societat i del món, la independència ha guanyat i té una majoria més que suficient per tirar endavant aquest projecte".

"Hem guanyat". Així ha començat Mas la seva intervenció acompanyat per Oriol Junqueras, per Raül Romeva i altres membres de la candidatura. Ho ha repetit després en castellà, en anglès i en francès. El president de la Generalitat ha reclamat a tothom que accepti la victòria del 'sí' i ha garantit que Junts pel Sí l'administrarà "amb sentit de cohesió i d'integració a dintre de Catalunya i amb sentit de concòrdia vers tothom, vers Espanya, vers Europa i vers el món".

"No afluixarem, tenim un mandat democràtic i sabem què vol dir això", ha continuat Mas, que ha afegit que també són conscients de "en quines condicions" s'ha produït aquesta victòria. "Sabem que hem guanyat amb gairebé tot en contra, però fins i tot així hem guanyat, i això ens dóna una enorme força i una gran legitimitat per tirar endavant aquest projecte", ha exclamat.

Mas ha parlat, a més, de "doble victòria", perquè a més del 'sí', "també ha guanyat la democràcia", i s'ha referit a tots aquells que deien que "no hi havia ganes de votar a Catalunya". "Que en prenguin nota", ha reclamat. També s'ha dirigit als que negaven el caràcter plebiscitari dels comicis, amb més de 76% de participació, la més alta en unes eleccions al Parlament.

Per la seva part, el líder d'ERC i número 5 de la candidatura, Oriol Junqueras, ha proclamat que el 'sí' ha guanyat aquestes eleccions i ja té el "mandat democràtic explícit sobre la independència de Catalunya". "A ulls de la nostra societat i del món, la independència ha guanyat i té una majoria més que suficient per tirar endavant aquest projecte", ha remarcat.

Junqueras ha indicat que en les properes setmanes, des de les institucions i "probablement des del carrer", tocarà posar "tots els fonaments possibles per fer l'estat independent". "Aquesta nit amb un somriure i a partir de demà al matí amb molta responsabilitat, estem escrivint les pàgines més gloriosos de la nostra història", ha conclòs.

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha remarcat que l'elevada participació serveix per donar legitimitat a la victòria del 'sí'. "El dic s'ha trencat. Ho farem junts i juntes, amb tothom", ha dit. Romeva ha destacat que aquestes eleccions s'han produït "en un context completament hostil", i malgrat això la gent ha sortit a votar. "Ara tenim la responsabilitat de complir aquest mandat democràtic i l'obligació de fer-ho amb tothom, també amb els que no estan a la llista. Els hi volem", ha assegurat. /  Via ACN

La participació era del 63,2% a les sis, gairebé 7 punts més que el 2012


TORTOSA (Baix Ebre).- La participació a les eleccions al Parlament és del 63,2% a les sis de la tarda, fet que suposa un increment de 6'9 punts respecte els comicis de l'any 2012. Són dades que acaba de confirmar la Consellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Meritxell Borràs. Per demarcacions, Tarragona és on més s'ha incrementat la participació, amb un 61,80% dels electors que ja han passat per les urnes -representa un 8'9% més que a les darreres eleccions autonòmiques-. Mentrestant, Girona es manté com la demarcació amb una participació més elevada, amb un 65,34% de participació, i les comarques de Lleida és el territori que registra una participació més baixa, del 61,09%.

En concret, la participació de Girona a les sis de la tarda suposa un increment de 6,2 punts respecte les darreres eleccions autonòmiques. Mentrestant, el percentatge de ciutadans que han exercit el seu dret a vot a Lleida representa un augment de 7 punts en relació als comicis del 2012. Pel que fa a la demarcació de Barcelona, la participació s'ha situat per ara en el 63,26%, fet que representa 6,6 punts més que les últimes eleccions al Parlament.

Meritxell Borràs ha assegurat que les dades de les sis de la tarda permeten constatar que aquesta jornada electoral està registrant una "participació rellevant", i ha afirmat que es tracta d'unes eleccions "singulars pel país". Al mateix temps, la Consellera ha apuntat que la jornada electoral s'està desenvolupant "amb normalitat", malgrat les cues que s'han produït a nombrosos col·legis electorals degut a l'alta participació. / Via ACN

Els candidats del Camp i l'Ebre fan una crida a la participació per la trascendència del 27-S


TORTOSA (Baix Ebre).- Els candidats per la demarcació de Tarragona fan una crida a la participació davant la transcendència de les eleccions al Parlament d'aquest diumenge i es mostren confiats que podran mantenir i, fins i tot, millorar resultats. Ara per ara, les anècdotes de la jornada les protagonitzen dos dels caps de llista. El de Junts pel Sí, Germà Bel, no ha votat al col·legi electoral de les Cases d'Alcanar perquè, fa uns dies, ja ho va fer per correu, mentre que el de Catalunya Sí que es Pot, Gerard Bargalló, de moment no ha pogut votar a Reus per un problema amb el cens. Castillo (PSC), Fernández (PP) i Solé (Unió) han votat a Tarragona, Alonso (C's) al Vendrell i Saladié (CUP) ho ha fet a Vandellòs.

Un dels que espera estrenar-se al Parlament és el cap de llista del PSC, Carles Castillo, que ha estat el més matiner en votar. Ho ha fet poc abans de les 10 del matí a l'escola Pau Delclòs de la ciutat de Tarragona, acompanyat de la seva dona i els seus fills, des d'on ha demanat a la ciutadania que vagi a les urnes. "Tinc la sensació que la participació pujarà, perquè la gent és conscient que són unes eleccions molt importants, tot i que no són plebiscitàries, i anirà en massa a votar, tant d'un costat com de l'altre", ha apuntat. Castillo ha indicat que el seu objectiu és mantenir els tres diputats socialistes, però ha admès que quedar-se amb només un o dos representants "no seria un fracàs".

Puntualment, a dos quarts d'onze del matí, i sota un intens ruixat, ha arribat al seu col·legi electoral el candidat del PP per Tarragona, Alejandro Fernández. El cap de llista ha exercit el dret a vot a l'escola Marcel·lí Domingo del seu barri, Sant Pere i Sant Pau, acompanyat d'altres membres del partit. Fernández, després d'haver votat, ha fet broma amb el temps i ha dit que "avui s'ha aixecat un dia dolentot, però estem absolutament convençuts que si tothom surt a votar de manera massiva demà serà un dia esplendorós". Així, ha expressat que la pluja "no ha de ser un obstacle per la gent per votar, per exercir la seva llibertat, la convivència i els valors que ens uneixen". "Que ningú no ens pugui retreure en el futur no haver estat a l'alçada de les circumstàncies quan tocava, que era avui", ha insistit, perquè "estem vivint un moment molt important a la història de Catalunya i a la història d'Espanya".

El cap de llista de Ciutadans per Tarragona, Matías Alonso, ha votat poc abans de les 11 del matí al Centre Cultural Andalús García Lorca del Vendrell. "Avui és un dia de festa i un gran dia per la democràcia perquè fa temps que esperàvem aquestes eleccions autonòmiques", ha manifestat a peu d'urna. Alonso ha constatat que les d'aquest diumenge són "les eleccions autonòmiques més importants des que es va restablir la democràcia a Catalunya" i ha desitjat que la jornada transcorri "en pau, llibertat i sense incidents". Alonso ha cridat a votar per decidir el futur immediat de Catalunya i aconseguir que, dilluns, "es recuperi el ritme de treball a totes les institucions de la Generalitat". El candidat de C's, actualment l'únic diputat de la formació per Tarragona, s'ha mostrat convençut que obtindran "un gran resultat", amb dos o tres diputats.

La cap de llista d'Unió per Tarragona, Anna Solé, ha votat a dos quarts de dotze al Centre Cívic de Llevant, recolzada d'altres candidats de la seva llista i membres del partit. A més, ha aprofitat per celebrar que és "la primera vegada des de la Segona República que Unió s'ha presentat en unes eleccions en solitari". Així mateix, ha manifestat que "és un dia molt important, en què estic segura que els catalans i catalanes compliran amb el seu deure democràtic" i els ha animat a la participació. "Nosaltres estem pel seny i serem el que vulgui el poble de Catalunya amb la seva votació avui", ha declarat Solé. Finalment, ha mostrat convenciment perquè la seva formació arribi al Parlament amb grup propi "per tenir veu en un moment en què el diàleg hi haurà de ser sí o sí per resoldre aquesta situació a què hem arribat".

El candidat de la CUP per Tarragona, Sergi Saladié, ha votat al col·legi electoral del nucli de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, al Baix Camp. Ha arribat puntualment a dos quarts de dotze, sol, i ha coincidit en el moment de la votació amb membres de la seva família que han aprofitat per fotografiar el moment. Saladié ha animat als "indecisos" a participar en la jornada electoral convençut que "com més gent vagi a votar més gent ho farà en favor de la independència que és el que esperem assolit tant amb vots com amb escons", ha dit. El candidat de la CUP s'ha mostrat confiat que aconseguiran representació a la demarcació, com a mínim, amb un escó. "Espero no anar-hi sol -al Parlament", ha assegurat.

Bel vota per correu i Bargalló es queda sense votar, de moment

Per la seva banda, el cap de llista de Junts pel Sí, Germà Bel, ha optat per exercir el dret a vot per correu i no ha anat a votar al col·legi electoral de les Cases d'Alcanar. El número 6 de la candidatura tarragonina, Lluís Salvadó, ha cridat a la participació en unes eleccions "que només podrem celebrar una vegada a la vida" i ha desitjat que la llista unitària pugui sumar més del 50% dels vots. Salvadó, que ha votat a l'Església Nova de la Ràpita, ha demanat que "tots els demòcrates d'arreu acceptin els resultats".

Finalment, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Gerard Bargalló, havia de votar a l'Institut Salvador Vilaseca de Reus a dos quarts de dotze del migdia, però no ha comparegut a l'hora prevista, segons fonts del partit, per problemes amb el cens electoral que li impedien poder votar. Aquestes mateixes fonts han indicat que, si el candidat pot resoldre l'incident, exercirà el dret a vot durant la tarda.

L'augment dels vots per correu augura una elevada participació

Un total de 547.291 ciutadans del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre estan cridats a les urnes aquest diumenge. Malgrat que la jornada electoral ha començat passada per aigua en diversos punts de la Costa Daurada, un degoteig de ciutadans s'ha anat apropant des de primera hora del matí a algun dels 373 col·legis electorals -amb 1.002 meses habilitades-, en un ambient de plena normalitat. Cal tenir en compte que 10.615 persones han votat per correu, 3.000 més que en els comicis de fa tres anys. Els ciutadans de la demarcació escullen aquest diumenge 18 diputats d'entre un total de 10 candidatures. En els comicis de fa tres anys, CiU va obtenir set diputats; tant ERC, com el PP i el PSC en van aconseguir tres, i C's i ICV-EUiA en van obtenir un cadascun. / Via ACN / Imatge Junts pel Sí.

El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre registren una participació del 35,56% fins a la una del migdia


TORTOSA (Baix Ebre).- Les eleccions d'aquest 27-S han registrat, com en les altres demarcacions, una major participació a les comarques de Tarragona i l'Ebre. Fins a la una del migdia ja havien votat el 35,56% dels censats, fet que suposa un increment de més del 6% respecte les eleccions del 2012. La comarca on ha crescut més la participació durant el matí ha estat el Priorat, amb un augment de més del 12%, i la que menys, el Tarragonès amb poc més del 5%.El cens de votants a la demarcació suma 561.918 persones, de les quals 547.291 resideixen actualment a Catalunya, mentre que els que viuen a l'estranger són 14.627.

La participació a les eleccions del 27-S s'ha incrementat a tot el territori català. La xifra global a Catalunya fins a la una del migdia ha estat del 35,09%, un 5,7% més que en els comicis del 2012. La consellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Meritxell Borràs, ha donat aquestes dades en roda de premsa on ha indicat també que la demarcació que més votants ha registrat és Girona amb un 38,42% del cens, i Lleida, la que menys, amb un 33,81%. A la demarcació de Barcelona, un 34,72% dels censats havien exercit el seu dret a vot, i a la de Tarragona, un 35,56%. Se sabran noves dades de participació a partir de les sis de la tarda, dues hores abans que tanquin els col·legis.

Tot apunta que es batrà un nou rècord de participació en unes eleccions catalanes, després que fa 3 anys es va arribar al 69% del cens. En aquella ocasió i fins a la una de migdia, havien votat el 29,43% dels ciutadans i ciutadanes amb dret a vot, més d'un 5% més que al 2012 i un 10% més que al 2010 (24,17%). Segons ha apuntat la consellera, no s'han registrat incidències destacables, tot i que s'han detectat cues en forces col·legis electorals en moments puntuals. Alguns pronostiquen que es repetiran les cues a la tarda, especialment de la ciutat de Barcelona de persones que han estat el cap de setmana fora aprofitant el pont de La Mercè. Fins a la una havien votat a la capital catalana el 32,86% dels censats, mentre que al 2012 va ser del 28,9%. / Via ACN

25 de setembre del 2015

Els cons tornen al tram de l'N-340 entre l'Ametlla de Mar i el Perelló



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- El Servei Català de Trànsit (SCT) tornarà a abalisar amb cons l'eix central de la carretera N-340 al llarg de tretze quilòmetres, entre l'Ametlla de Mar i el Perelló per evitar avançaments. La mesura s’ha aplicat durant la tarda d'aquest divendres i es tornarà a fer el pròxim dilluns, de tres a nou del vespre. Després d'haver mantingut els cons a la carretera durant els últims caps de setmana, el Servei Català de Trànsit descarta, ara, posar-los els dissabte i diumenges, quan el volum de trànsit -especialment pesant- és inferior al dels dies feiners. El tram afectat per l'abalisament s'estén des del punt quilomètric 1.106,4, a l'altura del terme del Perelló, fins el 1.119,5, a l'Ametlla de Mar./ Via Canal 21 Ebre.

La plantilla de la Policia Local de Tortosa incorpora dos nous agents



TORTOSA (Baix Ebre).- La plantilla de la Policia Local de Tortosa ha incorporat recentment dos nous agents. El nomenament es va fer en presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, del regidor de Seguretat, Alfredo Ferré, i de l’inspector en cap de la Policia Local, Jesús Fernández. Amb aquestes incorporacions, la plantilla de cos policial tortosí queda en 59 efectius. Els dos agents passen a integrar-se en l’estructura organitzativa de la Policia Local i a reforçar les patrulles de proximitat als barris del municipi. / Imatge Ajuntament de Tortosa

La Junta Electoral dóna la raó al PSC sobre la carta de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre als veïns


RIBA-ROJA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- La Junta Electoral de Reus ha donat la raó al PSC que aquesta setmana va denunciar que l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, el convergent Antonio Suárez, havia escrit una carta en què demanava la participació del veïnat en les eleccions del 27 de setembre. Tot i que Suárez no reclamava el vot explícitament per a Junts pel Sí, els socialistes van recordar que l’alcalde de Riba-roja d’Ebre és el número 15 de la candidatura independentista formada per Convergència, Esquerra i persones de les entitats sobiranistes, i que per tant, consideraven “poc ètic” que l’alcalde hagués enviat als veïns i veïnes una carta amb una clara intencionalitat política, la mateixa setmana del 27-S.

A més, es dóna el cas que la mateixa carta també va ser enviada als veïns dels municipis de Llagostera, Subirats i Torelló, i en tots els casos estaven signades pels respectius alcaldes i amb el segell de l’Ajuntament. El PSC va denunciar els quatre casos i la Junta Electoral de Reus ha demanat ja a l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre que amb la "major brevetat procedeixi a retirar les cartes distribuïdes en el citat municipi" i que "s'abstingui de realitzar qualsevol tipus d'acte de campanya o incentivació de vot". / Via Canal 21 Ebre

Espadaler reclama des de Tortosa menys guerres de banderes i més solucions a l'N-340



TORTOSA (Baix Ebre).- L’espai Patronat de Tortosa va acollir aquest dijous al vespre el míting central de la campanya d’Unió a les Terres de l’Ebre per les eleccions del 27 de setembre. El nou president d’Unió al territori, Eduard Massip, va se l’encarregat d’obrir el torn de parlaments davant prop d’un centenar de persones. Va faltar a la cita Josep Antoni Duran i Lleida, que va patir una indisposició. Sí que va participar en l’acte el candidat d’Unió a la presidència, Ramon Espadaler, que en el seu parlament es va referir a la “guerra de banderes” que es va produir aquest dijous al balcó de l’Ajuntament de Barcelona. En aquest punt, Espadaler va reclamar “menys guerres de banderes i més resoldre els problemes de la gent”, com la sinistralitat a l'N-340.

Espadaler també va advertir que Catalunya necessitat estabilitat per afrontar els efectes de la crisi i que no se la pot tornar a abocar a una nova legislatura curta. També va voler rebatre aquelles enquestes que situen Unió com a força extraparlamentària, tot afirmant que la formació ja té els peus posats al Parlament. Per la seva part, el candidat ebrenc d’Unió, Antoni Polo, rebutjar la independència de Catalunya apel·lant als lligams territorials i també sentimentals amb aragonesos i valencians. Polo també va fer una clara defensa de la família i els valors que representa. / via Canal 21 Ebre.

'Esperança contra la Belnèsia!', article d'Enric Roig



Als Estats Units, l’any 2012, el president Obama va descobrir una nova malaltia anomenada Romnesia, que presenta símptomes de pèrdua de memòria i tendències a canviar bruscament d’opinions d’acord amb les conjuntures polítiques.

No sé si és a causa de la globalització però sembla que aquesta malaltia s’ha estès pel món ja que a la vella Europa ha aparegut una “cepa” d’aquesta malaltia, anomenada Belnèsia per algun expert politòleg. Els símptomes d’aquesta malaltia s’han manifestat en diversos líders polítics del nostre país. Recordem que Artur Mas rebutjava de forma taxativa l’any 2002 la independència de Catalunya sobre Espanya, tal i com es recull al llibre Què pensa Artur Mas?, on afirmava literalment: “el concepte d’independència el veig antiquat i una mica rovellat” i expressava la seva aposta decidida per una Espanya plurinacional. Tot apunta que Artur Mas té clars símptomes de Belnèsia.

Recentment ens hem adonat que a Tortosa no estem exempts de l’amenaça de la Belnèsia. No soc metge, però voldria revisar alguns dels símptomes d’aquesta malaltia per assegurar-nos que ningú més es contagia. Per exemple, si aquest estiu afirmes que sempre has donat suport a la construcció del tercer institut d’acord amb una moció suposadament aprovada al Ple i després resulta que aquesta moció del PSC va ser rebutjada per CiU, és un símptoma evident de la Belnèsia.

Si afirmes que si ets alcalde de Tortosa no acceptaràs cap altra responsabilitat política, però després te’n vas de senador o et postules com a mediador del “procés” a Madrid, possiblement tinguis Belnèsia. Si dius, a més, que estàs a favor del dret a decidir de Catalunya, però quan governes tombes les mocions que reclamen el dret a fer una consulta ciutadana per decidir el futur del monument a la batalla de l’Ebre, segur que això és Belnèsia.

Si en plena crisi dius que vols construir un complex d’aigües i dies abans de les eleccions enderroques la piscina, però després marxes sense que comencin les obres i, més de 4 anys després, res se’n sap de les piscines, potser tinguis Belnèsia.

Si afirmes que Tortosa tindrà una nova zona d’oci i comercial a l’antic pont del ferrocarril i aquesta zona no existeix ni està prevista, i els veïns de la ciutat continuen patint molèsties per les nits, és probable que tinguis Belnèsia.

Si dius que a la plaça del Rastre es farà un aparcament i després inaugures una nova plaça del Rastre on no hi ha “rastre” de cap aparcament i a més amplies les places de zona blava a la ciutat, segurament tens Belnèsia.

Si dius que cobriràs el velòdrom municipal però no només no ho fas sinó que, després de 9 anys, ho deixes en estat d’abandó, impossibilitant cap competició oficial, això és Belnèsia.

Si defenses que vols posar fi als càrrecs de confiança a l’Ajuntament, però poses al capdavant d’una empresa municipal al president de l’agrupació local del teu partit, podem dir que tens Belnèsia.

Si després de governar la ciutat durant 28 anys t’entestes en fer veure que la culpa del mal funcionament municipal és de tothom menys teua: Belnèsia.

I així hi hauria multitud d’exemples, però creiem que amb aquests ja som capaços d’identificar els símptomes d’aquesta dolència. I el problema és que la Belnèsia s’encomana, ja que ara membre del govern municipal afirma que una determinada empresa investigada actualment no va fer el pavelló del Temple quan els documents públics de l’Ajuntament demostren el contrari, això també és Belnèsia.

Però a més, hi ha risc d’epidèmia, perquè ara els socis del govern, els republicans de Tortosa, també semblen tenir símptomes de Belnèsia, quan ara voten en contra de mocions que abans, des de l’oposició, havien votat a favor en temes tan importants com la contractació del servei d’ajut a domicili, l’obertura dels menjadors escolars en període de vacances, l’enretirada de l’ampliació de la zona blava,... entre d’altres.

A Tortosa s’han complert ja 8 anys i 100 dies de govern de CiU i, malauradament, poques coses han canviat i estem patint l’estancament d’un govern esgotat que es creu les seves mentides i que continua vivint de les seves rendes. I per què? Hi ha diferents motius per a l’immobilisme i sistemàtics incompliments de les propostes i del programa del govern, però investigant hem detectat on pot estar el veritable problema d’aquest fet: la Belnèsia.

Tortosa necessita una vacuna, hem de trobar un remei a la Belnèsia i fer que la nostra ciutat i els seus dirigents es preocupin de les persones i siguin capaços de resoldre el dia a dia de la ciutat. Esperança contra la Belnèsia!

Enric Roig Montagut 
és Portaveu del grup municipal del PSC.

Els candidats i candidates de l'Ebre tanquen la campanya del 27-S amb una tertúlia a Canal 21 Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).-  Els candidats i candidates de les Terres de l’Ebre a les eleccions del 27-S s’han trobat aquest divendres, últim dia de la campanya electoral, en una tertúlia organitzada per Canal 21 Ebre. Ha estat en una edició especial de l’informatiu matinal Primera Columna, en què han participat la número 12 de Junts pel Sí, Annabel Marcos; la número 3 del PSC, Bibiana Porres; la número 8 de la CUP, Carme Abril; el número 4 del PP, Jaume Solé; el número 3 de Catalunya Sí que Es Pot, Carles Sanchís, i el número 3 d’Unió Democràtica, Toni Polo. En canvi, no hi ha hagut cap representants de Ciutadans, ja que aquest partit no té cap candidat de les Terres de l’Ebre en la seua llista per la demarcació de Tarragona. En la tertúlia, els sis representants han analitzat com ha sigut la campanya de les diverses candidatures, on el debat sobre la independència ha centrat bona part de les intervencions.

De fet, el punt més calent de la tertúlia ha estat quan el candidat del PP ha acusat els partits independentistes de voler fer un xantatge al govern de l’Estat. L’exdiputada convergent Annabel Marcos ha negat aquest escenari, tot recordant que els partits catalans a favor del dret a decidir van trobar-se amb un PP que tancava la porta a la possibilitat de fer una consulta pactada.

Marcos i Solé han tingut diverses topades al llarg de la tertúlia, fins al punt que la candidata de Junts pel Sí ha volgut aclarir per què fa més de 15 anys va concórrer en una llista electoral del PP, quan el seu pare va formar part de la candidatura dels populars en unes municipals a Amposta. A banda, Marcos també ha tingut una petita enganxada amb la socialista Bibiana Porres.

La tertúlia amb els candidats i candidates del 27-S a les Terres de l’Ebre ja es pot veure al portal d’internet canal21ebre.com i també a YouTube.

24 de setembre del 2015

L'ofensiva veïnal per exigir la gratuïtat de l'AP-7 a l'Ebre anuncia més talls a l'N-340



ALCANAR (Montsià).- Les federacions de veïns d'Amposta i Tortosa han posat el peu a l'accelerador en la ofensiva per acabar amb la sinistralitat i la mortalitat a la carretera N-340. Exigeixen la gratuïtat immediata de l'autopista AP-7 i adverteixen que no aturaran les protestes fins aconseguir-ho. El primer tall de trànsit s'ha fet aquest dijous a la tarda, sobre el riu Sénia, just a l'inici del tram ebrenc d'aquesta carretera, a Alcanar. El tall s'ha allargat 45 minuts i hi ha hagut un minut de silenci per a les víctimes. Ja s'ha anunciat un nou tall el pròxim dijous, a la mateixa hora, que es farà en aquest mateix punt i també en un punt per concretar entre l'Ampolla i l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre.

Les federacions de veïns de Tortosa i Amposta tenen clar l'objectiu d'aquesta ofensiva que han intensificat, després que ja sumem molts mesos de denúncies, queixes i reclamacions. No s'aturaran, han advertit, fins que s'aconsegueixi una gratuïtat del tram ebrenc de l'autopista AP-7. El primer tall ha aconseguit reunir unes 150 persones just a límit de l'N-340 entre Catalunya i el País Valencià aquest dijous a la tarda. Sobre el riu Sénia s'ha recordat les víctimes que han perdut la vida en una de les carreteres amb més mortalitat i sinistralitat de la xarxa viària catalana. Són 66 morts en 5 anys, 17 morts aquest any 2015.

Les dues federacions de veïns han mantingut la concentració durant 45 minuts en què han manifestat el seu afartament i han assegurat que intensificaran les protestes fins a fer-se escoltar i rebre una resposta. "Cada setmana hi haurà un tall o dos alhora. La idea és no parar, ser una gota malaia perquè el govern de l'Estat i el govern de la Generalitat s'adonin que hi ha un problema greu, que la gent es deixa la vida a la carretera. Cal fer ja l'autopista gratuïta", ha reclamat Josep Baubí, president de la federació de veïns de Tortosa.

De moment, ha quedat convocada una nova protesta per al proper dijous. Serà a la mateixa hora, a un quart de set, i pretén aconseguir tallar tot el tram ebrenc de l'N-340. Inicialment s'aconseguirà per una banda, amb un altre tall del trànsit al mateix lloc que aquest dijous, al punt quilomètric 1058, a Alcanar, i un altre tall en un punt per determinar entre els municipis de l'Ampolla i l'Ametlla de Mar. Baubí i el president ampostí, Llorenç Navarro, han fet una crida a altres associacions veïnals o entitats que es vulguin sumar a la lluita perquè organitzin altres talls en altres punts del tram ebrenc de l'N-340.

"Volem aconseguir que la gent s'involucri en el projecte. Això només es el principi", ha assegurat Navarro. "Que ens prenguin seriosament perquè estem lluitant perquè no hi hagi més víctimes a la carretera i que no sigui aquest asfalt l'últim record de cap més persona", ha afegit. Un cop més s'ha denunciat "les carències brutals i la deixadesa" que pateixen les infraestructures de les Terres de l'Ebre. "Hem dit prou i ens mereixem més. No som espanyols de quinta ni catalans de segona", ha criticat el president de la federació de veïns d'Amposta.

Baubí i Navarro han titllat de "nyap" les propostes fetes des del ministeri de Foment per solucionar el problema de l'N-340, com l'abalisament amb cons d'uns 13 quilòmetres entre Perelló i l'Ametlla de Mar per evitar avançaments, o la construcció d diverses rotondes. "Ara encara és més perillosa aquesta carretera", ha alertat Baubí. "Aquesta no és la solució, és una mesura perquè no hi hagi morts de cara les eleccions, la solució és l'autopista gratuïta i tot el demés és perdre el temps", ha apuntat Navarro. / Via ACN

'SOREA=abús?', carta de Rafel Serret (Amposta)



SOREA=abús? Des de temps immemorials la gestió de l'aigua ha estat sempre en mans dels poderosos. El consum és un mitjà de control de la població, i més avui en dia amb les noves tecnologies. SOREA no és un invent per facilitar un subministrament a la ciutadania, o per tindre una millor gestió dels recursos, sinó un negoci privat, que ve del temps del pujolisme de CiU. Caldria mirar què hi ha darrera dels qui manen per saber qui són els que se'n beneficien o qui se n'han beneficiat.

Algú recorda d'Amposta a un home gros en un “gatet” i una llibreta que pareixia un totxo? Lo Maño, lo de les aigües, ell tot sol en l'equipament nomenat era capaç de prendre la lectura de tots els comptadors del poble per passar els rebuts per l'ajuntament. No n'érem pocs llavors, l'any 1970, uns tretze-mil habitants.

Avui dia SOREA Amposta té un capital humà per portar a cap la mateixa tasca segurament que molt més considerable que llavors i unes tecnologies que no tenen res a veure amb el que feia el “Maño”. Això és com comparar anar en avió o a peu. En tot això, “pobres” no donen abast en prendre les lectures, han de fer estimades. Si qualsevol de natros, sigui particular o empresa, necessita finançament, “préstec”, ha d'anar a un banc, presentar uns avals i passar per la notaria. Si el teu perfil està dins els barems, tindràs finançament.

Les empreses de subministrament, de serveis, com són llum, aigua o gas, a part del fet que són els mateixos bancs accionaris, no necessiten ni avals ni notaries.

Imaginem per un moment que una empresa de subministrament, fent números redons, té un milió de clients i necessita diners per finançar-se, fa una lectura estimada, i carrega damunt del rebut dels seus clients una mitjana de cinc euros, quina serà la suma total que recaptés aquesta empresa? Si algú és creu que les lectures estimades són perquè no arriben a llegir tots els comptadors, va equivocat, si abans o feien en deu vegades menys de mitjans, per què ara no?

Aquestes empreses abusen dels ciutadans, i ningú els diu res, una empresa com SOREA que cobra els rebuts cada tres mesos, té uns crèdits al seu abast en interès zero durant tres mesos.

A més, si tenim en compte que el preu del subministrament va per trams, quan més consum, major és el preu de l'aigua; en augmentar el nostre consum fictíciament estant cometen un frau al consumidor.

És vergonyós que els nostres representants que diuen que ens representen no facen res al respecte. Ja ho diuen, que en tots els parlaments hi ha grups de pressió, “lobbies”. Els ciutadans sempre anem venuts de finestra en finestreta, queixant-nos.

Rafel Serret 
és veí d'Amposta. 

Ignasi Blanch i altres il·lustradors decoren la planta de pediatria de l'hospital de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- Els xiquets i xiquetes de la planta de Pediatria de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa estan vivint uns dies màgics. Les habitacions i el seu passadís ja no són uns murals grisos, ara tenen color, tenen vida. Durant tota aquesta setmana l’il·lustrador Ignasi Blanch, amb un equip de divuit artistes, hi estan pintant dibuixos relacionats amb el Delta de l’Ebre i del Parc Natural dels Ports. El projecte va nàixer ara fa cinc anys a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i han continuat en altres centres sanitaris catalans. Blanch assegura que és important treballar al costat dels xiquets, perquè és una experiència enriquidora per a tots i que, sobretot, “cal viure”.

El projecte és totalment altruista i voluntari i treu el millor de cadascun dels il·lustradors. A més, també hi col·labora l’empresa Pots Pintures, amb l’esponsorització de La Caixa. Un projecte que “estava a l’agenda des de feia temps i que, per fi, s’ha pogut complir”. Així ho ha explicat a Canal 21 Ebre el doctor Jaume Rosal, cap del Servei de Pediatria. La responsable de la planta infantil, Lidon Ortell, ha assegurat que tots els xiquets estan meravellats amb la proposta. Segons Ortell els més petits participen juntament amb els dibuixants, un fet que els fa més suportable el dia a dia. Com confessava Blanch “és un projecte màgic”. Fins i tot tan màgic com els somriures dels xiquets al veure com aquestes pintures ho curen tot. / Via Canal 21 Ebre

Annabel Marcos (Junts pel Sí) creu que l’Ebre registrarà una alta participació el 27-S



TORTOSA (Baix Ebre).- La número 12 de la candidatura de Junts pel Sí pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Annabel Marcos, ha afirmat aquest dijous que ja s’esperaven que una campanya “molt dura i plena d’amenaces” contra Artur Mas i la resta de membres de la llista independentista. Però ha assenyalat que això ha motivat encara més la gent per mobilitzar-se i votar “sí” a les eleccions del proper 27 de setembre. En aquest sentit, ha dit que està convençuda que diumenge les Terres de l’Ebre també registraran una alta participació.

 Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Marcos ha destacat que tant Convergència com Esquerra han hagut de cedir molt per tirar endavant el projecte de Junts pel Sí, i que això els ha unit “més que mai”. En aquesta línia, l’exdiputada al Parlament ha rebutjat les crítiques del candidat d’Unió, Toni Polo, que va acusar convergents i republicans de no tenir prou voluntat política per tirar endavant la vegueria de l’Ebre. Així, Marcos ha dit que el que li ha faltat al govern català són “competències” per dividir el país en vegueries, i que, entre d’altres motius, per això es vol crear un nou estat.

Finalment, Marcos ha destacat que els bous no hagen entrat gaire en campanya. La convergent ha dit que podrà haver-hi “coses concretes” a partir del 27-S, i ha garantit a les penyes taurines que en una Catalunya independent se seguiran fent festes amb bous a les Terres de l’Ebre.

Collboni (PSC) insisteix des d'Aldover en la pluralitat dels catalans per rebutjar la independència



ALDOVER (Baix Ebre).- El portaveu del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va afirmar aquest dimecres al vespre, des d'Aldover, que la independència de Catalunya agreujarà la relació amb la resta d’Espanya i també els problemes socials i econòmics que pateixen els catalans. Collboni va participar en el míting central del PSC a les Terres de l’Ebre. Com ja va fer l’expresident José Montilla des de Sant Jaume d’Enveja, Collboni va afirmar que la candidatura de Junts pel Sí és una “estafa democràtica” i va denunciar que aquell qui serà el president, Artur Mas, s’amaga en el número 4 de la candidatura per no respondre per les retallades i la corrupció de Convergència.

Tot apel·lant a la Batalla de l’Ebre, Collboni va rebutjar les veus que assenyalen que els catalans no tenen res a veure amb els pobles de la resta de l’Estat espanyol, tot remarcant que la gent de Catalunya són “plurals i diversos”. La candidata ebrenca del PSC, Bibiana Porres, es va mostrar convençuda que a Catalunya s’està vivint una situació “insostenible” i va plantejar com a única solució una reforma federal de la Constitució i també un nou pacte fiscal federal. En clau territorial, i més enllà de demanar la construcció de l’autovia A7, va posar sobre la taula la necessitat d’invertir per la reindustrialització de les Terres de l’Ebre. L’atenció a les persones o la potenciació de l’oferta turística aprofitant la marca Ebrebiosfera, són altres de les propostes dels socialistes ebrencs. / Via Canal 21 Ebre.

Assalten de forma violenta tres xalets a la urbanització de Tres Cales, a l'Ametlla de Mar



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- Els Mossos busquen els autors dels tres assalts violents en xalets de la urbanització de Tres Cales, a l'Ametlla de Mar, el passat dimecres a la matinada. Els assaltants, tres homes que podrien haver comptat amb l'ajut de més còmplices, van forçar la porta dels habitatges i atemorir les persones que s'hi trobaven amb l'objectiu de robar diners i joies, enduent-se, finalment, mòbils, tauletes i petits objectes de valor. Cap dels propietaris i inquilins-en dos casos, de nacionalitat estrangera - va patir danys personals arran dels assalts. L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha reforçat la vigilància policial al nucli de Tres Cales, una de les urbanitzacions més extenses d'Europa.

Els Mossos han assegurat que cap persona va resultar ferida durant els robatoris. Els autors dels fets tampoc van emmordassar ni lligar cap de les víctimes i, a priori, haurien aprofitat la seva superioritat per amenaçar-los. Les tres cases assaltades, situades a l'àrea de la urbanització delimitada per la N-340 més pròxima a l'interior, eren en dos casos propietat de residents estrangers i, en el tercer, de lloguer.

Els fets han commocionat el municipi on, segons ha recordat a l'ACN el seu alcalde, Jordi Gaseni, fa temps que no es produïen aquest tipus d'assalts violents. "Ens ha posat en alerta", ha explicat l'alcalde, qui apunta la possibilitat que els assaltants podrien haver acudit a Tres Cales de pas o de forma puntual. Malgrat tot, reconeix que aquests fets produeixen "alarma" ciutadana, especialment en una urbanització considerada com una de les més extenses d'Europa, fet que dificultaria la seva vigilància.

"Estem destinant tots els recursos possibles perquè hi hagi tranquil·litat i sigui una zona segura", ha apuntat Gaseni, tot afegint que arran dels assalts s'ha incrementat notòriament la presència de les patrulles de policia local i Mossos d'Esquadra. "Ens hem d'assegurar que no tornin a venir perquè els ho posarem molt difícil", ha tancat. / Via ACN

Alberto Garzón defensa des de Tortosa un pla de reindustrialització a l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La candidatura de Catalunya Sí que es Pot a Tarragona ha comptat aquest dimecres amb el suport del diputat i candidat d'Izquierda Unida (IU) a la presidència del govern espanyol, Alberto Garzón, que s'ha reunit a Tortosa amb representants dels principals sindicats. Garzón ha assegurat que les Terres de l'Ebre necessiten d'un pla de reindustrialització i de recuperació de llocs de treball per aconseguir que els joves es quedin al territori, i ha assegurat que cal també una millora de les infraestructures ja sigui ferroviàries com viàries, referint-se a l'N-340. El diputat d'IU ha assegurat que per aconseguir-ho cal inversió i, sobretot, "voluntat política", i ha criticat CiU per no haver-ho tirat endavant. Quant a les eleccions del proper diumenge 27 de setembre, Garzón ha assegurat que està en joc “el model de societat” dels pròxims anys i ha reclamat “fer fora Mas des de l'esquerra”. / Via Canal 21 Ebre.

Disqus for Marfanta